02 Ιανουαρίου 2020

Οι άνθρωποι που κλαίνε κατά τη διάρκεια των ταινιών είναι οι πιο δυνατοί από όλους



Φέρτε μου ένα χαρτομάντιλο, παρακαλώ…

Το παραδέχομαι. Κλαίω όταν βλέπω ταινίες. Ή όταν διαβάζω βιβλία. Ή όταν ακούω μουσική. Επηρεασμένη πολλές φορές και από το επίπεδο των ορμονών μου, μπορεί να αρπάξω προληπτικά μερικά χαρτομάντιλα και να κάτσω να δω μια ταινία μόνη.

Παρόλο που πολλοί άνθρωποι χαμογελάνε αυτάρεσκα όταν με βλέπουν να παρακολουθώ ταινίες κλαίγοντας, δεν έχω κανένα πρόβλημα με αυτό. Η αλήθεια να λέγεται, οι άνθρωποι που κλαίνε όταν βλέπουν ταινίες τείνουν να έχουν κάτι που πολλοί άλλοι δεν έχουν καλλιεργήσει: Ενσυναίσθηση.
Μόνο ένα ιδιαίτερο είδος ανθρώπου έχει ενσυναίσθηση. Πολλοί άνθρωποι εκεί έξω, οι ναρκισσιστές και οι κοινωνιοπαθείς για παράδειγμα, έχουν γεννηθεί χωρίς αυτή και ζουν όλη τους τη ζωή χωρίς να έχουν βάλει ποτέ πραγματικά τον εαυτό τους στη θέση κάποιου άλλου. Αυτό σημαίνει ότι δεν μπορούν να νιώσουν τους άλλους. Παρόλο που η απουσία ενσυναίσθησης θα μπορούσε να είναι ωφέλιμη για έναν πωλητή μεταχειρισμένων αυτοκινήτων, δεν είναι πάντα κάτι καλό.
Στην πραγματικότητα, το να νοιάζεται κάποιος για την κατάσταση των άλλων θέλει δύναμη. Πολλή δύναμη. Η ζωή είναι σκληρή για κάποιους ανθρώπους και αν μπορείτε να μπείτε στη θέση τους και να νιώσετε τον πόνο που έχουν, τότε αυτό λέει κάτι για εσάς.
Είστε αρκετά δυνατοί όταν νιώθετε αυτόν τον πόνο, αλλά παρόλα αυτά τον αντέχετε. Είστε αρκετά δυνατοί όταν είστε δυνατοί για τους άλλους ανθρώπους. Είστε δυνατοί μέχρι το σημείο που κατανοείτε από που προέρχεται αυτός ο πόνος και είστε ικανοί να νιώσετε αυτό που νιώθουν.
Δεν είναι ποτέ αδυναμία το να νοιάζεστε για κάποιον άλλον, ακόμα και αν αυτός είναι ένας φανταστικός χαρακτήρας σε κάποια ταινία. Δείχνει ότι έχετε καρδιά και αυτή η καρδιά μπορεί να ραγίσει για τους άλλους. Παρόλο που μπορεί να ραγίσει μέχρι το τέλος της ταινίας, ξέρετε ότι θα επανέλθει γρήγορα.

