19 Δεκεμβρίου 2019

Εισφορά αλληλεγγύης: Τα δυο σενάρια για τη μείωση! Ποιοι θα βγουν κερδισμένοι

Εισφορά αλληλεγγύης: Τα δυο σενάρια για τη μείωση! Ποιοι θα βγουν κερδισμένοι
Σαν μάννα εξ ουρανού περιμένουν οι φορολογούμενοι τη μείωση (σε πρώτη φάση) και εν τέλει την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης. Η ειδική εισφορά αλληλεγγύης θα καταργηθεί έως το 2021 αλλά σε πρώτη φάση θα μειωθεί.

Το νέο φορολογικό νομοσχέδιο που ετοιμάζει η κυβέρνηση και θα κατατεθεί στη Βουλή τον Μάιο του 2020 θα περιλαμβάνει τις αλλαγές (πρώτα μείωση, μετά κατάργηση) για την εισφορά αλληλεγγύης και τη νέα μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 8%, καθώς και την αναμόρφωση του συστήματος των αντικειμενικών αξιών.
Το οικονομικό επιτελείο, σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο, εξετάζει δυο εναλλακτικά σενάρια για τη μείωση, το 2020 και την κατάργηση, το 2021, της εισφοράς αλληλεγγύης.

Δύο σενάρια για την εισφορά αλληλεγγύης

Τα δυο σενάρια που εξετάζονται έχουν έναν κοινό παρονομαστή: ότι η εισφορά αλληλεγγύης θα μειωθεί για τα 2020, ίσως και αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου του ’20, και θα καταργηθεί πλήρως για τα εισοδήματα του 2021.
1ο σενάριο
α) Αύξηση του αφορολόγητου ορίου της εισφοράς αλληλεγγύης από τα 12.000 ευρώ που είναι σήμερα στα 25.000-30.000 ευρώ, για τα εισοδήματα του 2020.
β) Μείωση των συντελεστών της εισφοράς αλληλεγγύης για τα εισοδήματα του έτους 2020 που θα βρίσκονται πάνω από το αυξημένο αφορολόγητο όριο των 25.000-30.000 ευρώ. Οι συντελεστές εξετάζεται να μειωθούν κατά ποσοστά έως και 50%.
γ) Πλήρης κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης για τα εισοδήματα του 2021 και των επομένων ετών.
2ο σενάριο
α) Διατήρηση του αφορολόγητου ορίου της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης στα 12.000 ευρώ ή αύξησή του στα 20.000 ευρώ για τα εισοδήματα του 2020.
β) Μείωση των συντελεστών της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης για τα εισοδήματα του έτους 2020 που θα βρίσκονται πάνω από το αφορολόγητο όριο (των 12.000 ή των 20.000 ευρώ) κατά 50%.
γ) Πλήρης κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης για τα εισοδήματα του 2021 και των επόμενων ετών.

Ποιοι κερδίζουν

Αν το αφορολόγητο όριο της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης αυξηθεί στα 25.000 ευρώ για τα εισοδήματα του 2020 (όπως προβλέπει το 1ο σενάριο), τότε όλοι οι φορολογούμενοι με ετήσια εισοδήματα πάνω από 12.000 ευρώ και μέχρι 25.000 ευρώ θα γλιτώσουν από την πληρωμή ποσών που θα φθάνουν μέχρι και τα 426 ευρώ ετησίως.

