04 Δεκεμβρίου 2023

«Χαμένοι» στα... χρωματιστά τιμολόγια ρεύματος οι καταναλωτές - Τι πρέπει να προσέχουμε

Νεοι λογαριασμοί ρεύματος - Χρωματιστά τιμολόγια - xrwmatista timologia

Η προσπάθεια “διαφάνειας” στην αγορά ενέργειας έχει προκαλέσει... σύγχυση στους καταναλωτές

Κατά πάσα πιθανότητα έχετε ήδη λάβει από τον πάροχο ηλεκτρικού ρεύματός σας το ηλεκτρονικό μήνυμα ή την επιστολή με την οποία ενημερώνεστε για τη δυνατότητα επιλογής τιμολογίου, καθώς από τον Ιανουάριο ξεκινά η... “μάχη των χρωματιστών τιμολογίων” ηλεκτρικού ρεύματος.

Στο βαρύ κλίμα, που έχει διαμορφώσει η αντιπαράθεση με την πολιτική ηγεσία του ΥΠ.ΕΝ. για το πράσινο τιμολόγιο, οι πάροχοι ηλεκτρικού ρεύματος πάτησαν το “κουμπί” για να φύγουν μαζικά και οι τελευταίες ενημερωτικές επιστολές προς τους πελάτες τους προχθές, τελευταία ημέρα της προθεσμίας που προβλέπει ο σχετικός νόμος. Ο μεγάλος πάροχος, η ΔΕΗ, όπως αναφέρουν κύκλοι της εταιρείας, έχει δρομολογήσει από τις 21 Νοεμβρίου που εκδόθηκε η σχετική υπουργική απόφαση την αποστολή όλων των ενημερωτικών επιστολών στα 5,5 εκατ. πελατών της, τόσο ηλεκτρονικά όσο και ταχυδρομικά.

Οι καταναλωτές στους οποίους έφτασαν ήδη ηλεκτρονικά μηνύματα ή γραπτές επιστολές έχουν αρχίσει να επικοινωνούν τηλεφωνικά με τους παρόχους τους για να ρωτήσουν για το πράσινο τιμολόγιο. Η εικόνα που μεταφέρεται από κάποιες εταιρείες είναι ότι οι περισσότεροι πελάτες τους στην προφορική επικοινωνία μαζί τους εμφανίζονται πρόθυμοι να παραμείνουν στο πρόγραμμα που είχαν υπογράψει. Στις τηλεφωνικές επικοινωνίες με τους πελάτες τους θα ρίξουν το βάρος τις επόμενες ημέρες οι εταιρείες προμήθειας, προκειμένου να αποτρέψουν κατά το δυνατόν τη μετάπτωσή τους στο ειδικό πράσινο τιμολόγιο που έχει επιβάλει ως υποχρεωτικό με νόμο το ΥΠ.ΕΝ., και στο οποίο θα μεταπέσουν αυτομάτως όσοι καταναλωτές δεν επιλέξουν ρητά κάποιο άλλο τιμολόγιο.

Συνάντηση στη ΡΑΑΕΥ

Στο μεταξύ, η ΡΑΑΕΥ έχει καλέσει σε συνάντηση αύριο τους παρόχους, στην οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, θα παρευρεθούν και εκπρόσωποι του ΥΠ.ΕΝ. Την κινητοποίηση της ΡΑΑΕΥ προκάλεσε η αντίδραση του αρμόδιου υπουργού Θεόδωρου Σκυλακάκη στις επιστολές που έστειλαν στους πελάτες τους κάποιοι προμηθευτές και στην προσπάθεια που γίνεται μέσω αυτών να τους αποτρέψουν από το πράσινο τιμολόγιο, το οποίο εμφανίζουν με συγκεκριμένα ποσοστά μάλιστα ακριβότερο από τα πορτοκαλί κυμαινόμενα τιμολόγια.

Η ΡΑΑΕΥ αναμένεται να ζητήσει διευκρινίσεις από τους παρόχους για τους υπολογισμούς που έχουν κάνει, για να διαπιστώσει εάν είναι λανθασμένοι ή όχι και να κρίνει εάν οι επιστολές είναι παραπλανητικές

Η ΡΑΑΕΥ αναμένεται να ζητήσει διευκρινίσεις από τους παρόχους για τους υπολογισμούς που έχουν κάνει, για να διαπιστώσει εάν είναι λανθασμένοι ή όχι και να κρίνει εάν οι επιστολές είναι παραπλανητικές. Σε αυτή την περίπτωση έχει δικαίωμα να καλέσει τον εκάστοτε προμηθευτή μεμονωμένα σε επίσημη ακρόαση.