Το να είναι ικανοί να αναρρώνουν τόσο γρήγορα, λέει κάτι άλλο για τους ανθρώπους που κλαίνε κατά τη διάρκεια ταινιών. Μπορούν να ανακάμψουν όπως κανείς άλλος και είναι αρκετά δυνατοί και έξυπνοι ώστε να ξεχωρίζουν την πραγματικότητα από τη φαντασία.
Φυσικά, αυτός δεν είναι ο μόνος λόγος που οι άνθρωποι κλαίνε όταν βλέπουν ταινίες. Υπάρχουν επίσης δάκρυα που κυλάνε στα μάγουλά σας επειδή έχετε πάει στο μέρος που βλέπετε στην ταινία. Δάκρυα αναμνήσεων που είναι οδυνηρές. Έχω διαπιστώσει πολλές φορές ότι λειτουργεί ως κάθαρση για μένα το ότι βλέπω ταινίες στις οποίες οι άνθρωποι έχουν περάσει τα ίδια που έχω περάσει και εγώ, απλά επειδή μου επιτρέπει να απελευθερώνω μερικά από τα συναισθήματά μου που είχα κρατήσει μέσα μου, με έναν υγιή τρόπο. Θα ήθελα να δω πώς θα μπορούσε να αμφιβάλλει κάποιος για τη δύναμη κάποιου άλλου όταν τελικά αντιμετωπίσει τα πράγματα που τον πόνεσαν στο παρελθόν.
Έπειτα, υπάρχουν εκείνα τα δάκρυα που κυλάνε όταν είστε ενθουσιασμένοι με την καλλιτεχνική ευφυΐα μιας ταινίας. Δεν είναι κάτι που κάνουν επιδεικτικά οι άνθρωποι. Ονομάζεται Σύνδρομο του Stendhal σε μια πιο προχωρημένη του μορφή και σημαίνει ότι ένα καλλιτεχνικό έργο σας συγκίνησε τόσο ώστε να έχετε σωματικά και συναισθηματικά συμπτώματα.
Έχοντάς το αφού είδα την ταινία Casshern, μπορώ να σας πω με ειλικρίνεια ότι χρειάζεται πολλή δύναμη για να απεμπλακείτε από αυτή την αίσθηση του δέους.
Για εσάς που είστε υπερευαίσθητοι στον τρόπο με τον οποίο η τέχνη σας συγκινεί, το να δείτε μια καλή ταινία, το να ακούσετε ένα καλό σόου στο ράδιο ή το να διαβάσετε το σωστό κόμικ, μπορεί να είναι μια καλή δοκιμασία της ικανότητάς σας να διατηρείτε ένα σοβαρό, ανέκφραστο προσωπείο. Αυτό επίσης μπορεί να γίνει και με μια βόλτα στο τρενάκι του λούνα παρκ. Μια βόλτα που σας αναγκάζει να αντιμετωπίσετε και να αποδεχτείτε συναισθήματα που οι περισσότεροι επιλέγουν να κρύβουν.
Αν με ρωτάτε, αυτό δείχνει ότι κάποιος έχει πολλή δύναμη.

Ίσως δεν είναι το είδος της δύναμης που οι περισσότεροι έχουν στο μυαλό τους όταν σκέφτονται ένα δυνατό άτομο, αλλά είναι το πιο σημαντικό είδος συναισθηματικής δύναμης: Η ενσυναίσθηση.
Ακόμα και αν δεν σηκώνουμε 100 κιλά, εξερευνούμε τα συναισθήματά μας και αυτό μπορεί να ανυψώσει το πνεύμα μας ψηλότερα από οτιδήποτε άλλο εκεί έξω.

Μετάφραση: awakengr.com via themindsjournal.com

Υπεγράφη ο EastMed: Η Ελλάδα δηλώνει την κυριαρχία της στην Αν.Μεσόγειο μέχρι τον 30ο Μεσημβρινό (βίντεο)





Υπεγράφη ο EastMed: Η Ελλάδα δηλώνει την κυριαρχία της στην Αν.Μεσόγειο μέχρι τον 30ο Μεσημβρινό (βίντεο)
Στο Ζάππειο πραγματοποιήθηκε η υπογραφή της Διακυβερνητικής Συμφωνίας για τον αγωγό φυσικού αερίου EastMed μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ.

Η σημασία του αγωγού θεωρείται τεράστια, καθώς με τον EastMed η Ελλάδα ακυρώνει την τουρκολιβυκή συμφωνία και έμμεσα ανακυρήσσει ΑΟΖ, η οποία φτάνει περίπου στον 30ο Μεσημβρινό, κάτι που έγινε ντε φάκτο αποδεκτό από το Ισραήλ κι από την Κύπρο.

