20 Σεπτεμβρίου 2022

Διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος λόγο της ηλιθιότητας των κυρώσεων: Ποιες ώρες αποφασίζει η κυβέρνηση να μας σβήνει τα φώτα

Tι περιλαμβάνει το ελληνικό σχέδιο

Διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος: Ποιες ώρες αποφασίζει η κυβέρνηση να μας σβήνει τα φώτα

Μετά από τις ανακοινώσεις για υποχρεωτική μείωση της κατανάλωσης του ηλεκτρικού ρεύματος κατά 5-10%, αλλά και της επιδότησης αυτών που θα προχωρήσουν σε μείωση κατά 15%, ανακοινώθηκαν σήμερα οι συγκεκριμένες ώρες «αιχμής» κατά τις οποίες η κυβέρνηση θα μας «κόβει» το ρεύμα.

Το ελληνικό σχέδιο περιλαμβάνει τη διακοπή της ηλεκτροδότησης στα νοικοκυριά μεταξύ τις 13:00 έως 16:00 και από τις 20:00 έως 22:00 το βράδυ. Δηλαδή η κυβέρνηση «προτρέπει», με το μέσο των επιδοτήσεων, τους καταναλωτές να μένουν για 5 ολόκληρες ώρες της ημέρας χωρίς ρεύμα και μάλιστα εν μέσω χειμώνα!

Ουσιαστικά λέει στους Έλληνες πολίτες, ή θα «παγώσετε» και θα πάρετε όμως το «τυράκι» που είναι η επιδότηση, ή θα ζείτε αξιοπρεπώς αλλά θα πληρώνετε μέχρι να φτωχοποιηθείτε εντελώς!

Ήδη στο λεκανοπέδιο Αττικής τις τελευταίες ημέρες ο ΔΕΔΔΗΕ πραγματοποιεί εκτεταμένες διακοπές του ηλεκτρικού ρεύματος, τις οποίες μάλιστα τις χαρακτηρίζει ως «προγραμματισμένες» καθώς έχουν προκληθεί μεγάλες ελλείψεις ηλεκτρικής ενέργειας λόγω των κυρώσεων που έχει επιβάλει η κυβέρνηση στην Ρωσία. 

Το ίδιο γίνεται σε όλη την Ελλάδα και στην Καστοριά, το έχουμε γράψει  σε προηγούμενο άρθρο του fyllokaiftero1.blogspot.com

Λάμπα πετρελαίου με κυβέρνηση Κ. Μητσοτάκη και στην Καστοριά μετα τις συνεχείς κοπές ρευματος από την ΔΕΔΗΕ

Η πτώση του βιοτικού επιπέδου των Ελλήνων είναι ήδη εντυπωσιακή και θα γίνει ακόμα μεγαλύτερη εξαιτίας των κυρώσεων της  Δύσης και της Ελλάδας στην Ρωσία.

Αυτή η τακτική με τις επιδοτήσεις που επιλέγει η ελληνική κυβέρνηση είναι γνωστή όταν θέλει να επιβάλλει κάτι, που μάλιστα είναι και πενιχρές. Θυμίζουμε το Freedom Pass για τους νέους μέχρι 25 ετών που λάμβαναν 150 ευρώ αν εμβολιαζόντουσαν… Αλλά και το αντίθετο, δηλαδή την τακτική των προστίμων για τους άνω των 60 που παρέμεναν ανεμβολίαστοι.

Ακόμα περισσότερα προβλήματα αναμένεται να δημιουργήσει η κλιμακωτή επιδότηση, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ένωσης Τεχνικών ΔΕΗ, Κώστα Μανιάτη. Όπως περιέγραψε στο Open ο ίδιος, είναι αδύνατο να γίνει άμεσα αντιληπτή η μείωση κατανάλωσης ενός νοικοκυριού, καθώς λόγω της μεγάλης έλλειψης προσωπικού, «οι μετρήσεις δεν είναι σωστές απέναντι στον καταναλωτή. Δεν κάνουμε μετρήσεις κάθε μήνα, αλλά κάθε τέσσερις μήνες».

