30 Οκτωβρίου 2020

Ο Κ.Μητσοτάκης ανακοινώνει αύριο ολικό «λουκέτο» στην εστίαση στο 80% του πληθυσμού της χώρας (upd)


Ο Κ.Μητσοτάκης ανακοινώνει αύριο ολικό «λουκέτο» στην εστίαση στο 80% του πληθυσμού της χώρας (upd)

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ετοιμάζεται αύριο να «τελειώσει» την εστίαση σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και όλες τις  «κόκκινες» και «πορτοκαλί» περιοχές που αντιστοιχούν σε 80% των κατοίκων της χώρας

Το «χτύπημα» για τους επιχειρηματίες θα είναι τέτοιο που τα περισσότερα μπαρ, εστιατόρια και καφέαπλά θα βάλουν «λουκέτο» καθώς είναι ήδη στο «χείλος της καταστροφής» από την περασμένη άνοιξη μετά την πρώτη καραντίνα και είναι σχεδόν απίθανο να ανακάμψουν. Μαζί με αυτά, «στον δρόμο» θα βρεθούν εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι.

Αυτό αναμένεται να είναι και το τελειωτικό χτύπημα για την ήδη «ετοιμοθάνατη» ελληνική οικονομία.

Τα μέτρα που φαίνεται να έχουν «κλειδώσει» και εκτός απροόπτου θα ανακοινώσει το Σάββατο ο πρωθυπυοργός είναι:

  • Κλείσιμο μπαρ, εστιατορίων και καφέ
  • Απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 22:00
  • Απαγόρευση μετακίνησης από τις «πορτοκαλί» και τις «κόκκινες» περιοχές
  • Υποχρεωτική η χρήση της μάσκας σε όλη τη χώρα
  • Αυξάνεται η τηλεργασία στο 50%

Όσον αφορά στον αθλητισμό, η πρόταση που είναι στο τραπέζι είναι να μπει λουκέτο στις αθλητικές δραστηριότητες πλην των επαγγελματικών πρωταθλημάτων και των ευρωπαϊκών αναμετρήσεων.

 Το ζήτημα αυτό θα είναι μέχρι και την τελευταία ώρα στο τραπέζι, καθώς η Πολιτεία θέλει να «διασφαλίσει» την ατομική άσκηση για τους πολίτες.


(Αρχικό κείμενο 19:05) Το διάγγελμα του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, αναβλήθηκε εξαιτίας του σεισμού στην Σάμο. Ο πρωθυπουργός αναμένεται αύριο να ανακοινώσει το ολικό κλείσιμο της εστίασης στις «πορτοκαλί» και στις «κόκκινες» περιοχές. 

Το μέτρο του lockdown στην εστίαση θα περιλαμβάνει και στην Αττική που βρίσκεται στο επίπεδο συναγερμού «3»- πορτοκαλί. Παράλληλα, αναμένεται να γίνει υποχρεωτική παντού η χρήση μάσκας, ανεξαρτήτως επιπέδου συναγερμού σε κάθε περιοχή. 

Ο πρωθυπουργός με ανάρτησή του στο twitter αφού αναφέρθηκε στον ισχυρό σεισμό στη Σάμο, έκανε γνωστο ότι οι ανακοινώσεις για την πανδημία θα γίνουν αύριο. 

«Η Σάμος άντεξε. Κυβερνητικό κλιμάκιο μεταβαίνει στο νησί για την αντιμετώπιση των προβλημάτων. Ενημερώνομαι διαρκώς για την κατάσταση και καλώ τους κατοίκους να βρίσκονται σε εγρήγορση όσο διαρκεί η μετασεισμική δραστηριότητα. Οι ανακοινώσεις για την πανδημία θα γίνουν αύριο»  έγραψε στο Twitter ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, λίγη ώρα μετά τον σεισμό των 6,7 Ρίχτερ στη Σάμο και την αναβολή του διαγγέλματός του για τα νέα μέτρα.