Αν η αύξηση του αφορολογήτου φθάσει στο επίπεδο των 30.000 ευρώ, τότε όσοι φορολογούμενοι έχουν ετήσια εισοδήματα πάνω από 12.000 ευρώ και μέχρι 30.000 ευρώ θα γλιτώσουν από την πληρωμή ποσών που θα φθάνουν ετησίως έως και τα 676 ευρώ.
Οι φορολογούμενοι με ετήσια εισοδήματα πάνω από το νέο αυξημένο αφορολόγητο θα έχουν ακόμη μεγαλύτερα οφέλη, δηλαδή θα γλιτώσουν πολύ περισσότερα από 427 ή 676 ευρώ ετησίως, επειδή γι’ αυτούς θα ισχύσουν επιπλέον και μειωμένοι έως 50% συντελεστές για τα κλιμάκια των εισοδημάτων τους πάνω από το αφορολόγητο των 25.000 ή 30.000 ευρώ.
Ειδικά όσοι φορολογούμενοι, με ετήσια εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ, είναι μισθωτοί και συνταξιούχοι, θα δουν τις μηνιαίες καθαρές αποδοχές του έτους 2020 να αυξάνονται εκ νέου και κατά σημαντικά ποσά λόγω υπολογισμού της μηνιαίας παρακράτησης ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης με τη νέα ευνοϊκότερη κλίμακα, στην οποία το αφορολόγητο όριο θα είναι αυξημένο στα 25.000-30.000 ευρώ και οι συντελεστές πάνω από το όριο αυτό θα είναι μειωμένοι.
Παράδειγμα: ένας μισθωτός του ιδιωτικού τομέα με φορολογητέες μηνιαίες αποδοχές 2.000 ευρώ θα έχει κάθε μήνα όφελος 41,14 ευρώ από τη μη παρακράτηση ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, αν το αφορολόγητο της εισφοράς ανέλθει στο επίπεδο των 30.000 ευρώ για το 2020.
Αντίστοιχα, ένας δημόσιος υπάλληλος με τις ίδιες μηνιαίες φορολογητέες αποδοχές (2.000 ευρώ) θα έχει μηνιαίο όφελος 31,33 ευρώ λόγω της κατάργησης της παρακράτησης ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης από το εισόδημά του (το εισόδημά του θα πάψει να υπόκειται σε ειδική εισφορά αλληλεγγύης).
Σε περίπτωση που το αφορολόγητο κρατηθεί στα 12.000 ευρώ για το 2020 και οι συντελεστές πάνω από το όριο αυτό μειωθούν κατά 50%, τότε τα μηνιαία οφέλη στις δύο προηγούμενες ενδεικτικές περιπτώσεις θα περιοριστούν στο μισό, δηλαδή στα 20,57 ευρώ για τον ιδιωτικό υπάλληλο και στα 15,67 ευρώ για τον δημόσιο υπάλληλο.
Από το 2021 τα εισοδήματα των φυσικών προσώπων δεν θα φορολογούνται πλέον με ειδική εισφορά αλληλεγγύης, οπότε όλοι οι φορολογούμενοι με ετήσια εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ θα έχουν πολύ μεγάλες φορολογικές ελαφρύνσεις.

Τι ισχύει με την εισφορά αλληλεγγύης

Η ειδική εισφορά αλληλεγγύης επιβάλλεται σήμερα στο άθροισμα όλων σχεδόν των εισοδημάτων κάθε φυσικού προσώπου (φορολογούμενων και απαλλασσόμενων), εφόσον αυτό υπερβαίνει ετησίως τα 12.000 ευρώ.
Ο υπολογισμός της εισφοράς γίνεται με συντελεστές που κλιμακώνονται ως εξής:
2,2% στο τμήμα ετησίου εισοδήματος από τα 12.001 έως τα 20.000 ευρώ,
5% στο τμήμα ετησίου εισοδήματος από 20.001 ως 30.000 ευρώ,
6,5% στο τμήμα ετησίου εισοδήματος από 30.001 ως 40.000 ευρώ,
7,5% στο τμήμα ετησίου εισοδήματος από 40.001 ως και 65.000 ευρώ,
9% στο τμήμα ετησίου εισοδήματος από 65.001 ως και 220.000 ευρώ και
10% στο τμήμα ετησίου εισοδήματος πάνω από τα 220.000 ευρώ.

  




Newsit.gr
Πηγή: Ελεύθερος Τύπος

ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ: Σαββατοκύριακο στη Μαγική Λιμνοπολιτεία. Οι εικόνες μιλάνε από μόνες τους!


Ένας κόσμος πραγματικά μαγικός, που φωτίζει τις μέρες των γιορτών. Ένας κόσμος γεμάτος παιχνίδια, χρώματα, μελωδίες, λιχουδιές. Και είμαστε χαρούμενοι που βρίσκεται στην Καστοριά!
Λαμπερά Χριστούγεννα, πανέμορφη Καστοριά, Μαγική Λιμνοπολιτεία!

Κείμενο και φωτογραφίες : Δήμος Καστοριάς



Δήμος Καστοριάς

Δήμος Καστοριάς :Μία καταπληκτική θεατρική παράσταση στη Κορησό

"Φωτογραφία με τον Άι Βασίλη".

Μία καταπληκτική θεατρική παράσταση, το Σάββατο 21 Δεκεμβρίου, ώρα 5 μ.μ., στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων Κορησού.

Συνεχίζουμε να δίνουμε χαρά στα μικρά παιδιά, τους μεγάλους πρωταγωνιστές των γιορτών!