Συγκεκριμένα το Ισραήλ και η Κύπρος συνάψανε μία οικονομική, αλλά επί της ουσίας πολιτική, συμφωνία με την οποία αποδέχονται ότι η ελληνική ΑΟΖ εκτείνεται μέχρι περίπου τα όρια του 30ου Μεσημβρινού και συνορεύει με την ΑΟΖ της Κύπρου.

Αυτή είναι και η καταρχήν πολιτική ουσία του East Med. Διότι χωρίς την ελληνική κυριαρχία σε αυτή την περιοχή δεν μπορεί να υπάρξει East Med.
Τη συμφωνία υπέγραψαν παρουσία των πρωθυπουργών της Ελλάδας και του Ισραήλ Κυριάκου Μητσοτάκη και Μπενιαμίν Νετανιάχου, και του Προέδρου της Κύπρου Νίκου Αναστασιάδη, από τους υπουργούς Ενέργειας των τριών χωρών Κωστή Χατζηδάκη, Γιουβάλ Στάινιτς και Γιώργο Λακκοτρύπη.

Είχε προηγηθεί η τριμερής συνάντηση Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ. 
Στην τελετή παρίστανται, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας και ο υφυπουργός Εξωτερικών Κώστας Φραγκογιάννης, ενώ έχουν κληθεί οι πρώην υπουργοί Ενέργειας Γιάννης Μανιάτης και Γιώργος Σταθάκη
«Με μεγάλη χαρά υποδέχομαι σήμερα στην Αθήνα δύο πολύ καλούς φίλους», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στις κοινές δηλώσεις που ακολούθησαν.
«Είναι το επιστέγασμα μιας στενής σχέσης» των τριών χωρών. Η Συμφωνία του Ζαππείου έχει διάσταση οικονομική, αναπτυξιακή διπλωματική, γεωστρατηγική, ανέφερε, σημειώνοντας ότι αποτελεί συμβολή στην εισήνη και στη γεωπολιτική σταθερότητα, γιατί αποδεικνύει την έμπρακτη διάθεση των κρατών προς τον σκοπό αυτό.
«Θα αναβαθμίσει τη γεωστρατηγική υπεραξία Ελλάδας και Κύπρου στη Μεσόγειο», τόνισε, προσθέτοντας ότι θα εμβαθύνει τη συνεργασία με το Ισραήλ. Αφήνοντας αιχμές κατά της Τουρκίας, χωρίς να την κατονομάσει, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι ο αγωγός θα συμβάλλει στη σταθερότητα της περιοχής, μακριά από ανέξοδους αναθεωρητισμούς. 
«Ο αγωγός EastMed έρχεται να συμβάλλει στην αναμόρφωση ενός νέου ενεργειακού τοπίου», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης, επισημαίνοντας ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και οι ΗΠΑ υποστηρίζουν τη δημιουργία του αγωγού. Παράλληλα, η χώρα μας καθίσταται κρίσιμος παίκτης στα ενεργειακά στη Μεσόγειο. Παράλληλα, χαιρέτισε τη στήριξη της Ιταλίας για τον αγωγό, λέγοντας ότι προσδοκά ότι η Ιταλία θα γίνει το τέταρτο μέλος της προσπάθειας.

