22 Μαρτίου 2022

Έκρηξη στα Γρεβενά: Αυτά είναι τα λάθη που προκάλεσαν το δυστύχημα με τους τρεις νεκρούς


Έκρηξη στα Γρεβενά: Αυτά είναι τα λάθη που προκάλεσαν το δυστύχημα με τους τρεις νεκρούς
 

Τι δείχνουν τα πρώτα στοιχεία;


Οι αστυνομικές Αρχές προσπαθούν να ξετυλίξουν το «κουβάρι» της υπόθεσης για την τραγωδία που σημειώθηκε τη Δευτέρα στο εργοστάσιο εκρηκτικών στην περιοχή της Ιτέας Γρεβενών και είχε ως αποτέλεσμα τρεις εργαζόμενοι να χάσουν τη ζωή τους όπως αναφέρει ιστοτόπος.

Τις έρευνες έχει αναλάβει, πλέον, το έμπειρο προσωπικό του τμήματος Ειδικών Αστυνομικών Δυνάμεων της Βόρειας Ελλάδας, με τα συνολικά αποτελέσματα και συμπεράσματα να αναμένονται τις επόμενες ημέρες.

Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, όπως ανέφεραν πηγές της ΕΛ.ΑΣ, η καταστροφή από την ισχυρή έκρηξη που έγινε το πρωί της Δευτέρας και στοίχισε τη ζωή σε τρεις ανθρώπους, φέρεται να προήλθε από ανθρώπινη αμέλεια. Σύμφωνα με πληροφορίες -παρόλο που δεν έχουν βγει ακόμη τελικά συμπεράσματα για την αιτία ή τις αιτίες που προκάλεσαν την καταστροφή- υπάρχουν λάθη τα οποία έγιναν, είναι προφανή και έχουν ήδη εντοπιστεί από τις έρευνες. Σε κάθε περίπτωση εξετάζονται όλα τα πιθανά σενάρια.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι εργαζόμενοι φέρεται να ξεκίνησαν περίπου στη μία τα ξημερώματα της Δευτέρα να συγκεντρώνουν κάποια οξειδωτικά και άλλα υλικά στην γραμμή παραγωγής, τα οποία χρειάζονται για την κατάλληλη μίξη προκειμένου να παρασκευάσουν εκρηκτικά γαλακτώματα, με τη μέθοδο της ανάμειξης κράματος με υαλοσφαιρίδια.

Αυτό που εξετάζεται και αναμένεται να ξεκαθαρίσει τις επόμενες ημέρες, είναι, μεταξύ άλλων, αν το μηχάνημα ήταν στην κατάσταση που έπρεπε, αν είχε προέλθει ψύξη κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου και αν έπρεπε να είχε διαφορετική θερμοκρασία την ώρα που οι τρεις άνθρωποι ξεκίνησαν να εργάζονται.

Παράλληλα, ερευνάται αν στους αναδευτήρες είχαν μείνει έτοιμα εκρηκτικά από τις προηγούμενες ημέρες και πόσα κιλά εκρηκτικών γαλακτωμάτων υπήρχαν συσκευασμένα από την Παρασκευή.

Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, τα πρώτα στοιχεία από την έρευνα στον χώρο του εργοστασίου, καταδεικνύουν αμέλειες. Κάποιες από αυτές είναι ότι στον χώρο που φέρεται να βρίσκονταν τεράστιες ποσότητες εκρηκτικών, εντοπίστηκαν και πυροκροτητές, κάτι που είναι απαγορευτικό. Επίσης, βρέθηκαν και άλλα πράγματα σε χώρους τους οποίους δεν θα έπρεπε να βρίσκονται και οι αρμόδιοι πρέπει να δώσουν εξηγήσεις στις Αρχές.

Η ειδική ομάδα που έχει αναλάβει τις έρευνες

Σημειώνεται ότι, το έργο της προανακριτικής έρευνας για τον εντοπισμό των αιτιών, έχει αναλάβει η ειδική ομάδα πυροτεχνουργών του τμήματος Ειδικών Αστυνομικών Δυνάμεων της Βόρειας Ελλάδας, που βρίσκεται από την πρώτη στιγμή στο εργοστάσιο, αντί της Πυροσβεστικής στην οποία είχε αρχικά ανατεθεί η υπόθεση έπειτα από εισαγγελική εντολή.

Μέχρι νωρίς το μεσημέρι της Τρίτης, οι έρευνες είχαν σταματήσει καθώς αναμένεται να διοριστούν από την εισαγγελία -για να συνδράμουν σε αυτές- ειδικοί πραγματογνώμονες, μηχανολόγοι και ηλεκτρολόγοι. Ωστόσο, αυτό αναμένεται να γίνει ακόμη και εντός της ημέρας.

