11 Σεπτεμβρίου 2019

Λέρος: Πού στρέφονται οι έρευνες για την απώλεια πολεμικού υλικού




Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι έρευνες του στρατού, που πραγματοποιούνται για την απώλεια στρατιωτικού υλικού από αποθήκη του Πολεμικού Ναυτικού στην Λέρο.




 

Οι αρχές αναζητούν τώρα τον τόπο και τον χρόνο κατά τον οποίον αφαιρέθηκε ο βαρύτατος οπλισμός και προσανατολίζονται πλέον στο σενάριο της κλοπής με βοήθεια εκ των έσω.
Ο οπλισμός που φέρεται να λείπει από την αποθήκη περιλαμβάνει φορητά αντιαρματικά, οπλοβομβίδες, χειροβομβίδες, νάρκες, φυσίγγια και βραδύκαυστα φυτίλια.
Πρόσωπο-κλειδί στις έρευνες είναι ο αξιωματικός που ήταν υπεύθυνος για την αποθήκη. Είναι ο άνθρωπος που υπέγραψε τις δύο τελευταίες απογραφές και παρέδωσε την αποθήκη στον νέο οπλονόμο στις αρχές Σεπτεμβρίου. Έτσι στο μικροσκόπιο των ανώτατων αξιωματικών του Πολεμικού Ναυτικού μπαίνουν οι τελευταίοι 12 μήνες κατά τους οποίους φαίνεται ότι αφαιρέθηκε ο οπλισμός.
Τα στοιχεία της έρευνας

Σύμφωνα με όσα γνωρίζουμε, τον Σεπτέμβριο του 2018 έγινε έλεγχος από 3 στελέχη του Πολεμικού Ναυτικού εκ των οποίων ο ένας είναι ο οπλονόμος. Σύμφωνα με πληροφορίες του ΣΚΑΪ, τον Σεπτέμβριο του 2018 έγινε απογραφή στην αποθήκη χωρίς να διαπιστωθεί απώλεια όπλων ή πυρομαχικών.
Τον Δεκέμβριο έγινε ακόμη μία απογραφή που ελέγχεται από τις αρχές προκειμένου να διαπιστωθεί σε ποιο χρονικό διάστημα το περασμένο έτος αφαιρέθηκε το υλικό.
Είναι πιθανό να έγινε σταδιακή αφαίρεση των υλικών, όπως είπε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας. Τα υλικά αυτά δεν μπορεί να τα μεταφέρει κάποιος όλα μαζί, καθώς είναι ογκώδη και θα είχε καταγραφεί κάποια κίνηση από τις κάμερες. Άρα ενδεχομένως να αφαιρέθηκαν σταδιακά μέσα σε τσάντες χωρίς να γίνει αντιληπτός αυτός που τα έβγαζε από την αποθήκη.
Το συμπέρασμα είναι ότι κάποιος εκ των έσω πήρε μέρος στην διαδικασία αφαίρεσης. Η βάση στην Λέρο έχει σφραγιστεί και θα γίνει έλεγχος στους αξιωματικούς που υπηρετούσαν στην αποθήκη σε βάθος διετίας αλλά και σε όσους υπηρετούσαν το τελευταίο διάστημα. Από τις αρχές δεν θα κληθούν να καταθέσουν μόνο όσοι βρίσκονται στο νησί αλλά και όσοι έχουν αποστρατευθεί ή έχουν μετακινηθεί σε άλλες μονάδες εκτός της Λέρου.
Παράλληλα αναμένεται να γίνει άρση τηλεφωνικού απορρήτου, συλλογή DNA και θα χρησιμοποιηθεί το υλικό από τις κάμερες ασφαλείας.
Στην Λέρο έφτασε και κλιμάκιο της ΕΥΠ που βρίσκεται σε επαφή με υπηρεσίες πληροφοριών άλλων κρατών για το ενδεχόμενο ο οπλισμός να έχει μεταφερθεί εκτός χώρας.

Το πρωτοσέλιδο της ημέρας του έντυπου τύπου

Το πρωτοσέλιδο της ημέρας του έντυπου τύπου- Δείτε τα υπόλοιπα πρωτοσέλιδα του έντυπου πολιτικού, αλλά και του αθλητικού τύπου στη Αρχική σελίδα προς το τέλος της ειδησεογραφικής μας ιστοσελίδας fyllokaiftero1blogspot.com

Ο βουλευτής Καστοριάς Ζήσης Τζηκαλάγιας έθεσε στη βουλή την ανάγκη αναβάθμισης της λειτουργίας του Κέντρου Αποκατάστασης (βίντεο)


Δείτε το βίντεο από την ομιλία του βουλευτή στη βουλή

.














Ποια τρόφιμα επιτρέπονται στα σχολικά κυλικεία (λίστα)







Ξεκίνησαν σήμερα τα σχολεία, μαζί και οι έλεγχοι του ΕΦΕΤ στα σχολικά κυλικεία, προκειμένου να διαπιστώσει κατά πόσο τηρούν τη νομοθεσία οι υπεύθυνοι σχετικά με τα μέτρα υγιεινής και τα επιτρεπόμενα προς πώληση είδη αλλά και πόσο συμβάλλουν με τη λειτουργία τους στη διατροφική διαπαιδαγώγηση των παιδιών.





Δείτε ποια τρόφιμα επιτρέπονται και ποια απαγορεύονται
ΦΡΟΥΤΑ – ΛΑΧΑΝΙΚΑ
Φρέσκα φρούτα − λαχανικά ανάλογα με την εποχή, καλά πλυμένα καισυσκευασμένα σε ατομική μερίδα.

