27 Ιουλίου 2019

«Μαύρα σύννεφα» στις ελληνορωσικές σχέσεις: Η Μόσχα προειδοποιεί την Αθήνα για S-300PMU1 - Κτύπημα με Turkish Stream


«Μαύρα σύννεφα» στις ελληνορωσικές σχέσεις: Η Μόσχα προειδοποιεί την Αθήνα για S-300PMU1 - Κτύπημα με Turkish Stream

Μαύρα σύννεφα» κατακλύζουν τις ελληνορωσικές σχέσεις καθώς μέσα σε λίγα 24ωρα η Μόσχα προειδοποίησε την Αθήνα για S-300PMU1 ενώ επέφερε κτύπημα στην Ελλάδα πετώντας την εκτός Turkish Stream.

Η Αθήνα θα ΄χει πρόβλημα εάν δώσει στο Ισραήλ πληροφορίες σχετικά με τους S-300 και επιτρέψει στην ισραηλινή Αεροπορία να ασκείται με τα ελληνικά αντιαεροπορικά συστήματα, έγραψε η ρωσική ιστοσελίδα Avia.pro.

Στο ρεπορτάζ που δημοσιεύει η ιστοσελίδα επικαλείται πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες μαχητικά αεροσκάφη του Ισραήλ, έκαναν ασκήσεις εναντίον συστημάτων S-300, "στη Μεσόγειο" με την Ελλάδα να "φωτογραφίζεται" …

Το Avia.pro δεν έχει πληροφορίες σχετικά με το πόσο επιτυχημένες ήταν οι ασκήσεις των ισραηλινών αεροσκαφών κατά "των στόχων στην Ελλάδα", αλλά θεωρεί  αυτές οι "ασκήσεις είναι επικίνδυνες για την Αθήνα".
“Η Ρωσία έχει αρκετούς τρόπους για να ασκήσει πίεση στην Ελλάδα, η οικονομία της οποίας είναι ασταθής.
Σήμερα η Ελλάδα έχει ένα νέο πρόβλημα – τα τουρκικά S-400, τα οποία έχουν ήδη μεταφερθεί από τη Ρωσία, αλλά η Μόσχα θα μπορούσε να δημιουργήσει πολύ πιο σοβαρά προβλήματα στην Αθήνα”, γράφει η ρωσική ιστοσελίδα.

Παράλληλα, η Ρωσία έβγαλε εκτός την Ελλάδα από τη διαδρομή του αγωγού φυσικού αερίου Turkish Stream.
Όπως ανακοίνωσε ο Ρώσος υπουργός Ενέργειας Αλεξάντρ Νόβακ, στο περιθώριο της συνάντησης της διυπουργικής ρωσό-τουρκικής επιτροπής, η δεύτερη διακλάδωση του αγωγού φυσικού αερίου Turkish Stream θα περάσει μέσω Βουλγαρίας, και όχι μέσω Ελλάδας.
«Η δεύτερη διακλάδωση του Turkish Stream θα περάσει μέσω Βουλγαρίας, Ουγγαρίας, Σερβίας. Στη Βουλγαρία απευθείας» δήλωσε ο Νόβακ, επισημαίνοντας ότι η πρώτη διακλάδωση του αγωγού Turkish Streamθα αρχίσει να λειτουργεί από 1η Ιανουαρίου του 2020.
Η πρώτη διακλάδωση του αγωγού Turkish Stream θα τροφοδοτεί την εσωτερική αγορά της Τουρκίας με φυσικό αέριο ενώ η δεύτερη τις χώρες της Νότιας και Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Ως δυνητικές αγορές η Gazprom βλέπει την Ελλάδα, την Ιταλία, την Βουλγαρία, την Σερβία και την Ουγγαρία. Η ισχύς της κάθε διακλάδωσης ετησίως είναι 15,75 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα.
Ρωσική βοήθεια στην Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο;

Όπως ανέφερε ο Ρώσος υπουργός Ενέργειας «οι ρωσικές πετρελαϊκές εταιρείες θα μπορούσαν να συνεργαστούν με την Τουρκία για την πραγματοποίηση γεωλογικών ερευνών στη Μεσόγειο».
«Αν είναι εμπορικά βιώσιμο και επωφελές για όλες τις πλευρές, οι ρωσικές εταιρείες  ίσως πάρουν απόφαση να συνεργαστούν με την Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο», δήλωσε ο Ρώσος Υπουργός Ενέργειας Alexander Novak.
«Υπάρχουν επιτυχημένα έργα ενεργειακής συμμετοχή ρωσικών εταιρειών στην περιοχή της Μεσογείου. 

