12 Μαρτίου 2024

Παγκόσμια Ημέρα κατά της λογοκρισίας σήμερα 12 Μαρτίου στο διαδίκτυο- Ρεπόρτερ - Χωρίς Σύνορα (Reporters Without Borders)

Παγκόσμια Ημέρα κατά της λογοκρισίας στο διαδίκτυο-Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα (Reporters Without Borders), socialpolicy.gr

 


Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά της λογοκρισίας στο διαδίκτυο, που καθιερώθηκε

 Η Παγκόσμια ημέρα κατά της λογοκρισίας στο διαδίκτυο γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 12 Μαρτίου μετά από πρωτοβουλία των «Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα» (RSF). Η ημέρα ορίστηκε και γιορτάστηκε για πρώτη φορά το 2009.


Οι «Ρεπόρτερ χωρίς σύνορα» είναι μία δημοσιογραφική διοργάνωση η οποία έχει ώς στόχο την υπεράσπιση και την εξασφάλιση της ελευθερίας της έκφρασης.
Η ελευθερία της έκφρασης και της ενημέρωσης θα αποτελεί πάντα μια από τις πλέον θεμελιώδεις ελευθερίες του κόσμου. Οι δημοσιογράφοι που υπηρετούν τη σωστή και αληθινή ενημέρωση προσφέρουν στον κόσμο την αναφορά πραγματικών περιστατικών, καταγγέλουν την κατάχρηση εξουσίας και ευαισθητοποιούν το κοινό για την αντιμετώπιση σοβαρών κοινωνικών προβλημάτων, όπως την εκμετάλλευση παιδιών και την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των γυναικών, καθώς και σε θέματα που άπτονται του περιβάλλοντος. το 2009 από τους Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα (Reporters Without Borders).

Η ελευθερία της έκφρασης και της ενημέρωσης θα αποτελεί πάντα μια από τις πλέον θεμελιώδεις ελευθερίες του κόσμου. Οι δημοσιογράφοι που υπηρετούν τη σωστή και αληθινή ενημέρωση προσφέρουν στον κόσμο την αναφορά πραγματικών περιστατικών, καταγγέλουν την κατάχρηση εξουσίας και ευαισθητοποιούν το κοινό για την αντιμετώπιση σοβαρών κοινωνικών προβλημάτων, όπως την εκμετάλλευση παιδιών και την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των γυναικών, καθώς και σε θέματα που άπτονται του περιβάλλοντος.

Σε ορισμένες χώρες, βασανιστές σταματούν τις αποτρόπαιες πράξεις τους το συντομότερο όταν αυτές αναφέρονται στα μέσα ενημέρωσης. Σε άλλες περιπτώσεις, οι διεφθαρμένοι πολιτικοί εγκαταλείπουν τις παράνομες συνήθειές τους, όταν οι δημοσιογράφοι-ερευνητές δημοσιεύουν λεπτομέρειες σχετικά με τις δραστηριότητές τους. Συνάμα, αποτρέπονται σφαγές όταν τα διεθνή μέσα ενημέρωσης εστιάζουν την προσοχή και τις κάμερες σε ανάλογες περιπτώσεις.

[box] Η ελευθερία της πληροφόρησης είναι το θεμέλιο κάθε δημοκρατίας. Ωστόσο, σχεδόν το ήμισυ του παγκόσμιου πληθυσμού εξακολουθεί να ζει στο σκοτάδι.[/box]

Οι ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα (RSF) ιδρύθηκαν στο Montpellier της Γαλλίας το 1985 από τέσσερις δημοσιογράφους:  Robert Ménard, Rémy Loury, Jacques Molénat και Emilien Jubineau. Η ένωση αυτή, αρχικά ως μη κερδοσκοπικός οργανισμός της Γαλλίας από το 1995, σύντομα απέκτησε διεθνή διάσταση.

Υπό τη διεύθυνση του Christophe Deloire, οι Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα οργάνωσαν μια ομάδα ερευνητών ανά γεωγραφική περιοχή. Η οργάνωση σταδιακά ανέπτυξε δύο βασικούς και άκρως εξειδικευμένους τομείς δραστηριότητας: ο ένας τομέας εστιαζόταν στη Λογοκρισία στο Διαδίκτυο και τα Νέα Μέσα, και ο άλλος αφιερώθηκε στην παροχή υλικού, την οικονομική και ψυχολογική βοήθεια σε δημοσιογράφους που ερευνούσαν σε επικίνδυνες περιοχές.

Η Διεθνής Οργάνωση Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα είναι καταχωρημένη στη Γαλλία ως μη κερδοσκοπικός οργανισμός, έχουν την ιδιότητα του συμβούλου στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών και της UNESCO και από το 1992 έχει βραβευτεί με πλειάδα βραβείων από όλο τον κόσμο, με το πιο πρόσφατο το 2013, το βραβείο the Freedom of Speech Award (Το Βραβείο της Ελευθερίας του Λόγου) από τη Διεθνή Ένωση od Press Clubs (IAPC).