Αποξηραμένα φρούτα χωρίς προσθήκη ζάχαρης, συσκευασμένα σε ατομική μερίδα έως 50 γραμμάρια.
Φυσικός χυμός φρούτων ή και λαχανικών που παρασκευάζεται εντός των κυλικείων – καντινών. Δεν επιτρέπεται η προσθήκη σακχάρων ή άλλων γλυκαντικών ουσιών. Συστήνεται να είναι δυνατή η κατανάλωση του άμεσα μετά την παρασκευή του σε ποτήρια μιας χρήσης ανακυκλώσιμου υλικού.
Φρουτοσαλάτα που παρασκευάζεται εντός των κυλικείων – καντινών από φρέσκα, καλά πλυμένα φρούτα εποχής. Δεν επιτρέπεται η προσθήκη σακχάρων ή άλλων γλυκαντικών ουσιών.
Σαλάτα από φρέσκα, καλά πλυμένα λαχανικά που παρασκευάζεται εντός των κυλικείων – καντινών, χωρίς προσθήκη αλατιού. Επιτρέπεται μόνο η προσθήκη ελαιολάδου, ξυδιού η λεμονιού.
Συσκευασμένοι φυσικοί χυμοί φρούτων και ομοειδών προϊόντων, χωρίς συντηρητικά και χωρίς προσθήκη ζάχαρης, σε ατομική συσκευασία έως και 330ml.

ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΑ
Γάλα τυποποιημένο, παστεριωμένο σε ατομική συσκευασία έως 500ml πλήρες και ημιαποβουτυρωμένο (1,5% − 1,8% λιπαρά).
Σοκολατούχο γάλα με χαμηλά λιπαρά (max.1,8%) σε συσκευασία έως 250ml. Γιαούρτι τυποποιημένο (έως 5% λιπαρά) χωρίς πρόσθετα σάκχαρα σε ατομική μερίδα έως 200 γραμμάρια.
Ροφήματα από συνδυασμούς φρέσκου γάλακτος και φρέσκων φρούτων που θα παρασκευάζονται στο κυλικείο. Δεν επιτρέπεται η προσθήκη ζάχαρης. Απαγορεύεται η διάθεση άλλων τυποποιημένων ανάλογων ροφημάτων καθώς και η χρήση έτοιμης σκόνης για την παρασκευή τους.
Τυριά πολύ σκληρά, σκληρά, ημίσκληρα, μαλακά τυριά. Συστήνονται τυριά παραδοσιακά και ελληνικά Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης. Εξαιρούνται τα ανακατεργασμένα τυριά ή τηγμένα τυριά και ανακατεργασμένα τυριά με αλειφώδη υφή.

ΑΠΛΑ ΑΡΤΟΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣΜΑΤΑ Ή ΑΡΤΟΣΚΕΥΑΣΜΑΤΑ
Κουλούρι σησαμένιο ολικής άλεσης πλούσιο σε φυτικές ίνες ή λευκό.
Κριτσίνια ολικής άλεσης πλούσια σε φυτικές ίνες ή λευκά, σε ατομική συσκευασία έως 50 γραμμάρια.
Φρυγανιές ολικής άλεσης πλούσιες σε φυτικές ίνες ή λευκές, σε ατομική συσκευασία έως 50 γραμμάρια.
Κράκερς ολικής άλεσης πλούσια σε φυτικές ίνες ή λευκά, σε ατομική συσκευασία έως 50 γραμμάρια.
Τα παραπάνω απλά αρτοπαρασκευάσματα πρέπει να πληρούν τις ακόλουθες προδιαγραφές: Κορεσμένα λιπαρά έως 3%, trans λιπαρά έως 0,1%, νάτριο έως 0,5%.

ΔΙΑΦΟΡΑ ΑΡΤΟΣΚΕΥΑΣΜΑΤΑ
Μουστοκούλουρα σε ατομική μερίδα έως 60 γραμμάρια.
Σταφιδόψωμο σε ατομική μερίδα έως 60 γραμμάρια.
Μπάρα δημητριακών ολικής άλεσης σε ατομική μερίδα έως 40 γραμμάρια, η οποία να πληροί τις ακόλουθες προδιαγραφές : Κορεσμένα λιπαρά έως 3% trans λιπαρά έως 0,1% Νάτριο έως 0,5%.
Μπισκότα απλά, χωρίς γέμιση, σε ατομική συσκευασία (έως 60 γραμμάρια) με τις παρακάτω προδιαγραφές: Η περιεκτικότητά τους σε trans λιπαρά να μην υπερβαίνει το 2% των ολικών λιπιδίων. Ανά 100 γραμμάρια προϊόντος: (α) η ζάχαρη να μην υπερβαίνει τα 10 γραμμάρια, (β) τα ολικά λιπαρά να μην υπερβαίνουν τα 10 γραμμάρια, (γ) τα κορεσμένα λιπαρά να μην υπερβαίνουν τα 5 γραμμάρια και (δ) το νάτριο να μην υπερβαίνει τα 0,5 γραμμάρια.

Επιτρέπεται η διάθεση τυρόπιτας − πίτας λαχανικών σε ατομικές μερίδες των120 γραμμαρίων και με την συγκεκριμένη προδιαγραφή : Η λιπαρή ύλη για τη ζύμη – φύλλο πρέπει να είναι αποκλειστικά από ελαιόλαδο, μαλακή μαργαρίνη ή φυτικά έλαια, όπου το τελικό προϊόν δεν πρέπει να ξεπερνάει το 30% σε συνολικά λιπαρά και το 0,1% σε trans λιπαρά.

Πίτσα με τις παρακάτω προδιαγραφές : Για τη βάση τα επιτρεπόμενα υλικά είναι αλεύρι, μαγιά, αβγό, γιαούρτι, αλάτι και μυρωδικά βότανα. Απαγορεύεται η χρήση ενισχυτικών γεύσης όπως το γλουταμινικό μονο−νάτριο. Για τη γέμιση τα επιτρεπόμενα προϊόντα είναι τυρί, τομάτα, πιπεριές, μανιτάρια, κρεμμύδι, καλαμπόκι. Δεν επιτρέπεται η χρήση σάλτσας και αλλαντικών.

ΣΑΝΤΟΥΙΤΣ
Τα σάντουιτς – τοστ μπορούν να παρασκευάζονται με συνδυασμούς των τροφίμων των επόμενων παραγράφων. Μπορούν να είναι τυποποιημένα ή να παρασκευάζονται στο χώρο του κυλικείου − καντίνας αυθημερόν.

