Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο, οι ΗΠΑ να στείλουν στρατό στη Βενεζουέλα. «Είναι μια επιλογή που είναι στο τραπέζι» είπε σε συνέντευξή του. Αντιθέτως, υποστήριξε ότι αρνήθηκε το αίτημα του Νικολάς Μαδούρο να συναντηθούν.


Αυτή είναι η πρώτη φορά που οι ΗΠΑ κάνουν λόγο για στρατιωτική επέμβαση στη Βενεζουέλα.
Και αυτό έρχεται μόλις δύο ημέρες μετά την κατηγορηματική διάψευση του συγκεκριμένου σεναρίου από τον σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας του Ντόναλντ Τραμπ, Τζον Μπόλτον. Σε δύσκολη θέση βρίσκεται και ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος υποστηρίζει αναφανδόν τον «σύντροφο» Μαδούρο. Φαντάζει πολύ δύσκολο να συνεχίσει να το κάνει διατηρώντας ταυτόχρονα φιλοαμερικανική στάση, μετά και την επίπληξη από το State Department για τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης στο θέμα της Βενεζουέλας, η οποία μπλοκάρει το αίτημα της Γερμανίας και άλλων ευρωπαϊκών χωρών για εκλογές στη χώρα της Λατινικής Αμερικής.
Τα σενάρια περί στρατιωτικής επέμβασης των ΗΠΑ στη Βενεζουέλα έσπευσε να διαψεύσει προ δύο ημερών,ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Ντόλαντ Τραμπ, Τζον Μπόλτον.
Ερωτηθείς αν επίκειται στρατιωτική επέμβαση από τις ΗΠΑ -ή από τη Βραζιλία ή από την Κολομβία ή από έναν συνδυασμό και των τριών χωρών- ο Μπόλτον απάντησε στη ραδιοφωνική εκπομπή του δημοσιογράφου Χιού Χιούιτ: «Όχι».
Τα σενάρια πυροδοτήθηκαν όταν ο κ. Μπόλτον εθεάθη προ ημερών να κρατά ένα σημειωματάριο στο οποίο αναγραφόταν η φράση «5.000 στρατιώτες στην Κολομβία», κάτι που προκάλεσε ανησυχίες ότι οι ΗΠΑ επεξεργάζονται την εν λόγω επιλογή.
«Νομίζω ότι ο Τζον Μπόλτον απλά μπλόφαρε, ωστόσο εάν αυτό συμβεί [η μεταστάθμευση 5.000 στρατιωτών στην Κολομβία], θα μπορούσε να είναι το έναυσμα για μια μεγαλύτερη ανάπτυξη [στρατευμάτων], εάν ιδίως υπάρξει οποιαδήποτε εισβολή από τη Βενεζουέλα», είχε σχολιάσει την περασμένη Τετάρτη στον Guardian ο Άνταμ Ίσακσον αναλυτής ασφαλείας και συνέχισε:
«Κανείς δεν μπορεί να πει πως θα κλιμακωθεί [αυτό το ενδεχόμενο]. Οποιοσδήποτε πόλεμος που περιλαμβάνει την Κολομβία και τη Βενεζουέλα θα ήταν καταστροφικός, καθώς και οι δύο χώρες διαθέτουν ισχυρές πολεμικές αεροπορίες, θα ήταν ένας πόλεμος που θα μπορούσε να περιλαμβάνει καταστροφή υποδομών, χτυπήματα σε πόλεις και στρατιωτικές βάσεις, όχι απλά μια μεθοριακή διένεξη».
Δυσαρέσκεια Αμερικανών για την υποστήριξη ΣΥΡΙΖΑ στον Μαδούρο
Παρατηρήσεις προς την Αθήνα, για την στάση της ελληνικής κυβέρνησης στο θέμα της Βενεζουέλας απήυθυνε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, σύμφωνα με το hellasjournal.com και το ρεπορτάζ του Μιχάλη Ιγνατίου.
Σύμφωνα με τις πηγές της ιστοσελίδας, η Ουάσιγκτον έκανε και διάβημα, καθώς θεωρεί ότι η Ελλάδα δεν επιτρέπει με τη στάση της τη λήψη μίας κοινής απόφασης, εναντίον του Μαδούρο, από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Μάλιστα οι Αμερικανοί ζητούν να συναινέσει η ελληνική κυβέρνηση και να υποστηρίξει το αίτημα της Γερμανίας και άλλων χωρών της Ευρώπης για την προκήρυξη νέων προεδρικών και βουλευτικών εκλογών στη Βενεζουέλα. Την ομόφωνη ωστόσο απόφαση μπλοκάρουν πέρα από την Ελλάδα και κάποιες άλλες χώρες της ΕΕ.

Οι Αμερικανοί ανέμεναν τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος σαν κόμμα διατηρεί στενές σχέσεις με τις κυβερνητικές δυνάμεις της Βενεζουέλας, αλλά δεν περίμεναν ότι η κυβέρνηση δεν θα τηρούσε «υπεύθυνη στάση», όπως τονίστηκε χαρακτηριστικά. Αμερικανοί διπλωμάτες στην Ουάσιγκτον και την Αθήνα, υπογράμμισαν την αμερικανική δυσαρέσκεια και σε δύο τουλάχιστον περιπτώσεις τόνισαν ότι ο Πρόεδρος Τραμπ «μετρά τους φίλους του».
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, δυσαρέσκεια για τη στάση της Ελλάδας παρατηρήθηκε και στο Κογκρέσο, όπου φιλικοί βουλευτές και γερουσιαστές εξήγησαν σε Έλληνες διπλωμάτες και σε στελέχη της Ελληνοαμερικανικής Κοινότητας ότι δεν μπορεί η χώρα μας να ζητά τη βοήθεια και την υποστήριξή τους στα ελληνικά θέματα, και σε κρίσιμα θέματα που αφορούν τη Δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα, να τοποθετείται εναντίον των Ηνωμένων Πολιτειών.

Όσον αφορά στην περίπτωση της Τουρκίας οι αμερικανικές αρχές φαίνεται να έχουν ξεκινήσει ενδελεχή έρευνα για τις πληροφορίες ότι ο χρυσός της Βενεζουέλας καταλήγει μέσω της Τουρκίας στο Ιράν καθώς και τις πληροφορίες για περίεργες οικονομικές συναλλαγές του κ. Μαδούρο με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος έχει δηλώσει ευθέως ότι στηρίζει το καθεστώς της Βενεζουέλας.

pentapostagma,gr