Η τελική τιμή προμήθειας θα ανακοινώνεται έως την πρώτη ημέρα κάθε μήνα κατανάλωσης. Σε ό,τι αφορά την τιμή του πράσινου τιμολογίου, είναι κοινή η εκτίμηση των παρόχων ότι θα είναι υψηλότερη από τα πορτοκαλί τιμολόγια κι αυτό γιατί εμπεριέχει ρίσκο πρόβλεψης της διακύμανσης της χονδρεμπορικής αγοράς.

«Πονοκέφαλος»  

Πονοκέφαλο” έχουν προκαλέσει στους καταναλωτές τα νέα χρωματιστά τιμολόγια ρεύματος, που προσπαθούν να καταλάβουν ποια η διαφορά του πράσινου από το μπλε και ποιο τους συμφέρει, και όλα αυτά ένα μήνα σχεδόν πριν την εφαρμογή τους.

Το βασικό ερώτημα που έχουν όλοι μετά την ανακοίνωση των χρωματιστών τιμολογίων είναι αν το ρεύμα τελικά από το νέο έτος θα είναι ακριβότερο ή φθηνότερο.

Τα νέα τιμολόγια έρχονται από την Πρωτοχρονιά, με το πράσινο να είναι εκείνο στο οποίο θα ενταχθούν όλοι όσοι δεν επιλέξουν κάποιο άλλο και το μπλε έχει σταθερή χρέωση.

Στην κάμερα του Mega μίλησαν καταναλωτές, οι οποίοι δήλωσαν άκρως μπερδεμένοι με τα νέα δεδομένα.

«Θα έπρεπε ο κάθε πάροχος ενέργειας να κάνει στον πελάτη μια εκτενέστατη ενημέρωση, γιατί το να ξεκινήσω εγώ να κάνω “σαφάρι”, να ψάχνω σε 10 διαφορετικούς παρόδους τι μπορώ να εξοικονομήσω, είναι λίγο χαοτικό», ανέφερε ένας καταναλωτής.

«Το σταθερό, αν κλειδώσει σε ακριβή τιμή, είναι δίκοπο μαχαίρι, γιατί αν υποθέσουμε ότι η ενεργειακή κρίση λήξει σύντομα, τότε θα έχουμε κλειδωθεί σε μια τιμή ακριβή», ανέφερε ένας ακόμη καταναλωτής.

Εκτός από το πράσινο και το μπλε, την παλέτα των επιλογών των καταναλωτών συμπληρώνουν το κίτρινο, κυμαινόμενο, με εκκαθάριση στο τέλος του μήνα και το πορτοκαλί, το οποίο προϋποθέτει να υπάρχει έξυπνος μετρητής. Οι περισσότεροι καταναλωτές πάντως δεν έχουν αποφασίσει ακόμα το χρώμα που θα επιλέξουν.

«Στο τιμολόγιο που είμαι θα παραμείνω. Και να το ψάξω θα συμφέρει κάποιο άλλο, στην αρχή θα έρθει ένας λογαριασμός και μετά θα έρθει ένας τεράστιος», δήλωσε άλλος καταναλωτής.

«Θα πάμε μάλλον προς το κυμαινόμενο, γιατί οι εταιρείες παίζουν διαφορά παιχνίδια με τις τιμές, νομίζω πως αυτό που είναι κάθε στιγμή είναι το καλύτερο, θεωρώ ότι όλα θα πάνε καλά και δε θα έχουμε μεγάλες ανακατατάξεις προς την τιμή», είπε άλλος καταναλωτής.

Από το υπουργείο Ενέργειας δηλώνουν ότι με το πράσινο τιμολόγιο ο καταναλωτής θα γνωρίζει ποιος είναι ο φθηνότερος πάροχος, αφού κάθε πρώτη του μήνα η τιμή θα κοινοποιείται από τους παρόχους στην ιστοσελίδα τους και στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας.

Κάπου εδώ, να τονίσουμε ότι οι επιδοτήσεις θα συνεχίσουν να ισχύουν μόνο για τους δικαιούχους του κοινωνικού οικιακού τιμολογίου, ενώ θα υπάρξει άλλη μία κατηγορία κοινωνικού τιμολογίου που θα αφορά τις οικογένειες με τέσσερα παιδιά και πάνω.

