23 Σεπτεμβρίου 2019

Όπως σε εκδρομή: Μπήκαν από τον αφύλαχτο Έβρο και εντοπίστηκαν στην Εγνατία να κινούνται πεζοί (βίντεο)



Όπως σε εκδρομή: Μπήκαν από τον αφύλαχτο Έβρο και εντοπίστηκαν στην Εγνατία να κινούνται πεζοί (βίντεο)

Όπως σε εκδρομή. Δεκάδες αν όχι εκατοντάδες είναι οι αλλοδαποί που εισβάλουν στη χώρα από τον αφύλακτο Έβρο και ξεκινούν το ταξίδι τους στην περίφημη ενδοχώρα, χωρίς να τους ενοχλεί κανείς.

Αυτή ντη φορά πάντως 16 αλλοδαποί  εντοπίστηκαν νωρίς το απόγευμα της Δευτέρας να κινούνται πεζοί στον αυτοκινητόδρομο της Εγνατίας Οδού, κοντά στο Δερβένι Θεσσαλονίκης.

Σύμφωνα με μαρτυρίες διερχόμενων οδηγών κινούνταν στην άκρη του οδοστρώματος, στο ρεύμα εισόδου προς Θεσσαλονίκη, όπως μπορείτε να δεί9τε στο βίντεο.

Στο σημείο έφτασαν σταθμοί της αστυνομίας, που περισυνέλλεξαν δέκα έξι μετανάστες και τους μετέφεραν στη δομή φιλοξενίας (γιατί είμαστε φιλόξενη χώρα) στο πρώην στρατόπεδο Αναγνωστοπούλου. Όπως έγινε γνωστό δεν διέθεταν έγγραφα παραμονής στη χώρα και για αυτό το λόγο θα ακολουθηθεί η διαδικασία της καταγραφής τους από τις αρμόδιες αρχές, προκειμένου να αποκτήσουν και να γίνει έτσι δυνατή η μόνιμη εγκατάσταση στη χώρα.

Video Player is loading.

Remaining Time -0:24
.

Video Player is loading.


Remaining Time -0:24
pronews.gr

Ομιλία Μητσοτάκη στον ΟΗΕ γιά το παραμύθι της κλιματικής αλλαγής (βίντεο)

 Προώθησε με τη σειρά του ως εντολοδόχος της Μέρκελ και άλλων κέντρων αποφάσεων και συμφερόντων το παραμύθι της κλιματικής αλλαγής όπως έκανε στο θέμα αυτό και ο προκάτοχος του Α.Τσίπρας

Πριν διαβάσετε και ακούσετε την ομιλία του Πρωθυπουργού Κυρ. Μητσοτάκη διαβάστε έγκυρα άρθρα και δηλώσεις επιστημόνων, ξένων και Ελλήνων.  για το παραμύθι της κλιματικής αλλαγής και τα συμφέροντα που το "ανακάλυψαν".

Επιχειρηματικά συμφέροντα προωθούν την ιδέα της κλιματικής αλλαγής

Μια άβολη αλήθεια κρύβεται πίσω από τον μύθο της κλιματικής αλλαγής. Επιχειρηματικά συμφέροντα και βιομηχανίες προωθούν εκστρατείες και προπαγανδίζουν υπέρ της κλιματικής αλλαγής, με αποκλειστικό στόχο να αποκομίσουν ίδια κέρδη.
Αλήθεια;
Στην πραγματικότητα συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο.
Οι εκστρατείες αποδόμησης των επιχειρημάτων υπέρ της κλιματικής αλλαγής έχουν ως σημείο εκκίνησης το 1989, λίγο μετά τη σύσταση της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή, όταν το Ινστιτούτο Marshall δημοσίευσε την πρώτη αναφορά που αμφισβητούσε την κλιματική επιστήμη. Σήμερα, στις ΗΠΑ, στο ‘κίνημα’ αυτό συμμετέχουν περίπου 118 οργανισμοί, που προέρχονται από πολυεθνικές εταιρείες, τους αντίστοιχους συνδέσμους επιχειρήσεων, ιδρύματα και think tanks συντηρητικών πολιτικών τοποθετήσεων. Σχετική μελέτη που διερεύνησε τις πηγές χρηματοδότησης αυτών των οργανισμών κατέληξε σε ένα συνολικό ποσό πάνω από $7 δις το οποίο υποστήριξε τη λειτουργία 91 από τους 118 οργανισμούς (για τους υπόλοιπους δεν βρέθηκαν στοιχεία) κατά το διάστημα 2003–2010. Η πραγματική προέλευση του μεγαλύτερου μέρους αυτού του ποσού, $78 εκ., παραμένει άγνωστη. Οι χορηγοί του, τα ιδρύματα Donors Trust και Donors Capital Fund, βασίζουν τη λειτουργία τους στην ανωνυμία: ιδιώτες ή άλλοι οργανισμοί, δωρίζουν ένα ποσό, και τα 2 ιδρύματα αναλαμβάνουν τη διάθεση του στους επιλεγμένους σκοπούς, αποκρύβοντας την ταυτότητα του δωρητή. Στην κορυφή των χρηματοδοτών βρίσκεται επίσης το ίδρυμα Koch, του ομίλου επιχειρήσεων Koch Industries, Inc, ενός από τους μεγαλύτερους των ΗΠΑ, με ετήσια έσοδα που φτάνουν τα $115 δις από τη δραστηριοποίηση του στον τομέα των ορυκτών καυσίμων, χημικών κλπ.
Η έρευνα για την προέλευση της χρηματοδότησης όσων αμφισβητούν τα δεδομένα της κλιματικής αλλαγής έχει φέρει στην επιφάνεια και άλλα ενδιαφέροντα στοιχεία. Όπως την πολύ ‘στενή σχέση’ -αξίας $2,3 δις…- που διατηρεί η μεγαλύτερη διεθνώς εταιρεία πετρελαίου και φυσικού αερίου ExxonMobile με μέλη του Κογκρέσου των ΗΠΑ που αντιτίθενται στις πολιτικές αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής. Ή την χρηματοδότηση ερευνών που αποσυνδέουν την κλιματική αλλαγή από τις ανθρώπινες δραστηριότητες, ύψους $1,2 δις προερχόμενα από επιχειρήσεις πετρελαίου, φυσικού αερίου και άνθρακα.
Η ιστορία αποκτά ακόμα περισσότερο ενδιαφέρον, καθώς στη λίστα των χορηγών των αρνητών της κλιματικής αλλαγής περιλαμβάνονται και επιχειρήσεις που δημοσίως στηρίζουν τις καθαρές πηγές ενέργειας! Όπως η Google, η οποία στήριξε τον αμερικάνο γερουσιαστή Inhofe που θεωρεί την κλιματική αλλαγή ως την «μεγαλύτερη απάτη εναντίον του αμερικάνικου λαού», ή την Ford Motor Company που στήριξε με $0,8 εκ. μέλη του αμερικάνικου κογκρέσου-αρνητών της κλιματικής αλλαγής, και την Microsoftπου, μαζί με την General Motors, στηρίζουν το Heartland Institute το οποίο σταθερά παράγει επιχειρήματα ενάντια στην κλιματική αλλαγή.
Είναι προφανές πως το μέγεθος της χρηματοδότησης των ‘σκεπτικιστών’ επιστημόνων είναι τέτοιο ώστε να αποκομίζει κανείς την εντύπωση πως διεξάγεται μια έντονη αντιπαράθεση ανάμεσα στα μέλη της επιστημονικής κοινότητας γύρω από το θέμα της κλιματικής αλλαγής. Αυτό δεν αλλάζει την πραγματικότητα. Το 97% των επιστημόνων συμφωνούν πως η αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας είναι αποτέλεσμα των ανθρώπινων δραστηριοτήτων. Κατά βάθος, αυτό το γνωρίζουν και οι ίδιοι οι αρνητές του φαινομένου.
Διαβάστε περισσότερα:
  • Robert J. Brulle, Institutionalizing delay: foundation funding and the creation of U.S. climate change counter-movement organizations, Drexel University, 2013
  • Robert J. Antonio, The unbearable lightness of politics: Climate Change Denial and
  • Political Polarization, University of Kansas, 2012
  •  Και στην Ελλάδα οι σοβαροί επιστήμονες κι όχι οι σιτιζόμενοι πολυεθνικών λένε την αλήθεια, Ο Σταύρος Αλεξανδρής, Αναπληρωτής Καθηγητής στο Τμήμα Υδάτινων Πόρων του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, τεκμηριώνει επιστημονικά… Κλιματική Αλλαγή: Το Κίβδηλο Άλλοθι της Πράσινης Ανάπτυξης.