Η υπόθεση κρίνεται ιδιαίτερα σοβαρή, με την εμπειρία και την τεχνογνωσία που διαθέτουν οι έμπειροι πυροτεχνουργοί της υποδιεύθυνσης του Τμήματος Ειδικών Αστυνομικών Δυνάμεων Βόρειας Ελλάδας, να θεωρείται απαραίτητη. Ενδεικτικό είναι, άλλωστε, ότι στο πενταμελές κλιμάκιο που βρίσκεται στο σημείο και αποτελείται από τους πιο έμπειρους πυροτεχνουργούς, συμμετέχει και αστυνομικός με 40 χρόνια υπηρεσίας ο οποίος διδάσκει σε πολλές χώρες της Ευρώπης.

Επιπλέον, με πρωτοβουλία της Υπηρεσίας, στις έρευνες χρησιμοποιείται, μεταξύ άλλων, και ειδικό drone, ούτως ώστε να υπάρχει σαφής εικόνα για το πώς είναι κατασκευασμένο το εργοστάσιο, πού ήταν οι αποθήκες και διάφορα άλλα σημεία, τι αποτέλεσμα έχει η καταστροφή αλλά και να βοηθήσει σημαντικά στο να υπάρξει ένα σαφές πόρισμα.

Οι εργαζόμενοι εξαϋλώθηκαν

Όπως έδειξαν οι έρευνες για τον εντοπισμό των τριών εργαζομένων, οι οποίοι αρχικά θεωρούνταν αγνοούμενοι, ανθρώπινα μέλη βρέθηκαν σκορπισμένα ακόμα και σε απόσταση των 500 μέτρων από το σημείο ενώ, ξεκάθαρο γίνεται από πηγές της αστυνομίας, πως όσοι άνθρωποι βρίσκονταν σε απόσταση ακόμα και 100 μέτρων από το σημείο της ισχυρής έκρηξης, θα είχαν βρει ακαριαίο θάνατο.

Την ώρα της έκρηξης στην γραμμή παραγωγής δεν υπήρχαν περισσότεροι εργαζόμενοι καθώς, είναι βέβαιο, ότι δεν θα είχαν καταφέρει να επιζήσουν από την ισχυρή έκρηξη και ο αριθμός των νεκρών θα μπορούσε να είναι πολύ μεγαλύτερος.

Το εργοστάσιο το οποίο σύμφωνα με τον δήμαρχο Γρεβενών, Γιώργο Δαμαστάνη, ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2015, θεωρείται ότι ήταν «καλοφτιαγμένο» και σύμφωνα με τα πρωτόκολλα ασφαλείας.

Η ανακοίνωση της εταιρείας

«Είμαστε στην εξαιρετικά δυσάρεστη θέση να επιβεβαιώσουμε το θάνατο τριών εργαζομένων, που βρίσκονταν στο εργοστάσιό μας στα Γρεβενά, κατά τη διάρκεια ατυχήματος στη γραμμή παραγωγής της μονάδας» ανέφερε σε χθεσινή της ανακοίνωση η εταιρεία ΕΛΤΕΚ, και πρόσθεσε:

«Θα θέλαμε να εκφράσουμε την οδύνη μας για το χαμό των συναδέλφων μας και να εκφράσουμε τα βαθύτατα συλλυπητήριά μας προς τους οικείους τους.

Αυτή τη στιγμή οι σκέψεις μας είναι με τις οικογένειες των θανόντων, με τις οποίες είμαστε σε επικοινωνία από την πρώτη στιγμή. Η εταιρεία μας θα σταθεί δίπλα τους με κάθε τρόπο, έμπρακτα και ηθικά.


     Με πληροφορία από το pronews.gr

Δείτε ακόμη:

Οι αυξήσεις στο ρεύμα οδηγούν σε χρεοκοπία τους Δήμους, με πρώτο εν δυνάμει τον δήμο Καστοριάς

Αδωνις: «Οι Έλληνες δεν βάζουν βενζίνη για ψυχολογικούς λόγους και όχι λόγω ακρίβειας και φτώχειας- δεν υπάρχει ακρίβεια»

Με τα κριτήρια αυτά του ΔΗΜΟΥ ΑΡΓΟΥΣ ΟΡΕΣΤΙΚΟΥ για τη δωρεάν χορήγηση τροφίμων και για το Πάσχα ΙΣΩΣ ΟΙ ΤΣΙΓΚΑΝΟΙ θα πάρουν τρόφιμα,... και ελάχιστοι άλλοι.

