26 Αυγούστου 2023

Εκλογικός νόμος για τις αυτοδιοικητικές εκλογές: «Κομμένος και ραμμένος» στα μέτρα της ΝΔ για να αποτρέψει την ήττα στην κάλπη


Δήμαρχοι και περιφερειάρχες θα εκλεγούν με ποσοστό 43% και θα έχουν πλειοψηφία 3/5 στα συμβούλια

 



26.08.2023 | 01:58μμ

 
Εκλογικός νόμος για τις αυτοδιοικητικές εκλογές: «Κομμένος και ραμμένος» στα μέτρα της ΝΔ για να αποτρέψει την ήττα στην κάλπη
Newsroom | email:

Στις 8 Οκτωβρίου θα διεξαχθεί ο πρώτος γύρος των αυτοδιοικητικών εκλογών και η κυβέρνηση Μητσοτάκη με νόμο που είχε ψηφίσει δύο χρόνια πριν έχει εξασφαλίσει στην πλειοψηφία των υποψηφίων που υποστηρίζει μία δυνητικά εύκολη εκλογή, αφού για να εκλεγεί δήμαρχος ή περιφερειάρχης πλέον απαιτείται ποσοστό μόλις 43%!

Μάλιστα με το ποσοστό αυτό ο εκλεγείς δήμαρχος ή περιφερειάρχης θα κερδίζει άνετη πλειοψηφία στο δημοτικό ή στο περιφερειακό συμβούλιο, τριών πέμπτων!

Συγκεκριμένα «με το νόμο 4804/2021 που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ 90/Α/5-6-2021, τροποποιείται το ποσοστό πλειοψηφίας που απαιτείται για την ανάδειξη του επιτυχόντος συνδυασμού στις εκλογές δημάρχων και δημοτικών συμβουλίων, καθώς και στις εκλογές περιφερειαρχών και περιφερειακών συμβουλίων.

Το ποσοστό πλειοψηφίας ορίζεται, εφεξής, μεγαλύτερο του 43% συν μία ψήφο του συνόλου των έγκυρων ψηφοδελτίων, αντί για 50% συν μία ψήφο.

Ειδικότερα, εξασφαλίζεται εκλογή δημάρχου και περιφερειάρχη από τον πρώτο γύρο, με όριο εκλογής το 43%.

Εάν ο πρώτος συνδυασμός λάβει ποσοστό έως και 60%, εκλέγει τα 3/5 των εδρών του δημοτικού ή περιφερειακού συμβουλίου, ενώ για άνω του 60%, οι έδρες κάθε συνδυασμού κατανέμονται αναλογικά».

Με λίγα λόγια, στους περισσότερους δήμους και στις περιφέρειες πολύ δύσκολα θα υπάρξει β’ γύρος που σημαίνει πως δεν θα υπάρχει η δυνατότητα συσπείρωσης ψηφοφόρων, γύρω από ένα πολιτικό πρόσωπο για να αποδοκιμαστεί για παράδειγμα η κυβερνητική πολιτική καταψηφίζοντας ένα υποψήφιο που έχει εγκριθεί από την κυβέρνηση.

Γιατί οι δήμοι και οι περιφέρειες έχουν την σημασία τους και παραδοσιακά οι αυτοδιοικητικές εκλογές χρησίμευαν ως μέσο αντίδρασης του εκλογικού σώματος για να δείξει σε μία κυβέρνηση πως του αρέσουν τα πεπραγμένα της.

Ειδικά τώρα μετά από τις πυρκαγιές που κατέκαψαν την Ελλάδα αυτές τις μέρες ο νόμος αυτός αποτελεί «ανάχωμα» στην οργή της κοινωνίας που μόλις δύο μήνες πριν επέλεξε εν χορώ να συνεχίσει να κυβερνάει την χώρα η κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Οι πυρκαγιές έχουν δημιουργήσει ένα κλίμα δυσαρέσκειας αλλά πολύ δύσκολα θα μπορέσει αυτό να εκφραστεί στις αυτοδιοικητικές και ειδικά με έναν τέτοιο εκλογικό νόμο.

Αξίζει να σημειωθεί πως η κυβέρνηση και συγκεκριμένα το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας διαψεύδει τα στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών γιατί δεν του αρέσουν, ή όπως χαρακτηριστικά υποστηρίζει υπάρχει «χαμηλή ευκρίνεια στις δορυφορικές φωτογραφίες».

Που σημαίνει πως μπορεί να λέει ότι θέλει γιατί δεν έχει καμία ανησυχία για τα αποτελέσματα των αυτοδιοικητικών…

Ο υπουργός Επικρατείας, Μάκης Βορίδης μίλησε σήμερα για το εκλογικό σύστημα που θα ισχύσει στις επικείμενες αυτοδιοικητικές εκλογές.

Ο Μ.Βορίδης επεσήμανε ότι με την αλλαγή του εκλογικού νόμου, εκλέγεται δήμαρχος με ποσοστό 43% από τον πρώτο γύρο, γεγονός που θα απλοποιήσει σημαντικά τις διαδικασίες και θα αποφευχθούν φαινόμενα του παρελθόντος με επαναληπτικές εκλογές σε πολλές περιοχές.
Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr

 


Διαδώστε την ιστοσελίδα της αλήθειας!!

Διαδώστε την ιστοσελίδα της αλήθειας!!

ΧΟΡΗΓΟI



ΧΟΡΗΓΟΙ


Διαβάστε και το:  kastorasnews.blogspot.com

Διαδώστε την ιστοσελίδα της αλήθειας!!

ΧΟΡΗΓΟI



ΧΟΡΗΓΟΙ