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στα οφέλη του αγωγού, λέγοντας ότι θα υπάρξουν έσοδα παραγωγής, μεταφοράς και διανομής αερίου όσο και μείωση των τιμών στην αγορά. «Δεν υπογράψαμε μια συμφέρουσα συμφωνία, αλλά σφραγίσαμε και τη στρατηγική συμμαχία των χωρών μας», σε μια περίοδο κρίσιμη για την ασφάλεια.
«Ο EastMed δεν αποτελεί απειλή για κανέναν. Τα τριμερή σχήματα δεν στρέφονται κατά κανενός. Η περιφερειακή συνεργασία είναι ανοιχτή σε όλους, υπό μία προϋπόθεση: να σέβονται το διεθνές δίκαιο και τους κανόνες καλής γειτονίας. Δεν είναι ένας αγωγός οικονομικής πρόδου αλλά ένας αγωγός ειρήνης και συνεργασίας των χωρών της περιοχής», κατέληξε ο κ. Μητσοτάκης.
Αναστασιάδης: Ιστορικό γεγονός η σημερινή ημέρα
Από την πλευρά του, ο Νίκος Αναστασιάδης τόνισε ότι η συμφωνία επιβεβαιώνει ότι η συνεργασία των χωρών έχει ωριμάσει σε τέτοιο βαθμό, ώστε οι τρεις χώρες να μπορούν να προωθούν έργα με γεωπολιτική αξία. Ο αγωγός, ανέφερε, έχει τεράστια γεωπολιτική αξία για τις χώρες και την ευρύτερη περιοχή, ενώ θα συμβάλλει στην ενεργειακή ασφάλεια της ΕΕ η οποία μετέχει στη χρηματοδότηση του έργου.
Η τριμερής συνεργασία έχει θεμελιωθεί σε ένα σχήμα αυτονόητης πολιτικής αξίας, που εδράζεται στις ιστορικά κοινές αξίες, με στόχο την οριστική επίτευξη ειρήνης, σταθερότητας και ασφάλειας στην εύφλεκτη περιοχή, «Οι συνεργασίες που έχουμε αναπτύξει δεν στρέφονται εναντίον της οποιασδήποτε τρίτης χώρας. Το αντίθετο, κάθε χώρα που το επιθυμεί είναι ευπρόσδεκτη, εφόσον τηρεί τους κανόνες του διεθνούς δικαίου», ανέφερε, αναφερόμενος εμμέσως πλην σαφώς στην Τουρκία.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Κύπρου, η ανακάλυψη υδρογονανθράκων στην ανατολική Μεσόγειο μπορεί να ενισχύσει τις συμπράξεις και να ενισχύσει την αξία των πόρων, συμβάλλοντας στην ασφάλεια στην περιοχή.

Παράλληλα, ανέφερε ότι οι τρεις χώρες θα προχωρήσουν και στην ηλεκτρική διασύνδεση των τριών χωρών, ένα έργο που επίσης έχει την έμπρακτη στήριξη της ΕΕ.
Νετανιάχου: «Ο αγωγός προσφέρει ασφάλεια στην περιοχή».

Για ιστορική ημέρα για το Ισραήλ έκανε λόγο ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, σημειώνοντας ότι άνοιξε το κοίτασμα του Λεβαθιάν και υπάρχει μεγάλη ποσότητα με εξαιρετική ανάπτυξη, την ώρα που το Ισραήλ υπέγραψε συμφωνίες και με αραβικές χώρες.

Όπως και οι προηγούμενοι, ο κ. Νετανιάχου ανέφερε ότι ο αγωγός δεν απειλεί κανέναν και κάλεσε όποια χώρα να συνδράμει.

..






pronews.gr


Αυτή η φωτογραφία επελέγη από τον Economist ανάμεσα στις πιο εμβληματικές φωτογραφίες της δεκαετίας.



Ένας ταλαίπωρος συνταξιούχος κλαίει γοερά έξω από μια τράπεζα στην Αθήνα, τον εφιαλτικό Ιούλιο του ‘15.


Η τράπεζα είχε αρνηθεί να του δώσει  από την σύνταξη του ένα ποσό 150 ευρώ.

Ποσό που ήταν αναγκαίο για την επιβίωση του.

Κανονικά αυτή η φωτογραφία θα έπρεπε να στοιχειώνει τα όνειρα των Τσίπρα και Βαρουφάκη, τόσο, ώστε να έχουν ήδη εγκαταλείψει την πολιτική ντροπιασμένοι και πλημμυρισμένοι από ενοχές.