Για παράδειγμα, η Rosneft συμμετέχει στην ανάπτυξη του τομέα Zorh. Τέτοιες πρωτοβουλίες διαμορφώνονται από συμφέροντα οικονομικής προτεραιότητας» , εξήγησε.
Μάλιστα το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Ρωσίας, TASS αναφερόμενο στις δηλώσεις του υπουργού για το θέμα αυτό, ανέφερε γενικόλογα για «συνοριακές διαφορές μεταξύ Τουρκίας, Ελλάδας, Κύπρου, Αιγύπτου και Λιβάνου».




Μια εικόνα χίλιες λέξεις - Στρατιωτικό πρατήριο προωθεί Τούρκικα προϊόντα στην ελληνική αγορά.... και στον ελληνικό στρατό.

Μετρημένοι οι νέοι στην Καστοριά, αγανακτισμένοι και απογοητευμένοι…


Μετρημένοι πια είναι οι νέοι που έχουν απομείνει στην Καστοριά.

Μετρημένοι, αγανακτισμένοι και απογοητευμένοι.
Δεν σας έρχεται να κλάψετε επιτέλους από τύψεις, που δίχως να βουτήξετε τη λογική στο μυαλό, διώχνετε εσείς οι ίδιοι τα παιδιά σας και τους κόβετε τα φτερά από ένα όμορφο μέλλον που προσπαθούν να χτίσουν στον τόπο τους;
Προφανώς και μετά λύπης μου συμπεραίνω και δηλώνω πως πολύ καλά κάναμε όσοι αποφασίσαμε να φύγουμε.
Μπορεί πολλές φορές να πονάει που επιλέγεις να γίνεις μόνιμος κάτοικος μιας άλλης ξένης πόλης, αλλά πονάει πολύ περισσότερο όταν έχεις ένα τεράστιο ακατέργαστο διαμάντι μπροστά σου, που επιθυμείς να βάλεις το μικροσκοπικό σου λιθαράκι για να το βοηθήσεις να γυαλίσει, έστω και λίγο, και κάποιοι δεν σε αφήνουν…κάποιοι σε ξεχνούν…κάποιοι σε καταγγέλλουν και εν τέλη…σε «διώχνουν».
Ας ψάξουν μερικοί αρμόδιοι τι σημαίνει η λέξη «κάρμα» και ας προβληματιστούν για το τι ξημερώνει πια…
Ή μάλλον…γιατί ΔΕΝ ξημερώνει πια σ’ αυτήν την πόλη…
Με εκτίμηση…
Ξένια Γουδή


Απο:  fouit.gr

Οι Έλληνες που ζουν στον δρόμο στην Αυστραλία


«Αυτοί οι άνθρωποι είχαν προβλήματα, μάζεψαν όλες τις οικονομίες τους και ήρθαν, συνήθως σε συγγενείς ή σε γνωστούς τους»



Οι Έλληνες που ζουν στον δρόμο στην Αυστραλία
Χιλιάδες άνθρωποι ζουν άστεγοι στην Αυστραλία, στη χώρα που θεωρήθηκε η Γη της Επαγγελίας από αρκετούς κατοίκους της νοτίου Ευρώπης τα τελευταία χρόνια. Περπατώντας στα στέκια των αστέγων ακούς κάποιες φορές ελληνικά.

Είναι ομογενείς, συνήθως δεύτερης γενιάς ή απλώς Έλληνες που έφτασαν στην Αυστραλία αναζητώντας λύση στο προσωπικό τους αδιέξοδο και τελικά κατέληξαν άστεγοι στους δρόμους μιας ξένης χώρας, όπως γράφει η εφημερίδα «Τα Νέα». Πολλοί έχουν ψυχολογικά προβλήματα ή είναι εθισμένοι στα ναρκωτικά.