Η ΕΛΤΕΚ επιβεβαιώνει τον θάνατο τριών εργαζομένων, που βρίσκονταν στο εργοστάσιο στην Ιτέα Γρεβενών, κατά τη διάρκεια της έκρηξης

Προηγούμενα άρθρα:

Αμερικανός αναλυτής Τ.Μερσχάιμερ: «Η Δύση είναι υπεύθυνη για την κρίση στην Ουκρανία – Αυτοί είναι οι λόγοι»

ΒΙΝΤΕΟ : Κλιματική αλλαγή και κουραφέξαλα -Η κλιματική προπαγάνδα είναι η πιο ξεδιάντροπη απάτη

Οι εταιρίες ηλεκτρισμού ενοχλούν επίμονα για αλλάγή παρόχου τους πολίτες -... και που να απευθυνθεί ο πολίτης σε ένα κράτος με δικαιοσύνη "ανύπαρκτη";

Για καταγγελίες:fyllokaiftero@gmail.com        

             Τηλέφωνο: 6978276141

Διαδώστε την ιστοσελίδα της αλήθειας!!

Χορηγοί

                                                "Bioflorina" - Βότανα Biokott

                                            Τηλέφωνο παραγγελιών 6982864084

                                                        

                                        

 









Χορηγοί

 

The Gray Zone: Έτσι οι ναζί του Αζόφ προσπάθησαν να ξεκινήσουν Γ’ ΠΠ – Τι έγινε στο θέατρο της Μαριούπολης


The Gray Zone: Έτσι οι ναζί του Αζόφ προσπάθησαν να ξεκινήσουν Γ’ ΠΠ – Τι έγινε στο θέατρο της Μαριούπολης

Τι αναφέρει στο άρθρο του ο γνωστός δημοσιογράφος Μαξ Μπλουμενθαλ

Τα όσα πραγματικά έγιναν πριν από λίγες ημέρες στο θέατρο της Μαριούπολης και στο πώς αυτά θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε έναν Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο, αναφέρεται ο γνωστός δημοσιογράφος Μαξ Μπλουμενθαλ, σε άρθρο του για το The Gray Zone.

Το άρθρο φέρει τίτλο «Σκηνοθετήθηκε ο βομβαρδισμός του θεάτρου της Μαριούπολης από Ουκρανούς εξτρεμιστές του Αζόφ για να πυροδοτήσουν παρέμβαση του ΝΑΤΟ;» και αποκαλύπτει μαρτυρίες κατοίκων της Μαριούπολης καθώς και στοιχεία που δημοσιεύτηκαν στην πλατφόρμα Telegram νωρίτερα, και προειδοποιούσαν ρητά για επιχείρηση προβοκάτσιας (false flag) στο θέατρο της πόλης, με προφανή στόχο να κατηγορηθεί η Ρωσία.

Τα εν λόγω στοιχεία «υπονομεύουν την μέχρι στιγμής πιο συναισθηματικά φορτισμένη κατηγορία της Ουκρανίας εις βάρος της Ρωσίας», όπως αναφέρει ο δημοσιογράφος.

Επιρρίπτουν στην Ρωσία την ευθύνη πως δήθεν «στοχευμένα βομβάρδισε αθώα παιδιά που αναζητούσαν καταφύγιο μέσα στο θέατρο της Μαριούπολης».

Σύμφωνα με το άρθρο: «Τρεις μέρες πριν τον βομβαρδισμό του θεάτρου της Μαριούπολης, ντόπιοι κάτοικοι έλεγαν ότι στο θέατρο θα πραγματοποιείτο μια επιχείρηση προβοκάτσιας από τους ΝΑΖΙ του Τάγματος Αζόφ, που ήλεγχε το κτίριο και την γύρω περιοχή».

Όπως αναφέρεται, μία μέρα προτού γίνει ο βομβαρδισμός, στις 15 Μαρτίου, «μια ομάδα ανδρών πιάστηκε από την φωτογραφική κάμερα να τοποθετεί παλέτες στο ίδιο σημείο, στο οποίο την επόμενη μέρα έπεσαν εκρηκτικά».

Τελικά, στις 16 Μαρτίου, «μερικές ώρες αφότου ο Προέδρος της Ουκρανίας έβγαλε λόγο προς το Κογκρέσο των ΗΠΑ» σχετικά με την επιβολή ζώνης απαγόρευσης πτήσεων πάνω από την Ουκρανία, «το γραφείο τύπου του Τάγματος Αζόφ διέδωσε την είδηση του βομβαρδισμού του θεάτρου της Μαριούπολης, χωρίς να έχει προκύψει κάτι από άλλα ειδησεογραφικά μέσα».