 


 

Pronews

 

Χορηγοί




 

O Ρ.Τ.Ερντογάν «τρολάρει» τον Κ.Μητσοτάκη & το τηλεφώνημά του για τον σεισμό: Έστειλε το Oruc Reis στον 28ο μεσημβρινό!


O Ρ.Τ.Ερντογάν «τρολάρει» τον Κ.Μητσοτάκη & το τηλεφώνημά του για τον σεισμό: Έστειλε το Oruc Reis στον 28ο μεσημβρινό!

Η προσπάθεια για «διπλωματία των σεισμών» από τον Κυριάκο Μητσοτάκη δεν φαίνεται να έχει αποτέλεσμα, τουλάχιστον άμεσα: Την στιγμή που ο Έλληνας πρωθυπουργός έστελνε μέσω τηλεφωνήματος την αλληλεγγύη του στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο Τούρκος πρόεδρος έστελνε το... Oruc Reis ακριβώς πάνω στα όρια ελληνικής υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ, δηλαδή στον 28ο Μεσημβρινό σε μία κλιμάκωση των προκλήσεων απέναντι στην Ελλάδα. 

Όπως όλα δείχνουν ο Τούρκος πρόεδρος δεν εντυπωσιάστηκε από το τηλεφώνημα Μητσοτάκη και φαίνεται πως περίμενε... πιο πολλά από τον Έλληνα πρωθυπουργό για να ικανοποιηθεί και να σταματήσει να καταπατά την ελληνική κυριαρχία.

Σε κάθε περίπτωση ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης πήρε αυτή την πρωτοβουλία και επιπλέον έβαλε και τον ΥΠΕΞ Νίκο Δένδια να κάνει το ίδιο τη στιγμή και μάλιστα να δηλώσει πως η Ελλάδα θα αποστείλει και άντρες της ΕΜΑΚ στην Τουρκία, τη στιγμή που το Oruc Reis βρισκόταν ή ήταν καθοδόν για τα όρια της ελληνικής ΑΟΖ, έδωσε την εικόνα ενός ηγέτη υποτελούς κράτους.

Ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αφού έστειλε το Oruc Reis στον 28ο μεσημβρινό είπε «ευχαριστώ» στον Κυριάκο Μητσοτάκη προσθέτοντας πως «η αλληλεγγύη είναι σημαντικότερη από πολλά πράγματα στη ζωή», μάλλον θα εννοούσε από τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας στην... υφαλοκρηπίδα της.

"Σας ευχαριστώ, κύριε Πρωθυπουργέ. Εκφράζω τα συλλυπητήριά μου στην Ελλάδα εκ μέρους και το τουρκικού λαού. Η Τουρκία, επίσης, είναι πάντα έτοιμη να βοηθήσει την Ελλάδα να θεραπεύσει τις πληγές της. Το ότι οι δύο γείτονες χώρες δείχνουν αλληλεγγύη σε δύσκολους καιρούς είναι πιο πολύτιμο από πολλά πράγματα στη ζωή".


 

Pronews

Χορηγοί




 

 

Λάθρο μετανάστες κάνουν μαζικό πλιάτσικο σε κατεστραμμένα σπίτια & μαγαζιά -Αρπάζουν ό,τι βρουν μπροστά τους!


Σάμος: Παράνομοι μετανάστες κάνουν μαζικό πλιάτσικο σε κατεστραμμένα σπίτια & μαγαζιά -Αρπάζουν ό,τι βρουν μπροστά τους!

Μπορεί για τους πολίτες της Σάμου ο σεισμός να ήταν μία τραγωδία, για κάποιους παράνομους μετανάστες στο ΚΥΤ του νησιού, ήταν η ευκαιρία για μια καλή «αρπαχτή» εις βάρος των σεισμόπληκτων.