Ο Ρόλος των Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα:

  • Να παρακολουθούν συνεχώς τις επιθέσεις κατά της ελευθερίας της πληροφόρησης σε όλο τον κόσμο
  • Να καταγγέλουν τέτοιου είδους επιθέσεις στα μέσα ενημέρωσης
  • Να ενεργούν σε συνεργασία με τις κυβερνήσεις για την καταπολέμηση της λογοκρισίας και των νόμων που αποσκοπούν στον περιορισμό της ελευθερίας της πληροφόρησης
  • Να συνδράμουν ηθικά και οικονομικά τους δημοσιογράφους που διώκονται, καθώς και τις οικογένειες τους
  • Να προσφέρουν υλική βοήθεια στους πολεμικούς ανταποκριτές προκειμένου να ενισχύεται η ασφάλειά τους

Βασικά Στοιχεία

  • Ανταποκριτές σε 150 χώρες
  • Πάνω από 1.000 δελτία τύπου που εκδίδονται ετησίως σχετικά με παραβιάσεις της ελευθερίας της πληροφόρησης
  • 3 άλμπουμ φωτογραφιών που δημοσιεύονται ετησίως, με  ετήσιες πωλήσεις 150.000 αντιτύπων κατά μέσο όρο
  • Η ιστοσελίδα, rsf.org, συγκεντρώνει 350.000 μοναδικούς επισκέπτες και 750.000 προβολές σελίδων μηνιαίως

Διεθνής Παρουσία

Οι Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα δραστηριοποιούνται σε πέντε ηπείρους μέσω ενός δικτύου με περισσότερους από 150 ανταποκριτές, των εθνικών τμημάτων της και μέσω της στενής συνεργασίας με τοπικές και περιφερειακές ομάδες υπέρ της ελευθερίας του Τύπου. Η διεθνής οργάνωση Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα διαθέτει σήμερα 10 γραφεία και επίσημα τμήματα σε ολόκληρο τον κόσμο.

Για περισσότερες πληροφορίες, διαβάστε το παρακάτω φυλλάδιο:

Εχθροί του Διαδικτύου 2014: Φορείς στην καρδιά της λογοκρισίας και επιτήρησης

Λεπτομερής έκθεση των Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα για τα θεσμικά όργανα –Εχθρούς του Διαδικτύου σε όλο τον κόσμο.


Πηγή: en.rsf.org


Πότε θα γίνει η αλλαγή των διοικητών των νοσοκομείων Δυτικής Μακεδονίας που έληξε η θητείας τους και ένα χρόνο μετά την φωτογραφική προεκλογική παράταση που πήραν από την κυβέρνηση Μητσοτάκη ένα χρόνο μετά της εκλογές;



Γρηγόρης Χάτσιος: “Τις θέσεις και τις δράσεις του Νοσοκομείου τις εκφράζει  επίσημα ο Διοικητής, το ΔΣ και οι διοικητικές και κυβερνητικές αρχές” –  Φούιτ.gr

Πότε θα γίνει η αλλαγή των διοικητών των νοσοκομείων Δυτικής Μακεδονίας που έληξε η θητείας τους και ένα χρόνο μετά την  φωτογραφική παράταση που πήραν από την κυβέρνηση Μητσοτάκη ένα χρόνο μετά της εκλογές; 

Στην  Καστοριάς παραμένει διοικητής του κρατικού νοσοκομείου Καστοριάς o Γρηγόρης Χάτσιος κουμπάρος του πρώην βουλευτή Καστοριάς Ζήση Τζηκαλάγια που ως γνωστό τον "τοποθέτησε"στην ΄θέση αυτή  όπως καταγράφηκε τότε από πολλά ΜΜΕ  λόγο της συγγενικής  του σχέσης με τον πρώην βουλευτή, αν και δεν είχε καμιά επαγγελματική  η γνωστική σχέση,  σχετική με υγειονομικές  υπηρεσίες και την διοίκηση τους.

Πριν της τελευταίες εκλογές εδόθη με απόφαση του  τότε υπουργού Υγείας της κυβέρνησης Μητσοτάκη υπουργού φωτογραφική παράταση, λόγο δήθεν  των εκλογών, και ενώ έπρεπε να αντικατασταθεί με άλλο παραμένει στην θέση του.

Να σημειωθεί ο,τι  ενώ δημοσιεύθηκε η πρώτη προκήρυξη στη βάση του νέου νόμου 5062/2023 για την «Επιλογή Διοικήσεων των Φορέων του Δημοσίου και Ενίσχυση της Αποτελεσματικότητάς τους», η οποία αφορά στη στελέχωση των διοικήσεων των επτά Υγειονομικών Περιφερειών (Υ.Πε) της χώρας, η δεύτερη παραμένει στα "συρτάρια" και μάλλον θα την θυμηθούν  στις επόμενες, οι οποίες και μπορεί να είναι και  πολύ σύντομα .



Διαδώστε την ιστοσελίδα της αλήθειας!!


ΧΟΡΗΓΟI