17 Δεκεμβρίου 2019

«Πέφτει» η πρωτεύουσα: Αξιωματούχοι του GNA φυγαδεύονται στην Τυνησία – Υποχωρούν οι φιλότουρκοι του Σαράζ στην Τρίπολη



Κύμα διαφυγής από φιλότουρκους αξιωματούχους της Τρίπολης της Λιβύης, οι οποίοι σύμφωνα με πληροφορίες διαφεύγουν στην Τυνησία, για να σωθούν, ενώ οι εναπομείναντες τζιχαντιστές και Τούρκοι ετοιμάζονται να  προτάξουν απελπισμένη άμυνα στις δυνάμεις του στρατηγού Χαφτάρ που κινούνται ορμητικά.


Ο Υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησης της Τρίπολης, προσπαθώντας να διαψεύσει τις πρόσφατες πληροφορίες που υποστηρίζουν ότι αξιωματούχοι και προσωπικότητες της Λιβύης, καθώς και εκπρόσωποι ξένων διπλωματικών αποστολών έχουν απομακρυνθεί δια θαλάσσης στην Τυνησία, αρνήθηκε τα πάντα.
»Οι πληροφορίες που δημοσιεύονται από αρκετές ηλεκτρονικές δημοσιεύσεις σχετικά με την εκκένωση γνωστών προσωπικοτήτων της Λιβύης και εκπροσώπων διπλωματικών αποστολών δια θαλάσσης προς την Τυνησία δεν είναι σωστές», σύμφωνα με τη δήλωση που δημοσιεύθηκε στη σελίδα Facebook του Υπουργείου Εξωτερικών της Τρίπολης.

Η ουσία όμως είναι διαφορετική, διότι έγκυρα μέσα ενημέρωσης κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου ανέφεραν την εκκένωση αξιωματούχων των πρεσβειών με τις οικογένειες τους αλλά και μελών της κυβέρνησης της Τρίπολης στην Τυνησία «μετά την ραγδαία προώθηση των δυνάμεων του Χαφτάρ προς την πρωτεύουσα της Λιβύης, Τρίπολη», αναφέρει για παράδειγμα το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων ANSA.
Το δημοτικό συμβούλιο στη Μισράτα, ανατολικά της Τρίπολης στη Λιβύη, ανακοίνωσε την Κυριακή ότι είναι έτοιμο να θέσει όλους τους πόρους του στη διάθεση της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης της Εθνικής Συμφωνίας, για να υπερασπιστεί την πόλη ενάντια σε επίθεση από τον στρατηγό Χαφτάρ και τις δυνάμεις του.




Την ίδια ακριβώς στιγμή σε μια δραματική συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου της Τρίπολης, οι εναπομείναντες αξιωματούχοι εξέδωσαν ανακοίνωση με την οποία αναφέρουν ότι, «θα εργαστούν για την εξάλειψη της τυραννίας, τη στήριξη της λαϊκής βούλησης και την υπεράσπιση της χώρας ενάντια σε εκείνους που επιδιώκουν να κυριαρχήσουν στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων και στον πλούτο της». Αυτή ήταν μια σαφής αναφορά στον Χαφτάρ και τις δυνάμεις του που «τρέχουν» για την πλήρη κατάληψη της πόλης πριν έρθουν οι Τούρκοι μισθοφόροι.
Οι αρχές της πόλης ανακοίνωσαν επίσης τη δημιουργία μιας αίθουσας έκτακτης ανάγκης που θα περιλαμβάνει εκπροσώπους του δημοτικού συμβουλίου και μέλη από πολιτικά, στρατιωτικά και ασφαλιστικά ιδρύματα, οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών, επιχειρηματίες και μέσα μαζικής ενημέρωσης, που στηρίζουν τις δυνάμεις του GNA στη μάχη με τον στρατηγό Χαφτάρ, δείχνοντας ότι έχουμε φτάσει πλέον στο σημείο «μηδέν».
Το ίδιο κλήθηκε να κάνει και το δημοτικό συμβούλιο στην πόλη Μισράτα, σύμφωνα με το συμβούλιο του GNA για να δοθεί ο τελικός αγώνας.
Την περασμένη Πέμπτη, οκτώ μήνες μετά την έναρξη μιας επίθεσης, ο Χάφταρ ανακοίνωσε ότι θα υπάρξει μια «αποφασιστική μάχη» για την κατάληψη της πρωτεύουσας, η οποία βαίνει θεαματικά υπέρ του ίδιου και κατά των φιλοτουρκικών δυνάμεων της Τρίπολης.
Μιλάμε για απελπισμένες κινήσεις των μελών του Σαράζ, οι οποίοι την κοπανάνε σαν τα ποντίκια αφού το καράβι βουλιάζει, και δεν θα τους σώσει ούτε και ο ίδιος ο Ερντογάν και οι δυνάμεις του.


