10 Δεκεμβρίου 2019

Δυσφορία στρατιωτικών για την αναποφασιστικότητα της πολιτικής ηγεσίας στην αντιμετώπιση της Τουρκίας


Δυσφορία στρατιωτικών για την αναποφασιστικότητα της πολιτικής ηγεσίας στην αντιμετώπιση της Τουρκίας



Κλίμα δυσφορίας επικρατεί μεταξύ των στρατιωτικών ειδικά των μέσων και των κατώτερων βαθμών, για την έλλειψη ουσιαστικής απάντησης στην τουρκική επιθετικότητα σε όλο το μέτωπο αντιπαράθεσης από τον Εβρο μέχρι την Κύπρο.


Σήμερα, ειδικά, δεκάδες τηλέφωνα δέχθηκε το τηλεφωνικό κέντρο του pronews.gr μετά την εκτέλεση της καταδρομικής ενέργειας στον Εβρο, όπου τρεις Τούρκοι στρατιώτες ύψωσαν την τουρκική σημαία στην ελληνική νησίδα «Λούλου» ή «Λουλού» που βρίσκεται εντός του ποταμού Έβρου.

«Γίναμε οι "λουλούδες" της Τουρκίας και κανείς από τους πολιτικούς μας δεν έχει το σθένος να απαντήσει» ανέφερε χαρακτηριστικά ένας από τους αξιωματικούς οι οποίοι επικοινώνησαν με το pronews.gr.
Το σημερινό συμβάν είναι απλά «η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι», καθώς υπάρχουν πολλά μείζονα ζητήματα στα οποία καταγράφεται μεγάλη διάσταση απόψεων μεταξύ πολιτικού κόσμου και στρατιωτικών, ακόμα και ανωτάτων.
Π.χ. στο θέμα των περίφημων Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, η συντριπτική πλειοψηφία των στρατιωτικών που συμμετέχουν στις διαπραγματεύσεις αμέσως ή εμμέσως, διαφωνούν κάθετα με την λογική της κυβέρνησης ότι πρέπει να συνεχιστούν οι συζητήσεις ή ότι μπορεί να οδηγήσουν σε μία σοβαρή συμφωνία.
Αυτή την θέση την έχουν τεκμηριώσει με σειρά αναφορών αλλά οι κυβερνητικοί διαφωνούν κάθετα (για να πούμε όλη την αλήθεια, η αμερικανική πρεσβεία επιθυμεί πάση θυσία να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις και πιέζει αναλόγως).

Από εκεί και πέρα υπάρχει το θέμα των συνεχών μειώσεων κονδυλίων για εκπαίδευση και η διαρκής έλλειψη προσωπικού στον Στρατό Ξηράς, οι ελάχιστες ώρες που πετούν οι πιλότοι στην Πολεμική Αεροπορία, επίσης λόγω έλλειψης κονδυλίων, τα λίγα πλοία που είναι σε επιχειρησιακή ετοιμότητα ή ανεπτυγμένα Από την Θράκη μέχρι το σύμπλέγμα της Μεγίστης (μόλις 12 πλοία και μόλις 450 άτομα προσωπικό διαθέτει το ΠΝ), οι καθυστερήσεις στα μείζονα προγράμματα εξοπλισμών κλπ.

Υπάρχουν ζητήματα κρίσιμα στα οποία οι στρατιωτικοί δυσφορούν και διαφωνούν κάθετα: Π.χ. έχουν ζητήσει εδώ και τρία χρόνια μετ'επιτάσεως αύξηση της στρατιωτικής θητείας τουλάχιστον για τον Στρατό Ξηράς στους 12 μήνες.

Αντίθετα πήραν... μείωση γιατί στις τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες με νόμο του ΣΥΡΙΖΑ μειώθηκε η στρατιωτική θητεία κατά 3 μήνες για όλα τα άρρενα τέκνα!

Έτσι πλέον έχουμε στρατιώτες χειμώνα ή θέρους και συνήθως του θέρους είναι ακόμα πιο ανεκπαίδευτοι. Οι μονάδες εκστρατείας εμφανίζουν επανδρώσεις της τάξης του 20-30%!
Ανώτατοι αξιωματικοί συνεχώς εισηγούνται την ανάγκη ολικής αναδιάρθρωσης του Στρατού Ξηράς σε επίπεδο Δομής Δυνάμεων με ταυτόχρονη αύξηση της θητείας ή την πρόσληψη 10.000 ΕΠΟΠ άμεσα, αλλά ουδείς από την πολιτική ηγεσία αποδέχεται έστω και να συζητήσει αυτές τις εισηγήσεις.
Οι αξιωματικοί του Στρατού Ξηράς είναι πραγματικά αποκαρδιωμένοι με το επίπεδο παροχής κονδυλίων από την πολιτική ηγεσία για εκπαίδευση του προσωπικού, καθώς υπάρχουν χιλιάδες στρατιώτες («στρατιώτες» «στα χαρτιά») που δεν έχουν ρίξει πάνω από δέκα (10!) σφαίρες σε όλη την θητεία τους λόγω έλλειψης κονδυλίων αγοράς πυρομαχικών.