Η εικόνα ίσως περιέχει: κείμενο
Γραφείο τύπου
Δήμος Καστοριάς

O A.Σίσι «τρέχει» να προλάβει την Άγκυρα: Παραδίδει εκατοντάδες άρματα μάχης στον Χάφταρ για να «τελειώσει» τον πόλεμο


O A.Σίσι «τρέχει» να προλάβει την Άγκυρα: Παραδίδει εκατοντάδες άρματα μάχης στον Χάφταρ για να «τελειώσει» τον πόλεμο

Τον εξοπλισμό των δυνάμεων του στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ με ρωσικής κατασκευής αρμάτων μάχης, αποφάσισε ο Αιγύπτιος πρόεδρος Abdel Fattah Al-Sisi για να προλάβει τις εξελίξεις καθώς πληθαίνουν οι ενδείξεις τουρκικής στρατιωτικής παρουσίας στην Λιβύη προς υπεράσπιση του καθεστώτος της Τρίπολης.

Ο Πρόεδρος της Αιγύπτου θα συνδράμει με κάθε μέσον τον Λιβυκό Εθνικό Στρατό, προκειμένου να καταλύσει την αντίσταση των δυνάμεων της Κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας του Φαγιέζ αλ-Σάρατζ στην Τρίπολη και να κερδίσει οριστικά τον πόλεμο.
Σύμφωνα με το «Middle East Monitor», τα αιγυπτιακά άρματα είναι παρόμοια με αυτά που χρησιμοποιούν ήδη οι δυνάμεις του Χαφτάρ και δεν θα χρειαστεί να εκπαιδευτούν σε αυτά.
Ο Στρατηγός αλ-Σίσι θα εξοπλίσει «προσωρινά» τον Στρατάρχη Χαφτάρ, με την προϋπόθεση ότι θα επιστραφούν στην Αίγυπτο μετά την ολοκλήρωση της αποστολής τους και την επιτυχία του στόχου τους, που δεν είναι άλλος από την κατάληψη της πρωτεύουσας της Λιβύης.
Ο διακανονισμός μεταξύ Στρατηγού και Στρατάρχη έγινε με αυτό τον τρόπο ούτε ώστε να παρακαμφθεί η απόφαση του ΟΗΕ για αποφυγή των στρατιωτικών εξοπλισμών από όλα τα εμπλεκόμενα μέρη της σύγκρουσης στη Λιβύη.

Η αιγυπτιακή απόφαση επήλθε «μετά που το Κάιρο διαισθάνθηκε σοβαρές προθέσεις της Άγκυρας για στρατιωτική επέμβαση στη Λιβύη», υπέρ της Κυβέρνησης Εθνικής Συνεννόησης του Σάρατζ, με την οποία η Τουρκία υπέγραψε πρόσφατα παράνομο καθορισμού θαλάσσιων ζωνών.

Ο Χαφτάρ ανακοίνωσε ότι έχει περικυκλώσει την Τρίπολη, που είναι προπύργιο της κυβέρνησης Σάρατζ. Οι πληροφορίες μέχρι στιγμής τον φέρουν να έχει καταλάβει περιοχές της, ενώ οι μάχες έχουν μεταφερθεί μέσα στην πόλη, στον στρατηγικής σημασίας «άξονα Σαλαντίν». Οι δυνάμεις του Λιβυκού Εθνικού Στρατού χαρακτήρισαν την μάχη ως «τελική και αποφασιστική».
«Πιστεύουμε ότι ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, θα μας δώσει ένα χεράκι χωρίς καθυστέρηση εάν του ζητηθεί. Θα πρέπει επίσης να επισημάνουμε την ιστορική σχέση που ενώνει τον λαό της Λιβύης και τον τουρκικό λαό», τόνισε ο πρέσβης του καθεστώτος της Τρίπολης Αμπντουραζάκ Μουχτάρ Αμπντουλγκαντέρ σε συνέντευξή του στην τουρκική εφημερίδα «Χουριέτ».
Ερωτηθείς για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες η Λιβύη θα ζητήσει από την Άγκυρα την αποστολή στρατευμάτων, ο πρέσβης δήλωσε ότι η νόμιμη κυβέρνηση της Τρίπολης είναι αυτή που θα αποφασίσει για την διαδικασία.