     

    Ο Κάρλο Ρούμπια (Carlo Rubbia)*, Ιταλός πειραματικός φυσικός στοιχειωδών σωματίων (Βραβείο Νόμπελ Φυσικής το 1984) αποδομεί περίτρανα μέσα στην ιταλική βουλή το μύθο, το ψέμα, το κατασκευασμένο παραμύθι περί “κλιματικής αλλαγής.


  • ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ: Καθηγητής Φώσκολος: Μεγάλο παραμύθι η Κλιματική Αλλαγή!.. ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΕ Η ΘΑΤΣΕΡ ΤΟ 1978



Μητσοτάκης για κλιματική αλλαγή: Αναφορά στο Μάτι, εξαγγελία για κλείσιμο λιγνιτικών μονάδων | in.gr


Αναφορά στο Μάτι, εξαγγελία για κλείσιμο λιγνιτικών μονάδων


Στην ομιλία του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ για το Κλίμα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης προανήγγειλε Διάσκεψη Κορυφής για την κλιματική αλλαγή.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στην έναρξη της ομιλίας του στον ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή, μίλησε για την τραγωδία στο Μάτι. Παράλληλα, προχώρησε στην εξαγγελία για κλείσιμο λιγνιτικών μονάδων και απαγόρευση πλαστικών μιας χρήσης.
 

Η τραγωδία στο Μάτι συγκλόνισε την ελληνική κοινωνία

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην περυσινή μεγάλη τραγωδία στο Μάτι όπου έχασαν την ζωή τους 102 άνθρωποι για να καταλήξει: «Όλα έγιναν σε λιγότερο από τέσσερις ώρες. Η καταστροφή του Μάτι συγκλόνισε βαθύτατα την ελληνική κοινωνία.
»Τα ακραία καιρικά φαινόμενα είναι η άμεση συνέπεια της κλιματικής αλλαγής. Δεν είναι πρόβλημα που μπορούμε να μεταθέσουμε για λίγες δεκαετίες. Πρέπει να αντιμετωπιστεί εδώ και τώρα, καθώς οι επιπτώσεις της επηρεάζουν τις ζωές εκείνων που, μέχρι πρότινος, δεν ενδιαφέρονταν πολύ για το θέμα».
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε κατηγορηματικά ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει κάνει την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής κεντρική συνιστώσα της πολιτικής της και εξήγησε: «Το οικονομικό μέλλον της Ελλάδας συνδέεται με την ικανότητά της να προστατεύσει το μοναδικό φυσικό της περιβάλλον. Η άνοδος της στάθμης της θάλασσας απειλεί τις ακτές και τα νησιά μας.
Τα ακραία καιρικά φαινόμενα όπως οι καταιγίδες, οι πλημμύρες και τα κύματα καύσωνα έχουν καταστροφικές επιπτώσεις στην ελληνική κοινωνία και στην οικονομία μας. Η κλιματική αλλαγή θα λειτουργήσει επίσης ως τροχοπέδη στην οικονομική μας ανάπτυξη και στην ευημερία του ελληνικού λαού, καθώς θα επηρεάσει αρνητικά οικονομικούς τομείς όπως η γεωργία και ο τουρισμός.

Κατάργηση λιγνιτικών μονάδων

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην πρόθεση της Ελλάδας να συγκαλέσει Διάσκεψη Κορυφής το προσεχές έτος στην Αθήνα. Στόχος της Διάσκεψης Κορυφής θα είναι η υιοθέτηση δήλωσης για την προστασία της πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.
Στην ομιλία του ο Κυριάκος Μητσοτάκης περιέγραψε τους κινδύνους από την κλιματική αλλαγή για το πολιτιστικό και φυσικό περιβάλλον. Επισήμανε ότι οι συνέπειες είναι ήδη εδώ και δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα υιοθετήσει μέχρι το τέλος του 2019:
  • νέα Εθνική Πολιτική για την Ενέργεια και το Κλίμα που θα περιλαμβάνει την πλήρη κατάργηση των πλαστικών μίας χρήσης σε ολόκληρη την χώρα από το 2021
  • το κλείσιμο των λιγνιτικών μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας μέχρι το 2028 και την αύξηση της ενέργειας από Ανανεώσιμε Πηγές στο 35% έως το 2030
»Είμαστε πλήρως δεσμευμένοι στην εφαρμογή της Συμφωνίας των Παρισίων και της Ατζέντας των Ηνωμένων Εθνών για το 2030, με τους 17 στόχους της για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη (SDGs). Η κυβέρνησή μου υποστηρίζει σθεναρά το στρατηγικό μακροπρόθεσμο όραμα για μια οικονομία της ΕΕ που δεν θα επιβαρύνει το κλίμα έως το 2050» δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Νέα Εθνική Στρατηγική

Αναφέρθηκε στις ενέργειες που έχει κάνει μέχρι τώρα η χώρα μας αλλά και στις δράσεις που θα αναλάβει: «Για εμάς δεν είναι απλώς μία υποχρέωση, αλλά μία ευκαιρία. Έχουμε ήδη εκπληρώσει τους στόχους μείωσης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου για το 2020. Παράγουμε το 20% της ηλεκτρικής ενέργειας μας από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και σκοπεύουμε να φτάσουμε στο 35% έως το 2030.
Η ελληνική κυβέρνηση σχεδιάζει να υιοθετήσει μία νέα, φιλόδοξη Εθνική Στρατηγική για την Ενέργεια και το Κλίμα πριν το τέλος του έτους. Στόχος μας είναι να κλείσουμε όλες τις λιγνιτικές μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας μέχρι το 2028. Και σχεδιάζουμε να απαγορεύσουμε τα πλαστικά μιας χρήσης σε ολόκληρη τη χώρα από το 2021».