Επίσης στον Στρατό Ξηράς στις μονάδες εκστρατείας τα μέσα επιτήρησης είναι παλιά και για αρκετά από αυτά δεν υπάρχει διαθεσιμότητα ανταλλακτικών.
«Είναι σαν κάποιος να υπονομεύει την αμυντική προσπάθεια της χώρας για να παραδοθούμε στην Τουρκία χωρίς να ρίξουμε ούτε μια σφαίρα» σημείωνε σε ρεπόρτερ του pronews.gr ανώτατος αξιωματικός του Στρατού Ξηράς.

Άλλα αν όλα αυτά έχουν σχέση με την υπονόμευση της αμυντικής ικανότητας της χώρας, αυτό που δεν μπορούν να «χωνέψουν» οι στρατιωτικοί είναι η ενδοτική στάση απέναντι στην Τουρκία, η οποία υπονομεύει το κρισιμότερο όπλο μας: Το ηθικό...

Ματέο Σαλβίνι:«χάρισαν την Λιβύη στην Τουρκία - πρέπει άμεσα να κατασκευαστεί ο East Med.




Μ. Σαλβίνι: «Χάρισαν τη Λιβύη στην Τουρκία - Άμεσα να κατασκευάσουμε τον East Med με Ελλάδα-Κύπρο-Ισραήλ»

Κατά της συμφωνίας Τουρκίας - Λιβύης μίλησε στην Ιταλική εφημερίδα, Corriere della Sera, ο Ματέο Σαλβίνι και είπε χαρακτηριστικά ότι «χάρισαν την Λιβύη στην Τουρκία δήλωσε πως πρέπει άμεσα να κατασκευαστεί ο East Med.

Ο επικεφαλής της Λέγκα διατηρεί στο σταυρόνημά του την Τουρκία, στρέφοντας τα πυρά του και στην κυβέρνηση συνασπισμού στη Ρώμη για την εξωτερική της πολιτική: «Συναντώ πολύ κόσμο που ανησυχούν παρά πολύ. Η Λιβύη για μας [την Ιταλία] ήταν προτεραιότητα για την ασφάλεια, το μεταναστευτικό αλλά και για την ENI και τις άλλες [ιταλικές] εταιρείες που δραστηριοποιούνται εκεί. 

Τώρα χάρισαν τη Λιβύη στους Γάλλους και την Τουρκία», λέει οργισμένος. Και συνεχίζει: «Το μόνο που απομένει ως προς την Κίνα είναι οι γονυκλισίες και το Ισραήλ είναι σχεδόν οργισμένο μαζί μας».
Ο Σαλβίνι επιμένει ότι η η κυβέρνηση της χώρας δεν φροντίζει να θεμελιώνει φιλίες στην ευρύτερη περιοχή. «Το τρένο της ειρήνης τώρα μεταξύ του Ισραήλ και της Σαουδικής Αραβίας, που θα μπορούσε να αποτελέσει μεγάλη ευκαιρία, είναι ο αγωγός μεταξύ Ισραήλ, Κύπρου, Ελλάδας και Ιταλίας», σημειώνει. Και πετά αιχμές κατά των Πεντάστερων πρώην εταίρων του στον κυβερνητικό συνασπισμό, επειδή δεν ψηφίζουν υπέρ της ενεργειακής συνεργασίας των τεσσάρων χωρών «Είναι μια κυβέρνηση αριστερή με αριστερά αντανακλαστικά», σημειώνει ο Σαλβίνι.




pronews.gr

Ο Περιφερειάρχης Δυτ. Μακεδονίας σε σύσκεψη στο ΥΠΕΣ για σύσκεψη Θεοδωρικάκου με τους Περιφερειάρχες

Σύσκεψη με τους Περιφερειάρχες θα έχει σήμερα Τρίτη στις 13:00 μ.μ. στο ΥΠΕΣ (5ος όροφος) ο υπουργός Εσωτερικών κ. Τάκης Θεοδωρικάκος.


Ο Γιώργος Κασαπίδης περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας από την πρώτη Κυριακή

Προκλητικό σόου Ερντογάν με χάρτες: Προανήγγειλε γεωτρήσεις ανοιχτά της Κρήτης





tourkia_ar





«Τα χέρια της Ελλάδας δέθηκαν από τη συμφωνία με τη Λιβύη κι αυτό την τρέλανε», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος

Γεωτρήσεις ανοιχτά της Κρήτης προανήγγειλε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε συνέντευξή του στο κρατικό κανάλι TRT

Ο Τούρκος πρόεδρος μετά το μνημόνιο που υπέγραψε με τη Λιβύη εξήγησε με ειδικούς χάρτες ποιες είναι οι προθέσεις της Τουρκίας στην ανατ. Μεσόγειο, προεξοφλώντας ότι η Ελλάδα πλέον δεν μπορεί να αντιδράσει, γεγονός που την έχει τρελάνει.




