17 Ιανουαρίου 2020

Ελληνογαλλική αρμάδα με αεροπλανοφόρο Charles de Gaulle αποπλέει από Τουλόν για Λιβύη προς συνάντηση τουρκικού Στόλου!





 Ελληνογαλλική αρμάδα με αεροπλανοφόρο Charles de Gaulle αποπλέει από Τουλόν για Λιβύη προς συνάντηση τουρκικού Στόλου!

(Αρχικό κείμενο 18.47 - Ανανέωση): Ελληνογαλλική αρμάδα, με την Ομάδα Μάχης του γαλλικού αεροπλανοφόρου R91 Charles de Gaulle, μία ελληνική φρεγάτα κι ένα ελληνικό υποβρύχιο Type 214, θα αρχίσουν να επιχειρούν από κοινού στα ανοικτά της Λιβύης και να περιπολούν στην Ανατολική Μεσόγειο σε αποστολής «καταστολής» του τουρκικού Στόλου, από την ερχόμενη Κυριακή 19 Ιανουαρίου.

Μία ελληνική φρεγάτα κλάσης MEKO 200HN, η F453 «ΣΠΕΤΣΑΙ» μαζί με το γαλλικό αεροπλανοφόρο, μία φρεγάτα FREMM, ένα πυρηνικό υποβρύχιο βαλλιστικών πυραύλων του γαλλικού Ναυτικού και ένα πλοίο υποστήριξης θα πλεύσουν προς την Λιβύη και την Ανατολική Μεσόγειο προς συνάντηση του τουρκικού Στόλου.
Θα φτάσουν στα ανοικτά της Λιβύης απέναντι από τον τουρκικό Στόλο που έχει αναπτυχθεί εκεί, το βράδυ της 20ης Ιανουαρίου.

Επίσης ένα ελληνικό υποβρύχιο Type 214 θα πλεύσει στα ανοικτά της Λιβύης σε αποστολή προστασίας του R91 Charles de Gaulle, αφού θεωρείται ότι και το τουρκικό Ναυτικό έχει στείλει ήδη δύο υποβρύχια κλάσης 209/1400 στα ανοικτά της Λιβύης σε αποστολή προστασίας των τουρκικών φρεγατών, οπότε απαιτείται ενίσχυση της προστασίας της Ομάδας Μάχης του αεροπλανοφόρου.
Μαχητικά αεροσκάφη F-16 Block 52+ από την 115 ΠΜ και ένα αεροσκάφος EMB-145 Erieye από την 112 ΠΜ, θα διατεθούν σε υποστήριξη της αρμάδας που είναι η ισχυρότερη από την εποχή που τα αμερικανικά αεροπλανοφόρα περιπολούσαν στην Μεσόγειο.
Το γαλλικό αεροπλανοφόρο μεταφέρει 28 μαχητικά Rafale-M, δύο αεροσκάφη εναέρια ραντάρ E-2C Hawkeye και μέχρι 12 μεταφορικά ελικόπτερα και ειδικών επιχειρήσεων.

Η Τουρκία προσπαθώντας να προλάβει την μετάπτωση σε κατάσταση μειονεκτικής θέσης στην Λιβύη, στέλνει δύο ακόμα πολεμικά σκάφη.
Στις δύο τουρκικές φρεγάτες, που περιπολούν στα ανοικτά της Τρίπολης, προστίθενται μία ακόμα φρεγάτα, και μία κορβέτα με προφανή σκοπό και στόχο να ενισχυθεί η αντιαεροπορική προστασία και ανθυποβρυχιακή καθώς και οι τρεις φρεγάτες είναι κλάσης "G", δηλαδή οι αναβαθμισμένες πρώην αμερικανικές φρεγάτες κλάσης O.H.Perry με τον καλύτερο αντιαεροπορικό οπλισμό σε ολόκληρη την Μεσόγειο, πλην των φρεγατών FREMM: 40 βλήματα SM-1 MR με 75 χλμ. ακτίνα δράσης και και 32 βλήματα ESSM με ακτίνα δράσης 50 χλμ.

Μαζί με τις φρεγάτες κλάσης "G", στέλνει κι ένα πλοίο υποστήριξης, ενώ υπάρχουν και δύο τουρκικά υποβρύχια τα οποία έχουν εντοπιστεί στην περιοχή, Τype 209/1400.