Την ώρα που ο κόσμος έτρεχε πανικόβλητος λόγω σεισμού με κτίρια να καταρρέουν και να σκοτώνουν 2 μικρά παιδιά, ομάδες παράνομων μεταναστών βρήκαν την ευκαιρία και μπήκαν σε σπίτια και μαγαζιά και ξεκίνησαν να ληστεύουν ό,τι βρούν! 

Αυτό προκάλεσε την οργή των κατοίκων και σοβαρότατες καταγγελίες για εγκληματική δράση από ομάδες μεταναστών που αμέσως μετά την τραγωδία του σεισμού επιδόθηκαν σε πλιάτσικό κατά καταστημάτων.

Με το που έγινε το τσουνάμι και μπήκε το νερό στα μαγαζιά, κατεβήκαν κάποιοι από το ΚΥΤ και άρπαζαν από τα μαγαζιά γενικά ότι μπορούσε ο καθένας. Σύμφωνα με πληροφορίες κάποιοι από αυτούς συνελήφθησαν όταν μπήκαν σε ένα κατάστημα που πουλούσε αλκοόλ και ξεκίνησαν να κλέβουν.  

Στην ερώτηση ιστοσελίδας για το «πόσα άτομα κατέβηκαν», οι κάτοικοι απάντησαν:

«Εγώ είδα 5-6 ομάδες των 2-3 ατόμων που τους κυνηγούσε η αστυνομία, το λιμενικό κλπ και αυτοί έμπαιναν  στο ένα στενό και έβγαιναν από το άλλο. Είδα δύο καταστηματάρχες που σταμάτησαν ένα αυτοκίνητο της ασφάλειας τους έλεγαν ¨Κάνετε κάτι επιτέλους , μας κλέβουν¨. Εδώ ρε συ ο κόσμος του έδωσε ψωμί και νερό και αυτοί τους το επιστρέφουν με κλοπές¨

Πραγματικά δικαιολογημένη η οργή των κατοίκων, ειδικά όταν έχουμε να κάνουμε με έναν σεισμό στον οποίον ήδη θρηνούμε δύο νεκρά παιδιά. Ντροπή και αίσχος. Ας σεβαστούν τουλάχιστον τον πόνο των κατοίκων. Αυτές οι συμπεριφορές είναι που δημιουργούν τον ρατσισμό και την ξενοφοβία. Άπαντες ας επιδείξουν ψυχραιμία και αλληλεγγύη».

60 συνοριοφύλακες από την Λέσβο μεταφέρονται στη Σάμο

Σύμφωνα με το lesvospost την Σάμο μεταβαίνουν με έκταση πτήση 60 περίπου νεοπροσληφθέντες συνοριοφύλακες της Λέσβου μετά από σχετική εντολή του αρχηγού της ΕΛΑΣ αλλά και του υπουργείου πολιτικής προστασίας

Σύμφωνα με πληροφορίες πριν από λίγο ειδοποιήθηκαν 60 νεοπροσληφθέντες συνοριοφύλακες της Λέσβου να ετοιμαστούν καθώς φεύγουν άμεσα για την Σάμο.


Οι συνοριοφύλακες θα συνδράμουν στο έργο των αρχών στην Σάμο καθώς και στην φύλαξη του ΚΥΤ Σάμου.

 

  pronews.gr

Τίτλος:fyllokaiftero1.



Χορηγοί




 

Η φασιστική συμμορία λογοκρισίας Ellinika Hoaxes πέντε ατόμων βρίσκει ψευδή είδηση το βίντεο με τον Πετράκο

 

 


Η φασιστική συμμορία Ellinika Hoaxes πέντε ατόμων  'ομως δεν βρίσκει ψευδή είδηση το ίδιο θέμα με τον Πετράκο, όταν  ένα μάλλον χρηματοδοτημένο  σάιτ το αναφέρει ως 'παραληρηματικό" το φασιστικό facebook ακολουθεί την συμμορία πέντε ατόμων αλητών. 
 Δείτε ποιό μήνυμα  στέλνει στους πολίτες χήστες του facebook  που αναρτούν το βίντεο του Πετράκου μετά το κόψιμο από την εκπομπή του Αlfa
 