 
pentapostagma.gr

ΒΙΝΤΕΟ: Γ. Κοντογιώργης : Έχουν αποδεχτεί την συνεκμετάλλευση , και φτιάχνουν σκηνικό φόβου




Ο καθηγητής στο Τμήμα Πολιτικών Επιστημών στο Πάντειο , Γιώργος Κοντογιώργης, μιλώντας στον 98.4 υποστήριξε ότι η γεωπολιτική κατάσταση της Ελλάδας, είναι αποτέλεσμα των συμφερόντων της κομματοκρατίας, που αν και υπεύθυνη και υπόλογη για την τραγική κατάσταση της χώρας , αντί να λογοδοτήσει και κάποιοι να μπουν φυλακή, εμφανίζεται τώρα κι ως η λύση ακόμη και στα εθνικά θέματα.

Μόνο που αυτό που ετοιμάζουν η οικονομική και πολιτική ελίτ της χώρας, είναι η συμφωνία σε όλες τις απαιτήσεις της Τουρκίας , με ή χωρίς θερμό, επεισόδιο που θα μας σύρει σε ένα τραπέζι διαπραγματεύσεων για συνεκμετάλλευση κυριαρχικών μας δικαιωμάτων και κυριαρχίας. Όσοι είναι έτοιμοι , σπέρνοντας στην κοινωνία φοβικά σύνδρομα , να υποχωρήσουν στις απαιτήσεις της Τουρκίας , αποκαλούν πολεμοκάπηλους και εθνικιστές με λαϊκισμό, όσους υπογραμμίζουν ότι η Τουρκία σταματά μόνο αν αντιληφθεί ότι απέναντι της υπάρχει ισχυρή δύναμη αποτροπής που εννοεί ότι αυτά που λέει είναι έτοιμη να τα πραγματώσει.

Η Ελλάδα δεν θα πρέπει να είναι δεομένη για κανέναν σύμμαχο και θα πρέπει να ισορροπήσει μεταξύ Δυτικών και Ρωσίας, εφόσον αντιληφθούμε πως δεν είναι μόνο πολύτιμη η Τουρκία με τα Στενά αλλά και εμείς με το Αιγαίο σε ρόλο κλειδί για όλη την Ανατολική Μεσόγειο. Ο Γιώργος Κοντογιώργης, υποστήριξε ότι ο Κώστας Σημίτης είναι ο άνθρωπος που μετά τα Ίμια δεν θα έπρεπε να μιλάει και να ζητάει στην ουσία την «Ιμιοποίηση» όλης της χώρας.

Τόνισε μάλιστα ότι Ελλάδα χωρίς Κυπριακή Δημοκρατία , δεν μπορεί να σταθεί παρά ως «δορυφόρος» της Τουρκίας και η Κύπρος χωρίς Ελλάδα θα είναι μια «μπουκιά» για την Τουρκία. Αυτό , είπε, η ελληνική ολιγαρχία δεν φαίνεται να το αντιλαμβάνεται ούτε τώρα και παρότι στην Ανατολική Μεσόγειο , ο Ερντογάν εμφατικά μας αντιμετωπίζει «πακέτο» .


.

Δείτε επίσης

Μας κάνουν πλύση εγκεφάλου για να δεχθούμε την συνεκμετάλλευση

Ν. Μπακογιάννη για Τουρκία: Είμαστε έτοιμοι να προσέλθουμε στο τραπέζι του διαλόγου με καλή πίστη




Η Ν.Μπακογιάννη σε ρόλο Πρωθυπουργού ;  Σε ρόλο "λαγού";
 Η τελικά σε ρόλο "εκτελεστή" της κυβέρνησης;
 


Ένα tweet της Ντόρας Μπακογιάννη για τα ελληνοτουρκικά έχει σηκώσει θύελλα αντιδράσεων από τους χρήστες. Συγκεκριμένα στο μήνυμα μιλάει για διάλογο με την Τουρκία για την επίλυση των διαφορών μας ενώ σε εκδήλωση μαζί με τον Ε. Βενιζέλο μίλησε για προσφυγή στην Χάγη.