 Στην Ιαπωνία θα είχαν κάνει μάλλον και χαρακίρι, εδώ συνεχίζουν και κουνάνε το δάχτυλο σαν να μη συνέβη τίποτα που έπαιξαν στα ζάρια τις τύχες ενός ολόκληρου λαού






από Kyriakos Berberidis


Είναι 91χρονη γιατρός και αρνείται να βγει στη σύνταξη και κάνει 4 χειρουργεία τη μέρα (Βίντεο)


91χονη χειρουργός: Ποια είναι η ιατρός που συνεχίζει να εργάζεται στη δέκατη δεκαετία της ζωής της

Η Άλα Ιλινίτσνα Λεβούσκινα ή αλλιώς Alla Ilyinichna Levushkina παραμένει ενεργή επιστήμονας στο χώρο της ιατρικής, με ειδικότητα στη χειρουργική. Η ίδια παρά τα 91 χρόνια της συνεχίζει να εργάζεται στην πόλη Ριαζάν της Ρωσίας. Η συγκεκριμένη πόλη βρίσκεται κοντά στη Μόσχα.


Η ίδια κάνει τέσσερα χειρουργεία την ημέρα στα 91 της χρόνια. Πρόκειται για μία χειρουργό, με εμπειρία 70 χρόνων. Η ίδια δηλώνει πως δεν σκοπεύει να συνταξιοδοτηθεί. Μάλιστα, αναφέρει χαρακτηριστικά «Αν σταματήσω τη δουλειά, ποιος θα χειρουργεί; Το να είσαι γιατρός δεν είναι επάγγελμα, αλλά τρόπος ζωής».
Η χειρουργός με το χαμηλό ύψος έχει ένα ειδικό σκαμπό. Χρησιμοποιώντας, το συγκεκριμένο σκαμπό, η ίδια έχει βοήθεια στο να ανεβαίνει για να φτάσει το κρεβάτι του χειρουργείου. Έτσι, μπορεί να κάνει το επάγγελμα, που τόσο λατρεύει, η ίδια. Πρόκειται για ένα παράδειγμα «προσφοράς» και αγάπης στους ασθενείς της.

91χρονη χειρουργός: Βίντεο, με τις αποσπασματικές δηλώσεις της Άλα Ιλινίτσνα Λεβούσκινα (σ.σ. Alla Ilyinichna Levushk

.






Βρέθηκε η «Κυρά της Κινάρου» - Και ο Αλκης Στεφανής βρήκε ευκαιρία για επικοινωνιακή φωτογράφιση μαζί της,... δεύτερη φορά σε μια εβδομάδα






rinio-arthro

Η μοναδική κάτοικος του ακριτικού νησιού παρέμενε αγνοούμενη επί τρεις ημέρες - Εντοπίστηκε από τους διασώστες που έφτασαν με super puma στο νησί

Εντοπίστηκε σώα η κυρά Ρηνιώ Κατσοτούρχη, η μοναδική κάτοικος της Κινάρου, με την οποία είχε  διακοπεί η επικοινωνία εδώ και τρεις ημέρες.   Η γυναίκα εντοπίστηκε από τους διασώστες που έφτασαν με super puma στυο νησί.



Για τον εντοπισμό της έχει στηθεί μεγάλη επιχείρηση.

Βρέθηκε η «Κυρά της Κινάρου» -Και ο Στρατηγός όλων των "εποχών" και των κυβερνήσεων, Αλκης Στεφανής βρήκε ευκαιρία για επικοινωνιακή φωτογράφιση μαζί της δεύτερη φορά σε μια εβδομάδα, ενώ είναι αμείωτη η ροή παρανόμων μεταναστών εν μέσω συνθηκών "άγριου" χειμώνα.