Επιτρέπεται η χρήση όλων των ειδών ψωμιού, ολικής άλεσης πλούσιο σε φυτικές ίνες ή λευκό όπως ψωμάκι ατομικό, ψωμί για τοστ, μπαγκέτα, ελληνική πίτα, αραβική πίτα, σησαμένιο κουλούρι. Συστήνεται το ψωμί ολικής άλεσης. Δεν επιτρέπεται το μπριος, το κρουασάν ή το πιροσκί. Η ελληνική πίτα δεν πρέπει να περιέχει γλυκουρονικό νάτριο.
Επιτρέπεται η χρήση τυριών όπως αναφέρονται στην περίπτωση 2 ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΑ, στοιχείο 5 της Υ1γ/Γ.Π./οικ 81025/29-08-2013 Απόφασης.
Δεν επιτρέπεται η χρήση άλλων αλλαντικών, εκτός από βραστή γαλοπούλα με τις παρακάτω προδιαγραφές : Κορεσμένα λιπαρά έως 1 %, νάτριο έως 1%.
Λαχανικά όλων των ειδών.
Ελιές χωρίς το κουκούτσι και πάστα ελιάς.
Αβγό καλά βρασμένο.
Από λιπαρές ύλες επιτρέπεται μόνο η προσθήκη ελαιολάδου
Επιτρέπεται η παρασκευή γλυκών σάντουιτς με συνδυασμό των προαναφερόμενων ψωμιών και ως γέμιση 1 κουταλιά της σούπας μέλι ή μέλι με ταχίνι.

ΓΛΥΚΙΣΜΑΤΑ
Κρέμα και ρυζόγαλο σε ατομικές μερίδες των 150 γραμμαρίων (με περιεκτικότητα σε λίπος γάλακτος έως 4%).
Χαλβάς σε ατομική μερίδα έως 50 γραμμάρια.
Παστέλι σε ατομική μερίδα έως 50 γραμμάρια.
Μέλι σε ατομική μερίδα.
Σοκολάτα υγείας και γάλακτος σε ατομική μερίδα έως 30 γραμμάρια.

Δεν επιτρέπεται η διάθεση τσιχλών και καραμελών.

ΞΗΡΟΙ ΚΑΡΠΟΙ
Στα κυλικεία των σχολείων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης επιτρέπονται οι ξηροί καρποί όλων των ειδών χωρίς προσθήκη αλατιού ή ζάχαρης σε ατομική συσκευασία έως 50 γραμμάρια. Δεν επιτρέπονται οι τηγανισμένοι ξηροί καρποί.

ΥΓΡΑ ΤΡΟΦΙΜΑ
Εμφιαλωμένο νερό.
Στα κυλικεία των σχολείων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης επιτρέπονται τα παρακάτω αφεψήματα : χαμομήλι, φασκόμηλο, τσάι του βουνού, χωρίς προσθήκη ζάχαρης ή σύνθετων γλυκαντικών.
Καφές μόνο για το προσωπικό.
Δεν επιτρέπεται η διάθεση αναψυκτικών.

Επιτρέπεται η διάθεση και «βιολογικών προϊόντων» όπως αυτά ορίζονται στους Κανονισμούς 834/2007 και 889/2008 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, με την προϋπόθεση ότι αυτά εμπίπτουν στον ανωτέρω κατάλογο. Δεν επιτρέπεται η διάθεση λειτουργικών τροφίμων ή συμπληρωμάτων διατροφής και προϊόντων που περιέχουν γενετικά τροποιημένους οργανισμούς.








Δυτ.Μακεδονία: Ενημερωτικά φυλλάδια με συμβουλές οδικής ασφάλειας , για μαθητές μοίρασαν αστυνομικοί (Φωτογραφίες)


Με ευκαιρία  την έναρξη της νέας σχολικής περιόδου, σήμερα Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου 2019, διανεμήθηκαν, λίγο μετά τις 9 το πρωί, από αστυνομικούς σε Δημοτικά Σχολεία και Γυμνάσια της Δυτικής Μακεδονίας, ενημερωτικά φυλλάδια με συμβουλές οδικής ασφάλειας και κυκλοφοριακής αγωγής, τόσο για μαθητές όσο και για γονείς.


Διαψεύδει τους “Ενήλικες” του Γαβρά η Κωνσταντοπούλου


Ανοιχτή επιστολή με αποδέκτη τον Κώστα Γαβρά απέστειλε η πρώην πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου, με αφορμή την ταινία του σκηνοθέτη, με θέμα τις διαπραγματεύσεις κυβέρνησης – θεσμών το 2015