Μολονότι στρατιώτες του Τάγματος «δημοσιεύουν ενδελεχώς βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης», δεν υπάρχει πουθενά βίντεο του βομβαρδισμού του θεάτρου, παρά μόνο φωτογραφίες καταστροφής του κτιρίου «στις οποίες δεν εμφανίζονται, ζωντανοί ή νεκροί, άμαχοι». Κατά τον Μπλουμενθαλ «ενώ το υδατογράφημα του Τάγματος φαίνεται καθαρά στις φωτογραφίες, μέσα ενημέρωσης όπως το διεθνιστικό Βρετανικό Sky News αναπαρήγαγαν την είδηση αφαιρώντας το». 

Καταρρίπτονται δε οι ισχυρισμοί για ισχυρό βομβαρδισμό που κατεδάφισε το κτίριο, καθώς όλοι οι πολίτες διέφυγαν. Όπως σημειώνει ο Μπλουμενθαλ, «πολίτες που έφυγαν από την Μαριούπολη διαβεβαίωσαν ότι βρίσκονταν υπό την κράτηση του Τάγματος Αζόφ, που τους χρησιμοποιούσε ως ανθρώπινες ασπίδες. Επιπλέον ναζί ανατίναξαν τμήματα του θεάτρου καθώς υποχωρούσαν».

«Από τότε που ξεκίνησε η Ρωσικής επιχείρηση, στρατιώτες του Τάγματος Αζόφ έχουν βιντεοσκοπηθεί να εμποδίζουν αμάχους να εγκαταλείψουν την Μαριούπολη. Μάλιστα τους επιτίθενται άγρια, αρπάζοντάς τους μέσα από τα αυτοκίνητά τους».

Τέλος, ο δημοσιογράφος εκτιμά ότι το Τάγμα Αζόφ «θα έβγαινε κερδισμένο από μια σφοδρή επίθεση που θα καταλογίζονταν στην Ρωσία. Αυτό γιατί το Τάγμα βρισκόταν σε πλήρη υποχώρηση από την Μαριούπολη και μόνη ελπίδα που του απέμενε ήταν η πρόκληση της άμεσης παρέμβασης του ΝΑΤΟ (σσ. άρα Γ’ Παγκόσμιος Πόλεμος)».


Αντιθέτως, η Ρωσία, σύμφωνα πάντα με το ρεπορτάζ «δεν είχε τίποτα να κερδίσει καταστρέφοντας το κτίριο, και μάλλον θα εισέπραττε ακόμα ένα χτύπημα στις δημόσιες σχέσεις της».


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

Οι αυξήσεις στο ρεύμα οδηγούν σε χρεοκοπία τους Δήμους, με πρώτο εν δυνάμει τον δήμο Καστοριάς

Αδωνις: «Οι Έλληνες δεν βάζουν βενζίνη για ψυχολογικούς λόγους και όχι λόγω ακρίβειας και φτώχειας- δεν υπάρχει ακρίβεια»

Με τα κριτήρια αυτά του ΔΗΜΟΥ ΑΡΓΟΥΣ ΟΡΕΣΤΙΚΟΥ για τη δωρεάν χορήγηση τροφίμων και για το Πάσχα ΙΣΩΣ ΟΙ ΤΣΙΓΚΑΝΟΙ θα πάρουν τρόφιμα,... και ελάχιστοι άλλοι.

Η ΕΛΤΕΚ επιβεβαιώνει τον θάνατο τριών εργαζομένων, που βρίσκονταν στο εργοστάσιο στην Ιτέα Γρεβενών, κατά τη διάρκεια της έκρηξης

Προηγούμενα άρθρα:

Αμερικανός αναλυτής Τ.Μερσχάιμερ: «Η Δύση είναι υπεύθυνη για την κρίση στην Ουκρανία – Αυτοί είναι οι λόγοι»

ΒΙΝΤΕΟ : Κλιματική αλλαγή και κουραφέξαλα -Η κλιματική προπαγάνδα είναι η πιο ξεδιάντροπη απάτη

Οι εταιρίες ηλεκτρισμού ενοχλούν επίμονα για αλλάγή παρόχου τους πολίτες -... και που να απευθυνθεί ο πολίτης σε ένα κράτος με δικαιοσύνη "ανύπαρκτη";

Για καταγγελίες:fyllokaiftero@gmail.com        

             Τηλέφωνο: 6978276141

Διαδώστε την ιστοσελίδα της αλήθειας!!