 
Βρέθηκαν ψευδείς πληροφορίες στη δημοσίευσή σας
Σύμφωνα με τον ανεξάρτητο οργανισμό διασταύρωσης ειδήσεων Ellinika Hoaxes, η δημοσίευσή σας περιέχει μερικώς ψευδείς πληροφορίες. Ως μέτρο για την αποτροπή της διάδοσης ψευδών ειδήσεων, προσθέσαμε μια σχετική ειδοποίηση στη δημοσίευσή σας.
Μπορείτε να βλέπετε πρόσφατες αναφορές από ανεξάρτητους οργανισμούς διασταύρωσης ειδήσεων που ερευνούν αναφορές ψευδών πληροφοριών από όλο το Facebook.
ELLINIKA HOAXESΔιασταύρωση είδησης
Παρουσίαση διαστρεβλωμένων επιστημονικών δεδομένων σε viral βίντεο σχετικά με την πανδημία της COVID-19 - ELLINIKA HOAXES
Σε βίντεο το οποίο δημοσιεύτηκε από τον τραγουδιστή Γρηγόρη Πετράκο στο Facebook, και το οποίο έχει κοινοποιηθεί μέχρι στιγμής πάνω […]
Όλοι οι ανεξάρτητοι οργανισμοί διασταύρωσης ειδήσεων που συνεργάζονται με το Facebook πρέπει να έχουν υπογράψει ότι συμμορφώνονται με το Διεθνές δίκτυο διασταύρωσης ειδήσεων και ακολουθούν τον Κώδικα αρχών του.
Δείτε πώς λειτουργεί το Facebook με ανεξάρτητους οργανισμούς διασταύρωσης ειδήσεων για να σταματήσει τη διάδοση ψευδών ειδήσεων. Δείτε το βίντεο στο Κέντρο βοήθειας.

 

 

 

Χορηγοί




 

Η ΕΡΤ προέτρεψε τον μητροπολίτη Σμύρνης να μαζέψει βοήθεια για τους Τούρκους σεισμόπληκτους , αγνοώντας τους Έλληνες της Σάμου

 

Πρώτη ενημέρωση 30/10/2020 6:58μ.μ

Σε τηλεφωνική επικοινωνία και στον αέρα ο παρουσιαστής της  έκτακτης εκπομπής του Πρώτου προγράμματος του ραδιοφωνικού με τον μητροπολίτη Σμύρνης Βαρθολομαίο (...του γνωστού Βαρθολομαίου μάλλον πνευματικό τεκνό του), ο δημοσιογράφος του ζήτησε να στείλει βοήθεια στους Τούρκους πολίτες που έχουν πληγεί από τον σεισμό, αγνοώντας τελείως τους πληττόμενου Έλληνες της Σάμου. 

Η απάντηση του μητροπολίτη Σμύρνης ήταν ο,τι υπάρχει απαγόρευση κυκλοφορίας σε λίγες ώρες και αυτό είναι αδύνατο.



Χορηγοί




Έσπευσε σε επικοινωνία ο υποτακτικός Μητσοτάκης με τον "βιαστή" των ελληνικών χωρικών υδάτων

 

 Πρώτη ενημέρωση 30/1/2020 5:40
 
Του Μ.Μ

'Εσπευσε από του πρώτους ως υποτακτικός να επικοινωνήσει  με τον βιαστή του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε αμεση  επικοινωνία με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν  λίγα λεπτά μόλις μετά τον ισχυρό σεισμό 6,7 Ρίχτερ που συντάραξε τη Σάμο και προκάλεσε εκτεταμένες ζημιές στη Σμύρνη.

