11 Οκτωβρίου 2019

Κατηγορηματικά αρνούνται οι ξενοδόχοι της Κρήτης να φιλοξενήσουν λάθρο - Αν βάλουν μετανάστες, οι ιδιοκτήτες θα καταστρέψουν τα καταλύματα τους

«Θα είναι άτοπο από την Κυβέρνηση να φέρει σε τουριστικές περιοχές, μετανάστες» τονίζει ο πρόεδρος των Ξενοδόχων Ν.Ηρακλείου, Νίκος Χαλκιαδάκης. Συνάντηση με τον περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη 
 
Κατηγορηματικά αρνούνται οι ξενοδόχοι της Κρήτης να φιλοξενήσουν μετανάστες | in.gr

Με τον Περιφερειάρχη Κρήτης, κ. Σταύρο Αρναουτάκη θα συναντηθούν αύριο και οι τέσσερις πρόεδροι των Ενώσεων Ξενοδόχων Κρήτης ώστε να συζητήσουν για το αν είναι διατεθειμένοι να διαθέσουν τουριστικά καταλύματα ώστε να εγκατασταθούν μετανάστες, σύμφωνα με τον κ. Νίκο Χαλκιαδάκη, πρόεδρο των Ξενοδόχων ν. Ηρακλείου, ο οποίος μίλησε στον Politica 89.8 και στον Χρήστο Κώνστα.

«Θα είναι άτοπο από την Κυβέρνηση να φέρει σε τουριστικές περιοχές, μετανάστες. Τα περισσότερα καταλύματα που είναι σε πάρα πολύ κατάσταση. Αν βάλουν μετανάστες, οι ιδιοκτήτες θα καταστρέψουν τα καταλύματα τους, αν βάλουν σε αυτά κόσμο που δεν θα προσφέρει κάτι αλλά ούτε και θα πάει μπροστά τη χώρα. Δεν ξέρουμε τι άνθρωποι είναι όλοι εκείνοι που θα έρθουν. Θα φέρουν μια τρομερή ανακατωσούρα και στην τοπική κοινωνία αλλά θα είναι και πρόβλημα για το πώς θα εξελιχθεί η σεζόν. Τα ξενοδοχεία κλείνουν το χειμώνα αλλά υπάρχουν και ξενοδοχεία που ανοίγουν τον Μάρτιο. Εκείνους που φιλοξενούμε εκείνην την εποχή τι θα τους κάνουμε; Θα τους διώξουμε;» δήλωσε ο κ. Χαλκιαδάκης

 in.gr

Γρεβενά: Πρόστιμα << φωτιά>> για παρεμπόριο σε πανηγύρια.. που "παίζεται" αν θα εισπραχτούν ποτέ!!





EUROKINISSI/ΚΑΛΛΙΑΡΑΣ ΘΑΝΑΣΗΣ

Πρόστιμα 13.500 ευρώ επιβλήθηκαν μετά από ελέγχους για την πάταξη του παρεμπορίου, σε πανηγύρια, σε Θεσπρωτία και Γρεβενά.

Πιο συγκεκριμένα, στην  Παραμυθιάς Θεσπρωτίας, πραγματοποιήθηκαν 40 έλεγχοι στον χώρο της τοπικής εμποροπανήγυρης. Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης, κατασχέθηκαν και καταστράφηκαν 4.077 τεμάχια που αφορούσαν σε απομιμητικά είδη, 2 πρέσες για στάμπες εμπορικών σημάτων για τη δημιουργία απομιμητικών ειδών ένδυσης και 550 στάμπες εμπορικών σημάτων, επίσης απομιμητικές. Επιπλέον, επεβλήθησαν πρόστιμα για έλλειψη παραστατικών και παράνομης διακίνησης, συνολικού ύψους 7.500 ευρώ.

Στα Γρεβενά, ελέγχθηκαν πάγκοι πώλησης ενδυμάτων και υποδημάτων, κατασχέθηκαν και καταστράφηκαν δεκάδες απομιμητικά είδη υπόδησης και επεβλήθησαν πρόστιμα για έλλειψη παραστατικών και παράνομης διακίνησης, συνολικού ύψους 6.000 ευρώ.
Οι έλεγχοι πραγματοποιήθηκαν την Παρασκευή 11 Οκτωβρίου, υπό τον συντονισμό του Συντονιστικού Κέντρου Αντιμετώπισης Παραεμπορίου (ΣΥΚΕΑΑΠ) της γενικής γραμματείας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων.


fyllokaiftero1.blogspot.com με πληροφορίες από ΑΜΠΕ

Περιθώριο σύγκλισης βλέπει η κυβέρνηση στην ψήφο ομογενών μετά τις συναντήσεις Μητσοτάκη