Το θέμα είναι βεβαίως, όταν μιλάει για καλή πίστη με την Τουρκία ξεχνάει ότι: Η Τουρκία κατέχει το 38% της Κύπρου, έχει αποκλείσει το νησί με με πολεμικά πλοία και αεροσκάφη, έχει εισβάλει στην κυπριακή ΑΟΖ με γεωτρύπανα, αμφισβητεί το διεθνές δίκαιο στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, δεν αφήνει τα Ελληνικά σκάφη να προσεγγίσουν τα Ίμια, μας στέλνει κάθε μέρα, 500 παράνομους μετανάστες από τα νησιά και άλλους τόσους από τον Έβρο! Καλή πίστη με ποιον λοιπόν; Και γιατί να διαπραγματευθούμε και να κάνουμε διάλογο για αυτά που μας ανήκουν;

Διαβάστε το μήνυμα της Ντ. Μπακογιάννη
Το μήνυμα προς την Άγκυρα πρέπει να είναι σαφές:είμαστε έτοιμοι να προσέλθουμε στο τραπέζι του διαλόγου με καλή πίστη για την οριστική επίλυση των διαφορών μας.Αλλά ξέρει καλά ότι ποτέ δεν θα διαπραγματευτούμε την εθνική μας κυριαρχία.Αυτήν θα την υπερασπιστούμε με κάθε τρόπο. 



Το μήνυμα προς την Άγκυρα πρέπει να είναι σαφές:είμαστε έτοιμοι να προσέλθουμε στο τραπέζι του διαλόγου με καλή πίστη για την οριστική επίλυση των διαφορών μας.Αλλά ξέρει καλά ότι ποτέ δεν θα διαπραγματευτούμε την εθνική μας κυριαρχία.Αυτήν θα την υπερασπιστούμε με κάθε τρόπο.



Ένα “νέο Ελσίνκι” πρότεινε ουσιαστικά χθες η Μπακογιάννη, δηλαδή μία ειδική σχέση ΕΕ- Τουρκίας με όρο την προσφυγή στη Χάγη.

Σε χθεσινή της ομιλία στην εκδήλωση του Κύκλου Ιδεών του Ευάγγελου Βενιζέλου προκάλεσε για άλλη μία φορά αίσθηση, καθώς επανέλαβε την άποψη της ότι η Ελλάδα πρέπει να δρομολογήσει δυναμικά μία προσφυγή στη Χάγη, και συγκεκριμένα μέσω μίας ειδικής σχέσης της ΕΕ με την Τουρκία!

Η κυβέρνηση, ωστόσο, φαίνεται πως αντιμετωπίζει διαφορετικά το ζήτημα – τουλάχιστον επί του παρόντος. Κυρίως διότι δεν φαίνεται να έχει εμπιστοσύνη στην τουρκική πλευρά, αφού μια τέτοια κίνηση προϋποθέτει πράγματι την υπογραφή συνυποσχετικού και άρα κοινής προσφυγής των δύο χωρών στο Διεθνές Δικαστήριο.

Την ίδια στιγμή πάντως, ο διπλωματικός μαραθώνιος με στόχο την απομόνωση της Τουρκίας συνεχίζεται. Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας βρέθηκε χθες στη Γενεύη και συνάντησε τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, προκειμένου να του αναλύσει τις θέσεις της Ελλάδας σχετικά με το μνημόνιο Τουρκίας-Λιβύης και να ζητήσει να μην πρωτοκολληθεί αυτό στα Ηνωμένα Έθνη.

Σχόλιο: fyllokaiftero1.blogspot.com
  Hellasnow.com

Οικονομικό Επιμελητήριο Δυτικής Μακεδονίας: Η παράταξη ΔΗ.ΚΙ.Ο.-Σ,αναδείχθηκε πρώτη δύναμη στις εκλογές



(AP Photo/Alex Brandon)


Η παράταξη ΔΗ.ΚΙ.Ο.-Σ, με επικεφαλής τον Δημήτρη Κοεμτζόπουλο αναδείχθηκε πρώτη δύναμη στις εκλογές για την ανάδειξη της νέας διοίκησης του Περιφερειακού Τμήματος Δυτικής Μακεδονίας, του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας. Έλαβε ποσοστό 51% και τέσσερις έδρες.
Δεύτερη, με ποσοστό 34% και δύο έδρες αναδείχτηκε ΠΟΦΕ-Ε και τρίτη η ΠΔΣ-Ο με ποσοστό 10% και μία έδρα.
Από την ΔΗ.ΚΙ.Ο.-Σ εκλέγονται οι: Δημήτριος Κοεμτζόπουλος, Ευδοκία Αμανατίδου, Χρήστος Καραλιώτας και Ιορδάνης Μπάντης, από την ΠΟΦΕ-Ε οι. Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης και Ανδρομάχη Τσιώρα και από την ΠΔΣ-Ο ο Νικόλαος Χατζόγλου.