Την απορία της εκφράζει η Ζωή Κωνσταντοπούλου στον Κώστα Γαβρά, μέσω ανοιχτής επιστολής της, καταλογίζοντας στον σκηνοθέτη ότι παρουσιάζει ιστορικά γεγονότα με μονομέρεια.
Στην επιστολή, την οποία δημοσιεύει στο Facebook, η κ. Κωνσταντοπούλου εκφράζει τον σεβασμό της για το έργο του κ. Γαβρά, ωστόσο τον κατηγορεί ότι στην ταινία «Ενήλικοι στο Δωμάτιο» περιγράφει μια ιστορική περίοδο της χώρας «υιοθετώντας πλήρως την εκδοχή και την αφήγηση (το σενάριο, στ’ αλήθεια) ενός ανθρώπου, που διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο στην περίοδο αυτή».
Ολόκληρη η επιστολή:
Ανοιχτή επιστολή στον Κώστα Γαβρά
Αγαπητέ κύριε Γαβρά,
Όπως είχα την ευκαιρία να σας πω και δια ζώσης στα τέλη Μαΐου του 2015, στο Παρίσι, σας εκτιμώ και σας σέβομαι για το έργο και την προσφορά σας. Για το λόγο αυτό, ως Πρόεδρος της Βουλής, ζήτησα τη στήριξή σας για το πόρισμα της Επιτροπής Αλήθειας Δημοσίου Χρέους της Βουλής, τον Ιούνιο 2015. Τότε, μου είχατε ζητήσει να σας στείλω το πόρισμα και λίγες μέρες αργότερα υπήρξατε από τους πρώτους που υπέγραψαν στηρίζοντάς το. Στηρίζοντας δηλαδή την επίσημη επιστημονική εργασία νομικών, οικονομολόγων και ειδικών διεθνούς εμβέλειας, που εργάστηκαν αφιλοκερδώς επί μήνες και ανέλυσαν τους λόγους για τους οποίους το λεγόμενο δημόσιο χρέος της χώρας είναι παράνομο και δεν πρέπει να πληρωθεί από τον ελληνικό λαό.
Με αυτήν την ανοιχτή επιστολή, θέλω να σας εκφράσω, δημόσια, την απορία μου.
Επιλέξατε να δημιουργήσετε μια ταινία, που αναφέρεται σε μια ιστορική και εξαιρετικά σημαντική περίοδο της πρόσφατης ιστορίας του λαού και της χώρας μας. Μια περίοδο που κάποιοι ζήσαμε από θέση ευθύνης και που ολόκληρος ο λαός μας βίωσε με τον πιο έντονο τρόπο. Και το κάνατε υιοθετώντας πλήρως την εκδοχή και την αφήγηση (το σενάριο, στ’ αλήθεια) ενός ανθρώπου, που διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο στην περίοδο αυτή. Που συμπεριφέρθηκε τουλάχιστον ανεύθυνα και ασυνείδητα στη διαχείριση της διαπραγμάτευσης, αντιμετωπίζοντάς την ως προσωπικό του θέμα, ακολουθώντας προσωπική στρατηγική και τακτική, διαπραγματευόμενος χωρίς νομικό επιτελείο και υπονομεύοντας σοβαρές δυνατότητες που η χώρα μας είχε (και εξακολουθεί να έχει), δημιουργώντας τετελεσμένα και δένοντας την Ελλάδα στο άρμα του τρίτου Μνημονίου, πριν καν συμπληρώσει 1 μήνα στο Υπουργείο Οικονομικών.
Έχω ζήσει τα κρίσιμα γεγονότα και έχω οδηγηθεί σε ασφαλή, τουλάχιστον κατά την κρίση μου, συμπεράσματα πια, για τον ρόλο που διαδραμάτισε ο καθένας από τους πρωταγωνιστές της ιστορίας. Οπωσδήποτε, από τη θέση στην οποία υπηρέτησα, έχω άμεση και ασφαλή γνώση για όσα διαδραματίσθηκαν. Και, χωρίς να διεκδικώ να υιοθετήσετε την δική μου θέση και καταγραφή, απορώ για το γεγονός ότι δεν επιχειρήσατε να διασταυρώσετε τα γεγονότα της περιόδου. Η ταινία σας δεν αναφέρεται σε μια υποθετική, φανταστική χώρα, αλλά σε ιστορικά γεγονότα που σημάδεψαν την Ελλάδα και τους Έλληνες και στον ρόλο που διαδραμάτισαν πρόσωπα που διαχειρίσθηκαν τις τύχες της χώρας.
Μια ιστορική καταγραφή που εμφανίζει όσα συνέβησαν το 2015 ως αποκλειστικό αποτέλεσμα των ακραίων συμπεριφορών των δανειστών και παρουσιάζει την Ελληνική Κυβέρνηση ανήμπορη να αμυνθεί και να διεκδικήσει είναι μια καταγραφή ψευδής. Οι δανειστές συμπεριφέρθηκαν με τρόπο εγκληματικό, ανάλγητο, πραξικοπηματικό. Αυτό είναι γεγονός. Δυστυχώς, όμως, η Ελληνική Κυβέρνηση και οι έχοντες την ευθύνη της διαπραγμάτευσης, τους διευκόλυναν. Ήταν απροετοίμαστοι, πρόχειροι, επιπόλαιοι. Κι αν κάποιοι θεωρούν ότι συνθηκολόγησαν επειδή ήταν απροετοίμαστοι, η δική μου πεποίθηση, που στηρίζεται στα γεγονότα που βίωσα, είναι ότι επέλεξαν να μην προετοιμαστούν, γιατί είχαν προσυμφωνήσει να συνθηκολογήσουν. Αυτό επιβεβαιώθηκε με τον πιο καθαρό τρόπο όταν επέλεξαν να μην χρησιμοποιήσουν την δουλειά που έγινε εκείνο το διάστημα στη Βουλή και τα συγκεκριμένα διαπραγματευτικά εργαλεία που παρήγαγε αυτή η δουλειά.
Στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης του 2015, η Κυβέρνηση Τσίπρα, αντίθετα με τις δεσμεύσεις της, δεν έθεσε ποτέ το ζήτημα της διαγραφής του χρέους, ούτε αμφισβήτησε το χρέος, αλλά αντίθετα το αποδέχθηκε με τη Συμφωνία ‪της 20ης Φλεβάρη‬, που υπέγραψε ο κ. Βαρουφάκης πριν καλά-καλά ξεκινήσουν οι εργασίες της Βουλής. Με την ίδια συμφωνία, παρέδωσαν στους δανειστές 11 δισεκατομμύρια ευρώ, αντίθετα με τις δεσμεύσεις και το πρόγραμμα. Στις δικές μου αντιδράσεις για τη Συμφωνία αυτή, Τσίπρας και Βαρουφάκης παρίσταναν ότι δεν καταλαβαίνουν. Δεν ανέστειλαν την αποπληρωμή του χρέους ούτε όταν ξεκίνησε ο λογιστικός έλεγχος από την Επιτροπή Αλήθειας της Βουλής, μολονότι και αυτό αποτελούσε δέσμευση. Και δεν χρησιμοποίησαν το Πόρισμα της Επιτροπής ούτε στην πιο κρίσιμη καμπή της λεγόμενης διαπραγμάτευσης, τον Ιούνιο.
Όταν αποφασίσθηκε από τη Βουλή το δημοψήφισμα, ο κ. Βαρουφάκης επιχείρησε να το αναστρέψει, δηλώνοντας ότι «αν αλλάξει η πρόταση των δανειστών, θα αλλάξει το ερώτημα και η Κυβέρνηση θα κάνει καμπάνια για το Ναι», την ίδια ώρα που ο κ. Δραγασάκης δήλωνε ότι το δημοψήφισμα μπορεί και να μη γίνει. Χρειάστηκε να κάνω δημόσια δήλωση από το Προεδρείο της Βουλής, ότι το δημοψήφισμα δεν ακυρώνεται και το ερώτημα δεν αλλάζει για να σταματήσουν αυτές τις δηλώσεις.
Είναι πια ξεκάθαρο ότι Τσίπρας και Βαρουφάκης πίστευαν ότι ο ελληνικός λαός θα ψήφιζε Ναι στο δημοψήφισμα και λογάριαζαν να χρησιμοποιήσουν αυτό το ναι ως άλλοθι. Αυτός είναι ο λόγος της παραίτησης Βαρουφάκη στις 6 Ιουλίου 2015, αμέσως μετά το ΟΧΙ του δημοψηφίσματος, ο οποίος στη συνέχεια διευκόλυνε με όλους τους τρόπους την παραβίαση του ΟΧΙ: δεν αιτιολόγησε την παραίτησή του, έστειλε επιστολή στήριξης του διαδόχου του, Τσακαλώτου, και της εξουσιοδότησής του για την μετέπειτα συμφωνία της 13ης Ιουλίου για το 3ο Μνημόνιο, υπερψήφισε τα 2α προαπαιτούμενα του 3ου Μνημονίου, τον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, που διευκόλυνε τις κατασχέσεις των περιουσιών των πολιτών από τις χρεοκοπημένες τράπεζες. Όλα αυτά έγιναν από επιλογή και όχι ελλείψει επιλογής.
Θεωρώ λάθος την επιλογή σας να βασίσετε μια ταινία για τόσο σοβαρά ιστορικά γεγονότα αποκλειστικά και μόνο στο βιβλίο ενός ανθρώπου, που είναι ξεκάθαρο ότι ασχολήθηκε πολύ συστηματικά με το να γράψει το σενάριο της αυτό-ηρωοποίησής του, ενώ δεν ασχολήθηκε όσο και όπως θα έπρεπε με την υπεράσπιση της χώρας και του λαού μας και ο οποίος εξακολουθεί να μην έχει δώσει σοβαρές εξηγήσεις για πολλά γεγονότα και πράξεις του.
Φυσικά, ως καλλιτέχνης και μάλιστα ως ο Κώστας Γαβράς έχετε την ελευθερία και το δικαίωμα να δημιουργήσετε όπως και ό,τι επιλέγετε. Θεωρώ όμως ότι δεν έχετε το δικαίωμα να παρουσιάζετε με μονομέρεια, από την οπτική ενός εκ των υπευθύνων και εμπλεκόμενων, τόσο σημαντικά ιστορικά γεγονότα.
Σύμφωνα με το σενάριο του κ. Βαρουφάκη και του κ. Τσίπρα, δεν μπορούσε να γίνει κάτι άλλο για την Ελλάδα.
Εγώ γνωρίζω ότι μπορούσε και μπορεί.
Και η ευθύνη εκείνων που δεν θέλησαν να κάνουν όσα έπρεπε και όσα όφειλαν δεν μειώνεται από την αναλγησία εκείνων που αντιμετώπισαν.
Η ευθύνη τους δεν μειώνεται ούτε με την δική σας ταινία.
Με σεβασμό,
Ζωή Κωνσταντοπούλου
Πρ. Πρόεδρος της Βουλής