«Αυτός ο χάρτης δείχνει πολύ καθαρά, πολλά πράγματα. Εδώ γράφεται η ιστορία. Εντός και εκτός υπάρχουν κάποιοι που ανησυχούν, να το πούμε κι αυτό. Τώρα, κοιτάξτε. Εδώ είναι η Κρήτη… Και τα σύνορά μας (εδώ επειδή είναι κόκκινο δεν φαίνεται καθαρά), εδώ, όπως βλέπετε, υπάρχει ένα μπλοκ και αυτό το μπλοκ είναι το σημείο, όπου ενωνόμαστε με τη Λιβύη. Μέχρι εδώ (σ.σ. ανοιχτά της Κρήτης), ως Τουρκία θα κάνουμε άνετα τις γεωτρήσεις μας. Νότια θα κάνει και η Λιβύη τις δικές της γεωτρήσεις. Εκτός αυτού, κοιτάξτε. Τα σημεία H-G-F-E-D-C-B-A, η γραμμή που βλέπετε είναι τα όρια. Πριν δεν υπήρχαν δικά μας όρια. Αλλά τώρα όλη αυτή η υφαλοκρηπίδα πάνω από αυτή τη γραμμή ανήκει στην Τουρκία», εξήγησε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερνογάν.

«Τα χέρια της Ελλάδας δέθηκαν από τη συμφωνία με τη Λιβύη κι αυτό την τρέλανε», δήλωσε στη συνέχεια ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν, «καθώς δεν υπάρχει κανένα κενό που να επιτρέπει στην Ελλάδα να αντιδράσει», όπως είπε.

Αναφορικά με την απέλαση του πρέσβη της Λιβύης, χαρακτήρισε για άλλη μια φορά «σκάνδαλο» την απόφαση και προειδοποίησε ότι η Ελλάδα θα πληρώσει διεθνές τίμημα για αυτά τα λάθος βήματα που κάνει.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υποστήριξε ότι η Τουρκία έχει αντικριστές ακτές με τη Λιβύη, όπως απαιτεί το διεθνές δίκαιο της θάλασσας, το οποίο και εφάρμοσε, κι αυτό έκανε την Ελλάδα να τρελαθεί.

Ο Τούρκος πρόεδρος ισχυρίστηκε ότι είπε στον κ. Μητσοτάκη ότι είναι έτοιμος να ανοίξει νέους διαύλους διαλόγου με την Ελλάδα, να κάνουν μία νέα αρχή, αλλά μέχρι τώρα δεν έλαβε μία θετική απάντηση.

«Και μας χτυπούσαν μέχρι σήμερα και έπαιρναν ό,τι ήθελαν, αλλά από εδώ και πέρα θα σταματήσει να γίνεται αυτό. Πλέον θα διεκδικήσουμε κι εμείς τα δικαιώματά μας», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος, ο οποίος έκανε παράλληλο λόγο για απειλές, στις οποίες όμως «η Τουρκία δεν τσίμπησε», όπως είπε χαρακτηριστικά.

«Η Ελλάδα, το Ισραήλ, η Αίγυπτος και η ε/κ Διοίκηση της Νότιας Κύπρου δεν μπορούν να κάνουν κανένα βήμα χωρίς τη δική μας έγκριση», πρόσθεσε, ενώ είπε με νόημα ότι τόσο εντός, όσο και εκτός κάποιοι ενοχλήθηκαν από το μνημόνιο, κυρίως αυτοί που προέβησαν σε μονομερή βήματα και τώρα το παιχνίδι τους χαλάστηκε.

Όπως ανέφερε ο Τούρκος πρόεδρος, με αυτό το μνημόνιο η Τουρκία έδειξε ξεκάθαρα στη διεθνή κοινή γνώμη την αποφασιστικότητά της να προστατεύσει τα δικαιώματά της, τα οποία πηγάζουν από το διεθνές δίκαιο. «Η έγνοια μας δεν είναι να κερδίσουμε έναν εχθρό, αλλά έναν φίλο. Αν υπάρχουν εχθροί, τους καλούμε να γίνουν φίλοι. Είμαστε έτοιμοι για διαπραγματεύσεις με όλες τις παράκτιες χώρες, η έκκλησή μας για μία δίκαιη λύση ισχύει».

Κοινές έρευνες φυσικού αερίου Τουρκίας - Λιβύης

Ο Ταγίπ Ερντογάν εξήγγειλε κοινές έρευνες με τη Λιβύη στην ανατολική Μεσόγειο και ότι η Τουρκία θα αγοράσει άλλο ένα γεωτρύπανο, ενώ θα συνεχιστούν και οι έρευνες στα διεθνή ύδατα.

Ο Τούρκος πρόεδρος δεν απέκλεισε πάντως το ενδεχόμενο να στείλει στρατό στη Λιβύη, σε περίπτωση που το ζητήσει η κυβέρνηση της Τρίπολης.