Με πληροφορία από το Πρώτο Θέμα




Τουρκικά F-16 πέταξαν πάνω από Οινούσσες και Παναγιά λίγο πριν την υπογραφή του EastMed





Τουρκικά F-16 πέταξαν πάνω από Οινούσσες και Παναγιά λίγο πριν την υπογραφή του EastMed


Toυρκικά μαχητικά πέταξαν πάνω από ελληνικό έδαφος και ενώ αναμένεται σήμερα η υπογραφή του EastMed από Ελλάδα, Κύπρο και Ισραήλ.


«Το πρωί της Πέμπτης, στις 09:47, δύο τουρκικά F-16 πραγματοποίησαν υπερπτήση πάνω από τη νήσο των Οινουσσών και τη νήσο Παναγιά, στα 24.000 πόδια». 

Η υπέρπτηση έγινε πρωτοχρονιάτικες ημέρες παραβιάζοντας για άλλη μια φορά το μνημόνιο «Γιλμάζ-Παπούλια» με βάση το οποίο δεν θα έπρεπε να υπάρχει στρατιωτική δραστηριότητα εν μέσω εθνικών και θρησκευτικών εορτών.
Σήμερα όμως πρόκειται για ακόμα πιο ιδιαίτερη ημέρα αφού υπογράφεται ο αγωγός EastMed με τον οποίο, τουλάχιστον πολιτικά, αλλά και ουσιαστικά, η Ελλάδα ανακηρύσσει ΑΟΖ.

Η υπογραφή στο Ζάππειο της πολιτικής συμφωνίας Ελλάδας-Ισραήλ και Κύπρου για τον αγωγό EastMed, αποτελεί ουσιαστικά την ανακήρυξη Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) για την Ελλάδα, με την Κύπρο και το Ισραήλ να αναγνωρίζουν αυτή την πραγματικότητα, αλλά την Αίγυπτο να απέχει και την Ιταλία να παρακολουθεί «διακριτικά» και να μην συμμετέχει στο έργο.

Η πολιτική πραγματικότητα που προκύπτει από την υπογραφή αύριο του EastMed, είναι η de facto ανακήρυξη ελληνικής ΑΟΖ.
 Αλλωστε δεν μπορεί να υπάρξει EastMed δυτικά της κυπριακής ΑΟΖ, αν δεν υπάρξει ελληνική Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη.
Το έργο δεν μπορεί να υλοποιηθεί σε μία απλή περιοχή «διεθνών χωρικών υδάτων».
Αρα με την υπογραφή του EastMed, η Ελλάδα «ανακηρύσσει» ΑΟΖ και η Κύπρος με το Ισραήλ, την αποδέχονται.
Αυτό το γνωρίζει, φυσικά και η Αγκυρα και είναι σίγουρο πως θα αντιδράσει με κάθε τρόπο και με κάθε μέσον για την επί της ουσίας ακύρωση της συμφωνίας.

Πάντως αυτή την φορά με την υπογραφή δεσμεύεται και το Ισραήλ και θα πρέπει να έχει ενεργό συμμετοχή στην προάσπιση της συμφωνίας.









pronews.gr



Θρίλερ στην Κίναρο: Αγνοείται η μοναδική κάτοικος του νησιού


Θρίλερ στην Κίναρο: Αγνοείται η μοναδική κάτοικος του νησιού
Ένα θρίλερ βρίσκεται σε εξέλιξη με επίκεντρο την Κίναρο. Η μοναδική κάτοικος του νησιού δεν έχει δώσει κανένα σημείο ζωής εδώ και τρεις ημέρες. Από χθες βρίσκονται σε εξέλιξη επιχειρήσεις για τον εντοπισμό της. Ένα ελικόπτερο του ΠΝ πέταξε στην Κίναρο, χωρίς όμως αποτέλεσμα. Σήμερα ετοιμάζεται νέα αποστολή με Super Puma, που θα μεταφέρει και δυνάμεις για να αποβιβαστούν στο νησί και να ψάξουν.
Στις 28 Δεκεμβρίου ο ΥΦΕΘΑ Αλκιβιάδης Στεφανής είχε επισκεφθεί την Κίναρο για να ευχηθεί στη μοναδική κάτοικο του νησιού.