Προστασία του πολιτιστικού περιβάλλοντος

Η αλλαγή του κλίματος δεν επηρεάζει μόνο το παρόν και το μέλλον μας, επηρεάζει επίσης το παρελθόν μας μπορεί να βλάψει σημαντικά τις τοποθεσίες πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς, αλλά και να διαταράξει τους παραδοσιακούς τρόπους ζωής.
«Η Ελλάδα ανησυχεί βαθύτατα για τις πιθανές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην πολιτιστική και φυσική μας κληρονομιά», είπε ο πρωθυπουργός και σημείωσε ότι πέρυσι τον Ιούνιο διοργάνωσε συνέδριο τα συμπεράσματα του οποίου περιελήφθησαν στην πρόταση της Συνόδου Κορυφής του ΟΗΕ για το Κλίμα.

Στο ίδιο πλαίσιο πρόσθεσε: «Η χώρα μου προτίθεται να συγκαλέσει σύνοδο υψηλού επιπέδου το προσεχές έτος στην Αθήνα, με στόχο την υιοθέτηση δήλωσης για την προστασία της πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής».

Ο πρωθυπουργός έκλεισε την ομιλία του λέγοντας: «Το 2020 σηματοδοτεί 2.500 χρόνια από τη ναυμαχία της Σαλαμίνας. Η αθηναϊκή νίκη άνοιξε το δρόμο για τον χρυσό αιώνα της κλασικής ελληνικής Αθήνας. Υπό την σκιά της Ακρόπολης, ας υποσχεθούμε ότι ένα μνημείο που έχει επιβιώσει για 25 αιώνες θα συνεχίσει να αποτελεί φάρο ομορφιάς και φυσικής ισορροπίας που θα εκτιμηθεί από τις γενιές που έρχονται».

Η κυβέρνησή μας υποστηρίζει σθεναρά το στρατηγικό μακροπρόθεσμο όραμα για μια οικονομία της Ευρωπαϊκής Ένωσης που δεν θα επιβαρύνει το κλίμα έως το 2050. Ζωντανά η ομιλία μου στη Σύνοδο Κορυφής του ΟΗΕ για το Κλίμα. #UNGA #ClimateAction https://t.co/fkehhjsSaK



Με πληροφορία απο το  in.gr

Και άλλες πηγές

Ο.Υ.Α. Τα πρώην «Σκόπια» αποκτούν ΑΟΖ στην Ελληνική θάλασσα και λιμάνι τους , το Λιμάνι της Θεσσαλονίκης.

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ. ΟΜΑΔΑ ΥΨΗΛΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΕΥΣΗΣ. - 22 Σεπ 2019 - 20:24


Ξεδιπλώνεται σιγά-σιγά η σκοπιμότητα της Συμφωνία των Πρεσπών .«Πατώντας » πλέον στο διεθνές δίκαιο , όλες οι συνέπειές της θα επιβάλλονται νόμιμα.

Ο αμερικανικός παράγοντας, «δεν χώνεψε» την απώλεια του λιμανιού της Θεσσαλονίκης, το οποίο κατέληξε ως γνωστόν στην γερμανική DIEP GmbH, τη γαλλο-κινεζική Terminal Link SAS και τη ρωσική Belterra Investments Ltd (η τελευταία ανήκει στον Ιβάν Σαββίδη), έτσι , όχι μόνο απλώνει δίκτυα στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης , αλλά , φαίνεται να παίρνει το αίμα του πίσω μέσω … της Συμφωνίας των Πρεσπών και , «εκνευρίζοντας» την Γερμανία

Υπάρχει Ελλάδα ;
H ισχύουσα νομοθεσία για τις ΑΟΖ ( αποκλειστικές οικονομικές ζώνες ) αναγνωρίζει ως γνωστόν κυριαρχικά δικαιώματα στo παράκτιo κράτoς , χωρίς να παραλείψει να αναγνωρίσει δικαιώματα συμμετoχής στην εκμετάλλευση και στα περίκλειστα και στα γεωγραφικώς μειoνεκτoύντα κράτη . Σε αυτά δηλαδή που δεν έχουν πρόσβαση σε θάλασσα , όπως τα πρώην ΣΚΟΠΙΑ . Τo νoμικό καθεστώς μάλιστα αυτών των κρατών στις αποκλειστικές οικονομικές ζώνες των παρακτίων κρατών είναι ακριβώς τo ίδιo .
Τα ερωτήματα που τίθενται είναι . Είναι τελικά νόμιμη η Συμφωνία (Προσύμφωνο) των Πρεσπών και σύμφωνη με το διεθνές δίκαιο; έχει λαϊκή νομιμοποίηση ; εφαρμόζεται ; τι ισχύ έχει τελικά το άρθρο 13 περί πρόσβασης στην ελληνική ΑΟΖ ;
Ως γνωστό , το άρθρο 13 της Συμφωνίας των Πρεσπών, που αναφέρεται στο “θαλάσσιο δίκαιο” μεταξύ Ελλάδας και «ΣΚΟΠΙΩΝ» και σήμερα «Βόρεια Μακεδονία » υπάρχει από την Ενδιάμεση Συμφωνία που υπεγράφη στη Νέα Υόρκη στις 13 Σεπτεμβρίου 1995, μεταξύ των Υπουργών των Εξωτερικών Ελλάδας και πΓΔΜ, κυρίων Παπούλια και Crvenkovski αντίστοιχα, και ισχύει – ως ενσωματωμένο – μέχρι σήμερα.

Τα ΣΚΟΠΙΑ και σήμερα «Βόρεια Μακεδονία» βλέποντας τις εξελίξεις στα θέματα της ελληνικής ΑΟΖ με τις δύο νέες συμβάσεις με την κοινοπραξία Exxon Mobil, Total και Ελληνικά Πετρέλαια για τις θαλάσσιες περιοχές Δυτικά Κρήτης και ΝοτιοΔυτικά Κρήτης , ζητάνε ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ των διαδικασιών , ώστε να αποκτήσουν ΑΟΖ στην Ελληνική ΑΟΖ .