    Σχετικό άρθρο:

Λάμπα πετρελαίου με κυβέρνηση Κ. Μητσοτάκη και στην Καστοριά μετα τις συνεχείς κοπές ρευματος από την ΔΕΔΗΕ

Για καταγγελίες:fyllokaiftero@gmail.com        

             Τηλέφωνο: 6978276141

Διαβάστε και το kastorasnews.blogspot.com

Χορηγοί



                            



 

 

Αύξηση-σοκ πάνω από 20% στην τιμή του ψωμιού τον Αύγουστο έρχεται και νέα αύξηση


 

Σύμφωνα με την Eurostat η μέση τιμή στην ΕΕ ήταν αυξημένη κατά 18% σε ετήσια βάση

Η τιμή του ψωμιού αυξήθηκε τον Αύγουστο κατά σχεδόν 20% στην Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία –χώρες που είναι και οι δύο σημαντικοί εξαγωγείς σιτηρών και λιπασμάτων– συνεχίζει να διαταράσσει τις παγκόσμιες αγορές και να επιταχύνει τον πληθωρισμό.

Η τιμή του σταριού αυξάνεται από τον Φεβρουάριο, όταν λόγω του πολέμου διακόπηκαν οι εξαγωγές μέσω της Μαύρης Θάλασσας επί μήνες ενώ περιορίστηκαν και οι εξαγωγές λιπασμάτων επειδή οι Ρώσοι παραγωγοί έχασαν την πρόσβαση στα λιμάνια της Βαλτικής Θάλασσας, τα οποία χρησιμοποιούσαν για να στέλνουν αμμωνία σε όλον τον κόσμο.

Η μέση τιμή του ψωμιού στην ΕΕ ήταν κατά 18% υψηλότερη τον Αύγουστο, σε σύγκριση με την προηγούμενη χρονιά, με βάση στοιχεία της Eurostat. Αυτή είναι η μεγαλύτερη αύξηση από τον Δεκέμβριο του 2017, όταν η Eurostat ξεκίνησε να κρατά στατιστικά στοιχεία. Τον Αύγουστο του 2021 η μέση τιμή του ψωμιού αυξήθηκε κατά 3% σε ετήσια βάση.

Στην Ελλάδα η τιμή του ψωμιού τον Αύγουστο του 2022 αυξήθηκε κατά σχεδόν 22%. Οι μεγαλύτερες αυξήσεις σε ετήσια βάση καταγράφονται στην Ουγγαρία και τη Λιθουανία, με 66% και 33% αντίστοιχα. Οι χαμηλότερες καταγράφονται στη Γαλλία (8%), την Ολλανδία και το Λουξεμβούργο (10%).

Την Παρασκευή η Eurostat επιβεβαίωσε ότι ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη έφτασε σε υψηλό όλων των εποχών, στο 9,1% τον Αύγουστο, λόγω των υψηλών τιμών στην ενέργεια και τα τρόφιμα.

    Οι αρτοποιοί δηλώνουν ο,τι  με δυσκολία κρατιούνται για  μην αυξήσουν το ψωμί, αφού τα σιτηρά λόγο των κυρώσεων που υπέγραψε η κυβέρνηση  Κ.Μητσοτάκη έφθασαν στον Θεό.

 Με πληροφορία από το news.gr

Πλειστηριασμοί: Αρχίζουν ξανά για χρέη στο δημόσιο οι π[ολίτες στ "κάγκελο" ξανά




Οι πλειστηριασμοί άρχισαν ξανά μετά από το «πάγωμά» τους λόγω της πανδημίας.

Στο στόχαστρο της ΑΑΔΕ βρίσκονται οι μεγαλοοφειλέτες οι οποίοι όλο αυτό το διάστημα είχαν ενημερωθεί προκειμένου να ρυθμίσουν τα δάνειά τους και δεν το έκαναν. Γι’ αυτόν τον  λόγο έρχονται αντιμέτωποι με κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων αλλά και με πλειστηριασμούς.

Επιστρέφουν οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί

Στο σφυρί ακίνητα όλων των κατηγοριών  (κατοικίες, αποθήκες, επαγγελματικά κτίρια, καταστήματα, οικόπεδα, αγροτεμάχια)

Συνολικά ληξιπρόθεσμα χρέη > 112,5 δισεκατομμύρια ευρώ

Για την προστασία της κατοικίας από τους πλειστηριασμούς για οφειλέτες του δημοσίου, μίλησε η δικηγόρος Αριάδνη Νούκα, στο «Κοινωνία Ώρα MEGA».