Αυτό που ανέφερε το υπουργείο Ενέργειας, ότι δηλαδή θα γνωρίζουμε ποιος πάροχος είναι πιο ακριβός ή πιο φθηνός, θα προκύπτει μέσω συγκρίσεων της τελικής τιμής, σε ειδικό site, το energycost.gr, όπου θα εισέρχεται κανείς με ειδικό QR και θα μπορεί να δει εάν ανήκει σε φθηνό πάροχο.

Οι πάροχοι έχουν ήδη ξεκινήσει να στέλνουν στους καταναλωτές επιστολές ενημέρωσης για τα νέα τιμολόγια ρεύματος, διαδικασία που θα ολοκληρωθεί έως 31 Ιανουαρίου 2024. Εάν ο καταναλωτής δεν υποβάλλει δήλωση αντίρρησης, θα υπάγεται αυτόματα στο πράσινο τιμολόγιο ρεύματος, ειδάλλως θα έχει τη δυνατότητα να επιλέξει ποιο τιμολόγιο επιθυμεί.

Προσοχή! Εάν επιλέξετε τιμολόγιο με σταθερή χρέωση δεν μπορείτε να αλλάξετε, ενώ εάν μπείτε σε τιμολόγιο με κυμαινόμενη χρέωση, μπορείτε να επιλέξετε άλλο ανά πάσα στιγμή.

Χρώματα... πολλά

Τα χρωματιστά τιμολόγια και τι σημαίνουν

Μπλε τιμολόγιο: Σταθερή χρέωση, μετά από συμφωνία του καταναλωτή με τον πάροχο, για προκαθορισμένη διάρκεια, ανεξαρτήτων των τιμών στο Χρηματιστήριο Ενέργειας.

Κίτρινο τιμολόγιο: Κυμαινόμενη χρέωση, βάσει των διακυμάνσεων των τιμών στο Χρηματιστήριο Ενέργειας, πάντα σε ενημέρωση με την εταιρεία.

Πορτοκαλί τιμολόγιο: Κυμαινόμενη χρέωση, που όμως θέλει προσοχή καθώς μπορεί να αλλάζει ακόμα και μέσα στην ίδια ημέρα, βάσει των τιμών του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, αλλά με προϋπόθεση να υπάρχει εγκατεστημένος έξυπνος μετρητής. Ουσιαστικά πρόκειται για ένα χρηματιστηριακό προϊόν, καθώς οι έξυπνοι μετρητές που έχουν τοποθετηθεί είναι ελάχιστοι, αφού είναι μία πιλοτική διαδικασία που ακόμα δεν έχει επεκταθεί.

Πράσινο τιμολόγιο: Το πιο πολυσυζητημένο τιμολόγιο. Θα έχει δύο τιμές. Θα υπάρχει η βασική τιμή, η οποία καθορίζεται από την ΡΑΑΕΥ - Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας - και θα είναι σταθερή για έξι μήνες. Επί της βασικής τιμής, ο πάροχος θα ορίζει την τελική τιμή, την οποία θα ανακοινώνει κάθε μήνα. Η τελική τιμή ενσωματώνει χρεώσεις μηχανισμού διακύμανσης, πάγιο που δεν μπορεί να ξεπερνάει τα 5 ευρώ και τυχόν εκπτώσεις που ισχύουν στο τιμολόγιο. Να σημειωθεί ότι η βασική τιμή θα είναι κοινή για όλους, ενώ η τελική τιμή θα διαφέρει ανά πάροχο.     πηγή: neakriti.gr

 Προηγούμενο άρθρο:

Ακούσια Νοσηλεία: Το χάσμα μεταξύ νόμου και πράξης

 

Διαδώστε την ιστοσελίδα της αλήθειας!!


Διαδώστε την ιστοσελίδα της αλήθειας!!