Δεν μπορούμε να δώσουμε προς δημοσίευση τη σχετική αλληλογραφία για ευνόητους λόγους , έτσι , ερωτάται :
Γιατί τούτο αποκρύπτεται και κουκουλώνεται με … προσφυγικό και Τουρκική Προκλητικότητα;
Τι θα πράξει η Ελληνική Πολιτεία ;
Σημ : Η Στρατηγική νοημοσύνη μας «βρίσκεται» τούτες τις ημέρες στην Κύπρο . Από εδώ , φαίνονται οι Πολιτικοί στην Ελλάδα , σαν γαλοπούλες που μπαίνουν μόνες τους στο ψήσιμο .

Αποχωρεί από την πολιτική ο Κώστας Καραµανλής




4865966 Στο μεσοδιάστημα της Κυριακής των ευρωεκλογών και των εθνικών εκλογών της 7ης Ιουλίου, ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής είχε συναντηθεί στη Βουλή με τον σημερινό πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη. Το αντικείμενο της κουβέντας των δύο ανδρών -όπως είναι λογικό- δεν έγινε ποτέ γνωστό.
Η στήλη τότε είχε γράψει ότι ανάμεσα στα θέματα που ετέθησαν επί τάπητος ήταν και η απόφαση του κ. Καραμανλή να αποχωρήσει από την κεντρική πολιτική σκηνή. «Θα είμαι υποψήφιος για τελευταία φορά…», φέρεται να είπε ο επί χρόνια αρχηγός της Ν.Δ., απευθυνόμενος στον νυν αρχηγό της παράταξης. Μάλιστα, έθεσε εαυτόν στη διάθεση του κ. Μητσοτάκη, προκειμένου να τον χρησιμοποιήσει στη δύσκολη εκλογική αναμέτρηση. Υστερα από πολλά χρόνια ο κ. Καραμανλής μίλησε σε κομματική εκδήλωση, ενώ περιόδευσε σε πολλές περιοχές της Βόρειας Ελλάδας. Με αφορμή τη συζήτηση που έχει ξεκινήσει ενόψει της Προεδρικής εκλογής -γίνεται (και) μια κουβέντα που σχετίζεται με το ενδεχόμενο ο πρωθυπουργός να προτείνει τον κ. Καραμανλή για το ύπατο πολιτειακό αξίωμα- άρχισε να κυκλοφορεί ευρέως αυτό που υπήρχε ως φήμη αναφορικά με την απόφαση του πρώην πρωθυπουργού να τερματίσει την πολιτική του διαδρομή.

Πλέον, έχει αρχίσει να το λέει και προς τους συνομιλητές του, επισημαίνοντας με νόημα ότι «θα πρέπει να ξέρεις πότε να φύγεις». Μάλιστα, στους «φανατικούς» δεν αφήνει καμία ελπίδα μεταστροφής των σχεδίων του. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ο Κώστας Καραμανλής όχι μόνο δεν είναι διατεθειμένος να αποδεχτεί οποιαδήποτε πρόταση για την Προεδρία της Δημοκρατίας, αλλά απεναντίας έχει καταλήξει στην απόφαση να αποχωρήσει από την ενεργό πολιτική. «Κάποια στιγμή όλα τελειώνουν…», υποστηρίζει στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις που έχει με πολιτικούς του φίλους, κλείνοντας κάθε παράθυρο μελλοντικής του εμπλοκής στα πολιτικά δρώμενα. Το επόμενο χρονικό διάστημα αναμένεται να ενημερώσει σχετικώς και τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ενώ δεν αποκλείεται να δημοσιοποιήσει πριν από την έναρξη των διαδικασιών της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας την οικειοθελή αποστρατεία του.

Εκ των πραγμάτων, η απόφαση του κ. Καραμανλή έρχεται να δημιουργήσει ένα νέο τοπίο στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος, ανοίγοντας παράλληλα διάπλατα και τον δρόμο για τη ριζική ανανέωση της Ν.Δ. Με δεδομένο ότι ο πρώην πρωθυπουργός έχει λάβει τις αποφάσεις του, δεν είναι λίγοι εκείνοι που έχουν αρχίσει να καλοβλέπουν την ιδέα αυτές να ανακοινωθούν από το βήμα του Συνεδρίου, που προγραμματίζεται για τον ερχόμενο Δεκέμβριο. Οπως επισημαίνουν, η κορυφαία κομματική εκδήλωση ενδείκνυται για ένα τόσο σοβαρό πολιτικό γεγονός, που εκ των πραγμάτων είναι συνδεδεμένο με την ιστορία του κόμματος. 
 
 
 
Γιάννης Κουρτάκης P.gr

Ξάνθη: Καταδίωξη και σύλληψη λαθρομεταναστών στην είσοδο της πόλης από τα Κιμμέρια (φωτογραφίες)

Το περιστατικό συνέβη πριν λίγη ώρα όταν διωκόμενο αυτοκίνητο από την αστυνομία με περίπου εννέα λαθρομετανάστες και έναν διακινητή προσπάθησε να εισέλθει στην είσοδο της Ξάνθης από τα Κιμμέρια έχασε τον έλεγχο του οχήματος εξετράπει και έπεσε σε παρακείμενο φράκτη σπιτιού κοντά στον κυκλικό κόμβο. Από τo τροχαίο υπήρξαν κάποιοι μικροτραυματισμοί.

Ο διακινητής και οι λαθρομετανάστες μεταφέρθηκαν στο Αστυνομικό Τμήμα Ξάνθης για τα περαιτέρω.

150 "προσφυγόπουλα" θα φοιτήσουν σε σχολεία της Καστοριάς,(Σε 1-3 χρόνια θά γίνουν τουλάχιστον 1000)