Χορηγοί

                                                "Bioflorina" - Βότανα Biokott

                                            Τηλέφωνο παραγγελιών 6982864084

                                                        

                                        

 









Χορηγοί

 



Έρχεται οικονομικός «Αρμαγεδδών» λόγω κυρώσεων στη Ρωσία: Ελλείψεις και στο αλεύρι! – Μέχρι 4 συσκευασίες


Έρχεται οικονομικός «Αρμαγεδδών» λόγω κυρώσεων στη Ρωσία: Ελλείψεις και στο αλεύρι! – Μέχρι 4 συσκευασίες
 

Ήδη έχει μπει πλαφόν στο ηλιέλαιο - Στα ύψη οι τιμές

Ξεκίνησαν να φαίνονται οι πρώτες ελλείψεις σε βασικά προϊόντα, λόγω του πολέμου στην Ουκρανία και των κυρώσεων στη Ρωσία, καθώς επιβλήθηκε πλαφόν και στο αλεύρι! 

Στην επιβολή πλαφόν σε αλεύρι προχώρησαν μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ, σε μια προσπάθεια ελέγχου της έλλειψης από την αγορά. Να θυμίσουμε εδώ ότι ήδη έχει επιβληθεί πλαφόν στο ηλιέλαιο.

Το πλαφόν αφορά στις πωλήσεις αλεύρων και ηλιέλαιου στη λιανική είναι γεγονός σε μεγάλες αλυσίδες ενώ λίγες ημέρες νωρίτερα είχε επιβληθεί από τα καταστήματα χονδρικής.

Μέσα από τα ηλεκτρονικά καταστήματα των μεγάλων αλυσίδων, οι καταναλωτές διαπιστώνουν πως είτε γνωστές ετικέτες προϊόντων στις συγκεκριμένες κατηγορίες είτε έχουν αποσυρθεί, είτε δεν επιτρέπεται η αγορά περισσότερης ποσότητας.

Ειδικότερα, για αγορές από το ηλεκτρονικό κατάστημα μεγάλου σούπερ μάρκετ είτε αυτές γίνονται μέσω του eMarket, είτε μέσω του efood, υπάρχει πλαφόν μέχρι τέσσερις συσκευασίες για τους δημοφιλείς κωδικούς (αλεύρι για όλες τις χρήσεις) σε συγκεκριμένες μάρκες επώνυμων προϊόντων, καθώς και ιδιωτικής ετικέτας. Πλαφόν επιβάλλεται (εμφανίζεται δηλαδή η ένδειξη «μέγιστη διαθέσιμη ποσότητα») και στις συσκευασίες των προσφορών (π.χ. 2 +1) πάλι για τους δημοφιλείς τύπους αλευριού, μέχρι δύο πολυσυσκευασίες ανά παραγγελία.

Η τιμή του ηλιέλαιου έχει εκτοξευθεί στα 3,62 ευρώ το λίτρο, ενώ το αλεύρι έχει φτάσει στη λιανική το 1,5 ευρώ, από 1,28 ευρώ το κιλό στις αρχές Μαρτίου.

Ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης σε χθεσινές δηλώσεις του στον ANT1 είπε ότι «τα άλευρα και το ηλιέλαιο, πλην της ενέργειας, είναι τα βασικά προϊόντα που έχουν επηρεαστεί περισσότερο από τον πόλεμο στην Ουκρανία», ενώ προσέθεσε ότι «δεν μπορώ να αποκλείσω μείωση του ΦΠΑ σε προϊόντα όπως αυτά. Η κυβέρνηση είναι πάνω από το πρόβλημα, ενώ πιέζει την ΕΕ για να δοθεί μια πανευρωπαϊκή λύση. Τι να κάνω; Να πάω να φέρω άλευρα μόνος μου;».

Σε αυτές τις συνθήκες, το αρμόδιο υπουργείο ετοιμάζεται να επαναφέρει το σύστημα ηλεκτρονικής καταγραφής των αποθεμάτων σε μεταποιητικές και εμπορικές (χονδρεμπορικές και λιανεμπορικές) επιχειρήσεις, εστιάζοντας στα είδη διατροφής τα οποία επηρεάζονται από τον πόλεμο στην Ουκρανία. Με αυτόν τον τρόπο εκτιμάται ότι θα υπάρχει έλεγχος σε ποσότητες και τιμές προκειμένου να αποφευχθούν φαινόμενα ακραίων ανατιμήσεων.

Αντίστοιχες ελλείψεις έχουν αρχίσει να παρατηρούνται σε αλλά και βασικά είδη διατροφής όπως το αλάτι και τα ζυμαρικά.

Δεν είναι ότι είναι ακριβά: Δεν υπάρχουν στην αγορά της χονδρικής και είναι θέμα ημερών η αγορά της λιανικής να παρουσιάσει αντίστοιχες ελλείψεις.