Θετικό ήταν το αποτέλεσμα των συναντήσεων του πρωθυπουργού με τους αρχηγούς της αντιπολίτευσης.
Η πρόταση της κυβέρνησης για την ψήφο των αποδήμων φαίνεται να συγκεντρώνει τις απαραίτητες ψήφους για να περάσει από το Κοινοβούλιο.
Θετικό ήταν το αποτέλεσμα των συναντήσεων του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, με τους πολιτικούς αρχηγούς των κομμάτων της αντιπολίτευσης.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης φαίνεται να εξασφάλισε τη συναίνεση από το ΚΙΝΑΛ και την Ελληνική Λύση και «ναι υπό όρους» από το ΚΚΕ.εάν αυτό μεταφραστεί σε ψήφους συγκεντρώσει τις απαραίτητες 200 ψήφους, αφού στις 158 ψήφους της ΝΔ αν προστεθούν οι 22 του ΚΙΝΑΛ, υπέρ της πρότασης φτάνει στις 180 ψήφους. Εαν η κυβέρνηση τα «βρει» με την «Ελληνική Λύση» του Κυριάκου Βελόπουλου που έχει 10 βουλευτές και με το ΚΚΕ που διαθέτει 15 βουλευτές, τότε υπερβαίνει τις 200 ψήφους.
Να σημειωθεί ότι ο Δημήτρης Κουτσούμπας είπε «ναι υπό όρους» στον Κυριάκο Μητσοτάκη, με βασικό ζητούμενο για το ΚΚΕ είναι να μην υπάρχει πρόβλεψη για επιστολική ψήφο.
Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να γίνουν έντονες διαβουλεύσεις με τα κόμματα της αντιπολίτευσης επί της κυβερνητικής πρότασης, προκειμένου να επιτευχθεί η συναίνεση.
Πάντως ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας ήταν αρχικά αρνητικός στην προφορική πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη και επιφυλάχτηκε προκειμένου να διαβάσει γραπτώς την πρόταση της κυβέρνησης.
Μαξίμου: «Να μην πάει χαμένη η ευκαιρία»
«Ο Πρωθυπουργός Kυριάκος Μητσοτάκης είχε σήμερα στο γραφείο του στη Βουλή διαδοχικές συναντήσεις με τους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων προκειμένου να συζητηθεί το ζήτημα της άσκησης του δικαιώματος της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού» επισημαίνει το Μαξίμου.
"Στις συναντήσεις αυτές ο Πρωθυπουργός προσήλθε με ανοιχτό πνεύμα και διάθεση συνεννόησης, όπως παραγωγική ήταν και η στάση των πολιτικών αρχηγών. Βασική προϋπόθεση για την εξεύρεση κοινού τόπου αποτελεί για την κυβέρνηση η παραδοχή της συνταγματικής αρχής της ισότητας της ψήφου, που σημαίνει ότι η ψήφος των Ελλήνων που διαμένουν στο εξωτερικό προσμετράται στο συνολικό εκλογικό αποτέλεσμα, δίχως διαχωρισμούς σε πολίτες α’ και β’ κατηγορίας.
"Η διαδικασία της άσκησης του δικαιώματος αυτού, καθώς και το πώς εκλέγονται οι αντιπρόσωποι των εκτός Επικρατείας εκλογέων είναι ζητήματα που αποτελούν αντικείμενο διαβούλευσης. Πάνω σε αυτά τα ζητήματα, στις σημερινές συναντήσεις, εκφράστηκαν διάφορες απόψεις. Φάνηκε πάντως ότι υπάρχει σοβαρό περιθώριο ουσιαστικής σύγκλισης για την εξεύρεση μιας κοινά αποδεκτής λύσης.
"Για τον σκοπό αυτό το Υπουργείο Εσωτερικών θα συζητήσει μέσα σε ένα μήνα με εκπροσώπους των κομμάτων έτσι ώστε στη συνέχεια, να έρθει νομοσχέδιο στη Βουλή που να μπορεί να ψηφιστεί με τη μεγαλύτερη δυνατή πλειοψηφία.
"Οι Έλληνες που διαμένουν στο εξωτερικό πρέπει να διευκολυνθούν στην άσκηση ενός θεμελιώδους συνταγματικού δικαιώματός τους, όπως γίνεται σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες. Αυτή η ευκαιρία δεν πρέπει να πάει χαμένη».
Τσίπρας: Επιχειρείται αλλοίωση των πολιτικών συσχετισμών
«Επιθυμούμε να εντάξουμε τους Έλληνες της διασποράς δημιουργικά στα πολιτικά πράγματα της χώρας, επιθυμούμε την ψήφο τους και την εκλογή των εκπροσώπων τους στην ελληνική Βουλή. Δεν επιθυμούμε όμως -και θα μας βρει απέναντι οποιαδήποτε πρόταση το επιχειρήσει- να μετατρέψουμε τους Έλληνες του εξωτερικού σε αντικείμενο ψηφοθηρίας ή να χωρίσουμε τους ομογενειακούς τους συλλόγους, ανάλογα με το κόμμα που υποστηρίζουνε».
Αυτό σημείωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας σε δήλωση του μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού, σχολιάζοντας ότι η πρόταση που του παρουσίασε προφορικά ο κ. Μητσοτάκης «δυστυχώς εκεί κατατείνει». Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είπε ότι προέτρεψε τον πρωθυπουργό «να αλλάξει ρότα» ώστε να βρεθεί κοινός τόπος, να προχωρήσουν συναινετικά και να μην οδηγηθούν οι Έλληνες της διασποράς σε διχασμό. Ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι «οι μεγάλες θεσμικές τομές απαιτούν ευρύτατες συναινέσεις και κυρίως συνθέσεις ανάμεσα στις παρατάξεις που αποτελούν τους κεντρικούς πόλους διεκδίκησης της διακυβέρνησης στον τόπο» και τόνισε πως «οποιαδήποτε άλλη επιλογή θα είναι επιλογή πολιτικής αλλά και θεσμικής εκτροπής. Από την οποία δεν θα κερδίσει κανείς».
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε την πρόταση του κόμματος του για την ψήφο των αποδήμων και δήλωσε ανοικτός ότι «να συζητήσουμε και κάθε άλλη σχετική πρόταση που μπορεί να διευκολύνει τη ψήφο των Ελλήνων εκλογέων του εξωτερικού», θέτοντας όμως «μία και μόνο» προϋπόθεση: «Να μην επιχειρηθεί η ανάμιξη της ομογένειας σε παιχνίδια μικροκομματικών σκοπιμοτήτων, με κρυφό και δόλιο στόχο την αλλοίωση των εκάστοτε πολιτικών συσχετισμών στο εσωτερικό της χώρας».
Με την ευκαιρία της συνάντησής τους, ο κ. Τσίπρας κάλεσε τον κ. Μητσοτάκη «να ζητήσει επιτέλους την εφαρμογή των κυρώσεων εναντίον της Τουρκίας, που από κοινού με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη πετύχαμε ως απόφαση στο προηγούμενο Συμβούλιο Κορυφής».
Αναλυτικά η δήλωση του Αλέξη Τσίπρα:
 «Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ υπήρξε η πρώτη από τη μεταπολίτευση που επιχείρησε να δώσει απάντηση σε ένα σύνθετο ζήτημα, όπως η διευκόλυνση ψήφου των Ελλήνων πολιτών που διαμένουν στο εξωτερικό.
Τον Φλεβάρη του ΄18, ψηφίσαμε σχετικό νόμο ώστε να καταρτιστεί πρόταση από ειδική επιστημονική επιτροπή στο υπουργείο Εσωτερικών, λαμβάνοντας υπ όψιν όλες τις κρίσιμες παραμέτρους.
Και ταυτόχρονα φροντίσαμε να ανοίξει στη διαδικασία της Συνταγματικής Αναθεώρησης το άρθρο 54, ώστε η σχετική νομοθετική ρύθμιση να αντιστοιχίζεται με το Σύνταγμα της χώρας.
Η πρόταση που καταθέτουμε σήμερα βασίζεται στο πόρισμα αυτής της επιτροπής.
Να μπορούν δηλαδή να ψηφίζουν στον τόπο διαμονής τους, όλοι όσοι έχουν ή μπορούν να αποκτήσουν την ελληνική ιθαγένεια και είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους.
Και να εκλέγουν από τρεις έως δώδεκα βουλευτές Επικρατείας, αναλόγως με τον αριθμό των εγγεγραμμένων στους εκλογικούς καταλόγους του εξωτερικού.
Είμαστε φυσικά ανοιχτοί να συζητήσουμε και κάθε άλλη σχετική πρόταση που μπορεί να διευκολύνει τη ψήφο των Ελλήνων εκλογέων του εξωτερικού.
Με μια και μόνο προϋπόθεση :
Να μην επιχειρηθεί η ανάμιξη της ομογένειας σε παιχνίδια μικροκομματικών σκοπιμοτήτων, με κρυφό και δόλιο στόχο την αλλοίωση των εκάστοτε πολιτικών συσχετισμών στο εσωτερικό της χώρας.
Μια τέτοια σκοπιμότητα, πέραν της προφανούς θεσμικής ανευθυνότητας για όσους θα το επιχειρούσαν, θα διακινδύνευε και το πολυτιμότερο χαρακτηριστικό του απόδημου ελληνισμού που είναι η ενότητα στον κοινό εθνικό στόχο της στήριξης των εθνικών συμφερόντων αλλά και της θετικής προβολής της πατρίδας μας στο εξωτερικό.
Επιθυμούμε, λοιπόν, να εντάξουμε τους Έλληνες της διασποράς δημιουργικά στα πολιτικά πράγματα της χώρας.
Επιθυμούμε τη ψήφο τους και την εκλογή των εκπροσώπων τους στην Ελληνική Βουλή.
Δεν επιθυμούμε όμως - και θα μας βρει απέναντι οποιαδήποτε πρόταση το επιχειρήσει - να μετατρέψουμε τους Έλληνες του εξωτερικού σε αντικείμενο ψηφοθηρίας ή να χωρίσουμε τους ομογενειακούς τους συλλόγους, ανάλογα με το κόμμα που υποστηρίζουνε.
Η πρόταση που μου παρουσίασε προφορικά ο κος Μητσοτάκης, δυστυχώς εκεί κατατείνει.
Θα περιμένουμε να δούμε και γραπτώς τις τελικές του προτάσεις.
Τον προέτρεψα όμως να αλλάξει ρότα ώστε να βρούμε τον κοινό τόπο των προτάσεων μας και να προχωρήσουμε συναινετικά.