400 παιδιά και έφηβοι ασυνόδευτοι ή από προσφυγικές οικογένειες θα φοιτήσουν τη σχολική χρονιά 2019-2020 στο Νομό Κοζάνης στις Δ.Υ.Ε.Π (Δομές Υποστήριξης και Εκπαίδευσης Προσφύγων) και στις Τάξεις Υποδοχής. Οι ροές είναι συνεχόμενες, αυξομειώνεται ο αριθμός τους και υπάρχουν ακόμα ανακατατάξεις με τα τελικά ΦΕΚ για τη λειτουργία είτε ίδρυση πολλών δομών να μην έχουν ακόμα δημοσιευτεί από το αρμόδιο υπουργείο.
140 στα Γρεβενά
Στα Γρεβενά θα παρακολουθήσουν μαθήματα περίπου 140 παιδιά στο 3ο, 7ο δημοτικό Γρεβενών και στο δημοτικό της Κρανιάς. Για τα παιδιά γυμνασίου και λυκείου(60 περίπου τον αριθμό) θα λειτουργήσουν τάξεις υποδοχής στο 1ο και 2ο Γυμνάσιο, όπως και στο ΕΠΑΛ Γρεβενών, ενώ υπάρχουν και κάποια που θα πάνε σε νηπιαγωγεία. Στις τάξεις υποδοχής το πρόγραμμα είναι κανονικό , ενώ προστίθενται και τρεις ώρες εκμάθηση ελληνικής γλώσσας.
150 στην Καστοριά / 35 στον Άγιο Παντελεήμονα Φλώρινας
Στην Καστοριά ο αριθμός των παιδιών ανέρχεται σε 150 περίπου και ακόμα αναζητούνται οι δομές. Στον Άγιο Παντελεήμονα Φλώρινας για τα 35 παιδιά θα δημιουργηθεί τάξη υποδοχής στο Γυμνάσιο Αμυνταίου ή ΔΥΕΠ.
70 στην Κοζάνη
Στο Νομό Κοζάνης ως γνωστόν φιλοξενούνται παιδιά ή έφηβοι πρόσφυγες σε Αιανή, Πεντάλοφο και Νεάπολη. Οι 21 έφηβοι της Αιανής δεν θα εκπαιδευτούν φέτος στο 4ο εσπερινό ΕΠΑΛ και αναζητείται η δομή που θα τους φιλοξενήσει. Να αναφέρουμε ότι το 4ο εσπερινό ΕΠΑΛ Κοζάνης, λειτουργεί απογευματινές ώρες μετά τις 17:30 και συστεγάζεται μαζί με το 1ο ΕΠΑΛ Κοζάνης που λειτουργεί τις πρωινές ώρες , εκεί που λειτουργεί και το Δ.Ι.Ε.Κ. Κοζάνης τις μεσημεριανές ώρες και το 1ο Εργαστηριακό Κέντρο Κοζάνης. Δηλαδή στις τέσσερις δομές είχε προστεθεί μια ακόμα, γι αυτό και φέτος γίνονται συζητήσεις για αλλαγή της δομής. Για τα 25 κορίτσια στον Πεντάλοφο θα δημιουργηθούν δύο τάξεις υποδοχής στο διαπολιτισμικό σχολείο της περιοχής, ενώ στη Νεάπολη για τα επτά παιδιά του γυμνασίου θα δημιουργηθεί μια τάξη υποδοχής στο Γυμνάσιο Νεάπολης και για τα υπόλοιπα 15 περίπου του δημοτικού Δ.Υ.Ε.Π στο Δημοτικό Νεάπολης. Υπάρχουν και κάποια που θα πάνε νηπιαγωγείο.

Να αναφέρουμε σε αυτό το σημείο ότι οι Δομές Υποστήριξης και Εκπαίδευσης Προσφύγων λειτουργούν απογευματινές ώρες μεταξύ 14:00-18:00, ενώ οι τάξεις υποδοχής στο κανονικό ωράριο του σχολείου. Είθισται οι μαθητές που παρακολούθησαν μια δομή εκπαίδευσης (ΔΥΕΠ) όπως συνέβη στα Γρεβενά να εντάσσονται μετά σε τάξεις υποδοχής.

 Τίτλος σχόλιο:fyllokaiftero1blogspot.com

Πηγή: prlogos.gr / Ιωάννα Παπαδημητρίου

ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΜΕ ΕΔΩ https://www.svouranews.gr

Ο ταξιδιωτικός κολοσσός Thomas Cook, , ανακοίνωσε την πτώχευσή του


Thomas Cook: 15 αεροσκάφη για τους εγκλωβισμένους τουρίστες στην Ελλάδα
Associated Press
Ο ταξιδιωτικός κολοσσός Thomas Cook, μετά από 178 χρόνια επιχειρηματικής παρουσίας, ανακοίνωσε τα ξημερώματα της Δευτέρας (23/09) την πτώχευσή του, αφήνοντας εκατοντάδες χιλιάδες τουρίστες εγκλωβισμένους σε όλο τον κόσμο. Την ανησυχία τους για τις επιπτώσεις στην ελληνική τουριστική βιομηχανία εκφράζουν οι ξενοδόχοι πολλών νησιών, κάνοντας λόγο για μεγάλη «χασούρα». Παράλληλα η ηγεσία του υπουργείου Τουρισμού συγκάλεσε έκτακτη σύσκεψη με τους εκπροσώπους των τουριστικών φορέων της χώρας.
Σύμφωνα με τον υπουργό Τουρισμού Χάρη Θεοχάρη, στη χώρα μας – σύμφωνα με έναν πρώτο απολογισμό – βρίσκονται περισσότεροι από 50.000 τουρίστες – πελάτες της Thomas Cook και η διαδικασία επαναπατρισμού τους έχει ήδη ξεκινήσει με τα πρώτα 15 αεροπλάνα να έχουν φθάσει σε Κω, Ζάκυνθο και Κέρκυρα.

Νωρίτερα, σήμερα το πρωί, ο υπουργός, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, παραδέχθηκε ότι το κόστος για τις ελληνικές επιχειρήσεις είναι μεγάλο καθώς πολλά συμβόλαια δεν έχουν ακόμα πληρωθεί από τον ταξιδιωτικό κολοσσό.
Σημειώνεται ότι η εταιρεία διαχειρίζεται σήμερα ξενοδοχεία και τουριστικά θέρετρα, αεροπορικές εταιρείες και κρουαζιερόπλοια, και έχει 600.000 πελάτες που βρίσκονται σε διακοπές. Επίσης απασχολεί 22.000 εργαζομένους σε όλον τον κόσμο και από αυτούς οι 9.000 στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Κραυγή αγωνίας σε Κρήτη, Δωδεκάνησα, Σποράδες και Ιόνιο

Από την Κρήτη, όπου το κλίμα είναι πολύ βαρύ δεδομένου του όγκου των ξενοδοχείων που συνεργάζονται με τον διεθνή Tour Operator που αγγίζει το 60-70% και αυτή τη στιγμή στο νησί βρίσκονται 20.000 τουρίστες. «Έγινε σεισμός 7 Ρίχτερ και περιμένουμε το τσουνάμι», δήλωσε στο Newsbomb.gr o πρόεδρος των Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Πρακτόρων Κρήτης, σχολιάζοντας το πώς θα επηρεάσει τη Χερσόνησο η πτώχευση της Thomas Cook. «Αυτό που μας προβληματίζει περισσότερο είναι το “τσουνάμι”, δηλαδή οι πελάτες που έχουν κρατηθεί και δεν θα έρθουν μέχρι 10 Νοεμβρίου που ήταν προγραμματισμένοι και τα συμβόλαια των καταλυμάτων για την επόμενη χρονιά» σημειώνει.

