24 Αυγούστου 2023

Καίγονται η μισή Ελλάδα - Αττική, Έβρος, Βοιωτία! – Οι ελπίδες στον… Θεό για να σβήσουν οι πυρκαγιές!



Κρίσιμη η σημερινή ημέρα λόγω υψηλών θερμοκρασιών και ισχυρών ανέμων


Φωτιά στην Αλεξανδρούπολη: Ανεξέλεγκτη καταστέφει για 4η ημέρα - Εκκενώθηκε  το νοσοκομείο και ακόμη 8 οικισμοί - ΤΟ ΒΗΜΑ

Φωτιά στην Αλεξανδρούπολη: Ανεξέλεγκτη καταστέφει για 4η ημέρα - Εκκενώθηκε το νοσοκομείο και ακόμη 8 οικισμοί -

 
24.08.2023 | 10:07

 
Καίγονται Αττική, Έβρος, Βοιωτία! – Οι ελπίδες στον… Θεό για να σβήσουν οι πυρκαγιές!
Newsroom | email:

Βελτιωμένη είναι η εικόνα στο μέτωπο της Αλεξανδρούπολης, καθώς έχουν σβήσει οι φωτιές σε αρκετά μέτωπα, αλλά σε άλλες περιοχές συνεχίζουν να καίνε για έκτη ημέρα, ενώ παραμένει πολύ κρίσιμη η κατάσταση στην Πάρνηθα όπου οι πυροσβεστικές δυνάμεις και τα εναέρια μέσα καταβάλουν προσπάθειες για να μην μπει η φωτιά στον Εθνικό Δρυμό, μετά την βραδινή αναζωπύρωση.

Την ίδια στιγμή η πυρκαγιά στη Βοιωτία είναι ανεξέλεγκτη και απειλεί πολλούς οικισμούς, ενώ έχει επεκταθεί σε ένα μέτωπο πολλών χιλιομέτρων.

Συγκεκριμένα στα μέτωπα της Θράκης «Βγήκε λευκός καπνός στα Κοίλα Αλεξανδρούπολης» όπως ανέφερε ο ανταποκριτής της ΕΡΤ μεταφέροντας την εικόνα πως έσβησαν οι μεγάλες φωτιές που ξεκίνησαν από το δάσος της Δαδιάς και επεκτάθηκαν στην περιοχή της Λευκίμμης.

«Κατά τη διάρκεια της νύχτας, στο χωριό Κοίλα, έγινε μία τεράστια προσπάθεια. Υπήρχε ένα ρέμα όπου οι άνεμοι οδηγούσαν εκεί την πυρκαγιά, με αποτέλεσμα σε εκείνο το σημείο να συγκεντρωθούν πυροσβέστες και πολίτες με όσα μηχανήματα και υδροφόρα υπήρχαν, ακόμη και αγροτικά αυτοκίνητα με δεξαμενές πάνω στην καρότσα.

Με το πρώτο φως της ημέρας βλέπουμε ότι βγαίνει άσπρος καπνός από τα σημεία και αυτό σημαίνει πως δεν υπάρχει καύσιμη ύλη από κάτω».

Η ίδια βελτιωμένη εικόνα έρχεται και από το μέτωπο της Ροδόπης όπου κατάφεραν να περιορίσουν την πυρκαγιά αλλά είναι ακόμα ενεργή.

Τεράστια βοήθεια αποτέλεσαν οι αντιπυρικές ζώνες που δημιούργησαν γύρω από τα σπίτια οι εκατοντάδες εθελοντές.

Ευχάριστο είναι επίσης ότι, μετά από πολλές ημέρες, ο αέρας στην περιοχή έχει κοπάσει.

«Το μέτωπο την Αλεξανδρούπολης και το δάσος της Δαδιάς είναι εκείνο που μας απασχολεί από τα ξημερώματα του Σαββάτου» σημείωσε στην ΕΡΤ, ο επιπυραγός και εκπρόσωπος Τύπου Πυροσβεστικού Σώματος, Γιάννης Αρτοποιός, προσθέτοντας πως «πλέον με το μέτωπο στη Ροδόπη θεωρείται μία πυρκαγιά μεγάλη οποία κινείται δυτικά από την Αλεξανδρούπολη και υπάρχει αυτή η τάση του μετώπου της Αλεξανδρούπολης να ενωθεί με το κομμάτι της Ροδόπης».

Παράλληλα ο κ. Αρτοποίος έκανε έκκληση στους κατοίκους των περιοχών που υπάρχουν εστίες να ακολουθούν τις οδηγίες των πυροσβεστών αλλά και των μηνυμάτων του 112 αν σταλούν.