Και σε κάθε περίπτωση να μην οδηγήσουμε τους Έλληνες της διασποράς στο διχασμό.
Οι μεγάλες θεσμικές τομές απαιτούν ευρύτατες συναινέσεις και κυρίως συνθέσεις ανάμεσα στις παρατάξεις που αποτελούν τους κεντρικούς πόλους διεκδίκησης της διακυβέρνησης στον τόπο.
Οποιαδήποτε άλλη επιλογή θα είναι επιλογή πολιτικής αλλά και θεσμικής εκτροπής. Από την οποία δεν θα κερδίσει κανείς.
Τέλος, με την ευκαιρία της συνάντησής μας, κάλεσα τον κ. Μητσοτάκη να ζητήσει επιτέλους την εφαρμογή των κυρώσεων εναντίον της Τουρκίας, που από κοινού με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη πετύχαμε ως απόφαση στο προηγούμενο Συμβούλιο Κορυφής.
Οι διαρκείς και επαναλαμβανόμενες παραβιάσεις της Τουρκίας στην Κυπριακή ΑΟΖ, δεν αντιμετωπίζονται με μια τακτική κατευνασμού απέναντι στον παραβάτη του Διεθνούς δικαίου, αλλά ούτε και συμψηφισμού με τις προσφυγικές ροές.
Η Ελλάδα οφείλει να στηρίξει την Κυπριακή Δημοκρατία και σε κάθε περίπτωση να μην απεμπολεί τα ήδη κεκτημένα σε επίπεδο αποφάσεων της Ε.Ε.».
Γεννηματά: Θέλουμε επιτέλους να ψηφίζουν οι Έλληνες πολίτες κάτοικοι του εξωτερικού
«Εμείς θέλουμε επιτέλους να ψηφίζουν οι Έλληνες πολίτες κάτοικοι του εξωτερικού. Να προσμετράται η ψήφος τους. Να εκλέγουν αντιπροσώπους» τόνισε η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννηματά σε δήλωσή της μετά το πέρας της συνάντησης με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη με αντικείμενο τη διευκόλυνση της ψήφου των εκτός επικρατείας εκλογέων.
Η κ. Γεννηματά σημείωσε ότι δεν πρέπει να υπάρξει άλλη χαμένη ευκαιρία και κάλεσε όλα τα όμματα να αναλάβουν τις ευθύνες τους.
Καταλήγοντας, η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, ανέφερε πως επισήμανε στον κ. Μητσοτάκη «ότι απέναντι στην εντεινόμενη τουρκική επιθετικότητα χρειάζονται εθνική ομοψυχία και αποφασιστική στάση στο εσωτερικό όπως και συγκεκριμένα μέτρα και αποφάσεις ΤΩΡΑ από τους εταίρους και συμμάχους μας».
Στο πλαίσιο αυτό, τόνισε η κ. Γεννηματά, η ελληνική κυβέρνηση οφείλει να ζητήσει οπωσδήποτε απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας και αλλαγή της Κοινής Δήλωσης για το προσφυγικό/μεταναστευτικό.
Κουτσούμπας: Ναι υπό όρους στην ψήφο των αποδήμων
«Η ψήφος των αποδήμων Ελλήνων ήταν το βασικό θέμα συζήτησης με τον κ. πρωθυπουργό, στον οποίο θέσαμε τις απόψεις του ΚΚΕ γύρω απ΄ αυτό το ζήτημα.
Οπωσδήποτε πρέπει να εξασφαλιστεί η ψήφος των ομογενών, των Ελλήνων δηλαδή που εργάζονται, ζουν και σπουδάζουν σε άλλες χώρες με συγκεκριμένα κριτήρια» δήλωσε ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.
 «Θέσαμε την πάγια θέση του ΚΚΕ. Εμείς θεωρούμε ότι πρέπει να έχουν σχέση με την Ελλάδα, περιουσία, οικογένεια, αυτό να εκφράζεται με τον ΑΦΜ ο οποίος δεν πρέπει να είναι γενικά και αφηρημένα, αλλά να φορολογείται, να αφορά φορολογητέα περιουσία, περιουσιακά στοιχεία, κατοικία, να υπάρχει κάποια κατοικία στην Ελλάδα, να έχει σχέσεις δηλαδή ο μετανάστης, ο απόδημος με τη χώρα, και να έχει και λόγο έτσι ώστε να ψηφίζει και να εκφράζει τη θέση του για την εκάστοτε πολιτική ηγεσία που εκλέγεται και τους νόμους που πλήττουν και τον ίδιο και τον αφορούν, και το εισόδημά του κλπ» είπε ο Δ. Κουτσούμπας.
 «Δεύτερο κριτήριο σοβαρό, εμείς θεωρούμε ότι πρέπει να είναι εύλογο το χρονικό διάστημα που απουσιάζει από την Ελλάδα, δεν μπορεί να έχει φύγει πριν 100 χρόνια και να έχει κάνει οικογένεια δεύτερης, τρίτης, τέταρτης γενιάς με βάση το "δίκαιο του αίματος". Πρέπει δηλαδή να ορίζεται συγκεκριμένα με βάση, για παράδειγμα, ενδεικτικά τριάντα χρόνια- θα μπορούσε να είναι αυτό το κομβικό διάστημα που απουσιάζει. Έτσι πιάνονται και όλοι οι μετανάστες που έφυγαν την περίοδο της κρίσης ή έφυγαν να σπουδάσουν και δεν βρίσκονται στην Ελλάδα» προσέθεσε.
Ως τρίτο στοιχείο, ο Δ. Κουτσούμπας ανέφερε το ζήτημα της «έκφρασης της ψήφου». «Αποκλείουμε την επιστολική ψήφο στο συγκεκριμένο ζήτημα, πρέπει να είναι αυτοπρόσωπη η εκλογή, όπως γίνεται και με όλους τους Έλληνες πολίτες εδώ στην Ελλάδα, είτε ζουν στην Αλεξανδρούπολη και ψηφίζουν στην Αθήνα, ή στην Κρήτη και ψηφίζουν αλλού. Και βεβαίως να υπάρχουν εκλογικά τμήματα, παραβάν με ευθύνη των πρεσβειών, των προξενείων και οπουδήποτε αλλού μπορούσαν να δημιουργηθούν τέτοια εκλογικά τμήματα που να διευκολύνουν την έλευση των αποδήμων Ελλήνων στο χώρο για να ψηφίσουν», σημείωσε ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ και συμπλήρωσε:
 «Φυσικά όλα αυτά τα ζητήματα θα προσμετρώνται οπωσδήποτε στην ψήφο του εκλογικού αποτελέσματος του συνολικού. Τα συζητάμε αυτά τα ζητήματα, θα δούμε τις διαδικασίες και πού θα καταλήξει ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση. Θα συμμετάσχουμε σε αυτή τη συζήτηση και η τελική μας στάση θα καθοριστεί από το πώς θα έλθει το νομοσχέδιο για τη ψήφο των αποδήμων στη Βουλή και τι ακριβώς θα προβλέπει για όλα αυτά τα ζητήματα που θέσαμε. Εκεί θα είναι και η οριστική μας στάση».
Βελόπουλος: Θεωρώ αυτονόητο να μπορούν να ψηφίζουν οι Έλληνες ομογενείς
Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση ο κ. Βελόπουλος είπε ότι θεωρεί αυτονόητο το ότι θα πρέπει να ψηφίζουν οι ομογενείς.
«Είμαι άνθρωπος της ομογένειας, γεννήθηκα στη Γερμανία και θεωρώ αυτονόητο οι Έλληνες ομογενείς να ψηφίσουν στην Ελλάδα. Δεν μπορεί να ψηφίζει ο κάθε ελληνοποιηθέντας Ιμπραήμ, Χασάν, Μεχμέτ και να μην ψηφίζει ο Έλληνας, ο Γιώργος, ο Νίκος, ο Σταύρος», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης και συνέχισε
«Άρα λοιπόν, σε αυτό συμφωνούμε επί της αρχής. Στις λεπτομέρειες θα τα βρούμε βέβαιοι γι' αυτό γιατί μας ενώνει ο κανόνας της λογικής. Οι ομογενείς είναι Έλληνες και πρέπει να τους δοθεί το δικαίωμα να ψηφίσουν».
Απαντώντας σε ερώτηση σχετική με τη στάση της Τουρκίας, ο κ. Βελόπουλος είπε ότι εξέφρασε στον Πρωθυπουργό τις απόψεις του κόμματός του και τόνισε:
«Ζήτησα από τον πρωθυπουργό να μας καλέσει για να ορίσουμε τις κόκκινες γραμμές της χώρας μας απέναντι στην Τουρκία. Θα επιμείνουμε σε αυτό και θα συνεχίσουμε να επιμένουμε. Αυτό που γίνεται τη στιγμή αυτή είναι βαρβαρότητα. Κόβουν κεφάλια ανθρώπων, τα επιδεικνύουν στις κάμερες, τα ανεβάζουν στα social media και είναι ντροπή, για όλον τον πολιτισμένο κόσμο να ανέχεται αυτή τη βαρβαρότητα».
Ερωτηθείς σχετικά ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης είπε πως δεν συζητήθηκε κατά τη συνάντηση το θέμα της εκλογής του προέδρου της Δημοκρατίας.
Η Ελληνική Λύση, είπε ο κ. Βελόπουλος, έχει την πρότασή της και θεωρεί ότι θα πρέπει να υπάρχει ένα πρόσωπο κοινής αποδοχής, όχι όμως επειδή σηματοδοτεί ιδεολογίες.
«Πρέπει όμως κάποια στιγμή να καταλάβουμε στην Ελλάδα ότι δε μπορεί ένα αριστερό κόμμα να ψηφίζει ένα δεξιό πολιτικό για πρόεδρο και ένα δεξιό κόμμα έναν αριστερό , όχι όμως πολιτικό ή κομματικό πρόσωπο που σηματοδοτεί άλλου ιδεολογίες Πρέπει να βρούμε τον καλύτερο Έλληνα πρεσβευτή της χώρας μας στο εξωτερικό».
Ερωτηθείς τέλος, γιατί η συνάντησή του με τον πρωθυπουργό ήταν σύντομη, ο κ. Βελόπουλος απάντησε.
«Εγώ δεν είμαι πολιτικός με τη στενή έννοια του όρου για να αμπελοφιλοσοφώ. Είμαι πολιτικός και επιχειρηματίας. Ο επιχειρηματίας ξέρει ότι το λακωνίζειν εστί φιλοσοφείν και ο χρόνος είναι χρήμα. Αφού συμφωνούμε, δεν θα συζητάμε για τις εντυπώσεις. Συμφωνούμε και προχωρούμε παρακάτω.
Βαρουφάκης: Συμφωνήσαμε πολύ περισσότερο από ό,τι διαφωνήσαμε
Οι συναντήσεις του πρωθυπουργού με τους πολιτικούς αρχηγούς ολοκληρώθηκαν το απόγευμα της Παρασκευής με τον επικεφαλής του ΜέΡΑ25 Γιάνη Βαρουφάκη, τον οποίο επίσης δέχθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου.
«Είχαμε μια πολύ καλή συνάντηση με τον πρωθυπουργό. Συμφωνήσαμε πολύ περισσότερο από ό,τι διαφωνήσαμε» δήλωσε από την πλευρά του ο επικεφαλής του ΜέΡΑ 25 Γιάνης Βαρουφάκης.