Πηγή: militaire.gr



Αυτοδιοίκηση: Τι πρόκειται να αλλάξει το 2020 -Νέος κώδικας & αρμοδιότητες





Μεταρρυθμίσεις – τομή στον θεσμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης έχει προαναγγείλει για το 2020 το υπουργείο Εσωτερικών. Οι αλλαγές που δρομολογούνται απαντούν σε ένα πάγιο αίτημα των αυτοδιοικητικών στελεχών και δεν είναι άλλο από το «ξεσκαρτάρισμα» των αρμοδιοτήτων μεταξύ κεντρικού κράτους (υπουργείων και Αποκεντρωμένων Διοικήσεων) και ΟΤΑ α’ και β’ βαθμού. Η Αυτοδιοίκηση ζητά ενισχυμένο ρόλο και πρόσθετες αρμοδιότητες, μαζί με τους απαραίτητους πόρους και το απαραίτητο προσωπικό, ένα αίτημα που βρίσκει σύμφωνο το υπουργείο Εσωτερικών, η πολιτική ηγεσία του οποίου έχει αποσαφηνίσει ότι όποιες αλλαγές έρθουν, θα επεξεργαστούν από κοινού με τα συλλογικά αυτοδιοικητικά όργανα. Χαρακτηριστική είναι η αναφορά του αρμόδιου υπουργού, Τάκη Θεοδωρικάκου, στην εκδήλωση για τα «7α Βραβεία Αυτοδιοίκησης», που οργάνωσε προ ημερών η Ένωση Δημάρχων Αττικής και η Περιφερειακή Ένωση Δήμων (ΠΕΔ) Αττικής.

Σύμφωνα με τον υπουργό, το μοντέλο που ακολουθήθηκε στην ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού πρόκειται να ακολουθηθεί και στη σύνταξη του νομοσχεδίου που θα αφορά το ξεκαθάρισμα των αρμοδιοτήτων μεταξύ κράτους, Δήμων και Περιφερειών. Ο κ. Θεοδωρικάκος είπε ότι θα ζητήσει τις απόψεις των φορέων και των κομμάτων πριν από τη σύνταξη του νομοσχεδίου, επιδιώκοντας την ευρύτερη συναίνεση που μπορεί να υπάρξει. «Πρέπει λοιπόν όλοι μαζί να αξιοποιήσουμε όλη τη γνώση και όλη την εμπειρία που έχουμε. Να ακούσουμε τον κόσμο της αυτοδιοίκησης, να ακούσουμε, κυρίως, ανθρώπους που έχουν διατελέσει για πολλές τετραετίες στελέχη αυτού του θεσμού και τους οποίους εκτιμούμε πάρα πολύ για το έργο τους, ώστε το τελικό αποτέλεσμα σε τέσσερις μήνες, να είναι ουσιαστικό και να αποδώσει περαιτέρω όφελος στους πολίτες», είπε μεταξύ άλλων ο υπουργός.

Σύντομα πρόκειται να τεθεί στο «μικροσκόπιο» του υπουργείου Εσωτερικών ο «χάρτης» των αρμοδιοτήτων που σχηματίζεται ανάμεσα σε δομές του κράτους, των περιφερειών και των δήμων. Η κατεύθυνση είναι αρχικά να μεταφερθούν αρμοδιότητες από τα υπουργεία στις περιφέρειες, μαζί με τους απαραίτητους πόρους, αναφέρουν πηγές με γνώση των ενδοκυβερνητικών συζητήσεων, ενώ βέβαια θα εξεταστεί και ποιες από τις αρμοδιότητες του κράτους ή των περιφερειών μπορούν να «κατέβουν» στο εγγύτερο στον πολίτη επίπεδο διοίκησης, δηλαδή στους Δήμους. Άλλωστε, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ξεκαθαρίσει ότι για τις περιφέρειες επιφυλάσσει αναπτυξιακό μέλλον και στους δήμους ολοκληρωμένες παρεμβάσεις για την διαχείριση ζητημάτων κρίσιμων για την καθημερινότητα του πολίτη.