Η αντι-κυρώσεις που επέβαλε η Ρωσία στην Δύση σε όλα τα είδη διατροφής έχουν διαλύσει την διατροφική αλυσίδα. Και όλα αυτά «για τα μάτια του Ζελένσκι»!

Σιτάρι μαλακό δεν υπάρχει πια και όλα τα προϊόντα που σχετίζονται με αυτό. Καλαμπόκι δεν υπάρχει πλέον.

Η βενζίνη που στην Ρωσία πωλείται 0,4 ευρώ το λίτρο στην Ελλάδα πωλείται σε πενταπλάσια τιμή!

H τιμή των ζωοτροφών που για την ώρα έχει διπλασιαστεί, θα τινάξει μέχρι και 100% επάνω την τιμή του κρέατος η οποία ήδη έχει σηκωθεί σε ποσοστό 26%. Σε ένα μήνα δεν θα υπάρχουν ζωοτροφές!

Αλλά μην έχουμε παράπονο: Στείλαμε όπλα στον Ζελένσκι για να σκοτώνει Ρώσους.

Ρεύμα: Οι πάροχοι αλλάζουν μονομερώς τα συμβόλαια από σταθερά σε κυμαινόμενα – Όργιο αισχροκέρδειας

Οι πάροχοι αλλάζουν μονομερώς τα συμβόλαια από σταθερά σε κυμαινόμενα – Όργιο αισχροκέρδειας- Κανένας κυβερνητικός έλεγχος.
Ρεύμα: Οι πάροχοι αλλάζουν μονομερώς τα συμβόλαια από σταθερά σε κυμαινόμενα – Όργιο αισχροκέρδειας
 

Αυξάνονται παράπονα των καταναλωτών ηλεκτρικού ρεύματος για τους παρόχους τους προς τη ΡΑΕ

Μέρα με τη μέρα, ολοένα και αυξάνονται παράπονα των καταναλωτών ηλεκτρικού ρεύματος για τους παρόχους τους προς τη ΡΑΕ, όχι μόνο για τις ρήτρες αναπροσαρμογής, αλλά και για τις μονομερείς αλλαγές των σταθερών τιμολογίων.

Ειδικότερα, οι προμηθευτές εδώ και μήνες αναθεωρούν μονομερώς τις συμβάσεις πελατών τους που επέλεξαν σταθερά τιμολόγια και τα οποία η ενεργειακή κρίση με τις υψηλές χονδρεμπορικές τιμές κατέστησε ζημιογόνα.

Στην πρακτική αυτή καταφεύγουν, αξιοποιώντας τον κώδικα προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας, που κατοχυρώνει το δικαίωμα αυτό των προμηθευτών υπό προϋποθέσεις, οι οποίες αφήνουν περιθώρια μιας αλλαγής ερμηνείας κατά το δοκούν.

Για παράδειγμα, στο άρθρο 17.5 αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «ο προμηθευτής διατηρεί το δικαίωμα να προβεί σε τροποποίηση των όρων της παρούσης για σπουδαίο λόγο, όπως ενδεικτικά και όχι περιοριστικά, μεταβολή της κείμενης νομοθεσίας και αλλαγή των όρων λειτουργίας της αγοράς ηλεκτρισμού».

Οι προμηθευτές αξιολογούν ως «σπουδαίο λόγο» την αύξηση του χονδρεμπορικού κόστους ενέργειας και προχωρούν σωρηδόν και μονομερώς σε αλλαγή των σταθερών τιμολογίων.

Οι προμηθευτές το καταφέρνουν αυτό με τρόπο ώστε τυπικά να μην παραβιάζουν τον κώδικα ως προς την ενημέρωση των πελατών τους και αφετέρου να μην τον ενημερώνουν με σαφήνεια για να αποσπάσουν τη σιωπηρή συναίνεσή του στη νέα τιμολογιακή τους πολιτική.

Ο κώδικας προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας θέτει ως προϋπόθεση για τη μονομερή τροποποίηση της σύμβασης για «σπουδαίο» πάντα λόγο, την ενημέρωση εγγράφως 60 ημερολογιακές ημέρες πριν από την εφαρμογή της τροποποίησης, με ειδοποίηση σε χωριστό έντυπο που θα συνοδεύει τον λογαριασμό ρεύματος ή σε ειδικό πεδίο εντός του λογαριασμού κατανάλωσης ή με μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Προκειμένου και να αυξήσουν την τιμή και να μη χάσουν τον πελάτη, ο συνηθέστερος τρόπος ενημέρωσης του καταναλωτή είναι μέσω του έντυπου του λογαριασμού, προς το τέλος με ψιλά γράμματα, στα οποία δύσκολα θα εστιάσει κάποιος.