BINTEO: Οι Τούρκοι βομβάρδισαν «κατά λάθος» αμερικανικά στρατεύματα στην Συρία - Έντρομοι έτρεχαν οι Αμερικανοί για να σωθούν


Οι Τούρκοι βομβάρδισαν «κατά λάθος» αμερικανικά στρατεύματα στην Συρία - Έντρομοι έτρεχαν οι Αμερικανοί για να σωθούν




Το τουρκικό πυροβολικό άνοιξε πυρ κατά Αμερικανών στρατιωτών των ειδικών δυνάμεων στο λόφο Mashtenour στην περιοχή της πόλης Κομπάνι στη Συρία.

Την πληροφορία την έδωσαν οι μυστικές υπηρεσίες του Ιράκ και την επιβεβαίωσε Αμερικανός αξιωματούχος του Πενταγώνου.

H Άγκυρα ισχυρίζεται ότι η επίθεση έγινε «κατά λάθος», διότι πέρασαν τους Αμερικανούς για Κούρδους.

Ο ανώτερος αξιωματούχος του Πενταγώνου δήλωσε ότι οι τουρκικές δυνάμεις πρέπει να γνωρίζουν τις θέσεις των Η.Π.Α. "ως προς το εκατοστό".
Ο αξιωματούχος δεν μπόρεσε να προσδιορίσει τον ακριβή αριθμό του προσωπικού που ήταν παρόν, αλλά δήλωσε ότι ήταν "μικροί αριθμοί", δηλαδή κάπου μεταξύ 15 και 100 στρατιωτών, οι οποίοι απομακρύνθηκαν τάχιστα για να διασωθούν διότι η επίθεση ήταν πολύ ισχυρή.
Ουσιαστικά ο αξιωματούχος του Πενταγώνου λέει εμμέσως πως «δύσκολα» η επίθεση αυτή έγινε κατά λάθος, όμως για την Τουρκία μία ενδεχόμενη επίθεση σε Αμερικανούς στρατιώτες θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως «αυτοκτονία» αφού θα οπλίσει το χέρι των ΗΠΑ σε μία περίοδο που αυτές δείχνουν να μην επιθυμούν να επέμβουν.

Πάντως όπως αναφέρει το Reuters μέχρι στιγμής δεν έχει αναφερθεί κάποιος τραυματισμός, λόγω της ταχύτατης αποχώρησης των Αμερικανών.

Το ότι οι Τούρκοι γνώριζαν την ύπαρξη Αμερικανικών στρατευμάτων επιβεβαιώνει με tweet της και η ανταποκρίτρια του Independent Josie Ensor η οποία υποστηρίζει πως  αξιωματούχος του συνασπισμού της είπε «Ήξεραν ότι είμαστε εκεί, τους είπαμε τη θέση μας. Δεν υπάρχει άλλος στόχος στην περιοχή. Προσπαθούν να μας οδηγήσουν έξω. Εάν η Τουρκία μας αναγκάσει να φύγουμε, ώστε να καταλάβει το Κόμπανι, τελείωσαν όλα».
Μάλιστα αναφέρει πως η επίθεση ήταν τόσο σφοδρή που οι Αμερικανοί «σκέφτηκαν να ανταποδώσουν τα πυρά»

.



pronews.gr

Στα χέρια των ανθρώπων της ΕΥΠ κατάλογος με τα στοιχεία Τζιχανιστών

Στα χέρια των ανθρώπων της ΕΥΠ κατάλογος με τα στοιχεία Τζιχανιστών
Ένα σημαντικό «εργαλείο» έχουν στα χέρια τους οι Μυστικές Υπηρεσίες της Ευρώπης, ανάμεσα τους και η ελληνική (ΕΥΠ), όσον αφορά στην αντιμετώπιση των εν υπνώσει πυρήνων του Ισλαμικού Κράτους σε Ευρώπη και Μέση Ανατολή.
Αυτό το εργαλείο δεν είναι άλλο από τους καταλόγους Τζιχαντιστών που έπεσαν στα χέρια της Κουρδικής Πολιτοφυλακής και των Αμερικανών πρώην (;) συμμάχων τους, όταν κατέλαβαν την «πρωτεύουσα» του Ισλαμικού Κράτους την Ράκα.

