Οι εμφανίσεις λύκων στην ευρύτερη περιοχή της Κοζάνης, ειδικά σε κατοικημένες περιοχές ανησυχούν τις αρμόδιες υπηρεσίες. Τα περιστατικά στην Παναγιά, τον Άγιο Αθανάσιο, αλλά και σε χωριά της Πτολεμαΐδας δεν περνούν απαρατήρητα, αφού φαίνεται τα ζώα να μένουν στην περιοχή και να μην είναι έκτακτοι επισκέπτες. Ήδη πραγματοποιήθηκε συνεδρίαση την προηγούμενη Πέμπτη ώστε να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο.


Μέσα στον τελευταίο μήνα έχουν γίνει 16 καταγραφές στον ΕΛΓΑ για κρούσματα λύκων σε περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας όπως η Παλιουριά, το Καρπερό, η Κνίδη Γρεβενών, η Ομορφοκλησσιά και η Μαυρώτισσα της Καστοριάς, οι Πέτρες Αμυνταίου, αλλά και η Ασβεστόπετρα της Εορδαίας. Να σημειώσουμε ότι οι περιπτώσεις αυτές αφορούν ζημιές σε ζώα ασφαλισμένα, προκειμένου να αποζημιωθούν από τον ΕΛΓΑ , για αυτό και δεν αναφέρονται άλλες στην πόλη της Κοζάνης με ζημιές σε σκυλιά ή άλλα ζωάκια.

Το ζητούμενο είναι η καταγραφή και αυτών των επιθέσεων από δημόσια υπηρεσία, προκειμένου να ληφθούν και στη συνέχεια τα απαραίτητα μέτρα. Ανεξάρτητα δηλαδή του αν ο λύκος είναι προστατευόμενο είδος, η συνεχής πρόκληση ζημιών σε ζωάκια δίνει τη δυνατότητα για λήψη μέτρων. Σε κάθε περίπτωση απαγορεύεται η σύλληψη , η κατοχή και ο φόνος του λύκου, ενός άγριου ζώου.

Το δασαρχείο της Κοζάνης βγαίνει σε περίπολο τις νυχτερινές ώρες και πράγματι έχει εντοπίσει τα πέντε λυκόπουλα που κινούνται στην περιοχή χωρίς ακόμα να έχει κάποια καταγεγραμμένη επίθεση.

Σύντομα θα εκδοθεί και επίσημη ανακοίνωση.



Ιωάννα Παπαδημητρίου

Εάν σας αρέσουν τα άρθρα μας κάντε like στην σελίδα μας στο facebook! Fyllokaiftero1.blogspot.com