Αναφορικά με το μνημόνιο κατανόησης για την ασφάλεια και την άμυνα που υπόγραψαν οι δύο χώρες, ο πρέσβης της Λιβύης στην Άγκυρα δήλωσε ότι η συμφωνία ωφελεί και τα δύο μέρη.
«Η Τουρκία είναι μία φιλική χώρα και με τη Λιβύη την δένει η ιστορία», είπε οπότε γίνεται κατανοητό γιατί ο Αλ Σίσι βιάζεται να προσφέρει τα άρματα μάχης.

Η σύγκρουση στην Λιβύη είναι κρίσιμη και για την ελληνική εξωτερική πολιτική. Βασικά η Αθήνα περιμένει από τον στρατάρχη Χάφταρ να επανορθώσει το δικό της λάθος της «αναγνώρισης» για χάρη του τότε αμερικανικού κυβερνητικού συστήματος Ομπάμα-Κλίντον.




pronews.gr



Βουλή: 158 «ναι» στον προϋπολογισμό - 2,8% ανάπτυξη και 1,81 δισ. ελαφρύνσεις


selfi-mits2

Φωτογραφίες και παρασκήνια από τη διαδικασία - Ευρεία συναίνεση στον προϋπολογισμό του υπουργείου Άμυνας - Γιατί το ΚΙΝΑΛ καταψήφισε

Με καθαρή πλειοψηφία εγκρίθηκε την Τετάρτη το βράδυ από τη Βουλή ο προϋπολογισμός του 2020, στον οποίο προβλέπεται 2,8% ανάπτυξη και ελαφρύνσεις για τα εισοδήματα των Ελλήνων και των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην ελληνική αγορά της τάξεως των 1,81 δισ. ευρώ.

Η ψηφοφορία εξελίχθηκε ομαλά, με πολιτικές αντιπαραθέσεις και θέσεις που εκφράστηκαν από βήμα. Η έγκριση του προϋπολογισμού πέρασε με 158 «ναι» και 139 «όχι», σε σύνολο 297 βουλευτών που ψήφισαν.

Σημασία είχε η ευρεία συναίνεση που παρατηρήθηκε στον προϋπολογισμό του υπουργείου Εθνικής Άμυνας. Συνολικά 250 βουλευτές από τις ΚΟ ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και Ελληνικής Λύσης υπερψήφισαν τα έξοδα του υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

Είχε προηγηθεί η τοποθέτηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, που επικρότησε την στάση του ΣΥΡΙΖΑ αναφορικά με το επικείμενο ταξίδι του στις ΗΠΑ και είπε: «Αυτό σημαίνει ότι με την εξαίρεση του ΚΚΕ διαμορφώνεται στην αίθουσα μια πλατιά διακομματική συμμαχία, που θεωρεί τις σχέσεις μας με τις ΗΠΑ, σχέση στρατηγικής σημασίας με βάθος. Ομως, δεν είμαστε δεδομένοι. Οχι για τις ΗΠΑ, αλλά για κανέναν. Είμαστε δεδομένοι μόνο για τον ελληνικό λαό και διαπραγματευόμαστε μόνο για το συμφέρον του ελληνικού λαού, γιατί οι καλοί σύμμαχοι στις δυσκολίες φαίνονται. Απο αμερικανικής πλευράς υπήρξε ρητή καταδίκη απο το ΥΠΕΞ της “συμφωνίας” Τουρκίας - Λιβύης που χαρακτηρίστηκε ως προκλητική συμφωνία, που δεν προάγει την ειρήνη».

«Έχουμε διαμορφώσει πλαίσιο διακομματικής συναίνεσης, που κινητοποιεί την ελληνική διπλωματία και θωρακίζει την χώρα» προσέθεσε.

Επίσης, ο κ. Αλέξης Τσίπρας ανέφερε ότι συμφωνεί με την ενίσχυση των ενόπλων δυνάμεων, την ενίσχυση της συμμαχίας με τις ΗΠΑ και με τις χώρες της Ανατολικής Μεσογείου και την υπεράσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας.

Η συζήτηση για τον προϋπολογισμό του 2020 κορυφώθηκε και ολοκληρώθηκε με τις ομιλίες του πρωθυπουργού και των πολιτικών αρχηγών, με τις οποίες και έλαβε τέλος η πενθήμερη διαδικασία στη Βουλή.

Ο γραμματέας της Κ.Ο του Κινήματος Αλλαγής, Βασίλης Κεγκέρογλου επιβεβαίωσε τις πληροφορίες ότι το Κίνημα Αλλαγής καταψήφισε τις δαπάνες του υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

«Σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη για τα εθνικά μας θέματα περίοδο, αρνηθήκαμε να συμφωνήσουμε με τη μείωση του προϋπολογισμού του υπουργείου Εθνικής Άμυνας» δήλωσε ο Β. Κεγκέρογλου.