Έσπευσε να βοηθήσει αυτόν και την χώρα του που μας απειλεί καθημερινά με πόλεμο. Που τα παιδιά της Ελλάδος τα παιδιά στη πολεμική αεροπορία μας, ζουν τον εφιάλτη της αναχαίτισης των τούρκικων αεροσκαφών, και μας υποβάλλουν σε έξοδα εκατομμυρίων ευρώ 

«Πριν λίγο κάλεσα τον πρόεδρο Ερντογάν προκειμένου να του μεταδώσω τα συλλυπητήρια για την τραγική απώλεια ζωών από τον σεισμό που χτύπησε και τις δυο χώρες. Όποιες κι αν είναι οι διαφορές μας, υπάρχουν στιγμές που οι πολίτες μας πρέπει να σταθούν ο ένας δίπλα στον άλλο» έγραψε στο Twitter ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ό πρωθυπουργός της Ελλάδος στο μήνυμα του μιλάει για " διαφορές" παρά την πάγια θέση της ελληνικής διπλωματίας ο,τι εμείς δεν έχουμε διαφορές με την Τούρκία, πλην τις υφαλοκρηπίδας.

  Ό Κυριάκος Μητσοτάκης βρήκε αφορμή να επικοινωνήσει με τον εισβολέα Ταγίπ Ερντογάν για να του εκφράσει «τη συμπαράστασή» του , αναφερόμενος μάλιστα σε ελληνοτουρκικές «διαφορές» 

Τα ίδια έκανε στο προηγούμενο παρελθόν  ο Σημίτης, ο ΓΑΠ και ο Αλέξης Τσίπρας.

'Η πρωτοβουλία του να κάνει  ο Κυριάκος Μητσοτάκης αυτό  που έκαναν οι προηγούμενοι υποτελείς πρωθυπουργοί,  δηλαδή ο αμυνόμενος και ο υποκείμενος σε εισβολή να «σπεύσει» σε αυτές τις δηλώσεις χωρίς καμία ένδειξη αντίστοιχης κίνησης καλής θέλησης. Νομίζοντας ο,τι ο Τούρκος εισβολέας θα εκτιμήσει ως καλό "παιδί" τον πρωθυπουργό της Ελλάδος...ούτε καν έκανε μνεία  στην χώρα μας αναφερόμενος στις χώρες που του έστειλαν βοήθεια.


Χορηγοί




Ν.Τραμπ: «Τα ευρωπαϊκά lockdown δεν σταματούν τον ιό αλλά δημιουργούν δυστυχία, φτώχεια, ταλαιπωρία και θάνατο»



Ν.Τραμπ: «Τα ευρωπαϊκά lockdown δεν σταματούν τον ιό αλλά δημιουργούν δυστυχία, φτώχεια, ταλαιπωρία και θάνατο»

Pronews

 

 

 

 

 

Χορηγοί




 

Σερραία καταγγέλλει ότι βρήκαν θετικούς πολίτες που δεν είχαν κάνει τεστ: «Εδώ γίνονται κ@ρ@γκιοζιλίκια»! (video)


 

Ανάγνωση: 2 λεπτά

«Δεν μπορεί κανείς να ελέγξει αν τα νούμερα αυτά που παρουσιάζουν είναι αληθή»

«Σαφώς και πιστεύω στον κορωνοϊό. Είναι μια γρίπη, διαφορετική. Προσέχουμε όλοι» τόνισε η κάτοικος Σερρών Ντίνα Τσουκαλά μιλώντας στην εκπομπή Live News του Νίκου Ευαγγελάτου.

Η αύξηση κρουσμάτων στις Σέρρες επέφερε lockdown στην περιοχή η οποία ανέβηκε στο «επίπεδο 4» και οι κάτοικοι αναμένουν αρκετές ώρες στα λιγοστά κλιμάκια του ΕΟΔΥ προκειμένου να υποβληθούν σε rapid test. 