Ρεπορτάζ: Μάκης Νασιάδης – ΕΡΤ Κοζάνη

Δείτε επίσης:

Μας κάνουν πλύση εγκεφάλου για να δεχθούμε την συνεκμετάλλευση

Εκθεση σόκ: Die Welt: 68.000 "πρόσφυγες" και "μετανάστες" από την Τουρκία στην Ελλάδα το 2019






larthometanastes

 16:13μ.μ
Αυτό που εδώ και μήνες υποστηρίζει η Ελλάδα και αρνείται πεισματικά η Τουρκία, αποκαλύπτεται σήμερα από την Die Welt: Εμπιστευτική έκθεση της Ευρωπαϊκής Ένωσης που φέρνει στη δημοσιότητα η γερμανική εφημερίδα αναφέρει ότι οι προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές προς την Ευρώπη αυξήθηκαν κατά 46% από τον Ιανουάριο μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου, συγκριτικά με το αντίστοιχο περσινό διάστημα.

Συγκεκριμένα όπως αναφέρει η Die Welt, το 2019 εισήλθαν στην ΕΕ 70.002 πρόσφυγες και μετανάστες, έναντι 47.847 το 2018.
Από αυτούς η συντριπτική πλειοψηφία, δηλαδή οι περίπου 68.000, μπήκαν στην Ελλάδα μέσω Τουρκίας. Ακολουθούν η Ιταλία με 1.803, η Βουλγαρία με 197 και η Κύπρος με 261.
Αξιοσημείωτο είναι, όπως επισημαίνει η Die Welt, ότι η συντριπτική πλειονότητα των αιτούντων άσυλο στην Ελλάδα δεν προέρχεται πλέον από τη Συρία (14%), αλλά από το Αφγανιστάν (30%). Ακολουθούν πολίτες από το Πακιστάν (9,5%), το Ιράκ (8%) και την Τουρκία (5%).

Όπως επισημαίνεται στην έκθεση, οι προσφυγικοί καταυλισμοί στα ελληνικά νησιά είναι στο μεταξύ υπερπλήρεις. Στους καταυλισμούς ζουν σήμερα πάνω από 40.000 άνθρωποι ενώ υπάρχουν υποδομές μόλις για 8.530.
Σύμφωνα με την Die Welt, «στο μεταξύ είναι ασαφές εάν η Τουρκία τηρεί ακόμη την προσφυγική συμφωνία που υπέγραψε με την ΕΕ τον Μάρτιο του 2016. Κατά την έκθεση της ΕΕ η ελληνική ακτοφυλακή ανέφερε προ ημερών στις Βρυξέλλες ότι σε πολυάριθμες περιπτώσεις η Τουρκία αρνείται πλέον εδώ και εβδομάδες τη συνεργασία. Συγκεκριμένα αναφέρθηκαν περιστατικά όπου ενώ η τουρκική ακτοφυλακή έχει ενημερωθεί εγκαίρως από τους Έλληνες για πλοιάρια προσφύγων, δεν παρενέβη, επιτρέποντας έτσι να περάσουν στην ελληνική επικράτεια.

Το «Πόκερ του Ερντογάν για τη Μεσόγειο»

Η Die Welt φιλοξενεί εκτός αυτού εκτενή ανάλυση για τις γεωστρατηγικές επιδιώξεις της Τουρκίας και το «Πόκερ του Ερντογάν για τη Μεσόγειο». Όπως σημειώνεται, το ενδεχόμενο να αποστείλει ακόμη και στρατεύματα στη Λιβύη για τη στήριξη του προέδρου Σαράτζ, εντάσσεται στον απώτερο στόχο του Τούρκου προέδρου «[…] να διευρύνει τη δική του σφαίρα επιρροής και να οδηγήσει την Τουρκία σε μια νεο-οθωμανική αυτοκρατορία».

Αναφερόμενη στην πρόσφατη συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης η Die Welt σχολιάζει ότι «[…] αυτή ενδέχεται να αλλάξει σε μακροπρόθεσμη βάση τους συσχετισμούς δυνάμεων στην ανατολική Μεσόγειο υπέρ της Άγκυρας και σε βάρος της Ελλάδας, υπό την προϋπόθεση βέβαια ότι η Τουρκία θα καταφέρει να επιβάλει το περιεχόμενό της. Αν το δει κανείς στον χάρτη, διαπιστώνει κανείς πόσο διευρυμένα προσδιορίζει η Τουρκία την θαλάσσια οικονομική της ζώνη», αναφέρει η εφημερίδα και επισημαίνει: «Η τελευταία κίνηση του Ερντογάν στη σκακιέρα με τη Λιβύη είναι χαρακτηριστική της εξωτερικής του πολιτικής: ακολουθεί μακροπρόθεσμους στρατηγικούς στόχους – τη διεύρυνση της τουρκικής ισχύος σε ολόκληρη την περιοχή, όπου, όπως ο ίδιος λέει, “βρίσκονταν παλαιότερα οι πρόγονοί μας“, δηλαδή στις περιοχές της πρώην Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Αυτή περιλαμβάνει το σύνολο της Εγγύς Ανατολής και βόρειας Αφρικής καθώς επίσης τα δυτικά Βαλκάνια».