«Όταν έρθει μία τέτοια πρόσκληση από το λαό ή την κυβέρνηση της Λιβύης, τότε θα ανταποκριθούμε αμέσως. Εμείς υπογράψαμε μία συμφωνία για τη στρατιωτική ασφάλεια και μία για το θέμα της θαλάσσιας δικαιοδοσίας. Τα ΗΕ από το 2011 εφαρμόζουν εμπάργκο πώλησης όπλων. Αλλά σε περίπτωση έκκλησης της κυβέρνησης της Λιβύης, μία αποστολή στρατευμάτων δεν μπορεί να αποτελέσει άρση του εμπάργκο. Αν έρθει μία τέτοια πρόσκληση, τι πρωτοβουλίες θα λάβει η Τουρκία θα το αποφασίσει η ίδια. Δεν θα πάρουμε άδεια από πουθενά», δήλωσε εμφαντικά ο Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος κατηγόρησε τη Ρωσία, τα ΗΑΕ και την Αίγυπτο ότι εκείνες παραβιάζουν πρώτα το εμπάργκο και παρέχουν στρατιωτική στήριξη στον Χαφτάρ.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αποκάλυψε ότι θα συζητήσει τηλεφωνικά με τον Βλαντιμίρ Πούτιν σχετικά με τον Χαφτάρ.




Με πληροφορία από το protothema.gr
Πηγή: www.sigmalive.com

Θεοδωρικάκος: 500 εκατ. ευρώ το χρόνο στους δήμους για την επόμενη τετραετία



Τη διαβεβαίωση ότι όλα τα έργα που είχαν προγραμματισθεί με το πρόγραμμα ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ Ι θα υλοποιηθούν μέχρι το τελευταίο ευρώ, είτε μέσα από το νέο αναπτυξιακό πρόγραμμα για την Αυτοδιοίκηση που θα αρχίσει να υλοποιείται από το Υπουργείο Εσωτερικών στις αρχές του 2020, είτε μέσω των ΠΕΠ και των Τομεακών Προγραμμάτων του ΕΣΠΑ, όπου αυτό είναι δυνατόν, έδωσε ο κ. Τάκης Θεοδωρικάκος προς τους δημάρχους που μετέχουν στο Δίκτυο «Βιώσιμη Πόλη», κατά τη διάρκεια ημερίδας που έγινε στη Γλυφάδα.

Όπως είπε ο υπουργός Εσωτερικών σύντομα θα ολοκληρώσει τις συζητήσεις με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για τη σύναψη νέας δανειακής σύμβασης που θα δίνει τη δυνατότητα χρηματοδότησης έργων ύψους 500 εκατ. ευρώ το χρόνο, για την επόμενη τετραετία.
Επισήμανε ότι είναι αναγκαία η οργάνωση των Δήμων και των τεχνικών υπηρεσιών τους για να υπάρχει η δυνατότητα απορρόφησης των αναγκαίων πόρων και για το λόγο αυτό, όπως είπε, έχουν μεγάλη αξία πρωτοβουλίες όπως αυτή του Δικτύου «Βιώσιμη Πόλη» το οποίο αποτελεί ένα εργαλείο για την υλοποίηση μελετών και σχεδιασμών για έργα ανάπτυξης στους Δήμους.
Ο κ. Θεοδωρικάκος αναφέρθηκε στις αποφάσεις και στις ρυθμίσεις που έχει προχωρήσει το τελευταίο πεντάμηνο το υπουργείο Εσωτερικών για να βοηθηθεί η λειτουργικότητα των δήμων και κάλεσε τους δημάρχους να επεκτείνουν τη συνεργασία μεταξύ δήμων που έχουν κοινά γεωγραφικά χαρακτηριστικά και πολιτιστικά χαρακτηριστικά
Επίσης συνεχάρη το Δίκτυο «Βιώσιμη Πόλη» και τον πρόεδρό του κ. Δημήτρη Καφαντάρη για την έγκριση 35 προγραμμάτων από την ΕΕ και χαρακτήρισε ως μεγάλη επιτυχία την έγκριση μετά από τις ενέργειες του Δικτύου, της πρότασης που υποβλήθηκε προς την Ευρωπαϊκή Ένωση για παροχή τεχνικής βοήθειας για την Ενεργειακή Μετάβαση της Μεγαλόπολης. Σημειώνεται ότι εγκρίθηκαν μόνο 7 προτάσεις από την Ειδική Γραμματεία, ανάμεσα σε αυτές και η πρόταση για τη Μεγαλόπολη.