Ζωή Κωνσταντοπούλου - Zoe Konstantopoulou
Ανοιχτή επιστολή στον Κώστα Γαβρά
Αγαπητέ κύριε Γαβρά,
Όπως είχα την ευκαιρία να σας πω και δια ζώσης στα τέλη Μαΐου του 2015, στο Παρίσι, σας εκτιμώ και σας σέβομαι για το έργο και την προσφορά σας. Για το λόγο αυτό, ως Πρόεδρος της Βουλής, ζήτησα τη στήριξή σας για το πόρισμα της Επιτροπής Αλήθειας Δημοσίου Χρέους της Βουλής, τον Ιούνιο 2015. Τότε, μου είχατε ζητήσει να σας στείλω το πόρισμα και λίγες μέρες αργότερα υπήρξατε από τους πρώτους που υπέγραψαν στηρίζοντάς το. Στ...
Δείτε περισσότερα

Μετακλητοί από χρυσάφι… «αξίας» 120 εκατ. ευρώ! Τι πλήρωναν τα υπουργεία – Ποσά που ζαλίσουν

Μετακλητοί… «αξίας» 120 εκατ. ευρώ! Τι πλήρωναν τα υπουργεία – Ποσά που ζαλίσουν
Μετακλητοί υπήρχαν και θα υπάρχουν. Κάθε κυβέρνηση ακολουθεί το… δικό της δρόμο. Αυτή του ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα τουλάχιστον με τα στοιχεία που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, διόρισε σε υπουργεία και οργανισμούς τους δικούς της ανθρώπους. Και το κόστος ξεπέρασε τα 120 εκατ. ευρώ.
Τα στοιχεία διαβιβάστηκαν στη Βουλή. Έγγραφο που ανέβασε στο twitter ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος (μετά την ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή) δείχνει πως από το 2015 έως τον Ιούνιο του 2019 στο Μαξίμου, στη γενική γραμματεία του πρωθυπουργού, στο γραφείο αντιπροέδρου της κυβέρνησης, στο γραφείο του υπουργού Επικρατείας και στο γραφείο του υφυπουργού στον πρωθυπουργό, δαπανήθηκαν για τους μετακλητούς υπαλλήλους 17 εκατ. ευρώ.