Oι τουρκικές φρεγάτες σύμφωνα με πληροφορίες του ελληνικού ΓΕΕΘΑ που παρακολουθεί την πορεία τους, είναι οι TCG Göksu (F-497), TCG Gökçeada (F-494), TCG Gediz (F-495) και η κορβέτα TCG Bozcaada (F-500), ένα παλιό γαλλικό πλοίο, αλλά αναβαθμισμένο, ειδικό σε αποστολές ανθυποβρυχιακού πολέμου, αλλά και εξοπλισμένη με Exocet ΜΜ-38.

..



  Κοινοποιήστε το



  pronews.gr




ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΠΡΟΒΟΛΗ ΧΟΡΗΓΩΝ
















Biokott - Bioflorina Παραδοσιακά χειροποίητα γλυκά -μαρμελάδες -λικέρ
Bioflorina   κλίκ  εδώ

Συνάντηση- Κ.Μητσοτάκη με Χ.Χαφτάρ: Αποφασίζουν για την αποστολή ελληνικών στρατιωτικών δυνάμεων στην Λιβύη








Συνάντηση- Κ.Μητσοτάκη με Χ.Χαφτάρ: Αποφασίζουν για την αποστολή ελληνικών στρατιωτικών δυνάμεων στην Λιβύη


Την αποστολή ελληνικών στρατιωτικών δυνάμεων στην Λιβύη, προκειμένου να συμμετάσχει στην διαδικασία ειρήνευσης της χώρας και εκπαίδευσης των νέων λιβυκών ενόπλων δυνάμεων, αποφάσισαν στην συνάντησή τους ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο ηγέτης του Λιβυκού Εθνικού Στρατού, στρατηγός Χαλίφα Χαφτάρ.

Eπίσης συμφωνήθηκε η συμμετοχή ελληνικών στρατιωτικών δυνάμεων στην επιβολή εμπάργκο στη μεταφορά όπλων προς τη Λιβύη, με τον όρο όμως ότι θα συμμετάσχουν και άλλα μέλη κράτη της ΕΕ, καθώς πιθανότατα αυτή η στρατιωτική δομή  θα έρθει σε αντιπαράθεση με την Τουρκία.

Σε ότι αφορά την σύνθεση των δυνάμεων, αυτή αφορά κυρίως στελέχη των ελληνικών ειδικών δυνάμεων, αλλά και του πυροβολικού και του Πολεμικού Ναυτικού.
Στην συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο γραφείο του πρωθυπουργού στη Βουλή, καθώς δεν ήταν επίσημη η επίσκεψη, και διήρκησε 40 λεπτά, ο Χ.Χαφτάρ επίσης ενημέρωσε τον Ελληνα πρωθυπουργό για την κατάσταση στην Λιβύη και για τις επιδιώξεις του ενόψει της Διάσκεψης του Βερολίνου.
Ο κ. Χαφτάρ ανέπτυξε αναλυτικά τον αντιπαραγωγικό ρόλο που διαδραματίζουν οι έξωθεν παρεμβάσεις στην χώρα του, στο στρατιωτικό αλλά και στο πολιτικό επίπεδο. Εκτίμησε ότι ο λιβυκός λαός θα πρέπει να αφεθεί να αποφασίσει για το μέλλον του μέσω μιας πανεθνικής συνέλευσης, χωρίς αποκλεισμός.

