Συνέντευξη Τύπου παραχώρησε ο Εκπρόσωπος Τύπου της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος της 166ης Συνοδικής Περιόδου, Μητροπολίτη Φθιώτιδος κ. Συμεών, αμέσως μετά την ολοκλήρωση των εργασιών για τον μήνα Ιούνιο.

Η ΔΙΣ, μεταξύ άλλων, αποκάλυψε πως συζήτησε και το θέμα της ενεργοποίησης, της ειδικής επιτροπής ελέγχου που κρίνει αν ένας ιεράρχης μπορεί να ασκεί διοίκηση έχοντας προχωρημένη ηλικία, όπως ορίζεται από το άρθρο 34 παρ. 3 του Καταστατικού Χάρτη της Εκκλησίας της Ελλάδος.

“Το θέμα δεν ήταν οι υπέργηροι Μητροπολίτες γιατί στην Εκκλησία μας δεν υπάρχει υπέργηρος ρατσισμός”, απάντησε αρχικά ο Σεβασμιώτατος και πρόσθεσε ότι η ΔΙΣ όρισε μια τριμελή Επιτροπή η οποία αποτελείται από τους Μητροπολίτες Χίου κ. Μάρκο, Φθιώτιδος κ. Συμεών και Λαρίσης κ. Ιερώνυμο, προκειμένου να επισκεφθεί Μητροπολίτες οι οποίοι είτε λόγω γήρατος είτε λόγω ασθενείας δεν μπορούν να ασκήσουν τα καθήκοντά τους.

Στην Ορθόδοξη Εκκλησία δεν υπάρχει όριο ηλικίας μητροπολιτών. Βέβαια ο Καταστατικός Χάρτης της Εκκλησίας της Ελλάδος περιλαμβάνει προβλέψεις ικανές να άρουν το αδιέξοδο.

Είναι δεδομένο ότι η συγκεκριμένη Επιτροπή θα διαχειριστεί το ζήτημα αποφασιστικά και με τρόπο που να σέβεται και την προσφορά των μητροπολιτών αλλά και τις ανάγκες των μητροπόλεων και του λαού καθώς έχει συμβεί συχνά σε περιπτώσεις υπερήλικων αρχιερέων, η αναπόφευκτη φυσική κατάπτωση και η αδυναμία τους να ασκήσουν τα λειτουργικά και διοικητικά τους καθήκοντα, επιτρέπει γύρω τους να «ανθούν» αυλές, οι οποίες διοικούν στο όνομά τους. Αναπόφευκτα, σκάνδαλα ευδοκιμούν ενώ οι μητροπόλεις περιέρχονται σε κατάσταση υπολειτουργίας. Τα ίδια τα πρόσωπα των άλλοτε σεπτών ιεραρχών διασύρονται, οι τοπικές κοινωνίες απαξιώνουν την Ιεραρχία και οι εκκλησιαστικές επαρχίες μένουν αποίμαντες. Εκτός αυτών των τοπικών κοινωνιών, μια Ιεραρχία με μητροπολίτες που εμφανώς δεν μπορούν να ανταποκριθούν στα καθήκοντά τους, σημαίνει μια Ιεραρχία η οποία σε στιγμές κρίσης θα αμφισβητηθεί ή θα έλθει αντιμέτωπη με αξεπέραστα προβλήματα.

Στους διαδρόμους της Μονής Πετράκη πάντως συζητούνται τα ονόματα των:

-Καρυστίας Σεραφείμ, 1929. [Υπάρχει ενδιαφέρον για Πανιερώτατο Μητροπολίτη: ΦΑΝΑΡΙΟΥ]

-Μηθύμνης Χρυσόστομος, 1930.

-Παραμυθίας Τίτος, 1931. [Υπάρχει ενδιαφέρον για Επίσκοπο: ΒΡΕΣΘΕΝΗΣ]

-Φλωρίνης Θεόκλητος, 1932.  [Υπάρχει ενδιαφέρον για Επίσκοπο: ΑΝΔΡΟΥΣΗΣ]

-Θεσσαλονίκης Ανθιμος, 1934. [Υπάρχει ενδιαφέρον για Μεταθετό: ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΟΣ]

-Μαντινείας Αλέξανδρος, 1936. [Υπάρχει ενδιαφέρον για Μεταθετό: ΙΕΡΙΣΣΟΥ]

-Δρυϊνουπόλεως Ανδρέας, 1939.

-Μυτιλήνης Ιάκωβος, 1942.

Και δύο μεγάλες εκπλήξεις, ήτοι

– Νικαίας Αλέξιος, 1944  [Υπάρχει ενδιαφέρον για Επίσκοπο: ΕΥΡΙΠΟΥ]

– Νέας Σμύρνης Συμεών, 1945 [Υπάρχει ενδιαφέρον για Επίσκοπο: ΩΡΕΩΝ].

Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Ιερώνυμος δεν επιθυμεί να αδικήσει, ακόμη και να υποβαθμίσει το ποιμαντικό έργο κανενός συν-επισκόπου.

Εξάλλου, ο ίδιος έχει δηλώσει για τον εαυτό του: «Αν, λοιπόν, βρεθεί μία ομάδα αρχιερέων που να μου πει “ξέρετε, καλός είστε, αλλά λίγο κουρασμένος, δεν αποσύρεστε”, ειλικρινά σας λέω θα είναι για μένα μια ευλογημένη απόφαση, διότι έχω πολλά να κάνω ακόμα».

Παραιτηθέντες Μητροπολίτες έχουν υπάρξει επί των ημερών του Μακαριωτάτου, οι Ζακύνθου, Καλαβρύτων, Ν. Ιωνίας, Φωκίδος, Άρτης, Ηλείας, Θήρας, Αργολίδος, Τρίκκης και Σταγών

 

Με πληροφορία από το pronews.gr


Διαδώστε την ιστοσελίδα της αλήθειας!!

Διαδώστε την ιστοσελίδα της αλήθειας!!

 



ΧΟΡΗΓΟΙ

 

Χορηγοί

                                                "Bioflorina" - Βότανα Biokott

                                            Τηλέφωνο παραγγελιών 6982864084