Δεν είναι όμως μόνο αυτά: Σύμφωνα με το protothema.gr, στο υπουργείο Εργασίας το κόστος για τη μισθοδοσία των μετακλητών έφτασε από τις 900.000 ευρώ το 2015, στα 2 εκατ. Στα υπουργεία Οικονομικών, Οικονομίας και Πολιτισμού, οι μετακλητοί στοίχισαν 28 εκατ. ευρώ.
Στο υπουργείο Άμυνας, για τέσσερις άμισθους συμβούλους του πρώην υπουργού Πάνου Καμμένου δόθηκαν 175.000 ευρώ οδοιπορικά. Όλα αυτά ενώ σε οργανισμούς όπως το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, οι μισθοί έφτασαν έως και τις 8.000 ευρώ το μήνα!

Μετακλητοί από… χρυσάφι

Στο υπουργείο Εργασίας, το κόστος για τη μισθοδοσία των υπαλλήλων που υπηρετούσαν ως μετακλητοί έφτασε από τις 899.363 ευρώ το 2015 στα 2.078.298 ευρώ το 2018. Από το 2015 έως τον Ιούνιο του 2019, την περίοδο διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, οι μετακλητοί του υπουργείου Εργασίας στοίχισαν 7.751.950 ευρώ.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, στις 7 Ιουλίου 2019 (ημέρα των εκλογών) υπηρετούσαν στα πολιτικά γραφεία της υπουργού Έφης Αχτσιόγλου, της αναπληρώτριας Θεανώς Φωτίου και των υφυπουργών Τάσου Πετρόπουλου και Κώστα Μπάρκα συνολικά 43 άτομα. Επίσης, στα γραφεία των 6 γενικών και ειδικών γραμματέων είχαν τοποθετηθεί άλλα 19 άτομα. metaklitoi_ergasias
Στο υπουργείο Τουρισμού, την περίοδο ΣΥΡΙΖΑ, το κόστος της μισθοδοσίας των μετακλητών έφτασε τα 2.565.049 ευρώ. Το 2015 «έκλεισε» με 221.324 ευρώ για να διπλασιαστεί το 2016, να τριπλασιαστεί μετά και να φθάσει τα 738.378 το 2018. Το 2018 δόθηκαν στους μετακλητούς του γραφείου της Έλενας Κουντουρά και των γ.γ. 115.526 ευρώ για υπερωρίες και 91.169 ευρώ οδοιπορικά. Επί ημερών Κουντουρά αυξήθηκαν οι μετακλητοί και οι ειδικοί συνεργάτες από τους 7 στους 19. Το κόστος μισθοδοσίας του γ.γ. ΕΟΤ και των μετακλητών του διαμορφώθηκε σε 391.436 ευρώ. metaklitoi_tourismou

Στο υπουργείο Οικονομικών, καταγράφεται αύξηση περίπου 800.000 ευρώ για την κάλυψη της μισθοδοσίας των μετακλητών υπαλλήλων που απασχολήθηκαν στα γραφεία του υπουργού Οικονομικών, των αναπληρωτών, υφυπουργών και του γενικού γραμματέα. Το κόστος το 2015 ήταν 1.236.711 ευρώ (μισθοί, υπερωρίες, έξοδα κίνησης), αυξήθηκε το 2017 στα 2.004.800 ευρώ. Συνολικά την περίοδο 2015 – 2019 καταβλήθηκαν 8.179.547 ευρώ.
Από εκεί και πέρα, υπάρχουν στοιχεία και για οργανισμούς που υπάγονται στο υπουργείο:
ΟΔΔΗΧ: απασχολήθηκαν 4 άτομα με σύμβαση ορισμένου χρόνου. Οι συνολικές αποδοχές ήταν 185.688 το 2015 και έφτασαν τα 221.999 ευρώ το 2017. Συνολικά από το 2015 έως 06/2019 2019 καταβλήθηκαν 897.540 ευρώ που σημαίνει 4.155 ευρώ το μήνα έκαστος.
ΟΚΕ: 4 ΙΔΟΧ με συνολικό κόστος 320.585 ευρώ.
ΕΑΒ: Οι προσλήψεις συμβασιούχων εκτόξευσαν το κονδύλι καθώς από δυο εργαζόμενους το 2015 και μισθολογικό βάρος 45.484 ευρώ, έφτασε έως και τους 218 το 2018 με κόστος 3.075.651 ευρώ. Συνολικά οι μισθολογικές δαπάνες από το ’15 έως τον Ιούνιο του 2019 ήταν 7.826.725 ευρώ.
ΤΑΙΠΕΔ: για μισθούς μετακλητών από τον Μάρτιο του 2016 έως τον Ιούνιο του 2019 δόθηκαν 111.829 ευρώ.
ΤΧΣ: Η μισθολογική δαπάνη το 2015 ήταν 1,5 εκατ ευρώ και έφτασε το 2018 στα 2,8 εκατ. ευρώ. Ο αριθμός υπαλλήλων με συμβάσεις το 2018 ανήλθε από 27 έως 32 άτομα που σημαίνει ότι ο καθένας λάμβανε περίπου 8.000 ευρώ/μήνα. Το συνολικό κόστος περιόδου από τον Μάιο του 2016 έως τον Ιούνιο του 2019 έφτασε τα 8.337.387 ευρώ.
ΤΕΚΕ: 2 μετακλητοί με μισθό 2.200 ευρώ/μήνα και συνολικό κόστος για 20 μήνες τα 89.262 ευρώ metaklitoi_oikonomikon

Στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη από τα 250.576 ευρώ του 2015 η μισθοδοσία των μετακλητών έφτασε το 2018 στα 519.515 ευρώ. Συνολικά, οι μετακλητοί του συγκεκριμένου υπουργείου την περίοδο 2015 έως Ιούνιο 2019 κόστισαν 1.886.624 ευρώ. Σε αυτά πρέπει να προστεθούν άλλα 167.388 ευρώ για την κάλυψη των μισθών των μετακλητών στην Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας. metaklitoi_propo

Στο υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, όταν συστήθηκε τον Νοέμβριο του 2016, η απόφαση προέβλεπε ότι στο γραφείο του υπουργού μπορούν να διοριστούν έως 4 μετακλητοί, 3 ειδικοί συνεργάτες και 10 αποσπασμένοι. Με Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου, τον Ιανουάριο του 2017, οι θέσεις αυξήθηκαν σε 6 μετακλητούς, 8 ειδικούς συμβούλους και 20 αποσπασμένους. Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία το κόστος μισθοδοσίας μετακλητών και ΙΔΟΧ για το 2017 – 2018 ανήλθε σε 1.259.154 ευρώ και για το πρώτο εξάμηνο του 2019 σε 302.902 ευρώ.

