«Η Ελλάδα δεν θα ανακάμψει μέσα στην ευρωζώνη» υποστήριξε ο πολυεκατομμυριούχος George Soros βάζοντας βόμβα στα θεμέλια της ελληνικής και της ευρωπαϊκής οικονομίας.


Σε συνέντευξη του συγκεκριμένα ο Σόρος εκτίμησε πως η Ελλάδα δεν θα ανακάμψει ποτέ, εφόσον είναι μέλος της ευρωζώνης, επειδή η Γερμανία, υπό την ηγεσία της Angela Merkel, κατέστησε αδύνατο για την Αθήνα να εξοφλήσει το χρέος της.

Μετά την σκληρή οικονομική κρίση που γονάτισε την Ελλάδα, η Αθήνα δεν είναι πλέον υπό πρόγραμμα διάσωσης. Ωστόσο, στο πλαίσιο μιας συμφωνίας που υπέγραψε πέρυσι, πρέπει να εφαρμόσει νέες μεταρρυθμίσεις σε αντάλλαγμα για την ελάφρυνση του χρέους. Συγκεκριμένα η χώρα μας υποχρεούται να αναλάβει 16 δεσμεύσεις, αφού δεν πέτυχε την προθεσμία για τη μεταρρύθμιση του 2018.

Ένας αξιωματούχος της ΕΕ που γνωρίζει την κατάσταση, ο οποίος προτίμησε να παραμείνει ανώνυμος, δήλωσε στο CNBC την περασμένη εβδομάδα: «Είναι πίσω στα χρονοδιαγράμματα για το τι πρέπει να εφαρμόσουν».

Απαντώντας στον ισχυρισμό, ο υπουργός Οικονομικών της Ελλάδος, κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος, δήλωσε στο CNBC ότι οι μεταρρυθμίσεις θα είναι έτοιμες μέχρι τις 11 Μαρτίου, ενώ μέχρι τότε θα δημοσιευθεί μια επικείμενη έκθεση για την πρόοδο της Ελλάδας.
Οι προοπτικές για την Αθήνα δεν είναι ενθαρρυντικές, καθώς η χώρα έχει το υψηλότερο ποσοστό χρέους προς το ΑΕΠ στην ΕΕ.

Σύμφωνα με τον επιχειρηματία George Soros, όμως, η Ελλάδα δεν θα μπορέσει ποτέ να ανακάμψει πλήρως, εφόσον είναι μέλος της ευρωζώνης, διότι ποτέ δεν θα μπορέσει να εξοφλήσει το χρέος της.
Σε μια συνέντευξη του 2016 , η οποία επανήλθε στο προσκήνιο, στο περιοδικό Wirtschaftswoche, ο κ. Soros επέκρινε τις πολιτικές λιτότητας που επέβαλε στην Ελλάδα η Γερμανία μετά την έκρηξη της χρηματοπιστωτικής κρίσης.
Είπε συγκεκριμένα: «Όταν η ελληνική κρίση ξέσπασε για τα καλά το 2009, η ΕΕ, υπό την ηγεσία της Γερμανίας, έδωσε χέρι βοήθειας, αλλά η Ελλάδα έπρεπε να πληρώσει υψηλό τίμημα. Ζητήθηκε από τη χώρα να πληρώσει υπερβολικά υψηλά επιτόκια καθιστώντας αδύνατη την εξυπηρέτηση του ελληνικού χρέους. Δυστυχώς, οι Γερμανοί επανέλαβαν το λάθος κατά τις τελευταίες διαπραγματεύσεις. Και πάλι, επέβαλαν συνθήκες που έφεραν την Ελλάδα πιο κοντά στην πτώχευση.

Η Ελλάδα δεν θα μπορέσει ποτέ να εξοφλήσει το χρέος της».
Όταν ρωτήθηκε αν η Ελλάδα είναι ένας καλός χώρος για ιδιωτικές επενδύσεις, ο κ. Σόρος απάντησε σθεναρά: «Όχι όσο η Ελλάδα είναι μέλος της ευρωζώνης. Με το ευρώ, η χώρα δεν θα μπορέσει ποτέ να ανακάμψει, επειδή η συναλλαγματική ισοτιμία είναι πολύ υψηλή και η χώρα δεν είναι ανταγωνιστική».