Η γραφειοκρατία του «Ισλαμικού Κράτους» και η εμμονή του αρχηγού τους Αλ Μπαγκντάτι να γνωρίζει τα πάντα και να καταγράφονται τα πάντα, αποδείχθηκε «λίρα εκατό» για τις Μυστικές Υπηρεσίες της Δύσης, καθώς πλέον γνωρίζουν τους μαχητές του ISIS, απλά γιατί έχουν στα χέρια τους τα «δελτία» των μαχητών του «Ισλαμικού Στρατού» αλλά και τις φωτογραφίες τους.

Μάλιστα και σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, αυτό που ενδιαφέρει περισσότερο τις Μυστικές υπηρεσίες της Δύσης είναι οι Ευρωπαίοι Μουσουλμάνοι που πολέμησαν στις τάξης του «Ισλαμικού Κράτους» και πλέον είναι σε θέση να επιστρέψουν στην «Γηραιά Ήπειρο», προφανώς με προθέσεις όχι αγαθές, ακολουθώντας τις διαταγές του αρχηγού τους Αλ Μπαγκντάτι, ο  οποίος τους κάλεσε, έπειτα από την κατάρρευση του ISIS, να επιστρέψουν στις πατρίδες τους και να μεταφέρουν τον «τρόμο έξω από τις πόρτες των απίστων».

Εξειδικευμένο προσωπικό για αναγνώριση τζιχαντιστών στα κέντρα υποδοχής

Ένας τέτοιος κατάλογος λοιπόν έφτασε και στα χέρια των στελεχών της ΕΥΠ αλλά και στους αρμόδιου Τμήματος Διεθνούς τρομοκρατίας της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας και πλέον αποτελεί ένα σοβαρό μπούσουλα για τα κλιμάκια των ειδικών υπηρεσιών και της ΕΥΠ, που έχουν «φυτέψει» μάτια και αυτιά στα νησιά του Βορείου Αιγαίου, που δέχονται άλλωστε τον μεγαλύτερο όγκο των μεταναστευτικών ροών.

Πλέον και έπειτα από την επίθεση των τουρκικών δυνάμεων στην βορειοανατολική Συρία, πολλοί είναι αυτοί που εκφράζουν ανοιχτά φόβους για «εισβολή» Τζιχαντιστών στην Δύση, καθώς κατά το παρελθόν και μάλιστα το πρόσφατο, η Τουρκία είχε κατηγορηθεί πως διατηρούσε στενές επαφές με υψηλόβαθμα στελέχη του ISIS.

Για το λόγο αυτό τα στελέχη της ΕΥΠ και της Αντιτρομοκρατικής έχουν φροντίσει στα κέντρα υποδοχής μεταναστών να υπάρχει εξειδικευμένο προσωπικό, το οποίο πραγματοποιεί ενδελεχείς ελέγχους και μάλιστα με ειδικό λογισμικό, στα στοιχεία των μεταναστών και στα έγγραφα που παρουσιάζουν.


Ρεπορτάζ: Θεοδόσης Πάνου
 Newsit.gr

Ο Ρόμπερτ ντε Νίρο ξεσπαθώνει κατά Τραμπ: «Πούλησε» τους Κούρδους για ένα γαμ@@@ένο ξενοδοχείο

Σκληρή κριτική στον Ντόναλντ Τραμπ ασκεί ο Ρόμπερτ ντε Νίρο, με αφορμή τη στάση των ΗΠΑ στην τουρκική εισβολή στη Συρία, με στόχο τους Κούρδους.
Ο χολιγουντιανός ηθοποιός δημοσίευσε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter ένα βίντεο με τον Αμερικανό Πρόεδρο και την κόρη του, Ιβάνκα, από τα εγκαίνια του Trump Tower στην Τουρκία, γράφοντας: Ας το πω δυνατά και καθαρά: Ο Τραμπ πουλάει τις ζωές των Κούρδων για ένα γαμ@@@μένο ξενοδοχείο!»

Διαβαστε περισσότερα εδώ

BINTEO -Συρία: Ανυποχώρητες οι δυο πλευρές! «Δεν κάνουμε πίσω» λέει ο Ερντογάν – Το μήνυμα των Κούρδων

Συρία: Ανυποχώρητες οι δυο πλευρές! «Δεν κάνουμε πίσω» λέει ο Ερντογάν – Το μήνυμα των Κούρδων
Συγκλονίζει η κούρδισσα μαχήτρια Ντελάλ που μιλώντας στο κεντρικό δελτίο του ΣΚΑΙ δεν δίστασε να πει πως “θα πολεμήσουμε μέχρι να πεθάνουμε”, αναφερόμενη στην εισβολή των Τούρκων στη Συρία.

Η Ντελάλ κάνει λόγο για απόπειρα εθνοκάθαρσης των Κούρδων από τις τουρκικές δυνάμεις που έχουν εισβάλει στη Συρία και τονίζει πως “η κατάσταση αυτή τη στιγμή στη Ροζάβα είναι άσχημη”. Να σημειώσουμε πως Ροζάβα αποκαλούν οι Κούρδοι το αυτόνομο κράτος που έχουν ανακηρύξει στη Βόρεια Συρία.

Όπως τονίζει “το Αφρίν μας έδειξε πως η γενναιότητα και το κουράγιο δεν αρκούν για να κερδίσεις ένα πόλεμο όπως κάναμε με το ISIS. Μέλη του YPJ πέθαναν πολεμώντας το ΙΚ για να είμαστε ασφαλείς. Τώρα πεθαίνουμε για να σώσουμε τον κόσμο» δηλώνει η μαχήτρια.
Μάλιστα σύμφωνα με τη Ντελάλ η αντίδραση του YPJ μπορεί να είναι μόνο ένα πράγμα. Να υπερασπιστεί τον εαυτό του και τις αδελφές του. «Στόχος της Τουρκίας είναι η κουρδική εθνοκάθαρση. Το Άφριν μας έδειξε ότι η Τουρκία μπορεί να βομβαρδίζει μέχρι να τους σκοτώσει όλους και να τρομοκρατεί τους πολίτες για να φύγουν από τα σπίτια τους. Θέλουμε απεγνωσμένα να αποφύγουμε ένα νέο Αφρίν, αλλά η Τουρκία είναι αφοσιωμένη στην εθνοκάθαρση των Κούρδων», αναφέρει χαρακτηριστικά. Το YPJ (Women’s Protection Units) έχει πάνω από 20.000 μαχήτριες που πολέμησαν εναντίον του Ισλαμικού Κράτους.

Δεν υποχωρεί ο Ερντογάν! Δεν τερματίζει την εισβολή παρά τις “απειλές”

Η Τουρκία «δεν θα τερματίσει» τη στρατιωτική επιχείρηση που διεξάγει στη Συρία εναντίον της κουρδικής πολιτοφυλακής την οποία στηρίζει η Δύση.