Στο υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών δόθηκαν 3.025.477 ευρώ την περίοδο από τον Απρίλιο  του 2015 έως τον Ιούνιο του 2019 για τους μετακλητούς των πολιτικών γραφείων του υπουργού Μεταφορών και Υποδομών Χρήστου Σπίρτζη και του εκάστοτε υφυπουργού του. Εκτός αυτών:
ΟΣΕ: 4 μετακλητοί ως δημοσιογράφοι ή σύμβουλοι διοίκησης με κόστος 160.437 ευρώ.
ΟΑΣΑ: 7 ειδικοί σύμβουλοι διοίκησης με κόστος μισθοδοσίας την περίοδο 2015-26.7.2019 256.310 ευρώ.
ΟΣΥ: 3 γενικοί διευθυντές ορισμένου χρόνου και 3 σύμβουλοι με κόστος την περίοδο 2015-06/2019 513.984 ευρώ. Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι το κόστος αποδοχών των διευθυντών ανερχόταν το 2015 σε 48.535 ευρώ και έφτασε το 2018 σε 85.016 ευρώ.
ΟΑΣΘ: προσελήφθη τον Νοέμβριο του 2017 οικονομικός σύμβουλος με 1.500 ευρώ μηνιαίως. Η οργάνωση και λειτουργία των γραφείων του προέδρου και του διευθύνοντος συμβούλου ανατέθηκε στην εταιρεία «Επιλογή – Έρευνα – Ανάπτυξη ΑΕ – Σύμβουλοι Επιχειρήσεων» με 3.600 ευρώ το μήνα (112.175 ευρώ από 11.2017 εως 7.2019). Η οργάνωση του γραφείου τύπου ανατέθηκε στην «DaillyThess» με 2.000 ευρώ το μήνα (συνολικά 35.700 ευρώ).

Κτιριακές Υποδομές ΑΕ: 1 συμβασιούχος και 9 σύμβουλοι με κόστος την περίοδο ΣΥΡΙΖΑ 889.041 ευρώ
Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας: 2 σύμβουλοι διοίκησης με σύνολο μισθών 211.200 ευρώ
ΕΥΔΑΠ: 2 μετακλητοί με ετήσιο κόστος 33.228 ευρώ και συνολικό την περίοδο ΣΥΡΙΖΑ 137.235 ευρώ.
– Η «πατέντα» των ειδικών συνεργατών – συμβούλων διοίκησης πέρασε και στην ΕΡΓΟΣΕ με αποτέλεσμα από μηδενικές προσλήψεις που είχε το 2015 να πάει σε 2 το 2016 και να φθάσει τους 7 το 2018. Σύνολο, 185.440 ευρώ.
– Ο ΟΣΕΘ ήταν από τους πολλούς φορείς που δημιουργήθηκαν κατά την διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Από τον Απρίλιο του 2018 έως τα μέσα του 2019 απασχολήθηκαν 4 άτομα ως σύμβουλοι – συνεργάτες με κόστος 107.979 ευρώ.

Στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας, έως τον Ιανουάριο του 2019, ο Πάνος Καμμένος απασχόλησε 19 μετακλητούς, 8 ειδικούς συμβούλους, 8 αποσπασμένους και 4 άμισθους συμβούλους. Το κόστος για την μισθοδοσία – υπερωρίες των γενικών γραμματέων και των μετακλητών από 842.396 ευρώ το 2015 αυξήθηκε σε 1.182.928 ευρώ το 2018. Συνολικά, για την περίοδο από το 2015 έως το πρώτο εξάμηνο του 2019 πληρώθηκαν σε μετακλητούς 4.416.375 ευρώ. metaklitoi_amynas

Στο υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης παρουσιάζεται αύξηση του κόστους μισθοδοσίας των μετακλητών του υπουργείου Ανάπτυξης κατά 700.000 ευρώ την περίοδο 2015-19. Το σχετικό κονδύλι διαμορφώθηκε το 2015 σε 1.706.724 ευρώ για να φτάσει το 2017 στα 2.463.981 (2018 στα 2.285.550 ευρώ). Συνολικά την περίοδο ΣΥΡΙΖΑ πληρώθηκαν για μετακλητούς στο 9.820.454 ευρώ. Επίσης:
– στην Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων διατέθηκαν 100.261 ευρώ για μετακλητούς
– Στον Οργανισμό Κεντρικών Αγορών και Αλιείας διορίστηκαν 3 μετακλητοί με ετήσια μισθοδοσία περίπου 58.000 ευρώ και συνολικό κόστος 227.990 ευρώ
– Στην ΜΟΔ Α.Ε. διορίστηκαν 3 μετακλητοί με κόστος μισθοδοσίας την περίπου 2015-2018, 342.455 ευρώ που σημαίνει ότι λάμβαναν περίπου 2.300 ευρώ το μήνα έκαστος.
– Το μισθολογικό κόστος μετακλητών/συνεργατών στον Οργανισμό Ασφάλισης Εξαγωγικών Πιστώσεων την περίοδο 2015 έως Ιούνιο 2019 ανήλθε σε 369.141 ευρώ. metaklitoi_oikonomias

Στο υπουργείο Εξωτερικών, ο Νίκος Κοτζιάς ακολουθούσε… λιτό «βίο». Το 2018 απασχολούσε 4 μετακλητούς, 3 ειδικούς συμβούλους, 2 δημοσιογράφους. Ο υφυπουργός Τέρενς Κουίκ είχε στο γραφείο του 5 συνεργάτες. Το γενικό σύνολο μισθοδοσίας 2015-2019 των μετακλητών, ειδικών συμβούλων, γενικών γραμματέων. και δημοσιογράφων του ΥΠΕΞ έφτασε στα 4.569.674 ευρώ (από 795.610 ευρώ το 2015 στα 1.276.662 ευρώ το 2017). Παράλληλα, για 6 άμισθους συμβούλους υπουργού και αναπληρωτών πληρώθηκαν 250.894 ευρώ ως οδοιπορικά.