Η οικονομική ζημία για τα ξενοδοχεία της Κρήτη μετριέται σε μια πρώτη εκτίμηση σε δεκάδες εκατομμύρια, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ένωσης Ξενοδόχων Ηρακλείου Νίκο Χαλκιαδάκη. «Είναι χαρακτηριστικό ότι σήμερα, με την ανακοίνωση της χρεοκοπίας, ξενοδόχος του Ηρακλείου, απώλεσε 650.000 ευρώ», σημείωσε.
Στο ίδιο μήκος κύματος και η πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων της Κω Κωνσταντίνα Σβύνου, τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι το πλήγμα είναι πολύ βαρύ και για το νησί της Κω, αφού το 25% των ξενοδόχων συνεργάζεται με την Thomas Cook. «Θα γονατίσουν από το κανόνι»...σημειώνει με νόημα η κυρία Σβύνου. Μάλιστα, η πρόεδρος των ξενοδόχων σημειώνει με βεβαιότητα ότι οι πληγέντες ξενοδόχοι δεν θα πληρωθούν για τη "χασούρα" από καμία ασφαλιστική, αφού αυτό ποτέ δεν έχει γίνει ποτέ στο παρελθόν, όπως τονίζει.
Την ανησυχία τους εκφράζουν και οι επιχειρηματίες της Ρόδου καθώς προβληματίζονται τι θα γίνει με τους τουρίστες που βρίσκονται ήδη στα Δωδεκάνησα, για τους οποίους πάντως υπάρχουν διαβεβαιώσεις πως θα επιστρέψουν κανονικά και χωρίς προβλήματα στις πατρίδες τους.
Περίπου 4.000 χιλιάδες είναι οι τουρίστες-πελάτες της Thomas Cook που βρίσκονται στη Ζάκυνθο και αναζητείται τρόπος επιστροφής τους στη Βρετανία. O τουριστικός πράκτορας Γιάννης Φιλιποπολίτης, μιλώντας στο ΑΠΕ – ΜΠΕ, χαρακτήρισε τη σημερινή ημέρα ως «μαύρη» για τον τουρισμό σε όλο τον κόσμο, την Ελλάδα και τη Ζάκυνθο. «Φοβάμαι θα υπάρξει "τσουνάμι" αντιδράσεων και η πτώχευση της Thomas Cook, ίσως να επηρεάσει και μικρότερες εταιρείες που συνεργάζονταν μαζί της κυρίως χρησιμοποιώντας τα αεροπλάνα της», σημείωσε.
Περισσότεροι από 3.000 τουρίστες βρίσκονται αυτήν τη στιγμή «εγκλωβισμένοι» στην Κέρκυρα. «Μεταξύ των τουριστών αυτών οι περισσότεροι είναι Βρετανοί, ενώ ανάμεσά τους είναι Γάλλοι, Γερμανοί και άλλοι Ευρωπαίοι τουρίστες, ενώ είναι και αρκετές εκατοντάδες τουρίστες που οι διακοπές τους στο νησί ξεκινούσαν από σήμερα και δεν θα έρθουν, λόγω του "ναυαγίου" της Thomas Cook», ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Κέρκυρας, Μπάμπης Βούλγαρης. «Σήμερα αλλάζει ο χάρτης του τουρισμού σε όλο τον κόσμο», σημείωσε και συνέστησε ψυχραιμία στους ξενοδόχους.
Στις Σποράδες -και κυρίως στην Σκιάθο- όπου παραδοσιακά οι Βρετανοί αποτελούν το 45-50% των τουριστών εδώ και δεκαετίες, η ανακοίνωση της χρεοκοπίας της Thomas Cook έχει προκαλέσει μεγάλη ανησυχία στους επιχειρηματίες των νησιών. «Η ζημιά είναι ανυπολόγιστη αυτή την στιγμή και δεν μπορεί να αποτιμηθεί, παρά μόνο σε βάθος χρόνου. Έχουμε πολλούς τουρίστες από την Αγγλία, είναι πανικόβλητοι οι άνθρωποι, αλλά δεν θα τους αφήσουμε στο έλεος του Θεού. Ψυχραιμία», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ επιχειρηματίας που δραστηριοποιείται στη Σκιάθο. Ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Σκιάθου Αλέκος Ευσταθίου, που εκπροσωπεί την Thomas Cook στις Σποράδες, μίλησε για «μεγάλο οικονομικό χτύπημα στον τουρισμό και πρώτο μέλημά μας είναι να μετρήσουμε και να καταγράψουμε των αριθμό των πελατών της εταιρείας που θα πρέπει να βρεθεί τρόπος να φύγουν από το νησί. Περίπου 1800 με 2000 Βρετανοί υπολογίζονται αυτή τη δύσκολη στιγμή, όσοι βρίσκονται στα νησιά μας. Η οικονομική ζημιά είναι αδύνατον να εκτιμηθεί αυτή την ώρα. Χρειάζεται ψυχραιμία».

ΣΕΤΕ: Απαιτείται γρήγορη και αποτελεσματική αντιμετώπιση

«Η παύση λειτουργιών της Thomas Cook, αποτελεί μια πολύ δυσάρεστη εξέλιξη που απαιτεί τη γρήγορη και αποτελεσματική αντιμετώπισή της», σημειώνει σε ανακοίνωση του ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων και υπογραμμίζει ότι ο ελληνικός τουρισμός έχει το βάθος και την ποιότητα για να ανταπεξέλθει και σε αυτή τη δυσκολία.
«Η Πολιτεία θα πρέπει να προχωρήσει άμεσα στην ενημέρωση του τουριστικού κόσμου, για το πώς διαμορφώνεται η κατάσταση από σήμερα όσον αφορά την Thomas Cook UK, αλλά και για το τι ακριβώς ισχύει με τις άλλες αγορές (Γερμανία, Ολλανδία, Βέλγιο, Σκανδιναβία). Παράλληλα, θα πρέπει να σχεδιάσει και να ανακοινώσει συγκεκριμένα μέτρα για την απορρόφηση των προβλημάτων που θα προκύψουν στις τουριστικές επιχειρήσεις» αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο ΣΕΤΕ.
«Από την πλευρά μας», σημειώνει, «όλος ο ιδιωτικός τομέας, χρειάζεται να δείξει ψυχραιμία και κυρίως αλληλεγγύη στους χιλιάδες τουρίστες της Thomas Cook που βρίσκονται στην Ελλάδα. Η συμπεριφορά και ο χειρισμός των Ελλήνων τουριστικών επιχειρηματιών προς τους ανθρώπους αυτούς, θα αποτελέσει τον καθρέφτη της εικόνας της χώρας μας ως χώρας φιλόξενης και υπεύθυνης, διεθνώς».