Άλλες εταιρείες ενημερώνουν με sms, παραπέμποντας σε κάποιο άρθρο της σύμβασης και του κώδικα προμήθειας.

Το απογοητευτικό της υπόθεσης είναι ότι ενώ η ΡΑΕ έχει εντοπίσει το πρόβλημα της αδιαφανούς τιμολόγησης και της παραπλάνησης των καταναλωτών και πήρε πρωτοβουλία πριν από περίπου έναν χρόνο για την καθιέρωση νέων τύπων τιμολογίων, η εφαρμογή τους παρατείνεται συνεχώς.

Εάν δεν υπάρξει νέα παράταση, τότε από 1ης Απριλίου οι προμηθευτές θα πρέπει να υιοθετήσουν τρεις κατηγορίες τιμολογίων: σταθερά, τιμολόγια με όριο αυξομείωσης στα οποία οι πάροχοι θα πρέπει να προσδιορίζουν εκ των προτέρων το όριο της αυξομείωσης της τιμής της κιλοβατώρας από την ενεργοποίηση της ρήτρας αναπροσαρμογής και τιμολόγια χωρίς όριο προσαύξησης, τα οποία θα περνούν το σύνολο των αυξομειώσεων από τη ρήτρα αναπροσαρμογής στην κατανάλωση, όπως συμβαίνει και σήμερα.

Η ΕΛΤΕΚ επιβεβαιώνει τον θάνατο τριών εργαζομένων, που βρίσκονταν στο εργοστάσιο στην Ιτέα Γρεβενών, κατά τη διάρκεια της έκρηξης


 

 

 

Η εταιρεία ΕΛΤΕΚ με ανακοίνωσή της επιβεβαιώνει τον θάνατο τριών εργαζομένων, που βρίσκονταν στο εργοστάσιο στα Γρεβενά, κατά τη διάρκεια ατυχήματος.

«Είμαστε στην εξαιρετικά δυσάρεστη θέση να επιβεβαιώσουμε το θάνατο τριών εργαζομένων, που βρίσκονταν στο εργοστάσιο μας στα Γρεβενά, κατά τη διάρκεια ατυχήματος στη γραμμή παραγωγής της μονάδας» αναφέρει στην ανακοίνωση η εταιρεία και προσθέτει:

«Θα θέλαμε να εκφράσουμε την οδύνη μας για το χαμό των συναδέλφων μας και να εκφράσουμε τα βαθύτατα συλλυπητήρια μας προς τους οικείους τους.

Αυτή τη στιγμή οι σκέψεις μας είναι με τις οικογένειες των θανόντων, με τις οποίες είμαστε σε επικοινωνία από την πρώτη στιγμή. Η εταιρεία μας θα σταθεί δίπλα τους με κάθε τρόπο, έμπρακτα και ηθικά.

Οι ακριβείς συνθήκες του δυστυχήματος εξακολουθούν να τελούν υπό διερεύνηση από τις αρμόδιες αρχές, με τις οποίες η εταιρεία μας συνεργάζεται πλήρως».

Πηγή: skai.gr

 

Με τα κριτήρια αυτά του ΔΗΜΟΥ ΑΡΓΟΥΣ ΟΡΕΣΤΙΚΟΥ για τη δωρεάν χορήγηση τροφίμων και για το Πάσχα ΙΣΩΣ ΟΙ ΤΣΙΓΚΑΝΟΙ θα πάρουν τρόφιμα,... και ελάχιστοι άλλοι.


Με τα κριτήρια  αυτά του  ΔΗΜΟΥ ΑΡΓΟΥΣ ΟΡΕΣΤΙΚΟΥ "για τη δωρεάν χορήγηση τροφίμων και για το Πάσχα" ΙΣΩΣ ΟΙ ΡΟΜΑ θα πάρουν τρόφιμα,... και ελάχιστοι άλλοι.

Δείτε παρακάτω τα κριτήρια τα οποία έβαλαν για τους δικαιούχους της χορήγησης τροφίμων, και αποφάσησε το δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου ¨Αργους Ορεστικού και βγάλτε τα συμπεράσματα σας !! ποιοί δημότες της μικρής κωμόπολης έχουν αυτά τα κριτήρια να μην έχουν τίποτα, μόνο οι "συμπαθείς" Ρομά,   οι Τσιγκάνοι και οι αλλοδαποί.