Η κ. Τσουκαλά, κατήγγειλε την εγκυρότητα των τεστ, αναφέροντας ότι 4 πολίτες που ενώ έδωσαν τα στοιχεία τους, κουράστηκαν να περιμένουν με τις ώρες στην ουρά και έφυγαν πριν υποβληθούν σε τεστ. Προς έκπληξη όλων όμως ο ΕΟΔΥ τους κάλεσε για να τους αναφέρει ότι βρέθηκαν… θετικοί, ανέφερε η κ. Τσουκαλά. «Δεν μπορεί κανείς να ελέγξει αν τα νούμερα αυτά που παρουσιάζουν είναι αληθή» ανέφερε.

.

 

 

 

Χορηγοί




 

ΈΚΤΑΚΤΟ! Ισχυρός σεισμός 6,6 ρίχτερ βορειοδυτικά της Σάμου – Έγινε αισθητός σε Αττική και Κρήτη


 
Άγνωστο μέχρι στιγμής αν έχει προκαλέσει ζημιές.

 

 

 

 

 

Χορηγοί




 

Από τις 2 αρχικά τρενάρεται τώρα για της 3 το μεσημέρι το διάγγελμα Μητσοτάκη για τα νέα μέτρα


 
Αγωνία για τα νέα  καταστροφικά μέτρα.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης  μετά από αναβολή της ώρας απότ τη 2 θα απευθυνθεί τελικα σήμερα, στις 15:00, με τηλεοπτικό μήνυμα προς τους πολίτες για το δεύτερο κύμα της πανδημίας και τα μέτρα για την προστασία της δημόσιας υγείας.

 

Στις 18:00, στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης, ο Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας θα παρουσιάσει τα μέτρα οικονομικής στήριξης που ενεργοποιεί η κυβέρνηση, ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς θα εξειδικεύσει τα μέτρα που θα εφαρμοστούν, και ο Επίκουρος Καθηγητής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης θα αναλύσει τα υγειονομικά δεδομένα.

 

 

 

Χορηγοί




 

ΤΟ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ -Χωρίς σχόλια

 


Χορηγοί




Lockdown πριν το... lockdown: Κλείνουν όλα στις 9 & απαγόρευση κυκλοφορίας - Αναστολή ερασιτεχνικών αθλητικών εκδηλώσεων

 

Lockdown πριν το... lockdown: Κλείνουν όλα στις 9 & απαγόρευση κυκλοφορίας - Αναστολή ερασιτεχνικών αθλητικών εκδηλώσεων

Ο Κ.Μητσοτάκης ανακοινώνει σήμερα ένα μερικό (αλλά εξίσου καταστροφικό για την οικονομία) lockdown το οποίο θα αποτελεί την εισαγωγή σε ένα ολικό lockdown.

Η «κρουσματολογία» που έχει επιβάλει η κυβέρνηση έχει δημιουργήσει το «απαραίτητο» κλίμα για αν προχωρήσει σε νέα σκληρά απαγορευτικά μέτρα που θα στοιχίσουν στην οικονομία αλλά και στην ψυχολογία και την κοινωνική ζωή των πολιτών.

Η κυβέρνηση, έχοντας δεχθεί τις εισηγήσεις της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων θα ανακοινώσει μέτρα διάρκειας τεσσάρων εβδομάδων (όπως ακριβώς πρώτο αποκάλυψε το pronews.gr) με «έπαθλο» την έξοδο των πολιτών στις γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς (αν είναι «φρόνιμοι» θα τους επιτραπεί να γιορτάσουν). 

Φυσικά, τίποτε δεν εγγυάται ότι αυτά θα είναι τα τελευταία μέτρα και είναι το πιο πιθανό να ακολουθήσει ένα γενικευμένο lockdwon στη χώρα - υπενθυμίζεται ότι ήδη επτά περιφερειακές ενότητες στην χώρα βρίσκονται σε τοπικό lockdwon, Κοζάνη, Καστοριά, Ιωάννινα, Σέρρες, Θεσσαλονίκη, Λάρισα και Ροδόπη. 

Αυτό θα εξαρτηθεί εν πολλοίς από την στάση που θα κρατήσουν οι χώρες της ΕΕ τις οποίες ακολουθεί πιστά η ελληνική κυβέρνηση αλλά ακόμα και από το αποτέλεσμα των αμερικανικών εκλογών.