Σύμφωνα με τη Στατιστική Υπηρεσία της Αυστραλίας οι άστεγοι στη χώρα έχουν αυξηθεί κατά 14% την τελευταία πενταετία φτάνοντας τους 116.427 ανθρώπους. Το 30% αυτών, όπως αναφέρεται, έχει γεννηθεί στο εξωτερικό. Πρόσφατο ρεπορτάζ του αυστραλιανού τηλεοπτικού δικτύου sbs έκανε ειδική αναφορά στους Έλληνες που ζουν στους δρόμους της Μελβούρνης, υπολογίζοντάς τους σε «δεκάδες».
«Είναι πολύ λυπηρό. Αυτοί οι άνθρωποι είχαν προβλήματα, μάζεψαν όλες τις οικονομίες τους και ήρθαν στην Αυστραλία, συνήθως σε συγγενείς ή σε γνωστούς τους. Κάποιοι είχαν ψυχολογικά προβλήματα ή εξαρτήσεις από πριν και εδώ επιδεινώθηκαν με αποτέλεσμα να βρεθούν στον δρόμο», λέει στα «ΝΕΑ» η ομογενής Ελένη Ανδριανάκη, ψυχολόγος και νοσοκόμα, η οποία ως υπάλληλος του αυστραλιανού κράτους προσφέρει βοήθεια στους άστεγους της Μελβούρνης.
«Από τη στιγμή που μένεις άστεγος μπαίνεις ούτως ή άλλως σε έναν φαύλο κύκλο ναρκωτικών, αλκοόλ, ακόμη και πορνείας για τα κορίτσια», συμπληρώνει.

Ολόκληρο το ρεπορτάζ στην εφημερίδα «Τα Νέα» που κυκλοφορεί


Mέσω  newsbeast.gr

Τοποθετήθηκε νέος Γενικός Αστυνομικός Διευθυντής Δυτικής Μακεδονίας ο Θεόδωρος Κεραμάς




Με Απόφαση του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστρατήγου Μιχαήλ Καραμαλάκη, τοποθετήθηκαν – μετακινήθηκαν οι Ταξίαρχοι Γενικών Καθηκόντων της Ελληνικής Αστυνομίας, ως ακολούθως:

ΚΕΡΑΜΑΣ Θεόδωρος, από Δ/νση Αστυνομίας Κοζάνης στη ΓΕ.Π.Α.Δ. Δυτικής Μακεδονίας, ως Γενικός Περιφερειακός Αστυνομικός Διευθυντής.

– Γεννήθηκε το 1963 στην Καλαμπάκα – Τρικάλων.

– Κατατάχθηκε στο Σώμα της ΕΛ.ΑΣ. το έτος 1987, ενώ αποφοίτησε από τη Σχολή Αξιωματικών το 1- 995.

Υπηρέτησε σε μάχιμες και επιτελικές Υπηρεσίες των Αθηνών και της Δυτικής Μακεδονίας.

Από τον Ιανουάριο του 2017 έως το Φεβρουάριο του 2019 διετέλεσε ως Διευθυντής της Διεύθυνσης Αστυνομίας Γρεβενών.

– Κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος σπουδών Στρατηγικής και Πολιτικής Εθνικής Ασφάλειας.

– Έχει λάβει μέρος με επιτυχία σε πλείστα σεμινάρια, εκπαιδεύσεις και μετεκπαιδεύσεις της Ελληνικής Αστυνομίας.

Έχει διδάξει μεταξύ άλλων:

– στο Τμήμα Δοκίμων Αστυφυλάκων Γρεβενών,

– στο Δ.Ι.Ε.Κ. Κοζάνης και

– στη Σχολή Εκπαίδευσης Δημοτικών Αστυνομικών Πτολεμαΐδας.

– Του απονεμήθηκαν για την υπηρεσιακή του απόδοση πολλές ηθικές αμοιβές, παράσημα και μετάλλια αστυνομικής αξίας.

– Είναι έγγαμος και έχει δυο γιούς που υπηρετούν στο σώμα της Ελληνικής Αστυνομίας.