«Φίλος μεν Πλάτων, φιλτάτη δ’ αλήθεια»

ΧΟΡΗΓΟI


ΧΟΡΗΓΟΙ

ΓΝΉΣΙΟ ΜΈΛΙ ΒΙΟΛΟΓΙΚΟ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ"Bioflorina" 

Επιγραφές ΡΕΚλΑΜΑ

 



 

Λέσβος: «Έφυγε» ξαφνικά από τη ζωή σε ηλικία 49 ετών ο Χρήστος Βαλασέλης – Ήταν διευθυντής του Aeolos Tv

 

Εντοπίστηκε χωρίς τις αισθήσεις του στο σπίτι του

Λέσβος: «Έφυγε» από τη ζωή σε ηλικία 49 ετών ο Χρήστος Βαλασέλης – Ήταν διευθυντής του Aeolos Tv

Την τελευταία του πνοή άφησε ξαφνικά σε ηλικία 49 ετών Χρήστος Βαλασέλης, διευθυντής του Aeolos Tv, και δημιουργός του Jazler, βυθίζοντας στο πένθος τη Λέσβο.

Ο άτυχος άνδρας, εντοπίστηκε χωρίς τις αισθήσεις του στο σπίτι του , μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο νοσοκομείο, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του.

Ο Χρήστος Βαλασέλης αγαπητός ραδιοφωνικός παραγωγός και DJ στη Λέσβο, στα μέσα της δεκαετίας του ’90 άνοιξε ραδιοφωνικό σταθμό στη Μυτιλήνη παίζοντας μουσική από κασέτες και ήταν εκείνος που δημιούργησε το αυτοματοποιημένο πρόγραμμα αναπαραγωγής τραγουδιών και διαφημίσεων το γνωστό Jazler που υιοθετήθηκε από όλους σχεδόν τους ραδιοφωνικούς σταθμούς.

Το δημιούργημά του το αναβάθμιζε συνεχώς, ενώ εντάχθηκε και στα εκθέματα του Μουσείο Τηλεοπτικής ιστορίας.

Η τηλεοπτική του οικογένεια στην ιστοσελίδα της τηλεόρασης Αίολος γράφει:

«Λίγες ημέρες πριν κλείσει τα 49 του χρόνια έφυγε από τη ζωή ο Διευθυντής του Aeolos Tv και δημιουργός του Jazler ιδιοκτήτης του Slam 101,5 Χρήστος Βαλασέλλης.

Ένας χαρισματικός άνθρωπος – η ψυχή και η καρδιά του Jazler και του Aeolos TV – βρέθηκε χωρίς τις αισθήσεις του το απόγευμα της Δευτέρας στο σπίτι του.

Η οικογένεια του Aeolos TV έχει σιγήσει, θρηνώντας αυτή τη μεγάλη και αναπάντεχη απώλεια».

 Με πληροφορία από το pronews.gr και Aeolos Tv

 

Ομολογία Μ.Παγώνη: «Τα lockdowns αποδυνάμωσαν το ανοσοποιητικό σύστημα και οι οργανισμοί μας προσβάλλονται από οποιοδήποτε βακτήριο»


Απίστευτη παραδοχή - Ανησυχία για το «σύνδρομο του λευκού πνεύμονα» που βρίσκεται σε έξαρση στην Κίνα

Ομολογία Μ.Παγώνη: «Τα lockdowns αποδυνάμωσαν το ανοσοποιητικό σύστημα και οι οργανισμοί μας προσβάλλονται από οποιοδήποτε βακτήριο»

Η Ματίνα Παγώνη, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, για την περιβόητη «σύνδρομο του λευκού πνεύμονα» και επιχειρώντας να εξηγήσει την αύξηση κρουσμάτων στα νοσοκομεία της Κίνας, ομολόγησε ότι τα lockdowns έχουν καταστρέψει το ανοσοποιητικό σύστημα των πολιτών!

Συγκεκριμένα είπε: «Στην Κίνα τα παιδιά ήταν εσώκλειστα σε μπαλκόνια επί μήνες, δεν είχαν φυσική ανοσία, δεν είχαν τίποτα, το είχαμε πει αυτό ότι θα φτάσει κάποια στιγμή όταν βγουν στον κόσμο, θα αρχίσουμε πλέον να βλέπουμε ότι ο οργανισμός τους, στο οποιοδήποτε, πιο απλό βακτήριο θα προσβληθεί»!

Μόνο που στα δύο χρόνια της πανδημίας του κορωνοϊού που η κυβέρνηση Μητσοτάκη έκλεισε την ελληνική οικονομία όπως και τους πολίτες στα σπίτια τους, η ίδια η Μ.Παγώνη και οι «ειδικοί» έλεγαν ακριβώς το αντίθετο!

