Σε καθεστώς μόνιμου εκβιασμού βρίσκεται η κυβέρνηση της ΠΦΑ αφού είναι υποχρεωμένη να δέχεται όλες τις απαιτήσεις των δανειστών αλλιώς σε αντίθετη περίπτωση, θα κοπεί η χρηματοδότηση σε ρευστό με ευρώ, με συνέπεια την πλήρη παράλυση της οικονομίας. » Ξεπουλήστε τη ΔΕΗ και ξεκινήστε πλειστηριασμούς για να σας δώσουμε νέα δάνεια» είναι μια από τις βασικές απαιτήσεις-εντολές των δανειστών στην κυβέρνηση της εδώ Ύπατης Αρμοστείας της Ελληνόφωνης αποικίας τους.

Η συμφωνία για την πώληση μονάδων της ΔΕΗ και της ενεργοποίησης των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών θα κρίνει  την τρίτη αξιολόγηση. Λίγες ημέρες πριν την επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα οι Ευρωπαίοι δανειστές έχουν ξεκαθαρίσει στις τηλεδιασκέψεις που συνεχίζονται ότι οι δύο αυτές μεταρρυθμίσεις είναι απολύτως απαραίτητες για την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης. Δεν σηκώνουν κουβέντα για αναβολή συμφωνίας στα δύο  αυτά καυτά θέματα για την τέταρτη αξιολόγηση του προγράμματος, όπως παραδέχεται  η ελληνική πλευρά.

«Κόκκινα» δάνεια

Η εφαρμογή των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών συνδέεται άμεσα με τα «κόκκινα» δάνεια, η μείωση των οποίων εκτιμάται ως κορυφαίας σημασίας θέμα, καθώς θα επηρεάσουν τον μέσο ρυθμό ανάπτυξης για δεκαετίες, αφού θα καθορίσουν και τον ρυθμό αύξησης των νέων δανείων προς την πραγματική οικονομία.

Με αυτά τα δεδομένα τα δύο θέματα είναι δυνατόν να καθορίσουν και την επόμενη μέρα για την Ελλάδα. Αν για το λόγο αυτό δεν κλείσει η τρίτη αξιολόγηση μέχρι και το Eurogroup στις 22 Ιανουαρίου, τότε η συζήτηση για το χρέος, που λογικά θα έπρεπε να ξεκινήσει τον Μάρτιο, θα αναβληθεί. Παράλληλα ανάλογα με τον χρόνο ολοκλήρωσης της τέταρτης αξιολόγησης το πρόγραμμα μπορεί να παραταθεί στα πλαίσια της ομηρίας που έχει μπει η χώρα μας.

Οι «καλοί» μας οι δανειστές αποδέχονται σιωπηρά την αναβολή της εξίσωσης των αντικειμενικών αξιών με τις εμπορικές για το 2018, αφού το ΥΠΟΙΚ δεν φαίνεται να προλαβαίνει να ολοκληρώσει τη διαδικασία μέχρι το τέλος του 2017.Υπενθυμίζεται ότι το υπουργείο Οικονομικών συνέστησε πρόσφατα τις 75 τοπικές επιτροπές και την επιτροπή εποπτείας για την εξίσωση αντικειμενικών με τις εμπορικές αλλά δεν υπάρχει χρόνος να ολοκληρωθεί η διαδικασία ως τον Δεκέμβριο. Το μαστιγωμα στο θέμα αυτό αναβάλλεται για λίγο αργότερα.