Συνολικά ψήφισαν 297 βουλευτές σε σύνολο 300. Από την ολομέλεια της Βουλής, απουσίαζαν 3 βουλευτές, ενώ δύο εξ αυτών οι κκ Κ. Ζουράρις και Κ. Μάλαμα του ΣΥΡΙΖΑ, δήλωσαν με επιστολή τους πρόθεση καταψήφισης του προϋπολογισμού.

Η τρίτη απουσία φέρεται να είναι η βουλευτής Κων. Αδάμου του Μέρα25.





protothema.gr

Μεγάλη απογοήτευση για το μέρισμα - Με το αλαλούμ σεναρίων και των δηλώσεων της κυβέρνησης

Οι 6 λόγοι που το χάνουν οι δικαιούχοι




Η ηλεκτρονική πλατφόρμα έσβησε και την τελευταία ελπίδα των περυσινών δικαιούχων για τη λήψη του κοινωνικού μερίσματος.

Έσβησε η ελπίδα που έδωσε η κυβέρνηση με το αλαλούμ σεναρίων και  των δηλώσεων της, στους χαμηλοσυνταξιούχους   και τους δικαιούχους του ΚΕΑ

Απογοήτευση σε εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες σκόρπισε το πλαίσιο χορήγησης το κοινωνικού μερίσματος, καθώς η συντριπτική πλειοψηφία των αιτούντων «κόπηκε» με συνοπτικές διαδικασίες.

Οι περισσότεροι που ήταν λήπτες του κοινωνικού μερίσματος την τελευταία τριετία, είχαν μια τελευταία ελπίδα ότι μπορεί την ύστατη ώρα να βρεθούν μέσα στους δικαιούχους, αλλά τελικά απογοητεύτηκαν.

Απογοητεύτηκαν όμως και άτομα με αναπηρίες, καθώς η κοινή υπουργική απόφαση περιέχει μια παγίδα. Το μέρισμα χορηγείται μόνο σε όσους λαμβάνουν επίδομα από τον ΟΠΕΚΑ!
Στο πλαίσιο αυτό, μετά την αναγραφή των στοιχείων τους είδαν στην οθόνη του υπολογιστή τους μια κόκκινη ένδειξη στην οποία αναγράφεται:
Κατάσταση: Μη έγκριση
Αιτιολογία: Δεν πληρούνται τα κριτήρια χορήγησης του κοινωνικού μερίσματος σύμφωνα με την ΚΥΑ.
Οι λόγοι της απόρριψης είναι εισοδηματικοί, ο χρόνος ανεργίας, το ύψος των καταθέσεων, τα τεκμήρια και φυσικά ο στενός κύκλος των φετινών δικαιούχων.
Πέρυσι, τον Δεκέμβριο του 2018, έλαβαν το κοινωνικό μέρισμα (ύψους 200-1.200 ευρώ), 1.659.452 δικαιούχοι-νοικοκυριά που αντιστοιχούν σε 3.708.719 ωφελούμενους και το συνολικό ποσό που διατέθηκε ήταν 768,74 εκατ. ευρώ.
Φέτος δίδεται σε μόλις 252.845 άτομα/νοικοκυριά, που σημαίνει ότι σε σχέση με πέρυσι, χάνουν το κοινωνικό μέρισμα 1.409.975 άτομα!