Αυτό διαβεβαίωσε ο πρόεδρος της χώρας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, απορρίπτοντας τις «απειλές» που διατυπώνονται προς αυτήν την κατεύθυνση.
«Παρά τα όσα ορισμένοι λένε, εμείς δεν θα τερματίσουμε αυτήν» την επιχείρηση εναντίον των Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG) στη βορειοανατολική Συρία, δήλωσε ο Ερντογάν, κατά τη διάρκεια μιας ομιλίας στην Κωνσταντινούπολη.

«Δεχόμαστε τώρα απειλές από αριστερά και δεξιά, μας λένε «Σταματήστε». Δεν θα κάνουμε πίσω», σημείωσε ο Τούρκος πρόεδρος.
«Θα συνεχίσουμε τη μάχη μας εωσότου όλοι οι τρομοκράτες υποχωρήσουν νοτίως των 32 χλμ» σε βάθος, στα οποία προβλέπεται να επεκταθεί η «ζώνη ασφαλείας», υπογράμμισε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Η Τουρκία θα εγγυηθεί την ασφάλεια στα σύνορά της και την ασφαλή επιστροφή των Σύρων απομακρύνοντας τις τρομοκρατικές ομάδες από τα ανατολικά του Ευφράτη ποταμού, όπως κάναμε με την περιοχή δυτικά του Ευφράτη», είπε ο Τούρκος πρόεδρος.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η επιχείρηση Πηγή της Ειρήνης στοχεύει στο να προστατεύσει τα δικαιώματα όλων των ανθρώπων της βόρειας Συρίας, των Αράβων, των Κούρδων, των Γεζίντι, των Χαλδαίων κι όχι να διαμελίσει τη Συρία.
.





 Newsit.gr

Να μας γίνει μάθημα η προδοσία του κουρδικού λαού και ο ρόλος της Ρωσίας και των ΗΠΑ



Τραμπ – Πούτιν: Μία συνάντηση που τα είχε όλα


Νίκος Χειλαδάκης



Εδώ και καιρό ο Ερντογάν είχε αναγγείλει ουσιαστικά μια επικείμενη γενοκτονία του κουρδικού λαού χωρίς καμία ουσιαστική διεθνή αντίδραση, βομβαρδίζοντας αμάχους και για άλλη μια φορά βάφοντας τα χέρια του με το κουρδικό αίμα.

Οι Κούρδοι, που μέχρι σήμερα είχαν σηκώσει στις πλάτες τους όλο το βάρος του πολέμου κατά των ισλαμιστών δολοφόνων που στηρίζει η Τουρκία, τώρα βρίσκονται ξανά αντιμέτωποι με μια από τις πιο ισχυρές στρατιωτικές μηχανές του κόσμου.

Σε όλα αυτά ο ρόλος της Ρωσίας είναι ρόλος Πιλάτου με την προδοσία του κουρδικού λαού. Ενώ τους είχε στηρίξει όσο πολεμούσαν τους δικούς της εχθρούς, τους Τζιχαντιστές, τώρα οι Ρώσοι έχουν δώσει κυριολεκτικά το πράσινο φως, χωρίς να το ομολογούν φανερά, στον Ερντογάν να διαπράξει τα νέα του εγκλήματα.

Δυστυχώς οι Ρώσοι έβαλον μπροστά τα οικονομικά συμφέροντα τους και ταυτίστηκαν με ένα παραδοσιακό εχθρό τους. την Τουρκία. που τώρα συνομιλεί μαζί τους κάθε λίγο και λιγάκι ενισχύοντας την δικτατορία του Ερντογάν, ενώ τον αφήνουν ελεύθερο να εισβάλλει στην Συρία παρά την έντονη αντίδραση του Άσαντ που τον έχουν «αδειάσει» κυριολεκτικά.

Από την άλλη μεριά οι Αμερικανοί που μέχρι σήμερα στήριζαν τους Κούρδους τώρα κάνουν τουλάχιστον προς το παρόν την… «πάπια», μέχρι που οι Τούρκοι θα αρχίσουν να τους χτυπούν και αυτούς και τότε να… δούμε τι θα γίνει.
Όλα αυτά δείχνουν για άλλη μια φορά τον μεγάλο κυνισμό που επικρατεί στις διεθνείς σχέσεις και πως ένας αιμοσταγής δικτάτορας, όπως είναι ο Ερντογάν, στηρίζεται από τους Ρώσους ενώ η Ευρώπη έχει πιει κυριολεκτικά το αμίλητο νερό.

Το παιχνίδι όμως ακόμα δεν έχει τελειώσει και το τι θα γίνει στη συνέχεια θα εξαρτηθεί από πολλούς παράγοντες, από τους οποίους ένας σημαντικός είναι το τι θα γίνει στο εσωτερικό της Τουρκίας όπου το κουρδικό «καζάνι» δεν έπαψε να «βράζει» επικίνδυνα.

Πάντως εμείς θα πρέπει να πάρουμε το μάθημα μας και επιτέλους να καταλάβουμε πως μόνο όταν κρατάς μια ανένδοτη και αποφασιστική στάση στα εθνικά θέματα τότε όλοι θα σε σεβαστούν, όπως το τουρκικό παράδειγμα.


*Ο Νίκος Χειλαδάκης είναι Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος

Ο Δήμαρχος Άρτας αρνείται να δεχθεί φερόμενους"πρόσφυγες" και λάθρο μετανάστες το πρώην στρατόπεδο της πόλης


Την αντίθεσή του στο ενδεχόμενο αξιοποίησης του Στρατοπέδου ΚΕΝ Άρτας, πρώην ΚΕΥΓ, σε κλειστό προαναχωρησιακό κέντρο φιλοξενίας για μετανάστες και πρόσφυγες εξέφρασε ο δήμαρχος Αρταίων,
Χρήστος Τσιρογιάννης με επιστολή του προς τον γ.γ. Μεταναστευτικής Πολιτικής, Πάτροκλο Γεωργιάδη και τον ειδικό γραμματέα Πρώτης Υποδοχής, Μάνο Λογοθετίδη Ο κ. Τσιρογιάννης, απευθυνόμενος στον κ. Γεωργιάδη και τον Λογοθέτη, αναφέρει τους λόγους για τους οποίους, «η εν δυνάμει αξιοποίηση του Στρατοπέδου θα δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα απ' όσα θεωρητικά θα λύσει».


Ποιους λόγους επικαλείται:

Οι λόγοι τους οποίους επικαλείται ο δήμαρχος Αρταίων σχετίζονται με τη γεωγραφική θέση του Στρατοπέδου, καθώς αυτό γειτνιάζει με πολλά σχολικά συγκροτήματα της πόλης.
Παράλληλα, ο κ. Τσιρογιάννης σημειώνει ότι η πολιτική που ασκήθηκε όλο το προηγούμενο διάστημα έφερε το θέμα των προσφύγων και των μεταναστών στη χώρα μας σε οριακό σημείο, τονίζοντας ότι η Άρτα δεν μπορεί να συμπεριληφθεί στον ευρύτερο σχεδιασμό. 
Ο δήμαρχος κοινοποίησε την επιστολή, τόσο στα συναρμόδια υπουργεία Προστασίας του Πολίτη και Εθνικής Άμυνας όσο και στον περιφερειάρχη Ηπείρου, Αλέξανδρο Καχριμάνη και τους βουλευτές του νομού.
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λαφαζάνης για ομολογία Βούτση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν απροετοίμαστος να κυβερνήσει: Όταν το είπα εγώ μου έλεγαν «θα μας κάψεις»


laf-voutsis

Είπε στον ΘΕΜΑ 104,6: Είχαμε έναν ΣΥΡΙΖΑ που βάδιζε προς τη διακυβέρνηση και δεν είχε πρόγραμμα με αρχή και μέση, τέλος για το τι θα κάνει στη διακυβέρνηση

Αίσθηση έχει προκαλέσει η ομολογία του πρώην προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση ο οποίος χωρίς περιστροφές είπε, κατά την παρουσίαση του βιβλίου του Αριστείδη Μπαλτά, ότι το 2015 ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ήταν έτοιμος να αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας.