Παύλος Σιδηρόπουλος: Σαν σήμερα γεννήθηκε ο πρίγκιπας της ελληνικής ροκ


ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ


Ο Παύλος Σιδηρόπουλος
Ο Παύλος Σιδηρόπουλος ΠΑΥΛΟΣ ΣΙΔΗΡΟΠΟΥΛΟΣ - H ΕΠΙΣΗΜΗ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ / WWW.PAVLOS-SIDIROPOULOS.GR

Σαν σήμερα, στις 27 Ιουλίου του 1948, γεννήθηκε στην Αθήνα ο Παύλος Σιδηρόπουλος, ο καλλιτέχνης που έμελλε να σφραγίσει με την παρουσία και το έργο του την ελληνική ροκ σκηνή. Η ασυμβίβαστη ζωή του, η καλλιτεχνική του πορεία και ο πρόωρος θάνατός του.

Ο Παύλος Σιδηρόπουλος γεννήθηκε στις 27 Ιουλίου του 1948 στην Αθήνα. Ήταν δισέγγονος του Αλέξη Ζορμπά και ανιψιός της γνωστής ποιήτριας Έλλης Αλεξίου. Σ' αυτές τις δύο διαφορετικές του ρίζες έβλεπε την αιτία της συνύπαρξης σ' αυτόν του ρόκερ και του σκεπτικιστή.

Όπως καταγράφει το Sansimera.gr, η μουσική του πορεία ξεκινά το 1970 από τη Θεσσαλονίκη, όπου σπουδάζει Μαθηματικός στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο. Εκεί γνωρίζει τον Παντελή Δεληγιαννίδη, με τον οποίο δημιουργούν το ντουέτο «Δάμων και Φιντίας». Μαζί κυκλοφορούν τον δίσκο 45 στροφών «Το ξέσπασμα / Ο κόσμος τους» και συμμετέχουν στη συλλογή «Ζωντανοί στο κύτταρο». Από το 1972 έως το 1974 ενσωματώνονται στα «Μπουρμπούλια». Καρπός αυτής της συνεργασίας είναι το 7ινστο «Ο Ντάμης ο σκληρός».
Εν μέσω δικτατορίας, το σχήμα διαλύεται και τα «Μπουρμπούλια» ακολουθούν τον Διονύση Σαββόπουλο. Ο Παύλος Σιδηρόπουλος επιλέγει να συνεργαστεί με τον Γιάννη Μαρκόπουλο και συμμετέχει ως τραγουδιστής σε τρεις δίσκους του: «Θεσσαλικός Κύκλος», «Μετανάστες» και «Οροπέδιο».



 news247

Φλώρινα: Συνελήφθη επικίνδυνος αλλοδαπός κακοποιός


astynomia-sillipsi-ena

Ο 54χρονος εμφανίστηκε στο συνοριακό σημείο διέλευσης της Κρυσταλλοπηγής για να επιχειρήσει έξοδο από τη χώρα

Σαν... ώριμο φρούτο έπεσε στα χέρια των ελληνικών αρχών την ώρα που προσπαθούσε να περάσει στην Αλβανία, ένας επικίνδυνος κακοποιός μέλος συμμορίας με πλούσια εγκληματική δράση, για τον οποίο είχε εκδοθεί ένταλμα σύλληψης από τον ανακριτή Πλημμελειοδικών Κοζάνης.

Ο 54χρονος αλλοδαπός εμφανίστηκε στο συνοριακό σημείο διέλευσης της Κρυσταλλοπηγής για να επιχειρήσει έξοδο από τη χώρα, αλλά στον έλεγχο στοιχείων που έκαναν οι αστυνομικοί του Τμήματος Διαβατηριακού Ελέγχου διαπιστώθηκε ότι σε βάρος του εκκρεμούσε το διωκτικό έγγραφο για συγκρότηση και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση και για παραβάσεις της νομοθεσίας περί ναρκωτικών και περί όπλων και εκρηκτικών.

Αμέσως, οι συναδέλφους τους της Ασφάλειας Φλώρινας, οι οποίοι πέρασαν χειροπέδες στον καταζητούμενο Αλβανό και τον οδήγησαν στην εισαγγελέα Πρωτοδικών Φλώρινας που διέταξε την κράτησή του και την μεταγωγή του στην Κοζάνη για να απολογηθεί για τις κατηγορίες που αντιμετωπίζει.









protothema.gr

Καιρός: Ο καύσωνας «μετακομίζει» Ελλάδα - Πού θα «χτυπήσουν» 40αρια το Σαββατοκύριακο (χάρτες)