Υπ. Τουρισμού: Βρισκόμαστε σε ανοικτή επικοινωνία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς

«Η οικονομική κατάρρευση, του Βρετανικού ταξιδιωτικού γραφείου Thomas Cook, αποτελεί δυσάρεστη εξέλιξη για την τουριστική βιομηχανία πανευρωπαϊκά που αγγίζει και την ελληνική αγορά» σημειώνει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Τουρισμού.
«Ο υπουργός Τουρισμού κ. Χάρης Θεοχάρης και υφυπουργός κ. Μάνος Κόνσολας βρίσκονται σε ανοικτή επικοινωνία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για την επίλυση των προβλημάτων που ανακύπτουν από αυτή την εξέλιξη.
Ήδη έχει συσταθεί κέντρο επιχειρήσεων στο υπουργείο Τουρισμού προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα, όπως ο επαναπατρισμός των περίπου 50.000 τουριστών που έχουν πακέτα διακοπών από την Thomas Cook και βρίσκονται αυτή τη στιγμή στη χώρα», αναφέρει το υπουργείο.
«Στο πλαίσιο αυτό», όπως δηλώνει ο υπουργός Τουρισμού κ. Χάρης Θεοχάρης, «η διαδικασία επαναπατρισμού των ξένων τουριστών που βρίσκονται στην Ελλάδα μέσω της Thomas Cook έχει ξεκινήσει και τα πρώτα 15 αεροσκάφη φθάνουν σε Ζάκυνθο, Κέρκυρα και Κω».
«Υπολογίζουμε ότι μέσα στο επόμενο τριήμερο θα επαναπατριστούν περίπου 22.000 τουρίστες, αναφέρει ο υπουργός και επισημαίνει ότι διασφαλίστηκε η κάλυψη των εξόδων, της διαμονής και του επαναπατρισμού των τουριστών που πέταξαν μέσω της Thomas Cook από σήμερα μέχρι και τη λήξη των διακοπών τους.
Το υπουργείο Τουρισμού βρίσκεται σε συνεννόηση με το υπουργείο Οικονομικών και συναρμόδια υπουργεία προκειμένου να εξευρεθούν τρόποι για τη στήριξη των ελληνικών τουριστικών επιχειρήσεων που επηρεάζονται από το γεγονός, για τους οποίους θα υπάρξει ενημέρωση με νεότερη ανακοίνωση», σημειώνει το υπουργείο.
Παράλληλα η ηγεσία του υπουργείου Τουρισμού συγκάλεσε έκτακτη σύσκεψη με τους εκπροσώπους των τουριστικών φορέων της χώρας.

«Επιχείρηση Μάττερχορν»

Οι βρετανικές αρχές ενεργοποίησαν ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης με την κωδική ονομασία «Επιχείρηση Μάττερχορν» από το όνομα μιας εκστρατείας βομβαρδισμού των ΗΠΑ κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου.
«Οι πελάτες που βρίσκονται στο εξωτερικό θα πρέπει να επισκεφτούν τον ιστότοπο www.thomascook.caa.co.uk και να πάνε στο αεροδρόμιο μόνο όταν έχουν επιβεβαιωμένη εναλλακτική πτήση», ανέφερε η CAA, δίνοντας τους αριθμούς των ειδικών τηλεφωνικών γραμμών για τη βοήθεια των ταξιδιωτών: 0300 303 2800 για κλήσεις από την Μεγάλη Βρετανία και την Ιρλανδία, και 0044 1753 330 330 από το εξωτερικό.
Η CAA πρόσθεσε ότι έχει εξασφαλίσει ειδικά αεροσκάφη για αυτήν την κολοσσιαία επιχείρηση που θα διαρκέσει μέχρι τις 6 Οκτωβρίου, αν και μερικοί τουρίστες θα μπορέσουν να επιστρέψουν με εμπορικές πτήσεις.

Υπενθυμίζει ότι οι οργανωμένες εκδρομές επωφελούνται από την εγγύηση της ATOL, η οποία απορρέει από ευρωπαϊκή οδηγία.
Αυτή η νομοθεσία ισχύει για άλλα κράτη μέλη της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας και της Γερμανίας, που έχουν μεγάλα τμήματα πελατών της Thomas Cook και μπορούν να επωφεληθούν από την εγγύηση.
«Δεδομένης της σοβαρότητας της περίστασης, μια κάποια αναστάτωση είναι αναπόφευκτη, αλλά η CAA θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να επαναπατρίσει τον κόσμο όσο το δυνατόν πιο κοντά στην αναμενόμενη ημερομηνία» είτε για άτομα που καλύπτονται από την ATOL είτε όχι.



Βασιλική Δελημήτρου

Τι αγροτικά προϊόντα αξίας τελικά παράγουμε;

Σε σύγκριση της αγροτικής οικονομίας ανάμεσα στην Ελλάδα, την Ολλανδία και το Ισραήλ προέβη, ο γενικός διευθυντής Λιανικής Τραπεζικής της Eurobank κ. Ιάκωβος Γιαννακλής μιλώντας στο 3ο συνέδριο αγροτικής επιχειρηματικότητας που διοργάνωσε ο Economist.
Όπως είπε χαρακτηριστικά,

• Η Ολλανδία με 45 εκατομμύρια στρέμματα καλλιεργειών παράγει περίπου σε αξία 1700 ευρώ ανά στρέμμα.
• Το Ισραήλ με 6 εκατ. στρέμματα καλλιεργειών παράγει περίπου σε αξία 1290 ευρώ ανά στρέμμα.
• Η Ελλάδα με 37 εκατ. στρέμματα καλλιεργειών παράγει περίπου σε αξία 190 ευρώ ανά στρέμμα.
 «Είμαστε 1 προς 9 σε σχέση με την Ολλανδία. Η Ολλανδία ακολουθεί πολιτική αγοράς, το Ισραήλ πολιτική καινοτομίας και η Ελλάδα πολιτικές σκοπιμότητες», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ιάκωβος Γιαννακλής.
Από την πλευρά του ο πρέσβης της Ολλανδίας κ. Caspar Veldkamp τόνισε ότι τον τελευταίο χρόνο η χώρα του εξήγε αγροδιατροφικά και αγροτεχνολογικά προϊόντα αξίας 94 δις ευρώ, καταλαμβάνοντας εκ νέου τη δεύτερη θέση παγκοσμίως.
Ο κ. Veldkamp στάθηκε στην «εξαιρετική συνεργασία» κατά μήκος ολόκληρης της αγροδιατροφικής αλυσίδας αξίας της Ολλανδίας, καθώς και στην ποιότητα των υποδομών, στις υψηλές δυνατότητες στον τομέα των logistics και στη θέση του λιμένα του Ρότερνταμ, με αποτέλεσμα ο αγροδιατροφικός τομέας να αντιπροσωπεύει περισσότερο από το 10% της ολλανδικής οικονομίας και απασχόλησης.
Όπως είπε, ο τομέας έχει ισχυρό διεθνή προσανατολισμό και συνδέεται με το 21% της συνολικής εξαγωγικής αξίας της χώρας. Περίπου το 55% του ολλανδικού εμπορικού πλεονάσματος προέρχεται από το εμπόριο στα γεωργικά προϊόντα.
Μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στην ολλανδική κουλτούρα αναζήτησης νέων στυλ επιχειρηματικότητας, για παράδειγμα μέσω startups, υπογραμμίζοντας τη δραστηριοποίηση της ολλανδικής πρεσβείας μέσω της πρωτοβουλίας του Orange Grove στην Αθήνα.
H θέση της Ελλάδας τα τελευταία χρόνια οπισθοχώρησε.
 Η κρίση στην Ελλάδα οδήγησε τελικά σε success stories σε τομείς προϊόντων όπως η φέτα και η ελιά, ωστόσο, η χώρα δεν θα παραδώσει το επιθυμητό αποτέλεσμα αν δεν πολλαπλασιάσει την αποδοτικότητα της γης, αν δεν εισάγει τεχνολογία και αν δεν ωθήσει την επιχειρηματικότητα.