Ο παρεμβατικός ρόλος της Τουρκίας
Ο κ. Χαφτάρ κατήγγειλε ειδικότερα τον αρνητικό παρεμβατικό ρόλο της Τουρκίας και δήλωσε ότι αμφότερα τα μνημόνια Σάρατζ - Τουρκίας είναι άκυρα, επειδή αντιβαίνουν στο διεθνές δίκαιο αλλά και επειδή έχουν υπογραφεί από κυβέρνηση που δεν έχει την προς τούτο νομιμοποίηση.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε την ανάγκη εξεύρεσης πολιτικής λύσης στην λιβυκή κρίση και παρότρυνε τον κ. Χαφτάρ να τηρήσει εποικοδομητική στάση στη Διάσκεψη του Βερολίνου. Υπογράμμισε ότι η κατάπαυση του πυρός είναι το αναγκαίο πρώτο βήμα για την αποκατάσταση της ασφάλειας και την απομάκρυνση των μισθοφόρων, πράγμα που θα επιτρέψει την έναρξη της πολιτικής διαδικασίας επίλυσης.
Άκυρο το μνημόνιο Ερντογάν-Σάρατζ
Από την συζήτηση, η οποία κάλυψε σε βάθος όλα τα θέματα για το ευρύτερο περιβάλλον ασφαλείας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, συγκρατείται η ξεκάθαρη τοποθέτηση του κ. Χαφτάρ για την ακυρότητα του Μνημονίου Σάρατζ - Τουρκίας και η δέσμευσή του για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών με την Ελλάδα.
Ζοζέπ Μπορέλ: Η ΕΕ πρέπει να είναι έτοιμη να στείλει στρατιώτες στη Λιβύη
«Εάν υπάρξει κατάπαυση του πυρός στη Λιβύη, η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να είναι έτοιμη να βοηθήσει στην εφαρμογή και παρακολούθηση της κατάπαυσης του πυρός, ενδεχομένως και με στρατιώτες, για παράδειγμα στο πλαίσιο κάποιας αποστολής της ΕΕ», δήλωσε ο ύπατος εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την εξωτερική πολιτική Ζοζέπ Μπορέλ στο γερμανικό περιοδικό Der Spiegel.
«Στην ειδική σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, κατέστη πολύ σαφές ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να το κάνει αυτό», πρόσθεσε ο Ευρωπαίος αξιωματούχος, o oποίος ζήτησε επίσης να καταβληθούν περισσότερες προσπάθειες για την παρακολούθηση του εμπάργκο όπλων στη χώρα αυτή της Βόρειας Αφρικής. «Εμείς οι Ευρωπαίοι, έχουμε επιφορτιστεί από τα Ηνωμένα Έθνη να το εφαρμόσουμε. Στην πραγματικότητα, το εμπάργκο όπλων είναι αναποτελεσματικό, κανείς δεν ελέγχει εκεί οτιδήποτε», όπως είπε.

Ο κ. Ζοζέπ Μπορέλ επέκρινε μεν την αυξανόμενη επιρροή της Τουρκίας και της Ρωσίας στη Λιβύη, πρόσθεσε όμως ότι «ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν και ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατάφεραν τουλάχιστον να προετοιμάσουν μια προσωρινή κατάπαυση του πυρός μεταξύ των εχθρικών μερών στη Λιβύη. Αυτή είναι μια δυνητικά καλή είδηση για τον λαό της Λιβύης, αλλά δεν είναι απαραίτητα η επιβεβαίωση της μεγάλης επιρροής της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Επομένως, είναι σημαντικό η διάσκεψη για τη Λιβύη στο Βερολίνο να προχωρήσει με αποφασιστικά βήματα σε αυτή τη διαδικασία», κατέληξε ο επικεφαλής διπλωμάτης της ΕΕ.



pronews.gr



ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΠΡΟΒΟΛΗ ΧΟΡΗΓΩΝ
















Biokott - Bioflorina Παραδοσιακά χειροποίητα γλυκά -μαρμελάδες -λικέρ
Bioflorina   κλίκ  εδώ

BINTEO-Χάφταρ: Βλέπει Δένδια και Μητσοτάκη! Το παρασκήνιο της αιφνιδιαστικής επίσκεψης


Χάφταρ: Βλέπει Δένδια και Μητσοτάκη! Το παρασκήνιο της αιφνιδιαστικής επίσκεψης
Φωτογραφία InTime News
Με τα αυτοκίνητα να ανεβαίνουν ανάποδα τη Βασιλέως Γεωργίου και τη Βασιλίσσης Σοφίας, ο στρατάρχης Χαλίφα Χάφταρ έφτασε μέσα σε λιγότερο από… ένα λεπτό, από το ξενοδοχείο του στο Σύνταγμα, το υπουργείο Εξωτερικών.

Εκεί τον περίμενε και τον υποδέχτηκε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας. Οι δυο άνδρες έχουν συναντηθεί σε διάστημα λίγων εβδομάδων, τουλάχιστον τρεις φορές. Υπενθυμίζεται ότι ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών πριν από τα Χριστούγεννα είχε βρεθεί στη Βεγγάζη, ενώ ήταν εκείνος που τον υποδέχτηκε χθες το βράδυ στην Αθήνα.
Μετά το τέλος της συνάντησης με τον υπουργό Εξωτερικών, ο Χαλίφα Χάφταρ θα… περάσει το δρόμο απέναντι και θα βρεθεί στη Βουλή για το τετ α τετ του με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Η συνάντησή τους δεν θα γίνει στο Μαξίμου καθώς ο Λίβυος στρατάρχης δεν είναι ηγέτης κράτους.