Νίκη του Ν.Τραμπ σημαίνει και ήττα όσων υποστηρίζουν το κλείσιμο των οικονομιών και την επιβολή απαγορεύσεων παντού και σε όλα.

Οι επιστήμονες της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων εισηγήθηκαν (για αρχή) δύο μέτρα οριζόντιου χαρακτήρα, δηλαδή σε όλη τη χώρα και ανεξάρτητα από τη διαβάθμιση κινδύνου των περιοχών, και μια σειρά μέτρων στοχευμένα στις πορτοκαλί περιοχές.

Τα μέτρα οριζόντιου χαρακτήρα είναι η υποχρεωτική χρήση μάσκας παντού, σε όλους τους χώρους, εσωτερικούς και εξωτερικούς, και η αναστολή όλων των ερασιτεχνικών ομαδικών αθλητικών εκδηλώσεων.

Σήμερα η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική σε όλους τους χώρους, εσωτερικούς και εξωτερικούς, στις περιοχές που είναι επιβαρυμένες λόγω του κορωνοϊού και βρίσκονται στα επίπεδα 3 και 4, τις λεγόμενες "πορτοκαλί" και "κόκκινες" περιοχές. 

Στις αρχικές συζητήσεις της η Επιτροπή εξέταζε το ενδεχόμενο η χρήση μάσκας να επεκταθεί στις "κίτρινες" περιοχές, τελικά όμως αποφασίστηκε η εισήγηση να αφορά τη χρήση της μάσκας και στις "πράσινες" περιοχές.

Ωστόσο, στις λιγότερο επιβαρυμένες περιοχές, η μάσκα θα ειναι υποχρεωτική στοιυς εσωτερικούς και τους εξωτερικούς χώρους όταν και οπου υπάρχει συγχρωτισμός. Στις "πορτοκαλί" και "κόκκινες" περιοχές η χρήση μάσκας είναι παντού, χωρίς εξαιρέσεις.

Η αναστολή των ομαδικών αθλητικών εκδηλώσεων σε όλη τη χώρα προτάθηκε επίσης από τους ειδικούς στοχευμένα επειδή από τις ιχνηλατήσεις προέκυπτε συνεχώς τις τελευταίες εβδομάδες πως οι αθλητικές διοργανώσεις αποτελούσαν clusters κορωνοϊού. Το σκεπτικό των ειδικών είναι να περιοριστούν δραστικά οι συγκεκριμένες οργανώσεις που φαίνεται να έχουν δώσει εκατοντάδες συρροές και να σταματήσει η ραγδαία άνοδος των κρουσμάτων.

Στην διασκέδαση και την εστίαση έρχεται το τέλος τους, αφού έχουν προταθεί για τις "πορτοκαλί" περιοχές δηλαδή σε όσες έχουν χαρακτηριστεί αυξημένης επιδημιολογικής επιτήρησης το κλείσιμο των εστιατορίων και των λοιπών χώρων υγειονομικού ενδιαφέροντος στις 9 το βράδυ, το νυχτερινό lockdown, δηλαδή την απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 9.30 ή 10 το βράδυ μέχρι τις 5 το πρωί και επίσης κατά τις ίδιες ώρες η απαγόρευση κυκλοφορίας εκτός των ορίων της περιφερειακής ενότητας - ωστόσο η τελευταία πρόταση αντιμετωπίζει τεχνικές δυσκολίες στην υλοποίησή της.

Ακόμη, έχει προταθεί και η χρήση μάσκας σε όλη τη διάρκεια παραμονής στους χώρους υγειονομικού ενδιαφέροντος.


Τέλος, η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων πρότεινε την όλος το δυνατόν μεγαλυτερη επέκταση της τηλεργασίας και της τηλεκπαίδευσης στα πανεπιστήμια.

 

Χορηγοί