Στο μεταξύ έβαλλαν και τον βαρύγδουπο << ειδών διαβίωσης>>  Και το περίεργο είναι ο,τι θα υπάρχει μοριοδότηση ...από υπαλλήλους του Δήμου;;

Να στηλιτευτεί επιπλέον ο,τι  βάζουν τον κόσμο στην δύσκολη  ψυχολογική θέση να καταθέτουν αίτηση, με σειρά από δικαιολογητικά τα οποία πέρα από τον χρόνο που θα χρειαστούν οι πολίτες  για να τα συγκεντρώσουν θα νιώθουν πολίτες 5ης κατηγορίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Την ενίσχυση ευπαθών κοινωνικά ομάδων με τη χορήγηση ειδών διαβίωσης αποφάσισε το Δημοτικό Συμβούλιο Άργους Ορεστικού και για τις γιορτές του Πάσχα.

Τα είδη διαβίωσης θα διανεμηθούν σύμφωνα με τα παρακάτω κριτήρια:

  • Εισοδηματικά κριτήρια:

Μονοπρόσωπο νοικοκυριό 5.269 ευρώ. Για κάθε επιπλέον μέλος το ύψος εισοδήματος προσαυξάνεται κατά 1000 ευρώ. Σε περίπτωση φιλοξενίας, λαμβάνεται υπόψη και το εισόδημα του ατόμου που παρέχει τη φιλοξενία, καθώς και όλων των συνοικούντων μελών. Σε περίπτωση αναπηρίας μέλους της οικογένειας, το εισόδημα θα προσαυξάνεται κατά 1.500 ευρώ.

Οι δικαιούχοι δεν θα πρέπει να διαθέτουν περισσότερα του ενός αυτοκίνητα.

Θα προηγούνται όσοι δεν είναι δικαιούχοι του ΚΕΑ (Εισόδημα Κοινωνικής Αλληλεγγύης) και δεν έχουν ιδιόκτητη κατοικία αλλά εκμισθωμένη.

Επίσης δε θα πρέπει να υπάρχει δευτερεύουσα κατοικία, ούτε έσοδα από μίσθωση άλλων ακινήτων.

  • Εργασιακή κατάσταση:

Οι ενήλικες θα πρέπει να διαθέτουν κάρτα ανεργίας σε ισχύ, εκτός από τους ελεύθερους επαγγελματίες. Προηγούνται οι μακροχρόνια άνεργοι.

  • Οικογενειακή κατάσταση:

Προηγούνται μονογονεϊκές οικογένειες, τρίτεκνες και πολύτεκνες.

Η συγκέντρωση, επεξεργασία και μοριοδότηση των αιτήσεων και των δικαιολογητικών θα γίνει από το αρμόδιο γραφείο του Δήμου.

 

Λίστα-ντροπή: Πρότυπο ακρίβειας παγκοσμίως η Ελλάδα – Πρώτη στην αναλογία τιμής βενζίνης/μισθού (φώτο)


Λίστα-ντροπή: Πρότυπο ακρίβειας παγκοσμίως η Ελλάδα – Πρώτη στην αναλογία τιμής βενζίνης/μισθού (φώτο)

Τα στοιχεία του ΟΟΣΑ «γκρεμίζουν» το αφήγημα της κυβέρνηση


Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι το «τσουνάμι» ακρίβειας έχει έρθει λόγω του πολέμου και ότι σε όλη την Ευρώπη η κατάσταση είναι ίδια, χαρακτηριστικές είναι οι πολλές δηλώσεις που έχει κάνει επί του θέματος ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος είχε πει -εκτός των άλλων- «και τι να κάνω; να πάω να πλακώσω στο ξύλο τον Πούτιν;». 

Στοιχεία όμως που δημοσίευσε ο ΟΟΣΑ, είναι αποκαρδιωτικά και δείχνουν ότι η Ελλάδα είναι η χώρα με το υψηλότερο κόστος καυσίμων αναλογικά με το εισόδημα των πολιτών.

Για παράδειγμα, για την αγορά 60 λίτρων βενζίνης ο καταναλωτής στην Ελλάδα χάνει το διπλάσιο ποσοστό του μέσου μισθού του, σε σχέση με τον Γερμανό.

Για να βάλουν δηλαδή 60 λίτρα βενζίνης το μήνα, οι Έλληνες χάνουν το 5,58% του μέσου μηνιαίου μισθού τους, οι Γερμανοί το 2,92%, οι Αμερικανοί το 1,22%.

Μάλιστα στη σχετική λίστα, βρισκόμαστε πιο ψηλά και από χώρες που βρίσκονται δίπλα στο πολεμικό σκηνικό της Ουκρανίας, όπως η Εσθονία, η Λετονία και η Λιθουανία.

Δείτε τη λίστα και την συγκριτική μελέτη του ΟΟΣΑ


 Με πληροφορίες από το pronews.gr