Στόχος των παρεμβάσεων θα είναι το ξεκαθάρισμα των αρμοδιοτήτων μεταξύ κράτους και ΟΤΑ και η αντιμετώπιση τυχόν αλληλοεπικαλυπτόμενων αρμοδιοτήτων. Η επεξεργασία του σχετικού νομοσχεδίου αναμένεται να ξεκινήσει προσεχώς.
«Η πολιτική προτεραιότητα αυτής της κυβέρνησης είναι να ενισχύσει τις αρμοδιότητες της αυτοδιοίκησης περαιτέρω. Ενισχύοντας την αυτοδιοίκηση με αρμοδιότητες, προφανώς θα την ενισχύσει και με νέους πόρους και με νέο προσωπικό, καθώς θα μεταφερθεί προσωπικό που σήμερα βρίσκεται σε υπηρεσίες που σήμερα ασκούν κρατικές αρμοδιότητες. Καθαρές αρμοδιότητες, αυτή είναι η βασική μας αρχή», έχει τονίσει ο υπουργός Εσωτερικών.

Ποιες θα μείνουν στο Κράτος
Πάντως, ήδη έχουν εντοπιστεί από πλευράς υπουργείου Εσωτερικών συγκεκριμένες αρμοδιότητες που είτε δεν δύνανται να μεταφερθούν στους ΟΤΑ, καθώς προσκρούουν στο ισχύον νομοθετικό πλαίσιο, είτε ενδεχόμενη μεταφορά τους θα προκαλέσει περισσότερες επιπτώσεις παρά θα λύσει προβλήματα. Πρόκειται για τις εξής τέσσερις αρμοδιότητες:
  • Απόδοση ιθαγένειας
  • Διαχείριση υδάτων
  • Δασικές Αρμοδιότητες
  • Χωροταξικά Θέματα
Πρόκειται για αρμοδιότητες που θα παραμείνουν στις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις, για τις οποίες το υπουργείο Εσωτερικών απορρίπτει σενάρια κατάργησής τους.

Πότε θα ανακοινωθεί η νομοθετική πρόταση
Το σχετικό νομοσχέδιο αναμένεται να κατατεθεί στο πρώτο εξάμηνο του 2020. Στο πρώτο πεδίο θα εισαχθεί το οριστικό ξεκαθάρισμα αρμοδιοτήτων μεταξύ του Κράτους, των Περιφερειών και των Δήμων, προκειμένου να είναι σαφές για ποια ζητήματα είναι υπεύθυνη η κάθε βαθμίδα Διοίκησης, και λογοδοτεί έναντι του πολίτη. Στόχος είναι το νομοσχέδιο να έχει ολοκληρωθεί το ταχύτερο, ώστε στη συνέχεια να ακολουθήσει νέο νομοσχέδιο, που θα αφορά τον Κώδικα Δήμων και Περιφερειών.
Η επικαιροποίηση και ο εξορθολογισμός του σημερινού -και απαρχαιωμένου- Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων (αναφορά που ανήκει στην προ-Καλλικρατική περίοδο) χαρακτηρίζεται ως αναγκαία από την ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών. Θεωρείται δεδομένο ότι θα προχωρήσει η κατάρτιση του νέου Κώδικα Δήμων και Περιφερειών, ωστόσο απαιτείται πρώτα να ολοκληρωθεί το «ξεσκαρτάρισμα» αρμοδιοτήτων ώστε να «συγχρονιστεί» ο Κώδικας και με τις επικείμενες αλλαγές.


Με πληροφορία από το aftodioikisi.gr