Ήταν υποστηρικτές των lockdowns παρά το γεγονός μάλιστα ότι η Ελλάδα τελικά είχε περισσότερους νεκρούς από Covid-19 σε αναλογία σε όλη την Ευρώπη, υπολειπόμενη μόνο της Φιλανδίας και είχε τα περισσότερα κρούσματα, σε σύνολο 30 ευρωπαϊκών χωρών.

Κάποια στιγμή θα πρέπει να υπάρξει έρευνα για τα τεκταινόμενα της πανδημίας όπως επίσης και των αναγκαστικών μαζικών εμβολιασμών και της αύξησης των ξαφνικών αναίτιων θανάτων στο σύνολο του πληθυσμού.


 

Μόνο που στα δύο χρόνια της πανδημίας του κορωνοϊού που η κυβέρνηση Μητσοτάκη έκλεισε την ελληνική οικονομία όπως και τους πολίτες στα σπίτια τους, η ίδια η Μ.Παγώνη και οι «ειδικοί» έλεγαν ακριβώς το αντίθετο!

 Προηγούμενο άρθρο:

Ακούσια Νοσηλεία: Το χάσμα μεταξύ νόμου και πράξης

 

Διαδώστε την ιστοσελίδα της αλήθειας!!


Διαδώστε την ιστοσελίδα της αλήθειας!!

«Φίλος μεν Πλάτων, φιλτάτη δ’ αλήθεια»

ΧΟΡΗΓΟI


ΧΟΡΗΓΟΙ

ΓΝΉΣΙΟ ΜΈΛΙ ΒΙΟΛΟΓΙΚΟ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ"Bioflorina" 

Επιγραφές ΡΕΚλΑΜΑ

 

“Εφυγε” ξαφνικά από τη ζωή ο γιατρός και πλαστικός χειρουργός Νίκος Μπέσκος, γνωστός γιατρός της Θεσσαλονίκης.

 

Πέθανε ο Νίκος Μπέσκος, γνωστός πλαστικός χειρουργός της Θεσσαλονίκης

Νίκος Μπέσκος

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Νίκος Μπέσκος απεβίωσε λόγω ανακοπής το βράδυ της Πέμπτης. Στο άκουσμα της είδησης, φίλοι, συνεργάτες αλλά και άνθρωποι που τον είχαν επισκεφθεί στο ιατρείο εκφράζουν τα συλλυπητήρια προς την οικογένεια του εκλιπόντος. Η κηδεία του θα ετελέστει σήμερα στις 15:45 στα κοιμητήρια Αναστάσεως του Κυρίου στην Θέρμη.

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Θεσσαλονίκη. Απόφοιτος της Ιατρικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και πιστοποιημένος πλαστικός χειρουργός της Ελληνικής Επιτροπής Πλαστικής Χειρουργικής. Ξεκίνησε την εκπαίδευσή του ως γενικός χειρουργός στο Γ.Ν.Θ. ΘΕΑΓΕΝΕΙΟ στην Γ’ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ (ΤΜΗΜΑ ΜΑΣΤΟΥ) για δύο συναπτά έτη. Εν συνεχεία ολοκλήρωσε την εξειδίκευσή του στο Γ.Ν.Θ. ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ στην ΚΛΙΝΙΚΗ ΠΛΑΣΤΙΚΗΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗΣ – ΜΟΝΑΔΑ ΕΓΚΑΥΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗΣ ΑΚΡΑΣ ΧΕΙΡΟΣ για 4 έτη.

Είχε λάβει μέρος ως σύνεδρος αλλά και ως ομιλητής σε διεθνή και ελληνικά συνέδρια πλαστικής χειρουργικής και αισθητικής ιατρικής.

Στον τομέα της αισθητικής ιατρικής, άσκησε ιατρική από το 2003. Από το 2012 εργάστηκε ως ιδιώτης πλαστικός χειρουργός σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα.

Καστοριά: Συγκέντρωση τροφίμων στο ΔΗΝΑΚ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ


 Προηγούμενο άρθρο:

Ακούσια Νοσηλεία: Το χάσμα μεταξύ νόμου και πράξης

 

Διαδώστε την ιστοσελίδα της αλήθειας!!


Διαδώστε την ιστοσελίδα της αλήθειας!!

«Φίλος μεν Πλάτων, φιλτάτη δ’ αλήθεια»

ΧΟΡΗΓΟI


ΧΟΡΗΓΟΙ

ΓΝΉΣΙΟ ΜΈΛΙ ΒΙΟΛΟΓΙΚΟ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ"Bioflorina" 

Επιγραφές ΡΕΚλΑΜΑ