Στην ομιλία του ο υπουργός Εσωτερικών κ. Τάκης Θεοδωρικάκος μεταξύ άλλων είπε:
«Το Υπουργείο Εσωτερικών δίνει μεγάλη βαρύτητα στην πρωτοβουλία σας η οποία έχει ως στόχο να παρέχει ουσιαστική τεχνική στήριξη στην ενημέρωση, δικτύωση και οργάνωση των Δήμων που συμμετέχουν ώστε να υποβάλλουν και να υλοποιούν προτάσεις σε Ευρωπαϊκά Προγράμματα και να εκμεταλλευτούν τις πρόσθετες παρεχόμενες χρηματοδοτήσεις.
Βασικές επιδιώξεις του Δικτύου είναι ο σχεδιασμός και ανάληψη δράσης για τη δημιουργία δικτύου συνεργασίας μεταξύ των μελών του, όσον αφορά τους τομείς της Βιώσιμης Ανάπτυξης, της Αειφορίας, της προστασίας του Περιβάλλοντος, της Κυκλικής Οικονομίας και της οικοκαινοτομίας.
Παράλληλα η ΒΙΩΣΙΜΗ ΠΟΛΗ αποτελεί κι ένα εργαλείο για την υλοποίηση μελετών και σχεδιασμών για έργα ανάπτυξης στους Δήμους.
Εντοπίσατε εδώ και καιρό την αδυναμία που υπήρχε, κυρίως σε μικρούς δήμους, και προσπαθήσατε με τη συνένωση δυνάμεων να δώσετε λύση.
Εδώ βέβαια θα πρέπει να αναφέρω ότι σε αυτήν την αδυναμία αυτή που ως νέα πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών εντοπίσαμε, φροντίσαμε άμεσα να δώσουμε λύση.
Προωθήσαμε καινοτόμες διοικητικές δράσεις που αντιμετωπίζουν τα μεγάλα προβλήματα στις τεχνικές υπηρεσίες των Δήμων, αφού οργανώνουμε μέσω της ΕΕΤΑΑ, τον τεχνικό και διοικητικό μηχανισμό, με μηχανικούς και άλλες ειδικότητες που θα βοηθήσουν όλους τους δήμους της χώρας που το έχουν ανάγκη, στην υλοποίηση των μελετών και των έργων.
Και καθώς αναφέρομαι σε μελέτες και έργα και αντιλαμβάνομαι ότι το θέμα, σε κάθε περίπτωση, έχει μεγάλη επικαιρότητα, θέλω να διευκρινίσω με την ευκαιρία της συμμετοχής μου σε αυτήν την ημερίδα ότι ο μόνος δρόμος για να γίνουν πράξη τα έργα που έχει σχεδιάσει η αυτοδιοίκηση σε όλη τη χώρα, ήταν το να γνωρίζετε την αλήθεια και την πραγματικότητα.
Τα έργα τα οποία έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ Ι θα υλοποιηθούν μέχρι το τελευταίο ευρώ. Θα υλοποιηθούν, διότι η σημερινή ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών έχει βρει νέους πόρους για να χρηματοδοτήσει ένα νέο αναπτυξιακό πρόγραμμα.

Τα έργα τα οποία είχαν ενταχθεί σε αυτό το πρόγραμμα, είχαν χρηματοδότηση 134 εκ. ευρώ, προέρχονταν από τον δανεισμό του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, ενώ ο προϋπολογισμός τους είναι περίπου 1,300 δις. ευρώ.
Δεν μείναμε στο να σας πούμε την αλήθεια. Κάναμε ένα πολύ μεγάλο βήμα μπροστά. Το έχουμε προετοιμάσει. Η σειρά των πραγμάτων είναι: τα έργα που καλύπτουν τα πρώτα 134 εκ. ευρώ, αυτά τα οποία έχει το Παρακαταθηκών και Δανείων από τον δανεισμό του από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, θα είναι τα πρώτα χρήματα που θα χρησιμοποιηθούν, για να απορροφηθούν από τα πρώτα έργα του ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ Ι. Θυμίζω ότι το πρόγραμμα ολοκληρώνεται στις 31/12/2019, όπως ρητά λέει η σύμβαση μεταξύ του Ταμείου Παρακαταθηκών και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων.
Όλα τα υπόλοιπα έργα, όσα δεν απορροφηθούν, δεν λυθεί το θέμα με τα 134 εκ. ευρώ, θα ενταχθούν στο νέο πρόγραμμα έργων του Υπουργείου Εσωτερικών, το οποίο θα ξεκινήσει από τις αρχές του επόμενου χρόνου.
Αύριο, Τρίτη, έχω μία πολύ σημαντική συνάντηση με τους εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, προκειμένου να οριστικοποιήσουμε τους όρους αυτής της συμφωνίας και όσα έργα δεν καλυφθούν από αυτό το πρόγραμμα θα περάσουν στα Περιφερειακά Προγράμματα και στα Τομεακά

Προγράμματα του ΕΣΠΑ.
Με αυτό τον τρόπο υπολογίζω ώστε την τετραετία που έχουμε ξεκινήσει, μόλις πριν τέσσερις μήνες από κοινού η σημερινή Κυβέρνηση και οι σημερινοί δήμαρχοι, η δυνατότητα που θα έχουμε και αν το πετύχουμε, από άποψης τεχνικής οργάνωσης, θα είναι μέσω αυτών των προγραμμάτων να ξεπερνάμε τα 500 εκ. ευρώ το χρόνο απορρόφηση. Άρα στην πραγματικότητα το στοίχημα που έχουμε μπροστά μας, είναι να οργανώσουμε το μηχανισμό της αυτοδιοίκησης και αυτή είναι μια βασική δουλειά που θέλει να συνδράμει το Υπουργείο Εσωτερικών, μέσω του μέτρου που σας είπα για την ΕΕΤΑΑ, αλλά και γενικότερα, όχι μόνο μέσα από αυτό το μέτρο, είναι να πετύχουμε έναν πολύ υψηλό αριθμό απορρόφησης χρημάτων για τα έργα που έχετε ήδη προγραμματίσει ή αυτά που περαιτέρω μπορούν να γίνουν.