Καιρός: Ο καύσωνας «μετακομίζει» Ελλάδα - Πού θα «χτυπήσουν» 40αρια το Σαββατοκύριακο (χάρτες)
ΙΝΤΙΜΕ
Καιρός: Η πρόγνωση του καιρού για το Σαββατοκύριακο - Σε ποιες περιοχές θα «χτυπήσει» κόκκινο ο υδράργυρος - Αναλυτική πρόγνωση για όλη τη χώρα - Δείτε τους προγνωστικούς χάρτες της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ) 
Στην Ελλάδα μετακομίζει από σήμερα ο καύσωνας που τις προηγούμενες ημέρες ταλαιπώρησε την Ευρώπη με θερμοκρασίες ρεκόρ και τους επιστήμονες να κρούουν το καμπανάκι του κινδύνου για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.
Για σήμερα Σάββατο (27/7) η ΕΜΥ προβλέπει γενικά αίθριο καιρό με τοπικούς όμβρους να σημειώνονται τις απογευματινές ώρες στα βόρεια ηπειρωτικά.
Οι άνεμοι πνέουν στα δυτικά και βόρεια από νότιες διευθύνσεις 3 με 4 μποφόρ. Στα υπόλοιπα βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 5 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο κυρίως στα ηπειρωτικά.
Αίθριος ο καιρός στην Αττική με τους ανέμους να πνέουν μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ και κατά τη διάρκεια της ημέρας στα ανατολικά βόρειοι μέχρι 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία κυμαίνεται από 24 έως 36 βαθμούς κελσίου με τη μέγιστη στα παραθαλάσσια να είναι 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.
Στη Θεσσαλονίκη, ο καιρός είναι γενικά αίθριος με πρόσκαιρες νεφώσεις τις απογευματινές ώρες. Οι άνεμοι πνέουν μεταβλητοί ασθενείς και πρόσκαιρα τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες νότιοι 3 με 4 μποφόρ. Οι άνεμοι πνέουν από 22 έως 35 βαθμούς κελσίου.

Ο καιρός στην υπόλοιπη χώρα

Μακεδονία, Θράκη
Γενικά αίθριος. Τις απογευματινές ώρες θα αναπτυχθούν πρόσκαιρες νεφώσεις και θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι στα ορεινά της Μακεδονίας.
Άνεμοι: Μεταβλητοί ασθενείς.
Θερμοκρασία: Από 18 έως 36 και στην κεντρική Μακεδονία κατά τόπους 37 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία και τη Θράκη η ελάχιστη 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.


Νησιά Ιονίου, Ήπειρος, δυτική Στερεά, δυτική Πελοπόννησος
Γενικά αίθριος. Τις απογευματινές ώρες θα αναπτυχθούν πρόσκαιρες νεφώσεις στα ηπειρωτικά και πιθανώς να εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι στα ορεινά της Ηπείρου και της δυτικής Στερεάς.
Άνεμοι: Μεταβλητοί ασθενείς και βαθμιαία δυτικών διευθύνσεων στο Ιόνιο τοπικά 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 20 έως 36 βαθμούς Κελσίου. Στην Ήπειρο κατά τόπους 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.
Θεσσαλία, ανατολική Στερεά, Εύβοια, ανατολική Πελοπόννησος
Γενικά αίθριος. Τις απογευματινές ώρες θα αναπτυχθούν πρόσκαιρες νεφώσεις στη Θεσσαλία.
Άνεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ και κατά τη διάρκεια της ημέρας στα ανατολικά βόρειοι τοπικά 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 20 έως 37 και στη Θεσσαλία κατά τόπους 38 βαθμούς Κελσίου.
Κυκλάδες, Κρήτη
Αίθριος.
Άνεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 23 έως 30 και στην Κρήτη τοπικά έως 33 βαθμούς Κελσίου.
Νησιά ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα
Καιρός: Αίθριος.
Άνεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 23 έως 34 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια η μέγιστη 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Ο καιρός την Κυριακή, 28 Ιουλίου