«Είναι ένα μεγάλο πρόβλημα η μη προστασία της πρώτης κατοικίας. Υπάρχει το ενδιάμεσο στάδιο για τα ευάλωτα νοικοκυριά, πολίτες που παίρνουν το επίδομα στέγασης. Ξεκίνησαν πλειστηριασμοί κατοικιών. Το σύστημα βγάζει αυτή τη στιγμή ότι την επόμενη εβδομάδα θα βγουν 660 κατοικίες προς πλειστηριασμό. Δεν φαίνεται εάν είναι πρώτη ή άλλη κατοικία, αλλά τα δάνεια πάρθηκαν στην πλειοψηφία τους, για την πρώτη κατοικία. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει προστασία και τα σπίτια βγαίνουν σε πλειστηριασμό» δήλωσε χαρακτηριστικά.

«Υπάρχει δυσκολία στην ρύθμιση των δανείων γιατί τράπεζες δεν υπάρχουν πια, είναι αποκλειστικά αυτοί που αγοράσει τα δάνεια δηλαδή τα funds. Όλοι οι πλειστηριασμοί είναι στα funds», συμπλήρωσε.

Πρώτη κατοικία: Άνοιξε η πλατφόρμα κρατικής στήριξης

Αφορά: ευάλωτα νοικοκυριά, καταστήματα, οικόπεδα, αγροτεμάχια

Επιδοτεί έως 80% τη δόση του στεγαστικού δανείου

Ποσό επιδότησης: 70 ευρώ έως 210 ευρώ

Διάρκεια προγράμματος: 15 μήνες

Προσφέρει: Προστασία της κύριας κατοικίας από κατασχέσεις, πλειστηριασμούς μέχρι την μεταβίβαση στον Φορέα Απόκτησης και Επαναμίσθωσης Ακινήτων

Απαραίτητη η έκδοση βεβαίωσης ευάλωτου οφειλέτη

Παράδειγμα:

Μονοπρόσωπο νοικοκυριό με:

  • Ετήσιο εισόδημα: έως 7.000 ευρώ – + 3.000 ευρώ για κάθε μέλος
  • Αξία ακίνητης περιουσίας: έως 120.000 ευρώ – + 15.000 ευρώ για κάθε μέλος
  • Καταθέσεις έως 7.000 ευρώ – + 3.500 ευρώ για κάθε μέλος

mega, intime

 Με πληροφορία από το el.gr

Δείτε και αυτό:

Για κλείσιμο πάνε γνωστά καταστήματα καφέ και εστίασης στο ¨Αργος Ορεστικό

Η κυβέρνηση «κόβει» την επιδότηση στο ρεύμα κατά… 75%! – Έρχεται οικονομική εξαθλίωση για τους Έλληνες


Η κυβέρνηση «κόβει» την επιδότηση στο ρεύμα κατά… 75%! – Έρχεται οικονομική εξαθλίωση για τους Έλληνες

«Ανακάλυψαν» πως δεν «αντέχει» άλλο ο κρατικός προϋπολογισμός...

«Μαχαίρι» στις επιδοτήσεις για το ρεύμα βάζει η κυβέρνηση, αφού διαπίστωσε πως το μέτρο με το οποίο εν μέρει ακύρωνε τη ρήτρα αναπροσαρμογής προς όλους τους καταναλωτές δεν μπορεί να το «σηκώσει» ο κρατικός Προϋπολογισμός και έτσι εγκαταλείπει τους Έλληνες στην τύχη τους για να πληρώνουν ξανά λογαριασμούς χιλιάδων ευρώ!

Από τον επόμενο μήνα η επιδότηση από τον κρατικό Προϋπολογισμό για τους λογαριασμούς των καταναλωτών θα περικοπεί ακόμη και στο ένα τέταρτο του ποσού που έχει διατεθεί για τον Σεπτέμβριο.

Υπενθυμίζεται πως τον Σεπτέμβριο χορηγήθηκαν από τον Προϋπολογισμό περίπου 800.000.000 ευρώ για να επιδοτηθούν οι λογαριασμοί και να καλυφθούν κατά 94% οι ανατιμήσεις, σε σχέση με τον ίδιο μήνα του 2021, αλλά τον Οκτώβριο το ποσό αυτό θα μειωθεί στο ένα τρίτο ή ακόμη και στο ένα τέταρτο, δηλαδή σε 200.000.000 ευρώ – 300.000.000 ευρώ!