Αυτή είναι η αλήθεια και η πραγματικότητα, την οποία οφείλουμε να την λέμε, γιατί αν δεν την λέμε δεν μπορεί να κινηθούμε σε στέρεο δρόμο.
Θέλω επίσης να πω, ότι με τροπολογία, που ψηφίζετε αύριο, Τρίτη, στη Βουλή των Ελλήνων, στο πρόγραμμα κινητικότητας των εργαζομένων του δημοσίου τομέα, οι μηχανικοί που βρίσκονται στις τεχνικές υπηρεσίες των δήμων, εξαιρούνται της πλήρους και ελεύθερης κινητικότητας και απαραίτητη προϋπόθεση για να μετακινηθούν από την υπηρεσία τους, είναι να υπάρχει σύμφωνη γνώμη του Δημάρχου, του Δήμου στον οποίο βρίσκονται και ανήκουν. Πρόκειται για ένα αίτημα που μας είχαν θέσει πάρα πολλοί Δήμοι και πάρα πολλοί Δήμαρχοι, στο οποίο το Υπουργείο Εσωτερικών ανταποκρίνεται γρήγορα από την πρώτη στιγμή.

Άλλωστε ξέρετε, ότι από τις πρώτες ημέρες αυτής της Κυβέρνησης, εμείς προχωρήσαμε στη νομοθέτηση όσων χρειάζονταν για να υπάρχει κυβερνησιμότητα στους δήμους, καθώς οι δημοτικές πλειοψηφίες δεν υπήρχαν, για τους δημάρχους που δεν είχαν εκλεγεί από τον πρώτο γύρο. Ενώ επίσης ανταποκριθήκαμε θετικά και στο αίτημα, της αυτοδιοίκησης πολλών χρόνων, να υπάρχει δυνατότητα αξιοποίησης και του ιδιωτικού τομέα για την εκπλήρωση υπηρεσιών καθαριότητας, φωτισμού και πρασίνου, διότι ο κοινός μας στόχος είναι να οργανώσουμε πόλεις και γειτονιές καθαρές, φωτεινές, ανθρώπινες, ασφαλείς και πολιτισμένες. Πολλές φορές αυτό απαιτεί τη συνδρομή και του ιδιωτικού τομέα, χωρίς να υπάρξει καμία απολύτως απειλή, μα καμία απολύτως απειλή για τους εργαζόμενους, τους ήδη εργαζόμενους των Δήμων.

Παράλληλα προχωρούμε- και στους πρώτους μήνες του 2020 θα φέρουμε στη Βουλή- ένα νομοσχέδιο που θα αναβαθμίζει το ρόλο της Αυτοδιοίκησης και ξεκαθαρίζει τις αρμοδιότητες μεταξύ των δύο βαθμών Αυτοδιοίκησης και της κρατικής δομής. Η ενίσχυση των αρμοδιοτήτων θα συνοδευθεί από ενίσχυση πόρων και προσωπικού που θα μετακινηθεί από τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις της χώρας.


aftodioikisi.gr

Αρχηγός λιβυκού Ναυτικού: «Έχω διαταγές να βυθίσω τουρκικά πλοία - Δεν φοβάμαι τους Τούρκους μόνο τον Θεό»


Αρχηγός λιβυκού Ναυτικού: «Έχω διαταγές να βυθίσω τουρκικά πλοία - Δεν φοβάμαι τους Τούρκους μόνο τον Θεό»

Ανεβαίνουν οι τόνοι στο εσωτερικό της Λιβύης μετά την υπογραφή μνημονίου ανάμεσα στην Τρίπολη και την Τουρκία, καθώς τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων του Στρατηγού Χαφτάρ, εμφανίζονται αποφασισμένα να μην προχωρήσει η συμφωνία.

Ενδεικτικό είναι ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού της Λιβύης Φαράζ Αλ Μαχτάουι, σε συνέντευξή που παραχώρησε αποκλειστικά στο Open TV προειδοποιεί την Τουρκία αλλά και τον Επικεφαλής της φιλοτουρκικής κυβέρνησης λέγοντας πως «όταν απελευθερωθεί η Τρίπολη θα πετάξουν το μνημόνιο στην τουαλέτα».

«Εγώ έγραψα την αλήθεια. Τι θα γίνει. Η αλήθεια που θα γίνει. Σε λίγες μέρες αυτή τη συμφωνία που έκαναν οι Τούρκοι με τον Σάρατζ, θα την σκίσουμε εμείς. Να μην ανησυχείτε. Αυτή η συμφωνία σε λίγες ημέρες θα είναι στην τουαλέτα».