Στο υπουργείο Παιδείας, με Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου, ο Κώστας Γαβρόγλου διπλασίασε τους μετακλητούς στο υπουργικό του γραφείο. Όπως προκύπτει από τα έγγραφα που διαβίβασε στην Βουλή το υπουργείο Παιδείας, το κόστος την περίοδο 2015 – Ιούνιος 2019 για τα πολιτικά γραφεία υπουργού, αναπληρωτών, υφυπουργών και γ.γ. ανήλθε στα 6.230.361 ευρώ ενώ δόθηκαν άλλα 153.818 ευρώ ως έξοδα κίνησης.

Στο υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης, το 2015 καταβλήθηκαν 152.637 ευρώ και το 2018 έφτασαν τα 276.691 ευρώ. Συνολικά την περίοδο ΣΥΡΙΖΑ δόθηκαν 1.026.235 ευρώ.
Στο υπουργείο Εσωτερικών, εκδόθηκαν τρεις ΠΥΣ για αύξηση των προβλεπόμενων θέσεων μετακλητών με αποτέλεσμα ο πρώην υπουργός Αλέξης Χαρίτσης να διαθέτει 27 άτομα στο πολιτικό του γραφείο και οι προκάτοχοί του: Πάνος Σκουρλέτης 22, Παναγιώτης Κουρπουμπλής 29 και Νίκος Βούτσης 12. Συνολικά, το κόστος μισθοδοσίας των μετακλητών ανήλθε την περίοδο ΣΥΡΙΖΑ σε 4.266.245 ευρώ. Επίσης, σύμφωνα με σχετικούς πίνακες το τελικό σύνολο 2015-2018 για την μισθοδοσία των μετακλητών της Γ.Γ. Ισότητας Φύλων ανήλθε σε 739.901 ευρώ και του υπουργείου Μακεδονίας – Θράκης σε 586.527 ευρώ

Στο υπουργείο Αθλητισμού, από τον Ιανουάριο του 2015 έως τον Ιούνιο του 2019, στο γραφείο του αρμόδιου υφυπουργού απασχολήθηκαν 3 μετακλητοί, 2 ειδικοί συνεργάτες και 9 αποσπασμένοι ενώ στο γραφείο του γ.γ. Αθλητισμού 2 ειδικοί συνεργάτες και 1 αποσπασμένος υπάλληλος. Το γενικό σύνολο μισθοδοσίας του γ.γ. και των μετακλητών ανήλθε σε 751.691 ευρώ.

Στο υπουργείο Ναυτιλίας, στο γραφείο του υπουργού, το 2015 απασχολούνταν 13 άτομα με συνολικό κόστος 265.936 ευρώ. Το 2017 αυξήθηκαν σε 50 άτομα με κόστος 732.070 ευρώ. Συνολικά πληρώθηκαν 2.335.314 ευρώ. Επίσης, ο γ.γ. Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής έλαβε την περίοδο 2015-2019 257.731 ευρώ, ο ειδικός του σύμβουλος 97.441 ευρώ και ο συνεργάτης του 99.372 ευρώ

Στο υπουργείο Πολιτισμού το κόστος για την μισθοδοσία των μετακλητών και συνεργατών που στελέχωσαν τα πολιτικά γραφεία του υπουργού Πολιτισμού, των αναπληρωτών του και των γ.γ. ήταν 2,2 εκατ. το χρόνο. Σύμφωνα με τα σχετικά στοιχεία το συνολικό κόστος την περίοδο 2015 – 2019 ανήλθε σε περίπου 10 εκατ. ευρώ. Επίσης, για 2 συμβούλους που διορίστηκαν στο Μέγαρο Μουσικής διατέθηκαν 88.398 ευρώ. metaklitoi_politismou
Στο υπουργείο Δικαιοσύνης, το κόστος για τους μετακλητούς εμφανίζει υπερδιπλασιασμό. Το 2015 εκταμιεύτηκαν 354.649 ευρώ και το 2018 806.669 ευρώ διαμορφώνοντας το γενικό σύνολο επίσης περιόδου ΣΥΡΙΖΑ στα 3.238.512 ευρώ. Η αύξηση ίσως οφείλεται στην δημιουργία της γ.γ. Καταπολέμησης Διαφθοράς που στελεχώθηκε με μετακλητούς υπαλλήλους και για την περίοδο 2016-2019 καταβλήθηκαν 1.110.993 ευρώ. metaklitoi_dikaiosynis

Στο υπουργείο Υγείας, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάζει το protothema.gr αλλά δεν έχουν ακόμη προσκομιστεί στη Βουλή, το κόστος για την μισθοδοσία μετακλητών που διορίστηκαν στο γραφείο του υπουργού, αναπληρωτών, υφυπουργών και γ.γ. του υπουργείου διαμορφώθηκε την περίοδο 2015 – Ιούνιος 2019 σε 4.473.778,11 ευρώ.

Η δαπάνη για το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής από το Νοέμβριο του 2016 έφτασε περίπου σε 1 εκατ. ευρώ το χρόνο. Αναφέρεται, επίσης, ότι μόνο το 2018 υπηρετούσαν περίπου 34 μετακλητοί, ειδικοί συνεργάτες και αποσπασμένοι. Το ποσό δεν περιλαμβάνει υπερωρίες, έξοδα κίνησης καθώς και κόστη μισθοδοσίας των εποπτευόμενων φορέων.

Με πληροφορίες από protothema.gr . και από το
Newsit.gr