Πρόκειται για μεγάλη οικονομική καταστροφή για τους πολίτες.

Οι ανακοινώσεις για την κατάργηση της οριζόντιας επιδότησης στους λογαριασμούς θα γίνουν την ερχόμενη εβδομάδα από το υπουργείο Ενέργειας.

Έπειτα από αυτή την εξέλιξη θεωρείται αδύνατο για ένα μέσο νοικοκυριό να καταναλώσει ρεύμα για τη θέρμανσή του τον ερχόμενο χειμώνα, δηλαδή θα είναι ασύμφορο να ανάψει κλιματιστικά ή ηλεκτρικές σόμπες.

Μάλιστα, αναμένεται να προσφέρει υψηλότερο ποσό στο επίδομα θέρμανσης προς όσους μειώσουν την κατανάλωση ρεύματος, κάτι που θεωρείται απίθανο για μια μέση οικογένεια.

Ακόμα και αν η πολυκατοικία όπου διαμένει έχει λέβητα πετρελαίου, σε περίπτωση που η συνέλευση αποφασίσει πως δεν υπάρχουν χρήματα για την αγορά π.χ. δύο τόνων πετρελαίου θέρμανσης, που κοστίζουν 2.200 ευρώ – 2.300 ευρώ, τότε η οικογένεια θα αναγκαστεί να στραφεί σε άλλα μέσα θέρμανσης.

Τα χρόνια αμέσως μετά τον Β’ ΠΠ θα θυμίζει ο φετινός χειμώνας, καθώς λόγω των δυτικών κυρώσεων στη Ρωσία, η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Ελλάδα αναμένεται να «παγώσουν» και οι πολίτες θα κυκλοφορούν στα σπίτια τους με κουβέρτες ενώ θα βρίσκονται σε απόγνωση από τις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος και των καυσόξυλων.

Εκατομμύρια πολίτες στη Ελλάδα, προσπαθούν να βρουν τον φθηνότερο τρόπο για να θερμανθούν τον ερχόμενο χειμώνα αλλά πρόκειται για δισεπίλυτη εξσωση.

Η κυβέρνηση, αδυνατώντας να καλύψει τις τεράστιες αυξήσεις σε ρεύμα, φυσικό αέριο και καύσιμα, επιχειρεί με κίνητρα που καλύπτουν μόνο ένα μικρό μέρος των ανατιμήσεων να πείσει τον κόσμο ότι στέκεται δίπλα του σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία.

Επιπλέον, καλεί φέτος τους πολίτες να καταναλώσουν πετρέλαιο θέρμανσης και όχι φυσικό αέριο ή ηλεκτρικό ρεύμα, προσφέροντας μάλιστα και κίνητρα, τα οποία στην πράξη είναι ανέφικτο να υλοποιηθούν από τους πολίτες.

Αποτέλεσμα, οι καταναλωτές να έχουν βρεθεί μπροστά σε ένα τεράστιο αδιέξοδο, μη γνωρίζοντας πώς θα θερμανθούν τον ερχόμενο χειμώνα.

Ακόμα χειρότερα, καλεί τους πολίτες να επιστρέψουν στο πετρέλαιο θέρμανσης, ωστόσο διαμηνύει ότι δεν μπορεί να επιδοτήσει την αλλαγή στους λέβητες, για να διευκολυνθούν όσοι έχουν φυσικό αέριο, με το κόστος της μετατροπής να είναι δυσβάσταχτο εν μέσω πληθωριστικών πιέσεων.

«Όταν η τιμή του φυσικού αερίου είναι αυξημένη κατά 10 φορές, είναι σαν η τιμή της βενζίνης να έχει ανέλθει στα 10 ευρώ το λίτρο». Με αυτή τη χαρακτηριστική δήλωση ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης έχει δώσει το στίγμα για την ακρίβεια στο φυσικό αέριο.