Όπως τόνισε: «Η Τουρκία ξέρει ότι ο Σάρατζ, έχει λίγες ημέρες εδώ στη Λιβύη. Θα φύγει ο Σάρατζ. Θα τον διώξουμε εμείς».
Στέλνοντας ακόμη ένα βροντερό μήνυμα, με το ύφος ενός αξιωματικού βγαλμένου από το φυτώριο των ηγετών της παγκόσμιας ναυτοσύνης, είπε ότι «Δεν φοβάμαι τους Τούρκους. Μόνο τον Θεό».

Η πατρίδα του Ελ Μαχντάουι Φάρατζ σπαράσσεται από τον εμφύλιο. Αυτές τις ημέρες δίνονται καθοριστικές μάχες για την απελευθέρωση της Τρίπολης, εξέλιξη που θα ακυρώσει και τη συμφωνία του Χαφτάρ - Ερντογάν.

Μιλώντας για τα χρόνια που έζησε στην Ελλάδα, ο Λίβυος Ναύαρχος είπε χαρακτηριστικά: «Δεκαοχτώ χρονών μπήκα στην Σχολή Ναυτικών Δοκίμων. Πέντε χρόνια μου έδειξαν κάτι, το στρατιωτικό ήθος. Σπούδασα σαν Έλληνας και έχω πάρα πολλούς φίλους από τη ΣΝΔ. Τους συμμαθητές μου δεν τους ξεχνάω. Μέναμε στην Σχολή σαν αδέρφια». Όπως υποστήριξε, μετά την απομάκρυνση του Σάρατζ θα αναπτυχθούν ξανά οι σχέσεις Ελλάδας Λιβύης.

Νωρίτερα μιλώντας στον Alpha τόνισε πως "εάν εμφανιστούν τουρκικά ερευνητικά πλοία στα ανοιχτά της Λιβύης, έχει εντολή να τα βυθίσει. «Έχω διαταγή. Αν έρθουν τα ερευνητικά πλοία των Τούρκων, θα έχω μία λύση, να τα βουλιάξω εγώ".

Ακόμη πρόσθεσε πως ο στρατηγός Χαφτάρ θα αντιδράσει στη συμφωνία και εξαπέλυσε πυρά κατά της «κυβέρνησης εθνικής ενότητας» και του «πρωθυπουργού» Σαράτζ, για τη συμφωνία:
«Αυτή τη συμφωνία έγραψαν οι Τούρκοι και ο Σαράτζ την υπέγραψε. Τα έγραψαν οι Τούρκοι όπως ήθελαν αυτοί. Είναι πάρα πολύ κακή η συμφωνία. Αυτή η συμφωνία που έκαναν οι Τούρκοι με τον Σάρατζ είναι λάθος και θα δημιουργήσει πρόβλημα στην Ελλάδα, την Λιβύη, την Αίγυπτο και την Κύπρο. Ο Σάρατζ είναι Τούρκος, δεν είναι Λίβυος. Ο παππούς του είναι από την Τουρκία γι’ αυτό δεν είχε καμία αντίρρηση σε αυτή τη συμφωνία».








pronews.gr

Αποβάσεις και στην Αλεξανδρούπολη ξεκίνησαν οι παράνομοι μετανάστες - Έφτασαν τη νύχτα με φουσκωτά!



Αποβάσεις και στην Αλεξανδρούπολη ξεκίνησαν οι παράνομοι μετανάστες - Έφτασαν τη νύχτα με φουσκωτά!

Χωρίς κανένα έλεγχο αλλά κυριότερα και χωρίς καμία ελπίδα και προοπτική για να υπάρξει έστω και το παραμικρό βήμα για την ανάσχεση των καθημερινών εισβολών αλλοδαπών από τα χερσαία και θαλάσσια σύνορα της χώρας, συνεχίζεται η φαρσοκωμωδία του «προσφυγικού».
Μόνο σήμερα πάνω από 350 παράνομοι μετανάστες (λαθρομετανάστες κατά Α.Σαμαρά) μπήκαν στην χώρα από Λέσβο, Χίο, Σάμο και Αλεξανδρούπολη!

Ειδικότερα το τελευταίο αποτελεί νέα οδό παράνομης εισόδου, σε μια περίοδο όπου η χώρα αντιμετωπίζει σοβαρότατα προβλήματα ασφάλειας και απειλών από την Τουρκία  σε μια ιδιαίτερα ευαίσθητη και κρίσιμη περιοχή όπως είναι ο νομός Έβρου.

Οι 33 αλλοδαποί μάλιστα δεν δίστασαν να έρθουν, εν είδει καταδρομικής επιχείρησης το βράδυ της Κυριακής  στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, προσεγγίζοντας την περιοχή Μάκρης  με φουσκωτή λέμβο!