Γενικά αίθριος καιρός. Στα βόρεια τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις και θα εκδηλωθούν σποραδικοί όμβροι και μεμονωμένες καταιγίδες στα ορεινά της Μακεδονίας.
Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά από νότιες και στα ανατολικά από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε υψηλά επίπεδα και θα φτάσει στα ηπειρωτικά τους 38 με 39 και κατά τόπους στα ανατολικά πιθανώς τους 40 βαθμούς Κελσίου.
Δείτε στην gallery που ακολυθεί τους προγνωστικούς χάρτες της ΕΜΥ με τον καιρό σήμερα και αύριο:
1-5.PNG

Ο καιρός σήμερα, Σάββατο

ΕΝΦΙΑ και 120 δόσεις: Κερδίζουν οι μικρομεσαίοι ιδιοκτήτες και μπαίνει φρένο σε 1,2 εκατ. κατασχέσεις


kosmos_main01

Τι αλλάζει φέτος με τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ - «Παράθυρο» για νέα περαίωση με αναδρομικές δηλώσεις και 120 δόσεις χωρίς πρόστιμα και προσαυξήσεις - 60 μέρες διορία για να ενταχθούν 3,8 εκατομμύρια οφειλέτες στη ρύθμιση

Έως και τριπλάσια κέρδη σε σχέση με όση θα είχαν αν εφαρμόζονταν οι διατάξεις που προωθούσε η προηγούμενη κυβέρνηση, θα έχουν τελικά φέτος οι μικρομεσαίοι ιδιοκτήτες ακινήτων στην επαρχία και στις λαϊκές συνοικίες της χώρας.

Υπό άλλες συνθήκες, τα νέα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ που θα έβγαιναν τον φέτος Αύγουστο, θα έδειχναν έως και 50% υψηλότερο φόρο για τους ιδιοκτήτες ακινήτων σε σχέση με φέτος. Ωστόσο μετά και την κατάθεση εχθές του νέου φορολοικού νομοσχεδίου, στην ΑΑΔΕ ετοιμάζονται πλέον να εκδώσουν τα διορθωμένα εκκαθαριστικά, που θα κληθούν να πληρώσουν από τα τέλη Σεπτεμβρίου οι πολίτες.

Με βάση τις ρυθμίσεις ΣΥΡΙΖΑ, εξαιρούνταν από εκπτώσεις ΕΝΦΙΑ οι ιδιοκτήτες αξία 60.001 ευρώ και άνω. Επιπλέον έμπαινε και «κόφτης» έκπτωσης στα 100 ευρώ το πολύ ανά ιδιοκτήτη.

Δείτε εδώ ολόκληρο το φορολογικό νομοσχέδιο

Τι ισχύει όμως μετά τις αλλαγές;

Μεγάλοι κερδισμένοι είναι κυρίως μικρομεσαίοι που κατέχουν περιουσία αντικειμενικής αξίας άνω των 60.000 και έως 120.000 ευρώ, γιατί κερδίζουν περίπου ή και περισσότερα από 100 ευρώ το χρόνο.

enfia-apradeigm1


Σε πολλές περιπτώσεις μάλιστα, πίσω από «συνολική αξία ακίνητης περιουσίας» που ξεπερνά τα 60.000 ευρώ και θα αποκλείονταν από τις εκπτώσεις, βρίσκονται κάτοικοι που διαμένουν στις φτωχότερες περιοχές της χώρας.

Για παράδειγμα, ιδιοκτήτης έχει διαμέρισμα 100 τμ του 2004 στο Πέραμα, αντικειμενικής αξίας 76.000 ευρώ. Έχει κληρονομήσει και ένα πατρικό 100 τμ στην στα Μέγαρα, κατασκευής του 1970 και αξίας 39.700 ευρώ.

Η συνολική αξία της περιουσίας του φτάνει στα 115.700 ευρώ. Για το σπίτι στο Πέραμα μαζί με το παλιό πατρικό στα Μέγαρα, πλήρωσε για ΕΝΦΙΑ 660 ευρώ το 2018. Φέτος θα πληρώσει 528 ευρώ. Δηλαδή κερδίζει 20% και συνολικά 132 ευρώ (αντί για 100 ευρώ που όριζε ο «κόφτης» έκπτωσης που είχε ψηφιστεί προεκλογικά τον περασμένο Μάιο).