Οι ανακοινώσεις για τον τρόπο μείωσης των λογαριασμών στο φυσικό αέριο αναμένονται άμεσα, ωστόσο στελέχη του οικονομικού επιτελείου ξεκαθαρίζουν πως οι τιμές στα τιμολόγια που θα λάβουν οι καταναλωτές θα παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς, όσοι κατανάλωσαν προ της ενεργειακής κρίσης φυσικό αέριο κατέβαλαν σε ετήσια βάση σε λογαριασμούς σχεδόν 1,5 – 2 δισ. ευρώ. Με τις σημερινές τιμές και την ίδια κατανάλωση, θα κληθούν να πληρώσουν σχεδόν 18 δισ. ευρώ, ποσά που πολύ δύσκολα θα καταφέρουν να καταβάλουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Όση κι αν είναι η επιδότηση στο φυσικό αέριο θεωρείται πως αυτή τη χρονιά θα είναι το πλέον ασύμφορο μέσο θέρμανσης για τους καταναλωτές.

Στα ύψη τα καυσόξυλα

Σε διατίμηση του κόστους των καυσόξυλων προχωρά η κυβέρνηση, σε μια προσπάθεια να βάλει φρένο στις υπέρογκες αυξήσεις που έχουν εμφανιστεί στην αγορά, καθώς χιλιάδες καταναλωτές έχουν σπεύσει να προμηθευτούν ξύλα για τον ερχόμενο, δύσκολο χειμώνα, εκτοξεύοντας τη ζήτηση και τις τιμές.

Το σενάριο που βρίσκεται στο τραπέζι προβλέπει ρύθμιση, η οποία δεν θα επιτρέπει να αυξάνεται η σημερινή λιανική τιμή πάνω από ένα όριο συγκριτικά με την περσινή τιμή.

Ειδικότερα, ο μηχανισμός της διατίμησης αναμένεται να βασίζεται σε ένα ποσοστό το οποίο θα λειτουργεί ως «κόφτης» στις υπέρογκες αυξήσεις συγκριτικά με τις περσινές τιμές.

Αυτό σημαίνει πως η αύξηση φέτος στη λιανική τιμή των καυσόξυλων δεν μπορεί να είναι 51% και πάνω αυξημένη συγκριτικά με πέρσι.

Εφόσον η διατίμηση μπει στο 50%, αυτό θα μεταφραστεί στην πράξη ως εξής:

  • Εστω πως πέρσι ο τόνος κόστιζε 100 ευρώ
  • Φέτος δεν μπορεί να κοστίζει πάνω από 150 ευρώ (αύξηση έως 50%).

Ακόμα και με αυτή την παρέμβαση, όσοι επιλέξουν φέτος να αγοράσουν καυσόξυλα θα κληθούν να πληρώσουν μια τεράστια αύξηση, βάζοντας ακόμα πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη.

«Στροφή» στο πετρέλαιο, με μεγάλο κόστος

Να κάνουν «στροφή» στο πετρέλαιο θέρμανσης παρακινεί τους καταναλωτές το υπουργείο Οικονομικών, καθώς η τιμή του φυσικού αερίου και του ηλεκτρικού θα είναι φέτος υψηλότερα από κάθε άλλη χρονιά, με το πετρέλαιο να αποτελεί τη φθηνότερη λύση.

Το οικονομικό επιτελείο ανακοίνωσε μια οριζόντια επιδότηση στο πετρέλαιο θέρμανσης κατά 0,25 ευρώ το λίτρο. Με βάση τις σημερινές τιμές, χωρίς την επιδότηση η τιμή εκκίνησης θα διαμορφωνόταν στα 1,60 ευρώ το λίτρο και μετά την επιδότηση (που θα φανεί απευθείας στην αντλία) θα μειωθεί στα 1,35 ευρώ το λίτρο, όταν πέρσι η διάθεσή του είχε ξεκινήσει στα 1,10 – 1,15 ευρώ το λίτρο στις αστικές περιοχές.

Ωστόσο, για την αλλαγή του καυστήρα σε πετρέλαιο θέρμανσης για ένα σπίτι υπολογίζεται ότι θα πρέπει να δαπανηθεί ένα ποσό που αγγίζει τα 1.500 – 1.800 ευρώ, ενώ για μια πολυκατοικία το ποσό εκτοξεύεται στο επίπεδο των 3.000 ευρώ.

Με πληροφορία από  το pronews.gr 
 
Δείτε και αυτό:

Για κλείσιμο πάνε γνωστά καταστήματα καφέ και εστίασης στο ¨Αργος Ορεστικό

Για καταγγελίες:fyllokaiftero@gmail.com        

             Τηλέφωνο: 6978276141

Διαβάστε και το kastorasnews.blogspot.com