Όλα αυτά ενώ ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Ν.Παναγιωτόπουλος δηλώνει ότι θα «σφραγίσει» τον 

Έβρο από τους αλλοδαπούς!
Μόνο όμως κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει. Ο Δήμαρχος Σουφλίου Παναγιώτης Καλακίκος μη  μπορώντας να αντέξει άλλο την ανεξέλεγκτη κατάσταση στον Έβρο ξέσπασε μιλώντας για χάος στο νομό, με τους αλλοδαπούς να κάνουν ότι θέλουν.
«Κυκλοφορούν ελεύθερα, καίνε περιουσίες φτωχών ανθρώπων, έχουν γίνει περισσότεροι από τους μόνιμους κατοίκους και μπαίνουν σε σπίτια όχι μόνο ακατοίκητα αλλά και με κόσμο μέσα, που τρομοκρατείται» είπε μεταξύ άλλων ο Δήμαρχος Σουφλίου με την κυβέρνηση όμως  για ακόμη μια φορά να είναι πλήρως αδιάφορη για την πρωτοφανή αυτή κατάσταση.
Δεν είναι όμως μόνο ο Έβρος. Για να γίνει αντιληπτή  έστω και αποσπασματικά η τραγική κατάσταση που επικρατεί στη Λέσβο, αναφέρουμε μόνο ένα "απλό" περιστατικό στο αστυνομικό Δελτίο:
Αλλοδαπός συνελήφθη στη Μόρια από αστυνομικούς της Ομάδας Πρόληψης και Καταστολής της Εγκληματικότητας (Ο.Π.Κ.Ε.) της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Μυτιλήνης, ο οποίος κατηγορείται για τα αδικήματα της πρόκλησης φθορών και της εξύβρισης, καθώς και για παραβάσεις της νομοθεσίας περί όπλων.
Ειδικότερα και σύμφωνα με καταγγελία, ο 21χρονος προκάλεσε φθορά σε δίκυκλο όχημα 28χρονου ημεδαπού, ενώ ακολούθως έφτυσε τον τελευταίο και τον απείλησε με μαχαίρι!
Σε έλεγχο που διενεργήθηκε στον συλληφθέντα, βρέθηκαν στην κατοχή του και κατασχέθηκαν δύο (2) μαχαίρια, με λάμες μήκους -5- εκατοστών.
Περιττό να τονιστεί πως ο αλλοδαπός δεν πρόκειται να απελαθεί από τη χώρα, σε καμία περίπτωση. Αντίθετα θα προωθηθεί σε κέντρο στην ενδοχώρα, για μόνιμη εγκατάσταση.

Έσπασε κάθε ρεκόρ ο αριθμός των… «αιτούντων» στα νησιά
Σύμφωνα με την τελευταία καταμέτρηση, οι λαθραίοι μετανάστες στα νησιά του Βορείου Αιγαίου έσπασαν το φράγμα των 40.000 στα Κέντρα Φροντίδας και Εξυπηρέτησης Αλλοδαπών. . Πρόκειται για ένα νούμερο που ξεπερνάει και τις πιο ακραίες προβλέψεις. Αναλυτικά η οι αριθμοί των "αιτούντων" ανά μήνα:
    Την 1η Δεκεμβρίου ο αριθμός ήταν 39.162,
    την 1η Νοέμβρη 35.477,
    την 1η Οκτώβρη 30,644,
    την 1η Σεπτέμβρη 24.735,
    την 1η Αυγούστου 19.746 και
    την 1η Ιουλίου 17.198.
Στα βασικά ΚΕΦΕΑ  η κατάσταση έχει ως εξής:
    Μόρια: 17.330 διαμένοντες με χωρητικότητα 3.000.
ΚΕΦΕΑ  Χίου: 5.682 διαμένοντες με χωρητικότητα 1.014.
ΚΕΦΕΑ  Σάμου: 7.502 διαμένοντες με χωρητικότητα 644.
    ΚΕΦΕΑ Λέρου: 2.273 με χωρητικότητα 860.
ΚΕΦΕΑ  Κω: 3.913 διαμένοντες με χωρητικότητα 816.

Οι τελευταίες αφίξεις
Το τελευταίο 24ωρο έφτασαν στα νησιά και την Αλεξανδρούπολη  315 άτομα. Το Λιμενικό κατάφερε να συνοδεύσει  76 αλλοδαπούς ενώ 239 δεν χρειάστηκαν καν την συνοδεία του καθώς αποβιβάστηκαν με λέμβους σε επτά διαφορετικά περιστατικά, που έλαβαν χώρα στη Μυτιλήνη και τη Σάμο!

Η κατάσταση διάλυσης που επικρατεί στο νομό Έβρου, με τους αλλοδαπούς να έρχονται από τα σύνορα και εσχάτως καταπλέοντας στο ίδιο το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, στα νησιά σε όλη την Ελλάδα όχι μόνο προβληματίζει αλλά επιπρόσθετα δημιουργεί σοβαρά ερωτήματα για το ποιοι έχουν πάρει την απόφαση να αλλοιωθεί και να αλωθεί δημογραφικά αυτή η χώρα η οποία σε 30 χρόνια θα μετρά 8 εκατ. Ελλήνων εκ των οποίων  ελάχιστοι θα είναι οι νέοι. 




pronews.gr