Στην εκτίμηση αυτή προέβη από το βήμα του Economist ο πρόεδρος του REDESTOS Efthymiadis Agrotechnology Group κ. Νίκος Ευθυμιάδης, ο οποίος τόνισε ότι τα τελευταία 30 χρόνια η Ελλάδα μάλλον οπισθοχώρησε στον τομέα της αγροτικής τεχνολογίας, «αντί να παρακολουθήσει τα παραδείγματα άλλων χωρών, όπως η Ολλανδία».
Νέα Αγροτική τεχνολογία.
«Ο γεωργός θα πρέπει πλέον να γνωρίζει και την τεχνολογία εκτός από τη γη, ενώ η τεχνολογία θα πρέπει να είναι φιλική προς αυτόν», ανέφερε χαρακτηριστικά ο cloud leader της IBM Ελλάδος και Κύπρου Κ. Χάρης Λιναρδάκης.
Όπως είπε, η τεχνητή νοημοσύνη θα διαδραματίζει πλέον τεράστιο ρόλο στην αγροτική παραγωγή, μέσω της ανάλυσης των δεδομένων από τις μετρήσεις στα χωράφια.
Στο πλαίσιο αυτό μίλησε για δυνατότητες όπως η δημιουργία αρχείου της περιοχής και η φωτογράφιση μεγάλων εκτάσεων για την εξαγωγή ασφαλέστερων συμπερασμάτων, με στόχο τις καλύτερες δυνατές επιλογές στην παραγωγική διαδικασία.
Δεν αρκεί μόνο η αναζήτηση της ποιότητας. 
Την αποκατάσταση της διεθνούς εικόνας του Έλληνα επιχειρηματία, την ανάπτυξη οικονομιών κλίμακας και την οικοδόμηση branding των ελληνικών προϊόντων ανέδειξε ως προκλήσεις για την αγροτική παραγωγή της Ελλάδας ο εκπρόσωπος του Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου κ. Marc Schmettau.
Η Ελλάδα προσφέρει πολλά τρόφιμα υψηλής ποιότητας, ωστόσο, η ποιότητα δεν είναι αρκετή για να πείσει τους δυνητικούς καταναλωτές να αγοράσουν τα ελληνικά προϊόντα, επεσήμανε ο κ. Schmettau, τονίζοντας ότι χρειάζεται να έρθουν κοντά όλοι οι συμμετέχοντες στην αγορά και να υιοθετήσουν βέλτιστες πρακτικές.
Τα σύγχρονα χρηματοδοτικά εργαλεία.
Τις επόμενες εβδομάδες η Ελλάδα θα επωφεληθεί από το fi-compass, το στοχευμένο ευρωπαϊκό πρόγραμμα coaching, σε συνδυασμό με τη χρήση των οικονομικών εργαλείων στον αγροτικό τομέα, υπογράμμισε κατά την ομιλία του στο συνέδριο Αγροτικής Επιχειρηματικότητας του Economist στη Θεσσαλονίκη ο διευθυντής Περιβάλλοντος και Βιώσιμης Εδαφικής Ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) κ. Werner Schmidt.
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η ελληνική αρχή διαχείρισης του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης έχει ζητήσει από την ΕΤΕπ να υλοποιήσει μια εκ των προτέρων αξιολόγηση ώστε να επαληθεύσει τις δυνατότητες εφαρμογής χρηματοοικονομικών εργαλείων τα οποία υποστηρίζει το ΠΑΑ. Η μελέτη αναμένεται να αρχίσει τον Απρίλιο.
Μεταξύ άλλων, ο κ. Schmidt εξέφρασε την εκτίμηση ότι η Ελλάδα, με τη θέση της στη Μεσόγειο, είναι ικανή να διαφοροποιηθεί ανάμεσα στους παγκόσμιους παραγωγούς τροφίμων και να μοχλεύσει την υψηλή ποιότητα των προϊόντων της.
Το 2016 η ΕΤΕπ υποστήριξε το αγροδιατροφικό σύστημα με 9 δισ. ευρώ.
Εκτοξεύθηκε δορυφόρος για τη γεωργία ακριβείας 

Όπως ανέφερε στο συνέδριο ο πρώην ειδικός γραμματέας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Δημήτρης Ιατρίδης, «οι εξελίξεις είναι κοσμογονικές τόσο σε τεχνολογικές μεθόδους και εφαρμογές, όσο και σε καινοτόμα σχήματα και χρηματοδοτικά εργαλεία. Μόλις πριν από τρεις ημέρες, στις 7 Μαρτίου, ένας νέος δορυφόρος παρατήρησης της γης εκτοξεύθηκε με σκοπό να υποστηρίξει τη γεωργία ακριβείας, τη διαχείριση γης και την περιβαλλοντική προστασία. Είναι ο Sentinel-2B, που αναπτύχθηκε από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος. 
Και όσον αφορά τις ηλεκτρονικές εφαρμογές, συμβαίνει τώρα μία πραγματική επανάσταση στο χώρο του e-agriculture, με ευεργετικά αποτελέσματα σε αγρότες, αλιείς αλλά και επιχειρηματίες στον πρωτογενή τομέα».

 Σχόλιο του fyllokaiftero1: Ο  κ. Ιάκωβος Γιαννακλής μιλώντας στο 3ο συνέδριο αγροτικής επιχειρηματικότητας που διοργάνωσε ο Economist "ξέχασε" να αναφέρει ο,τι η μειωμένη παραγωγή στην Ελλάδα οφείλεται κυρίως στις σκόπιμες  εντολές της Ε.Ε να ξεριζωθούν οι ελαιώνες, οι αμπελώνες και άλλα είδη καλλιεργειών έναντι  τις πονηρών ξεφτιλιστικών επιδοτήσεων παγίδα προς τους Έλληνες αγρότες.
Τα περισσότερα προγράμματα αποσκοπούσαν στον να αγοραστούν γεωργικά εφόδια μηχανήματα από τα γερμανικά και γαλλικά εργοστάσια και προς όφελος αυτών, καθώς και προς πραγματικό όφελος των τραπεζών, δες στο σχόλιο  << τη χρήση των οικονομικών εργαλείων στον αγροτικό τομέα>>
 Μ.Μ
 
Μέσω του Αγροτικές Ευκαιρίες