Είναι ενδεικτικό ίσως της προχειρότητος με την οποία σχεδιάστηκαν από τον ΣΥΡΙΖΑ οι "μειώσεις στα χαρτιά" για τον ΕΝΦΙΑ, ότι ο τότε εισηγητής της ΝΔ και νυν υφυπουργός Οικονομικών, Απόστολος Βεσυρόπουλος, είχε εντοπίσει λάθη ακόμα και στα παραδείγματα που ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας είχε ανακοινώσει στη Βουλή, καθώς αγνοούσαν τους "κόφτες" των εκπτώσεων που προέβλεπε το σχέδιο νόμου το οποίο είχε ο ίδιος εξαγγείλει λίγη ώρα νωρίτερα -αλλά και από τον Σεπτέμβριο ήδη από την ΔΕΘ!

Με τα νέα δεδομένα όμως, ακόμα και ιδιοκτήτες με μεσαία ακίνητη περιουσία 200.000 ή 400.000 ευρώ που έχαναν πλήρως τις εκπτώσεις στον ΕΝΦΙΑ, τώρα θα δουν μείωση 20% στα εκκαθαριστικά τους! Ένα πραγματικό παράδειγμα:

enfia-apradeigm23


Αλλά ακόμα και για μικρές περιουσίες, το όφελος ξεπερνά τα 100 ευρώ που είχαν τεθεί σαν «κόφτης». Για παράδειγμα:

enfia-apradeigm2
Δείτε και άλλα παραδείγματα ΕΔΩ


Τα νέα εκκαθαριστικά ΕΝΦΙΑ αναμένεται να εκδοθούν μεταξύ 20-25 Αυγούστου, αλλά και σε περίπτωση που τυχόν καθυστερήσουν εως και 16 Σεπτεμβρίου να εκδοθούν (λόγω των ανατροπών που επέρχονται στον υπολογισμό τους), η πληρωμή της α΄δόσης δεν αλλάζει και θα πρέπει να γίνει έως 30 Σεπτεμβρίου, ώστε η εξόφληση να ολοκληρωθεί σε 5 δόσεις μέχρι και τον Ιανουάριο του 2020.

Η «τρύπα» για τον Κρατικό Προϋπολογισμό από τις εκπτώσεις αυτές υπολογίζεται από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους στα 205 εκατ. ευρώ. Ωστόσο φοροτεχνικοί και παράγοντες της κτηματαγοράς εκτιμούν ότι το μεγαλύτερο μέρος από τους φόρους αυτούς που δεν θα βεβαιωθούν, δεν θα λείψουν από τα κρατικά ταμεία γιατί στην πραγματικότητα δεν θα εισπράττονταν, αλλά θα κατέληγαν μαζί με τα άλλα 104 δισ. ευρώ στα ανείσπρακτα ληξιπρόθεσμα χρέη από φόρους. Αντιθέτως, μετά τις ελαφρύνσεις, εκτιμάται πως θα μπορέσει να βελτιωθεί η εισπραξιμότητα του φόρου, ώστε οι πραγματικές εισπράξεις ενδεχομένως και να αυξηθούν αντί να μειωθούν.

Έκπτωση θα δουν όλοι ανεξαιρέτως οι ιδιοκτήτες ακινήτων, είτε έχουν πολύ μικρή ακίνητη περιουσία (κατά 30% για περιουσίες έως 60.000 ευρώ) είτε έχουν πολύ μεγάλη (10% έκπτωση για τους μόλις 14.800 μεγαλοϊδιοκτήτες με περιουσία άνω 1 εκατομμυρίου).

Παράγοντες της κτηματαγοράς εκτιμούν ότι το δημόσιο δεν χάνει στην πραγματικότητα έσοδα, αφού θα διευκολυνθούν περισσότεροι να αποπληρώσουν τα εκκαθαριστικά τους, αντί να τα αφήσουν απλήρωτα ώστε να προστεθούν κι αυτά στο «βουνό» των 180 δισ. ευρώ –όπως έχουν διαμορφωθεί με τις προσαυξήσεις- των ληξιπροθέσμων χρεών προς την εφορία.

"Με ένα κλικ" σταματάνε 1,2 εκατομμύρια κατασχέσεις.

Αυτόματη αναστολή των κατασχέσεων για περισσότερους από 1,2 εκατομμύρια οφειλέτες της εφορίας, προσφέρει πλέον η ρύθμιση των 120 δόσεων. Όσοι υποβάλουν ηλεκτρονικά την αίτησή τους στη ρύθμιση, αυτομάτως γλιτώνουν τις κατασχέσεις, ακόμα και αυτές που έχουν ήδη ξεκινήσει να γίνονται σε βάρος τους.