Πηγή: DW

Δείτε επίσης: 

Μας κάνουν πλύση εγκεφάλου για να δεχθούμε την συνεκμετάλλευση

Πότε θα έχει φυσικό αέριο η Δυτική Μακεδονία – Τι είπαν ΔΕΔΑ και ΔΕΣΦΑ στην συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου


Εικόνα από την χιονισμένη εθνική οδό Καστοριάς Φλώρινας μέσω Βίγλας





Αυτή είναι η εικόνα από την χιονισμένη εθνική οδό Καστοριάς Φλώρινας μέσω Βίγλας.




Η Γαλλία στέλνει ερευνητικό πλοίο νότια της Κρήτης: Το ΠΝ ετοιμάζεται να υπερασπιστεί την ελληνική υφαλοκρηπίδα





Η Γαλλία στέλνει ερευνητικό πλοίο νότια της Κρήτης: Το ΠΝ ετοιμάζεται να υπερασπιστεί την ελληνική υφαλοκρηπίδα

Το γαλλικό ωκεανογραφικό «Pourquoi Pas?» αναμένεται νότια της Κρήτης μέχρι τον Μάρτιο ή τον Απρίλιο και σε συνδυασμό με την τουρκική προκλητικότητα αναμένεται να καθορίσει τις εξελίξεις στην χρονιά που έρχεται.

Ήδη το γαλλικό ωκεανογραφικό έχει ζητήσει άδεια για έρευνες στην περιοχή για να εμπεδώσει στην Άγκυρα ότι η TOTAL θα πραγματοποιήσει τις έρευνες για τις οποίες έχει αδειοδοτηθεί από τον νόμιμο κυρίαρχο της περιοχής που είναι η Αθήνα.

Το πλοίο θα έχει την προστασία του ΠΝ για να μην παρεμποδιστεί από την Άγκυρα.
Πριν από μερικές μέρες είχε γνωστοποιηθεί πως Ελλάδα και Γαλλία προτίθενται να ενώσουν τις δυνάμεις τους απέναντι στην Τουρκία καθώς η Γαλλία, μέσω της Total, έχει συμφέρονται στην ελληνική υφαλοκρηπίδα και την κυπριακή ΑΟΖ.
Για όσους γνωρίζουν η Total είναι το «μακρύ χέρι» της γαλλικής ισχύος.
Με τον ίδιο τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να ανακοινώνει, την Κυριακή το βράδυ, πως η Τουρκία θα κάνει γεωτρήσεις ανοιχτά της Κρήτης και του Καστελόριζου, αυτό σημαίνει πως Ελλάδα και Γαλλία θα πρέπει να αποδείξουν εν τοις πράγμασι ότι εννοούν αυτά που λένε.
Σύμφωνα με την εφημερίδα Τα Νέα, Αθήνα και Παρίσι ετοιμάζουν «απάντηση», αφού το Παρίσι στέλνει την περιοχή νότια της Κρήτης το ωκεανογραφικό «Pourquoi Pas?», το οποίο θα βρεθεί στην περιοχή τον Μάρτιο ή τον Απρίλιο.

Πρόκειται για μια πληροφορία που έρχεται σε συνέχεια των σεναρίων περί ανάμειξης της Γαλλίας με έρευνες στη θαλάσσια περιοχή νότια της Κρήτης. Το σκεπτικό, είναι να σταλεί στην Τουρκία ένα μήνυμα να μην συνεχίσει με την προκλητική της στάση γιατί η Ελλάδα δεν είναι μόνη.