Στο θέμα αναφέρθηκε στον ΘΕΜΑ 104,6 ο Παναγιώτης Λαφαζάνης ο οποίος το 2012 είχε κάνει μια παρόμοια δήλωση και είχε προκαλέσει τότε μεγάλες αντιδράσεις.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν εντελώς ανέτοιμος και απροετοίμαστος για να αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας» επανέλαβε ο κ. Λαφαζάνης αποκαλύπτοντας ότι τότε «με έπαιρνε τηλέφωνο ο Τσίπρας και μου έλεγε "θα μας κάψεις", αυτά υπονομεύουν την προοπτική μας» είπε ο κ. Λαφαζάνης.

Όπως εξήγησε «εγώ για να βοηθήσω έκανα αυτές τις δηλώσεις για να αναδείξω μια αλήθεια που έπρεπε ο ΣΥΡΙΖΑ να αναλάβει κεντρικά υπόψην του γιατί μπαίναμε σε μια φάση που πλησίαζε η διακυβέρνηση της χώρας. Δυστυχώς, τα κατεστημένα κόμματα έχουν μια απίστευτη βουλιμία εξουσίας».

«Το σύστημα του ΣΥΡΙΖΑ ήταν στη λογική εδώ και τώρα κυβέρνηση και έβαζε σε δεύτερη, τρίτη, τέταρτη, μοίρα το πώς θα κυβερνήσει. Είχαμε έναν ΣΥΡΙΖΑ που βάδιζε προς τη διακυβέρνηση και δεν είχε πρόγραμμα με αρχή και μέση, τέλος για το τι θα κάνει στη διακυβέρνηση» συνέχισε ο κ. Λαφαζάνης.

Όπως είπε, μάλιστα, «λέγαμε ότι θα καταργήσουμε τα μνημόνια και δεν είχαμε αναλύσει τις συνέπειες από μια τέτοια κίνηση».





Διευκρινιστική δήλωση Βούτση

Μετά το σάλο που δημιουργήθηκε ο Νίκος Βούτσης το πρωί της Παρασκευής προχώρησε σε διευκρινστική δήλωση υποστηρίζοντας ότι αναφερόταν στην έλλειψη ετοιμότητας «σε σχέση, όπως διευκρίνισα μάλιστα, με την προετοιμασία του ανθρώπινου δυναμικού ανά Υπουργείο και Οργανισμό».

Η νέα δήλωση του κ. Βούτση έχει ως εξής:

Μερικές φορές, δυστυχώς, χρειάζονται διευκρινήσεις και για τα πολιτικά αυτονόητα. Μιλώντας για τις εμπειρίες διακυβέρνησης, οι οποίες καταγράφονται στο πολύ καλό και χρήσιμο βιβλίο του Αριστείδη Μπαλτά, επεσήμανα το γεγονός ότι ενώ προγραμματικά και από πλευράς στελεχιακού δυναμικού ο ΣΥΡΙΖΑ είχε προετοιμαστεί για το ορατό σοβαρό ενδεχόμενο από το 2012 κιόλας, ανάληψης της διακυβέρνησης της χώρας, ήταν σαφές και εύλογο εφόσον η Αριστερά δεν είχε διαδραματίσει ποτέ τέτοιο ρόλο να υπάρχει μια έλλειψη ετοιμότητας σε σχέση, όπως διευκρίνισα μάλιστα, με την προετοιμασία του ανθρώπινου δυναμικού ανά Υπουργείο και Οργανισμό.

Η ιστορία και η πράξη έδειξαν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πορεύτηκε με τόλμη και ετοιμότητα, αποτελεσματικά και σε αυτό το πεδίο.

Η "Εφορία" ΑΑΔΕ Καστοριάς τη Δευτέρα 14 Οκτωβρίου θα είναι Κλειστή


Ανακοίνωση
Τη Δευτέρα 14 Οκτωβρίου 2019 από 10:30 έως 12:00πμ η Δ.Ο.Υ. θα είναι κλειστή προς το κοινό λόγω επίσκεψης του Αναπληρωτή Διοικητή της Α.Α.Δ.Ε
Ο Διευθυντής Της Δ.Ο.Υ.
Στόικος Νικόλαος

Βούτσης: Δεν ήμασταν έτοιμοι να κυβερνήσουμε το 2015 - Αποκάλυψη για το 2014

       
     


«Δεν ήμασταν έτοιμοι να κυβερνήσουμε το 2015» παραδέχθηκε το βράδυ της Πέμπτης ο ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και τέως πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης. Μιλώντας στην παρουσίαση του βιβλίου του Αριστείδη Μπαλτά με τίτλο «Εντός παρενθέσεως;», ο κ.  Βούτσης μίλησε για την πορεία του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία, υπογραμμίζοντας πως η αποτίμηση της ήττας του κόμματος πρέπει να γίνει «συντεταγμένα και τολμηρά».

«Ενώ ήμασταν προετοιμασμένοι πάρα πολύ στα τρία χρόνια που ήμασταν αξιωματική αντιπολίτευση σε ψηφίδες προγραμματικές (...) για το τι πρέπει να κάνουμε, και με ένα δυναμικό με νέους συντρόφους, που τότε έρχονταν με την εμπειρογνωμοσύνη τους, τα πτυχία τους, να βοηθήσουν, ενώ ήμασταν έτοιμοι για αυτά, ήμασταν πάρα πολύ μακριά από το να είμαστε έτοιμοι για διακυβέρνηση. Και ήμασταν επίσης μακριά από την οργάνωση της διακυβέρνησης» σημείωσε.

«Είμαι ευθύς, λέω ότι δεν υπήρχε σε κανένα υπουργείο, καμία οργάνωση βάσης ή οργάνωση μελών, όπως τα λέμε τώρα… Πουθενά. Σε κανένα υπουργείο, σε κανένα μαζικό χώρο» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο Νίκος Βούτσης αποκάλυψε ακόμα ότι «υπήρχε διαφωνία σε κλειστούς κύκλους για το αν θα προχωρήσουμε το ‘14 στην πτώση της κυβέρνησης Σαμαρά, με αφορμή την εκλογική προεδρία ή δε θα προχωρούσαμε, με αφορμή τις πληροφορίες που είχαμε, όσες είχαμε, και την εκτίμηση που είχαμε από αυτές τις πληροφορίες  για το πώς ετοιμαζόντουσαν οι ξένοι κλπ»

Αναφερόμενος εξάλλου στη διεύρυνση του ΣΥΡΙΖΑ μίλησε για την ανάγκη μιας «γενναίας πολιτικής συμμαχιών».