Αυτή είναι μία μόνον –αλλά πολύ ουσιαστική- αλλαγή που επέρχεται με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο που θα ψηφιστεί στη νέα ρύθμιση ως ην 1η Αυγούστου για τις 120 δόσεις. ΟΙ λιγοστοί που είχαν ενταχθεί μέχρι σήμερα στη ρύθμιση, ακόμα και αν πλήρωναν κανονικά την δόση τους, θα έβλεπαν να συνεχίζονται οι κατασχέσεις σε βάρος τους. Καθώς τα τραπεζικά υπόλοιπα των οφειλετών έχουν ήδη αδειάσει από καιρό, θύματα κατασχέσεων πέφτουν πλέον κυρίως μισθωτοί και συνταξιούχοι που πληρώνονται σε τράπεζα ανά μήνα, αλλά τα λεφτά τους «κάνουν φτερά» αν προλάβει να τους τα πάρει η εφορία. Ακόμα και αν εντάσσονταν σε ρυθμιση με δόση πχ 50 ευρώ το μήνα, θα έβλεπαν να αφαιρούνται πολλαπλάσια ποσά κάθε μήνα, για πρόωρη εξόφληση της οφειλής που έχουν.

Αυτό πλέον αλλάζει, αφού με βάση το νομοσχέδιο, σταματάνε οι κατασχέσεις για τα χρέη που θα μπουν στη ρύθμιση. Κατάσχεση θα γίνεται μόνον εάν ο οφειλέτης δημιουργήσει και νέα χρέη. Αίρεται έτσι ένα μεγάλο αντικίνητρο υπαγωγής στη ρύθμιση, ενώ επιτρέπεται στους οφειλέτες να προγραμματίζουν καλύτερα τις πληρωμές τους, αποφεύγοντας να αφήσουν απλήρωτα μελλοντικά χρέη στην εφορία.

«Σώζει κόσμο» η ρύθμιση

Στη ρύθμιση εντάσσονται ακόμη και όσοι δουν να βεβαιώνονται φέτος και πριν τις 30 Σεπτεμβρίου, ποσά φόρων που αφορούν προηγούμενα έτη μέχρι και το 2018 (πχ μετά από έλεγχο της εφορίας ή μετά από διορθωτική δήλωση κλπ).

Αν ισχύσει όπως κατατέθηκε η διάταξη, φαίνεται να ανοίγει παράθυρο ακόμα και για αναδρομικές δηλώσεις εισοδημάτων περασμένων ετών. Δηλαδή μπορεί κάθε φορολογούμενος να σπεύσει οικειοθελώς να δηλώσει πρόσθετα εισοδήματα ή τετραγωνικά ακινήτων κλπ τα οποία τυχό παρέλειψε στο παρελθόν (κατά λάθος ενδεχομένως) και να πληρώσει τον φόρο που του αναλογεί σε 120 δόσεις, αποφεύγοντας πρόστιμα, τόκους και προσαυξήσεις.

Εξαιρούνται ρητώς όμως και δεν μπορούν να ενταχθούν τα ποσά φόρου που προκύπτουν μετά τις τρέχουσες φορολογικές δηλώσεις (εισοδήματος, ΦΠΑ), έστω και αν αφορούν σε έσοδα του 2018. Επιπλέον, «στα κρύα του λουτρού» μένει το 3,5% όσων είχαν μπει παλαιότερα στις 100 δόσεις, οι οποίοι κατάφεραν «με νύχια και με δόντια» να μην χάσουν τη ρύθμιση πληρώνοντας με συνέπεια τις δόσεις τους. Αντιθέτως εντάσσονται μόνον όσοι είχαν τις 100 δόσεις αλλά τις έχασαν πριν τις 6 Μαΐου 2019. Αν την έχασαν ή τη χάσουν μετά τις 6 Μαΐου, τότε χάνουν τα πάντα και δεν εντάσσονται ούτε στις 120 ούτε ξανά στις 100 δόσεις.

Διαβάστε περισσότερα στο newmoney.gr
 
 
 
 
Μέσω του : protothema.gr 
Κωστής Πλάντζος