Ρελάνς με Χάφταρ

Η αιφνιδιαστική άφιξη του Χαλίφα Χάφταρ στην Ελλάδα, το βράδυ της Πέμπτης, λίγα λεπτά αφού (εμμέσως) το είχε… ανακοινώσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξή του στον Alpha, αποτελεί μια διπλωματική ρελάνς της Αθήνας στην άρνηση της Γερμανίας να την καλέσει στη διεθνή Διάσκεψη για τη Λιβύη στο Βερολίνο, την Κυριακή 19 Ιανουαρίου.

Η Αθήνα “δηλώνει” με δυο τρόπους την ενόχλησή της για την απουσία της από το Βερολίνο. Πρώτον, με την απειλή βέτο σε οποιαδήποτε ευρωπαϊκή απόφαση για τη Λιβύη, πριν καταδικαστεί ως παράνομο το μνημόνιό της με την Τουρκία για τις θαλάσσιες ζώνες και δεύτερον, με τη στήριξη στον στρατάρχη Χάφταρ.
Βασικός στόχος της ελληνικής πλευράς είναι να εξασφαλίσει πως ο στρατάρχης Χάφταρ, εφόσον οι δυνάμεις που ελέγχει επικρατήσουν είτε στο στρατιωτικό είτε στο διπλωματικό πεδίο, θα συναινέσει ρητώς και κατηγορηματικώς στην κατάργηση του μνημονίου της κυβέρνησης της Τρίπολης με την Τουρκία για τις θαλάσσιες ζώνες.

Πρακτικά, μόνον κατ’ αυτόν τον τρόπο μπορεί η ελληνική πλευρά να ελπίζει βάσιμα στην «απενεργοποίηση» της συμφωνίας Λιβύης-Τουρκίας, ούτως ώστε να σταματήσουν τα παιχνίδια της Άγκυρας στο Αιγαίο. Διότι η Τουρκία συνεχίζει να επικαλείται a la carte την άκυρη αυτή συμφωνία προκειμένου να προσδώσει μανδύα νομιμότητας, τάχα, στις παραβατικές της συμπεριφορές, Όπως π.χ. με την αποστολή ερευνητικού σκάφους στην περιοχή που καλύπτεται από τη δήθεν συμφωνία με τη Λιβύη και η οποία περιλαμβάνει μεταξύ άλλων το Καστελόριζο.
ατ’ αυτόν τον τρόπο επιχειρεί λοιπόν ο κ. Μητσοτάκης να εγκλωβίσει την Τουρκία και να πετύχει την οριστική ακύρωση της συμφωνίας με τη Λιβύη. Γι’ αυτό και θα συνδέσει σε ευρωπαϊκό επίπεδο την καταδίκη της συμφωνίας με τις αποφάσεις για πολιτική λύση στη Λιβύη. “Η Ελλάδα, σε επίπεδο Συμβουλίου Κορυφής, δεν πρόκειται ποτέ να δεχθεί καμία πολιτική λύση για τη Λιβύη, η οποία να μην έχει ως προϋπόθεση την ακύρωση αυτών των “μνημονίων”. Θα βάλουμε βέτο πριν φτάσει η υπόθεση στο Συμβούλιο Κορυφής. Θα βάλουμε βέτο στο επίπεδο των ΥΠΕΞ”, είπε συγκεκριμένα ο πρωθυπουργός.

Η απάντηση για την “ελληνική απομόνωση”

Στο εσωτερικό πολιτικό παιχνίδι, η πρόσκληση Χάφταρ και η έλευσή του στην Αθήνα ισοδυναμούν με την έμπρακτη απάντηση της κυβέρνησης στην κριτική που της ασκήθηκε από την αντιπολίτευση για «ελληνική απομόνωση» με αφορμή τη μη πρόσκληση της Ελλάδας στη διάσκεψη του Βερολίνου. Για το ζήτημα μίλησε και ο πρωθυπουργός στην τηλεοπτική του συνέντευξη στον Alpha, καταλογίζοντας γι’ ακόμη μια φορά ευθύνες στην προηγούμενη κυβέρνηση, η οποία είχε κρίνει πως πρέπει να παραμείνει εκτός του κύκλου των ενδιαφερομένων και των διαπραγματεύσεων για την εξεύρεση πολιτικής λύσης στη Λιβύη.