Πηγή: skai.gr

Κοινωνικό μέρισμα 2019: Από τι κινδυνεύει η καταβολή του



Μπορεί να μην έχει γίνει αντιληπτό αλλά από τη αρχή του χρόνου έχουν διατεθεί σε θετικά μέτρα (που δεν είχαν εγκριθεί στο προϋπολογισμό του 2019) ποσά ύψους 1,4 και 1,5 δισ. ευρώ από την προηγούμενη και τη σημερινή κυβέρνηση. Ωστόσο είναι πιθανό να εντοπιστούν άλλα 500 – 600 εκατ. ευρώ που θα γίνουν το κοινωνικό μέρισμα του 2019.

Ήδη μέσα στο 2019 έχει δοθεί ως «δώρο Πάσχα» τον περασμένο Μάιο, ένα βοήθημα προς τους συνταξιούχους που κόστισε περίπου 830 εκατ. ευρώ, το οποίο ονομάστηκε 13η σύνταξη από την προηγούμενη κυβέρνηση. Μαζί με τις μειώσεις του ΦΠΑ υιοθετήθηκε ένα πακέτο κόστους 1,1 δισ. ευρώ που δεν είχε υπολογιστεί για φέτος,

Μετά την αλλαγή της κυβέρνησης και το κλείσιμο του κενού που υπολογίζονταν για φέτος στο 1,8 δισ. ευρώ η σημερινή ηγεσία του Υπουργείου Οικονομιών ψήφισε την μεγαλύτερη μείωση του ΕΝΦΙΑ (το κόστος έφτασε τα 506 εκατ. ευρώ) αλλά και τη βελτίωση της ρύθμισης των 120 δόσεων. Έχει υποσχεθεί ήδη περισσότερα και για περισσότερους σε ότι αφορά στο επίδομα θέρμανσης, το οποίο θα δοθεί σε δυο δόσεις ξανά στο σύνολό του μέσα στο 2019.
Παρόλα αυτά μετά τις πρόσφατες επαφές που είχε στο Λουξεμβούργο ο υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας δήλωσε ότι ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ για φέτος δεν διατρέχει κανέναν κίνδυνο.

Από πού θα φουσκώσει το πλεόνασμα

Ο επιπλέον δημοσιονομικός χώρος θα μπορούσε να προέλθει από την αναθεώρηση μέρους των δαπανών από όπου φαίνεται να προκύπτει ένα πλεόνασμα της τάξης των 1,1 δισ. ευρώ. Ειδικότερα:
– Σε ένα πρώτο έλεγχο που έχει γίνει τους προηγούμενους 2,5 μήνες έχουν εντοπιστεί δαπάνες ύψους περίπου 500 εκατ. ευρώ, οι οποίες ήταν με ενταγμένες στον προϋπολογισμό αλλά δεν θα υλοποιούνταν ποτέ.

– Στο προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2020 ανακοινώνεται επίσημα ότι το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων για φέτος δεν θα ξεπεράσει τα 6,15 δισ. ευρώ από 6,75 δισ. ευρώ που είχε προγραμματιστεί από την αρχή του χρόνου. Η διαφορά, η οποία φτάνει στα 600 εκατ. ευρώ προκύπτει από το γεγονός ότι λόγω των εκλογών αλλά και την κατανομής κονδυλίων που έκανε η προηγούμενη κυβέρνηση υπάρχουν προγραμματισμένα έργα, τα οποία δεν μπορούν να προχωρήσουν όσο αναμενόταν στις αρχές του χρόνου.

Ποιες «τρύπες» πρέπει να κλείσουν

Μαζί με τις δαπάνες που δεν θα γίνουν όμως στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους βρήκαν και άλλες που έχουν καθυστερήσει όπως οι προσλήψεις που είχε εξαγγείλει για φέτος η προηγούμενη

Κυβέρνηση αλλά δεν έχουν ακόμη ολοκληρωθεί.
Ανησυχία προκαλούν επίσης και οι έκτακτες υποχρεώσεις. Η πρώτη από αυτές είναι οι κεφαλαιακές ενισχύσεις που θα πρέπει να γίνουν μόλις προχωρήσει το σχέδιο για την διάσωση της ΔΕΗ από το δημόσιο, το οποίο ως γνωστό είναι ο βασικός μέτοχος της εταιρίας.

Η μεγαλύτερη επισφάλεια είναι οι δικαστικές αποφάσεις όπως η πρόσφατη του Συμβουλίου της Επικρατείας για το τελευταίο ασφαλιστικό νόμο. Η απόφαση δεν έχει καθαρογραφεί και εξ αυτού κανείς δεν μπορεί να είναι απολύτως βέβαιος για το κόστος που θα έχει για τον προϋπολογισμό από φέτος ακόμη.


Πηγές: news247
aftodioikisi.gr

Κατατέθηκε στην Ε.Ε. η πρόταση της Δυτικής Μακεδονίας για εφαρμογές και επενδύσεις στην τεχνολογία υδρογόνο


Με τη συμμετοχή του Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας κ. Γεωργίου Κασαπίδη στην εκδήλωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την τεχνολογία του υδρογόνου, σηματοδοτείται επισήμως και έμπρακτα το ενδιαφέρον της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας να εμπλακεί ενεργά στις επενδύσεις μεγάλης κλίμακας που προγραμματίζει η Ε.Ε. στον τομέα αυτόν.

Ο κος Κασαπίδης τεκμηρίωσε προς τους εκπροσώπους της επιτροπής, την αναγκαιότητα και τους λόγους για τους οποίους η Δυτική Μακεδονία επιθυμεί να υιοθετήσει τη σύγχρονη αυτή ενεργειακή τεχνολογία.

 

Η πρόταση που αφορά την Ελλάδα δια μέσω της Δυτικής Μακεδονίας, υποστηρίχθηκε αργότερα επιστημονικά και τεχνικά  από τον Διευθυντή του ερευνητικού κέντρου του Δημόκριτου κου Στούμπου και από τον ιδρυτή Γερμανοϊταλικής εταιρείας που εξειδικεύεται στη συγκεκριμένη τεχνολογία.

Η πρόταση αφορά στη δημιουργία παραγωγικής υποδομής υδρογόνου ισχύος 1 GW από ΑΠΕ για αποθήκευση και χρήση στις μεταφορές και την τηλεθέρμανση,  παράλληλα με την εμπορία της πλεονάζουσας ποσότητας. Η τεχνολογία παραγωγής που προτείνεται είναι η πλέον σύγχρονη και καινοτόμος τη στιγμή αυτή παγκοσμίως, ενώ η υποδομή των Α.Π.Ε. σε μέγεθος είναι εμβληματική για την Ευρώπη.

Ο φάκελος τεκμηρίωσης της φιλόδοξης αυτής πρότασης που θα κατατεθεί τους προσεχείς μήνες, θα συνταχθεί από Έλληνες και ξένους επιστήμονες και ερευνητές, ενώ θα συντονιστεί από την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας.
Η αξιολόγηση του θα γίνει εντός του νέου έτους και θα ανταγωνιστεί άλλες επτά προτάσεις αντίστοιχων συνασπισμών ευρωπαϊκών χωρών. Την πρόταση ελληνικού ενδιαφέροντος υποστηρίζουν επίσημα  η Γερμανία, η Ιταλία το Βέλγιο ενώ έχει  ενδιαφερθεί άλλη μια χώρα.
Οι υποδομές, δράσεις και επενδύσεις που θα λάβουν χώρα εφόσον εγκριθεί ο φάκελος, θα αντλήσουν χρηματοδότηση από το πρόγραμμα IPCEI καθώς και άλλα ευρωπαϊκά και εθνικά προγράμματα ενώ προβλέπεται και σημαντική μόχλευση ιδιωτικών κεφαλαίων και δημιουργία σημαντικού αριθμού νέων θέσεων εργασίας.