«Δοκίμασαν» εκατοντάδες χιλιάδες

Παρότι το μέρισμα φέτος απευθύνεται μόνο σε ανέργους, βραχυχρόνια ή μακροχρόνια, ΑΜΕΑ και πολύτεκνους, δοκίμασαν την τύχη τους σχεδόν οι περισσότεροι από τους περυσινούς δικαιούχους, μήπως το λάβουν, αλλά απογοητεύτηκαν.
Οι βασικοί λόγοι απόρριψης των αιτήσεων είναι:
  1. Η υπέρβαση των εισοδηματικών κριτηρίων. Οι πολύτεκνες οικογένειες, για να λάβουν το μέρισμα θα πρέπει να έχουν συνολικό εισόδημα μέχρι 20.000 ευρώ και οι υπόλοιποι δικαιούχοι μέχρι 15.000 ευρώ, με βάση τις φορολογικές δηλώσεις του 2019 για τα εισοδήματα που απέκτησαν το 2018. Η υπέρβαση του ορίου έστω και για ένα ευρώ, τους αφήνει έξω από τη λίστα των δικαιούχων.
  2. Το μπλόκο λόγω τεκμηρίων.  Η υπουργική απόφαση αναφέρεται σε «φορολογητέο εισόδημα». Αυτό σημαίνει ότι η εφαρμογή λαμβάνει υπόψη το εισόδημα που προκύπτει από τις φορολογικές δηλώσεις για το οποίο φορολογήθηκε ο ενδιαφερόμενος. Δηλαδή μπορεί το εισόδημα του αιτούντος να είναι 14.500 ευρώ, αλλά η τεκμαρτή δαπάνη να είναι 16.000 ευρώ, τότε αυτομάτως τίθεται εκτός μερίσματος.
  3. Τα εισοδηματικά όρια που καθορίζει η απόφαση, αφορούν στο «οικογενειακό εισόδημα» και όχι στο ατομικό. Δηλαδή λαμβάνεται υπόψη το άθροισμα των εισοδημάτων όλων των μελών της οικογένειας, όπως του αιτούντος, της συζύγου και των προστατευόμενων μελών.  Π.χ. αν ένα από παιδιά έχει κάποιο εισόδημα από μερική ή εκ περιτροπής απασχόληση, το οποίο δηλώθηκε στην εφορία, τότε προστίθεται στο εισόδημα των γονέων. Και φυσικά αν το άθροισμα είναι μεγαλύτερο από το όριο για τη λήψη του μερίσματος, τότε ο δικαιούχος «κόβεται».
  4. Το ίδιο ισχύει και για τις τραπεζικές καταθέσεις. Λαμβάνεται υπόψη το άθροισμα των καταθέσεων όλων των μελών της οικογένειας, τόσο των συζύγων όσο και των παιδιών, που είχαν εντός του 2018. Έτσι, στην περίπτωση που καταγράφεται υπέρβαση του ορίου των 20.000 ευρώ, η αίτηση απορρίπτεται από τος σύστημα.
  5. Σε ότι αφορά στα άτομα με αναπηρία, υπάρχει μια μεγάλη αδικία, καθώς η απόφαση προβλέπει ότι δικαιούχοι του μερίσματος είναι όσοι λαμβάνουν επιδόματα από τον Οργανισμό Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (Ο.Π.Ε.Κ.Α.) και είναι καταγεγραμμένοι στα μητρώα της Η.ΔΙ.ΚΑ. στις 30/11/2019. Όμως, υπάρχει το επίδομα παρα-τετραπληγίας, το οποίο χορηγείται από τον ασφαλιστικό φορέα του δικαιούχου, εφόσον πληρούνται σωρευτικά συγκεκριμένες ιατρικές και ασφαλιστικές προϋποθέσεις. Εάν πληρούνται οι ιατρικές αλλά δεν πληρούνται οι ασφαλιστικές προϋποθέσεις, τότε ο δικαιούχος το διεκδικεί από τον ΟΠΕΚΑ. Αυτό σημαίνει ότι όσοι ΑΜΕΑ, λαμβάνουν μόνο το επίδομα παρα-τετραπληγίας από τον ασφαλιστικό τους φορέα, δεν θα πάρουν κοινωνικό μέρισμα.
  6. Τα στοιχεία για τους ανέργους (βραχυχρόνιους και μακροχρόνιους), έχουν ληφθεί από τον ΟΑΕΔ και έχουν συνδυαστεί με τα στοιχεία του taxisnet. Αν υπάρχει κάποιο λάθος ή κακή μεταφορά των στοιχείων, ο δικαιούχος οφείλει να προσέλθει άμεσα, στον ΕΦΚΑ ή στον ΟΑΕΔ ή στα ΚΕΠ προκειμένου να βρει τα σωστά στοιχεία και να μην χάσει το μέρισμα.
Υπενθυμίζεται ότι ως βραχυχρόνια άνεργος δικαιούχος θεωρείται ο εγγεγραμμένος στα μητρώα του Ο.Α.Ε.Δ. για χρονικό διάστημα κάτω ή ίσο των 12 μηνών, κατά την 30/11/2019 και ως μακροχρόνια άνεργος δικαιούχος θεωρείται ο εγγεγραμμένος στα μητρώα του ΟΑΕΔ για αδιάλειπτο χρονικό διάστημα άνω των 12 μηνών, κατά την 30/11/2019.


Με πληροφορία από το : Σοφοκλέους.in