Τους παράνομους μετανάστες «δείχνουν» ως υπαίτιους για τη φωτιά στον Έβρο οι κάτοικοι της Αλεξανδρούπολης, οι οποίοι κάνουν λόγο για εμπρησμούς.

Την ώρα που επιβεβαιώνονται οι πληροφορίες και οι εκτιμήσεις του pronews.gr ότι το δάσος της Δαδιάς κάηκε λόγω της φωτιάς που άναψαν οι αλλοδαποί που βρέθηκαν απανθρακωμένοι, μάλλον για να μαγειρέψουν, οι κάτοικοι της Αλεξανδρούπολης υποστηρίζουν ότι υπάρχουν παράνομοι μετανάστες που κυκλοφορούν με εκρηκτικές ύλες.

Συγκεκριμένα, η δημοσιογράφος Μελίνα Ντισλιάν μίλησε στο pronews.gr και μας μετέφερε τις μαρτυρίες κατοίκων της περιοχής, οι οποίοι τονίζουν ότι «κυκλοφορούν παράνομοι μετανάστες που κουβαλάνε μαζί τους μπιτόνια με βενζίνη, ξύλα και μαχαίρια».

Χαρακτηριστικό παράδειγμα οι παράνομοι μετανάστες που εντοπίστηκαν πίσω από το σούπερ μάρκετ LIDL και είχαν μαζί τους κουκουνάρια, ξύλα και άλλους εκρηκτικούς μηχανισμούς.

«25 εκρήξεις και εστίες είναι εμπρησμός», υποστηρίζουν χαρακτηριστικά οι κάτοικοι, οι οποίοι τις τελευταίες ημέρες έχουν ξεσηκωθεί και πραγματοποιούν περιπολίες, βοηθώντας με αυτό τον τρόπο το έργο της αστυνομίας και του στρατού.

Καλύτερη εικόνα, αλλά σε καμία περίπτωση υπό έλεγχο, η μεγάλη φωτιά της Πάρνηθας, καθώς η δύναμη των ανέμων έχει πέσει ενώ τα εναέρια μέσα επιχειρούν συνεχώς.

Τα ξημερώματα, οι ξαφνικές ριπές του αέρα φούντωσαν τις εστίες που είχαν απομείνει σε μικρή ένταση, με αποτέλεσμα να ξεφύγει η πυρκαγιά και να φτάσει στις παρυφές της Πάρνηθας. Δόθηκε εντολή εκκένωσης στις περιοχές της Αγίας Παρασκευής και του Αγίου Νικολάου. Κατά τη διάρκεια της κατάσβεσης τραυματίστηκε πυροσβέστης.

Σε κατάσταση ετοιμότητας για εκκένωση συνεχίζουν να βρίσκονται οι κάτοικοι των Θρακομακεδόνων όπως και στο Πανόραμα Μενιδίου.

Παράλληλα, ανεξέλεγκτο είναι και το τεράστιο μέτωπο της Βοιωτίας. Στη φωτιά που φτάνει τα 15 με 20 χλμ., δίνεται μάχη για να κρατηθούν οι φλόγες μακριά από οικισμούς.Το 112 ήχησε για άλλη μια φορά για να είναι σε ετοιμότητα και κάτοικοι στη Ζάλτσα.

Σε ότι αφορά την καταστροφή που έχει συντελεσθεί από τις πυρκαγιές στην χώρα, αξίζει να αναφερθεί ότι μόνο στην Αλεξανδρούπολη έχει αποτεφρωθεί έκταση μεγαλύτερη των 617.000 στρεμμάτων μέχρι χθες το μεσημέρι (23/8) με βάση τις πιο πρόσφατες εικόνες υψηλής ανάλυσης του περιβαλλοντικού δορυφόρου Sentinel-2, που ανέλυσε η υπηρεσία χαρτογράφησης καμένων εκτάσεων του Εθνικού Παρατηρητηρίου Δασικών Πυρκαγιών (ΕπαΔαΠ), η οποία υλοποιείται από το εργαστήριο Δασικής Διαχειριστικής και Τηλεπισκόπησης του Τμήματος Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του ΑΠΘ.

.

 


Διαδώστε την ιστοσελίδα της αλήθειας!!

Διαδώστε την ιστοσελίδα της αλήθειας!!

ΧΟΡΗΓΟI



ΧΟΡΗΓΟΙ

 

Χορηγοί

                                                "Bioflorina" - Βότανα Biokott

                                            Τηλέφωνο παραγγελιών 6982864084

                                                        

                                        

ΛΙΤΣΑ ΠΟΥΡΣΑΝΙΔΟΥ: Δεν πουλιούνται και δεν αγοράζονται όλα!