Όπως αναφέρουν Τα Νέα, ο γαλλικό ωκεανογραφικό«Pourquoi Pas?», το οποίο συγχρηματοδοτείται από το γαλλικό Ναυτικό και το οποίο πραγματοποιεί έρευνες τόσο στην υδάτινη κολόνα όσο και στο βυθό, έχει ήδη ζητήσει άδεια από το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών για έρευνες νότια της Κρήτης την περίοδο Μαρτίου – Απριλίου.
Η Αγκυρα προειδοποιεί ότι η πραγματοποίηση ερευνών στην επίμαχη περιοχή είναι θέμα χρόνου.
Ο Ερντογάν, αφού παρουσίασε ως «ανατροπή» της Συνθήκης των Σεβρών το Μνημόνιο Συναντίληψης που υπέγραψε η Τουρκία με την κυβέρνηση της Τρίπολης, προανήγγειλε παράλληλα όχι μόνο σεισμικές έρευνες, αλλά και γεωτρήσεις βάσει της συμφωνίας με τη Λιβύη.
Μάλιστα, σε συνέντευξη την οποία παραχώρησε το βράδυ της Κυριακής στον τηλεοπτικό σταθμό A Haber, o τούρκος πρόεδρος ανέφερε πως «με τη βοήθεια του Θεού και πολύ σύντομα εδώ (σ.σ. την ίδια στιγμή έδειχνε επί ενός χάρτη όπου εμφανίζονταν περιοχές δυτικά του Καστελλορίζου και νοτιοανατολικά της Κρήτης), θα ξεκινήσουμε σεισμικές έρευνες και γεωτρήσεις». Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απηύθυνε επίσης πρόσκληση προς ισχυρές εταιρείες του πετρελαϊκού χώρου για συνεργασία στην περιοχή και υποστήριξε ότι υπάρχουν σημαντικά κοιτάσματα υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο.
Μην υπάρχει αμφιβολία, η Τουρκία θα συνεχίσει να «τραβάει» το σχοινί, διότι έτσι όπως έφτασαν τα πράγματα, δεν θα έχει άλλη επιλογή, αλλιώς θα ρεζιλευτεί κάτι καθόλου αποδεκτό από τον Ρ.Τ.Ερντογάν αλλά και από την τουρκική ελίτ.

Αυτό σημαίνει πως η ελληνική πλευρά θα πρέπει να είναι έτοιμη κυρίως ψυχολογικά και ηθικά για να απαντήσει «δυναμικά».




pronews.gr

Δεν άνοιξε τα μεσάνυχτα η εφαρμογή για την καταβολή του κοινωνικού μερίσματος όπως είχε δηλώσει η κυβέρνηση




 Δεν άνοιξε τα μεσάνυχτα (16/12/2019)  τελικά η εφαρμογή για την καταβολή του κοινωνικού μερίσματος όπως είχε δηλώσει η κυβέρνηση, ένα κοινωνικό μέρισμα το οποίο πέρασε απο χίλια κύματα σεναρίων, και δηλώσεων ότι πρώτα από όλα θα είχε δοθεί στους δικαιούχους του ΚΕΑ, στα φτωχά κοινωνικά στρώματα, αντί αυτού τελικά η κυβέρνηση θα δώσει μέρισμα και στους πλούσιους ΑΜΕΑ-ανάπηρους, οι οποίοι έχουν καταθέσεις μέχρι 20.000 ευρώ.

 

 

                                          Για καταγγελίες: Mail:fyllokaiftero@gmail.com


Σταϊκούρας: Διατηρούνται όλα τα επίδοματα -Έρχονται προσλήψεις & μειώσεις φόρων



Στις εκτιμήσεις ότι θα υπάρξει συρρίκνωση του κοινωνικού κράτους απάντησε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας σε παρέμβαση του στην ολομέλεια της Βουλής, τονίζοντας πως «το κοινωνικό κράτος και η κοινωνική πολιτική δεν είναι απλά μια πολιτική», ενώ επεσήμανε ότι η κυβέρνηση βασίζει την κοινωνική πολιτική σε έξι πυλώνες.


Σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα «το ίδιο ισχύει και για την οικονομική πολιτική. Οικονομική πολιτική όμως είναι ο ΕΝΦΙΑείναι και ο φόρος φυσικών προσώπων, είναι και ο φόρος εισοδήματος νομικών προσώπων, είναι η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, από το 2ο εξάμηνο του 2020, είναι ένα πλέγμα μέτρων που συγκροτούν την οικονομική πολιτική. Το ίδιο συμβαίνει και με την κοινωνική πολιτική, που στόχο έχει την αποτελεσματικότητα, την κοινωνική δικαιοσύνη και την ενίσχυση του διαθέσιμου εισοδήματος».,
Ο υπουργός Οικονομικών τόνισε πως οι πυλώνες της κοινωνικής πολιτικής είναι:
  • η διατήρηση του πλέγματος κοινωνικής προστασίας, μέσω των επιδομάτων που χορηγεί ο ΟΠΕΚΑ (επίδομα παιδιού, Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης, Επίδομα στέγασης, συνεισφορά του δημοσίου για την προστασία της πρώτης κατοικίας αφού βελτιώσαμε αυτό το εργαλείο ώστε να μπορούν να το αξιοποιήσουν οι πολίτες, επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης, οι προνοιακές παροχές σε άτομα με αναπηρία κλπ)
  • οι ενέργειες με στόχο την αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος (χορήγηση επιδόματος για κάθε νέο παιδί, χρηματοδότηση προγραμμάτων εναρμόνισης επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής μιας γυναίκας, πρόσθετο αφορολόγητο για κάθε παιδί, μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ 13% για βρεφικά είδη, παιδικά καθίσματα κοκ)
  • οι μεταρρυθμιστικές ενέργειες στο σύστημα εισφοράς κοινωνικής ασφάλισης
  • η άσκηση κοινωνικής πολιτικής με το τέλος του παραλογισμού της υπερφορολόγησης, «γιατί και αυτό είναι κοινωνική πολιτική», είπε χαρακτηριστικά (μείωση του ΕΝΦΙΑ, βελτίωση πλαισίου ρυθμίσεων των οφειλών, απαλλαγή από την εισφορά αλληλεγγύης σε όλα τα ΑμεΑ από 80% και πάνω, η χορήγηση του επιδόματος θέρμανσης το οποίο δίνεται τώρα και όχι το καλοκαίρι)
  • οι προσλήψεις για την ενίσχυση της ασφάλειας του πολίτη «γιατί και αυτό είναι κοινωνική πολιτική».
Παράλληλα ο κ. Σταϊκούρας χαρακτήρισε «λόγια του αέρα» τις υποσχέσεις που έδωσε προεκλογικά ο ΣΥΡΙΖΑ για τη μείωση της φορολογίας και τη σύσταση ειδικού λογαριασμού για τη μείωση των πλεονασμάτων
. «Μέχρι και σήμερα τέτοιον λογαριασμό δεν βρήκαμε», είπε ο κ. Σταϊκούρας, σε παρέμβαση του στην ολομέλεια, νωρίτερα σήμερα, ενώ επανέλαβε ότι ο προϋπολογισμός του 2020 απευθύνεται στο σύνολο της κοινωνίας και κατηγόρησε την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ότι με την υπερφορολόγηση που επέβαλε τα προηγούμενα χρόνια, έκλεισαν μαζικά μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις.
Απάντησε επίσης, με στοιχεία, για τις δεξαμενές που μετέτρεψαν το δημοσιονομικό κενό σε δημοσιονομικό χώρο. «Όταν μειώνεις φορολογικούς συντελεστές, περισσότεροι πολίτες μπορούν να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους. Το αποτέλεσμα είναι ότι ενώ μειώθηκε ο ΕΝΦΙΑ κατά 22%, αυξήθηκε η εισπραξιμότητα του από το 80% στο 85%», είπε ο υπουργός και ενημέρωσε ότι σημαντική ήταν η αύξηση στα έσοδα από ΦΠΑ. Βασικός παράγοντας για την βελτίωση της εισπραξιμότητας ήταν η αλλαγή του οικονομικού κλίματος και, ιδίως για την περίπτωση του ΕΝΦΙΑ, η μείωση των φορολογικών συντελεστών.
Ο ειδικός λογαριασμός
«Λέτε ότι η κυβέρνηση της ΝΔ ακυρώνει τις μειώσεις φόρων που είχε αποφασίσει η προηγούμενη κυβέρνηση. Μας δίνετε ένα νόμο που έχετε ψηφίσει μια μείωση φόρου και εμείς την ακυρώνουμε; Όλα ήταν λόγια του αέρα. Ήταν προεκλογικές υποσχέσεις στην περίπτωση που καταφέρνατε να εκλεγείτε και στην περίπτωση που δημιουργούνταν αυτός ο περίφημος λογαριασμός», σχολίασε την επιχειρηματολογία της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο υπουργός Οικονομικών.
Ο κ. Σταϊκούρας υπενθύμισε, στο σημείο αυτό, τις δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα, τον Μάιο του 2019, σύμφωνα με τις οποίες θα άνοιγε ειδικός λογαριασμός στον οποίο θα κατετίθεντο, τις επόμενες ημέρες, 5,5 δισ. για να μειωθούν τα πρωτογενή πλεονάσματα. «Τέτοιος λογαριασμός δεν υπάρχει μέχρι και σήμερα», είπε ο υπουργός Οικονομικών.
Οι εκτιμήσεις του προϋπολογισμού
Ο υπουργός σχολίασε και την κριτική της αντιπολίτευσης, ότι ο προϋπολογισμός χαρακτηρίζεται από υπεραισιόδοξες εκτιμήσεις.
«Εκτιμήσεις και προβλέψεις κάνουμε και εμείς και εσείς. Σε όλο τον κόσμο έτσι χαράσσεται η οικονομική πολιτική, με εκτιμήσεις και προβλέψεις. Εμείς εκτιμούμε ρυθμό ανάπτυξης 2,8. Εσείς ισχυρίζεστε ότι σωστές είναι οι εκτιμήσεις των θεσμών για ρυθμό ανάπτυξης 2,3. Συμφωνούμε συνεπώς, ότι το 2020, με κυβέρνηση της ΝΔ, η οικονομία θα πάει καλύτερα από το 2019, με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ», είπε ο Χρήστος Σταϊκούρας.