Στην ίδια συνέντευξη, ο κ. Μητσοτάκης αποκάλυψε τον τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση θ’ αντιδράσει στην απόφαση για τον αποκλεισμό της Ελλάδας από τη «Διαδικασία του Βερολίνου».

Όπως είπε ο πρωθυπουργός, θα επικοινωνήσει σήμερα τηλεφωνικά με την Άγκελα Μέρκελ για να της εκφράσει τη δυσαρέσκειά του, ενώ ήδη έχει αποστείλει επιστολές με τις ελληνικές θέσεις κι έχει επικοινωνήσει με την πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και τον Ύπατο Εκπρόσωπο για θέματα Εξωτερικών και Άμυνας της ΕΕ, Σαρλ Μισέλ.

Επιχείρημα του πρωθυπουργού σε όλες τις περιπτώσεις είναι ότι η Ελλάδα έχει θαλάσσια σύνορα με τη Λιβύη (σ.σ.: τούτο ερμηνεύεται ως αιχμή κατά του κ. Τσίπρα) και ότι ενδιαφέρεται προσωπικά για τη σταθερότητα της αφρικανικής χώρας.



Newsit.gr

 Κοινοποιήστε το


ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΠΡΟΒΟΛΗ ΧΟΡΗΓΩΝ
















Biokott - Bioflorina Παραδοσιακά χειροποίητα γλυκά -μαρμελάδες -λικέρ
Bioflorina   κλίκ  εδώ


 

Bild: «Ο Ερντογάν ζήτησε από την Μέρκελ να αποκλειστεί η Ελλάδα από τη διάσκεψη του Βερολίνου» - Όλα «στημένα»





Bild: «Ο Ερντογάν ζήτησε από την Μέρκελ να αποκλειστεί η Ελλάδα από τη διάσκεψη του Βερολίνου» - Όλα «στημένα»

Στον αποκλεισμό της Ελλάδας από την Διάσκεψη του Βερολίνου, που θα γίνει την ερχόμενη Κυριακή, για τη Λιβύη, αναφέρεται δημοσίευμα της «Bild» με βάση το οποίο η Άνγκελα Μέρκελ έκανε ότι της ζήτησε ο Ρ.Τ.Ερντογάν ο οποίος άσκησε πιέσεις ώστε η χώρα μας να απουσιάζει από τη σύνοδο.

Εν ολίγοις αυτό που προκύπτει είναι πως πρόκειται για μια «στημένη» ενάντια στην Ελλάδα, διάσκεψη κατά των ελληνικών συμφερόντων.

«Ο Σουλτάνος του Βοσπόρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, υπαγόρευσε στη Μέρκελ τον κατάλογο των συμμετεχόντων στη σύνοδο του Βερολίνου για τη Λιβύη;», διερωτάται η «Bild».
«Η σύνοδος που ξεκινάει την Κυριακή στο Βερολίνο έχει στόχο την ειρήνευση στη χώρα που σπαράσσεται από τον εμφύλιο», αναφέρει το επίμαχο δημοσίευμα. Και προσθέτει: «Το ερώτημα είναι: Ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υπαγόρευσε στην οικοδέσποινα της συνόδου, Γερμανίδα Καγκελάριο, Άγκελα Μέρκελ, τον κατάλογο των προσκεκλημένων;».

Σύμφωνα με πληροφορίες της γερμανικής εφημερίδας, ο Ερντογάν φέρεται να επέμεινε να μην συμμετάσχει η Ελλάδα στις συνομιλίες. «Ωστόσο, οι Έλληνες είναι ο πλησιέστερος γείτονας της Λιβύης», επισημαίνει η «Bild».
«Οι διαφορές μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας είναι το ζητούμενο. Η τουρκική πλευρά έχει επισημάνει ότι τηρεί τη συμφωνία των προσφύγων με την ΕΕ φιλοξενώντας εκατομμύρια Σύριους. Σε αντίθεση με την Ελλάδα…», αναφέρει η εφημερίδα.

Πρόκειται για μείζον θέμα το οποίο η ελληνική διπλωματία δεν πρέπει να το αφήσει έτσι. Η Γερμανία πρέπει να βγει στα «μανταλάκια»...




pronews.gr



   ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΠΡΟΒΟΛΗ ΧΟΡΗΓΩΝ
















Biokott - Bioflorina Παραδοσιακά χειροποίητα γλυκά -μαρμελάδες -λικέρ
Bioflorina   κλίκ  εδώ