Μη ταξικός ο προϋπολογισμός
Ιδίως για την κριτική της αντιπολίτευσης ότι ο προϋπολογισμός του 2020 είναι ταξικός, ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι δεν υπάρχει ταξικός προϋπολογισμός που να απευθύνεται στο σύνολο της κοινωνίας.
«Ακούω την κριτική ότι μειώσαμε τον ΕΝΦΙΑ, όχι μόνο για τα χαμηλά στρώματα, αλλά και για τα ανώτερα. Ακίνητη περιουσία μέχρι 60.000 ευρώ έχει το 58,6% των πολιτών. Για το άλλο 41,4% των πολιτών δεν σας απασχολεί τίποτα; Για ακίνητη περιουσία άνω των 60.000 ευρώ, η μείωση του ΕΝΦΙΑ δεν σας απασχολεί καθόλου; Η σωστή πολιτική είναι η μη ταξική πολιτική που εφαρμόζει αυτή η κυβέρνηση, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στα χαμηλότερα και τα μεσαία εισοδηματικά στρώματα. Γι΄αυτό η μείωση είναι 30%, είναι 20% και 10%. Αυτό σημαίνει σωστή μη ταξική πολιτική. Εσείς ασκούσατε ταξική πολιτική», είπε ο υπουργός Οικονομικών.
Παράλληλα αναρωτήθηκε: «Η μείωση του φόρου στα φυσικά πρόσωπα, είναι ταξική πολιτική; Η κλιμακωτή φορολογία έχει ταξικό πρόσημο; Η μείωση της φορολογίας στις επιχειρήσεις, από το 28% στο 24%, που αφορά όλες τις επιχειρήσεις, έχει ταξικό πρόσημο; Και επειδή μας κατηγορείτε ότι μειώνουμε το φόρο από το 28% στο 24%, εσείς δεν είστε που λέγατε ότι θα κάνετε μέσα στην 4ετία;

Σας ενοχλεί που το κάνουμε εμείς σε μια χρονιά και εσείς θα το κάνατε σε 4 χρόνια; Το πρόβλημα σας ποιο είναι τελικά; Ότι έχουμε λίγες κερδοφόρες επιχειρήσεις ή ότι έχουμε λίγες μεγάλες κερδοφόρες επιχειρήσεις; Αν έχουμε λίγες κερδοφόρες επιχειρήσεις, είναι που μας αφήσατε λίγες κερδοφόρες επιχειρήσεις, με την πολιτική που ασκήσατε. Εσείς αυξήσατε τις κερδοφόρες επιχειρήσεις εις βάρος των μικρών και των μεσαίων επιχειρήσεων που έκλεισαν μαζικά τα προηγούμενα χρόνια».

Ο δημοσιονομικός χώρος
Ο κ. Σταϊκούρας αναφέρθηκε και στη δημιουργία του δημοσιονομικού χώρου, τον οποίο απέδωσε στα αυξημένα έσοδα ύψους 869 εκατομμυρίων, από ΦΠΑ, από τον Ιούνιο και μετά, λόγω της βελτίωσης των μακροοικονομικών συνθηκών και του οικονομικού κλίματος. Τον απέδωσε επίσης και στη μείωση, κατά 410 εκατομμύρια των οροφών δαπανών που δεν θα εκτελούνταν, και στην πολύ καλύτερη εισπραξιμότητα του ΕΝΦΙΑ.
«Αποδεικνύεται πως όταν μειώνεις φορολογικούς συντελεστές περισσότεροι πολίτες μπορούν να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους. Το αποτέλεσμα είναι ότι ενώ μειώθηκε ο ΕΝΦΙΑ κατά 22% αυξήθηκε η εισπραξιμότητα του από το 80% στο 85%.





aftodioikisi.gr