24 Οκτωβρίου 2019

Βουλή: Πέρασε με ευρεία πλειοψηφία το αναπτυξιακό νομοσχέδιο



4933394

Θετικά ψήφισαν 165 βουλευτές έναντι 122 που καταψήφισαν  - Ανέβηκαν οι τόνοι για την υπόθεση Novartis - Αντιπαράθεση Τσίπρα - Άδωνι Γεωργιάδη

Με ευρεία πλειοψηφία εγκρίθηκε το αναπτυξιακό νομοσχέδιο από την Βουλή καθώς επι της αρχής ψήφισαν θετικά 165 βουλευτές έναντι 122 που καταψήφισαν.

Υπέρ του νομοσχεδίου τοποθετήθηκαν οι Κοινοβουλευτικές Ομάδες της Νέας Δημοκρατίας και της Ελληνικής Λύσης.

Να σημειωθεί πως από την διαδικασία έλλειπαν μεταξύ άλλων οι Γιώργος Κατρούγκαλος (ΣΥΡΙΖΑ), Γιάνης Βαρουφάκης (ΜεΡΑ25), Κώστας Σκανδαλίδης (ΚΙΝΑΛ), Ανδρέας Κατσανιώτης (ΝΔ), Αντώνης Σαμαράς (ΝΔ), Διονύσης Χατζηδάκης (ΝΔ) και Απόστολος Πάνας (ΚΙΝΑΛ) οι οποίοι έστειλαν επιστολές πρόθεσης ψήφου που δεν προσμετρούνται.

Αναφορικά με την ψηφοφορία των άρθρων:

Το άρθρο 1 που προβλέπει ότι ολα τα ΣΔΙΤ ανεξαρτήτως μεγέθους θα θεωρούνται Στρατηγικές Επενδύσεις έλαβε 165 ΝΑΙ και 122 ΟΧΙ

Αρ 3 που προβλέπει την επιδότηση κλάδων, όπως οι ταχυδρομικές υπηρεσίες, η παράδοση τροφίμων (delivery) και η παραγωγή ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών εκπομπών έλαβε 165 ΝΑΙ και 122 ΟΧΙ

Το αρ. 5 για τον Ενιαίο Ψηφιακό Χάρτη πήρε 184 Ναι και 103 Οχι

Το άρ 7 για τους δασικούς χάρτες Ναι 184 και ΟΧΙ 103

Άρθρο 11 για τις εγκαταστάσεις μέσης όχλησης στην Αττική ΝΑΙ 165 όχι 103 παρών 19

Άρθρο 15 για την αξιολόγηση Μελετών Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων ΝΑΙ 156 όχι 131

Τα άρθρα 53 εως 74 που αφορούν τα εργασιακά έλαβαν 165 ΝΑθ και 122 ΟΧΙ

Το Αρ 157 για τις ονομαστικές μετοχών ιδιοκτητών ΜΜΕ πήρε 165 ΝΑΙ 103 ΟΧΙ και παρών 19

Άρθρο 161 για τα καζίνο ΝΑΙ 165 όχι 122

Αρ. 178 για την ανάθεση σε ιδιώτες αξιολόγηση επενδυτικών φακέλων Ναι 155 ΟΧΙ 132

Αρ 184 για ΟΤΑ ΝΑΙ 155 όχι 132

Αρ 205 για τους Οικοδομικούς Κανονισμούς ΝΑΙ 165 όχι 121 παρ 1

ΑΡ 210 για τα έργα αστικής ανάπλασης ΝΑΙ 165 ΟΧΙ 122

Τέλος η τροπολογία για τις στρατηγικές επενδύσεις έλαβε 156 Ναι 113 όχι και 18 παρών.  Τι προηγήθηκε:

Τσίπρας: Οι ρυθμίσεις του είναι περιτύλιγμα δώρων

Να αποδομήσει συνολικά το αναπτυξιακό νομοσχέδιο της κυβέρνησης θέλησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, κατά την ομιλία του στην Βουλή, λέγοντας υποστηρίζοντας ότι διαπνέεται από μια φιλοσοφία ακραία νεοφιλελεύθερη, αντιλαϊκή και αντεργατική που στο τέλος της ημέρας θα αποδειχθεί και αντιαναπτυξιακή".

Κρίνοντας την διαδικασία της κατάθεσης του νομοσχεδίου ανέφερε: "Λυπάμαι πάρα πολύ αλλά είναι τόσο ακραίο αυτό που επιχειρείτε σήμερα, σε ένα νομοσχέδιο που ξεκίνησε με 85 άρθρα, κατατέθηκε με 213 και μέσα σε λίγες ώρες έφτασε με τροπολογίες της τελευταίας στιγμής, φωτογραφικές οι περισσότερες τα 234 άρθρα. Που δε ξέρει κανείς από που να αρχίσει και που να τελειώσει. Σήμερα πρέπει να έχετε σπάσει κάθε ρεκόρ ευτελισμού της νομοθετικής διαδικασίας στο ελληνικό κοινοβούλιο".

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε σε μία σειρά "εξυπηρετήσεις" που κάνει η κυβέρνηση σε φίλους της μέσω του αναπτυξιακού νομοσχεδίου έναντι ανταλλαγμάτων: "Έρχεστε και θεωρείτε ότι οι ταχυδρομικές υπηρεσίες και η κατ' οίκον παράδοση τροφίμων (delivery), είναι τόσο βασικές για την αναπτυξιακή πολιτική της χώρας ώστε να συμπεριληφθούν σε έναν αναπτυξιακό νόμο. Και ψάχνει κανείς να βρει το γιατί. Μέχρι που συνειδητοποιεί ότι το πρακτορείο διανομής 'Αργος (που ποιος το έχει; μαντέψτε!) έχει ενταχθεί στη λίστα της ΕΕΤΤ για την ανάπτυξη ταχυδρομικών υπηρεσιών. Μα εσείς εδώ δεν νομοθετείτε για το ντελίβερι. Εσείς κάνετε οι ίδιοι ντελίβερι, στο μεγάλο αφεντικό ! Εντάσσετε στους προς επιδότηση κλάδους τις ραδιοτηλεοπτικές παραγωγές - και για τη συνδρομητική τηλεόραση. Και πότε έγινε αυτή η προσθήκη; Όταν φάνηκε ότι «κλείνει» η συμφωνία τραπεζών - AlterEgo για την εξαγορά της Forthnet/Nova από τον όμιλο Μαρινάκη. Δεν έχετε ούτε ιερό ούτε όσιο…".

Ως δεύτερο παράδειγμα εξυπηρέτησης συμφερόντων ανέφερε: "Βάζετε τις εξορύξεις στον αναπτυξιακό νόμο...Γιατί το κράτος να επιδοτεί τις εξορύξεις; Προφανώς για να ευνοήσετε την επέκταση της εταιρείας που δραστηριοποιείται στο Χρυσό στη Χαλκιδική, να πάει και στη Θράκη παρά τις αντιδράσεις της τοπικής κοινωνίας".

Συνεχίζοντας αναφέρθηκε στις εξυπηρετήσεις "στους φίλους σας στα ΜΜΕ" και εξήγησε: "Καταργείτε την υποχρέωση ονομαστικοποίησης των μετοχών των ιδιοκτητών ΜΜΕ. Να μη ξέρουμε ποιος είναι ποιος. Και ποιος βάζει λεφτά και που τα βρίσκει. Και ήρθατε έμαθα σήμερα από την εφημερίδα Καθημερινή, να τροποποιήσατε υπουργική απόφαση για την κρατική ενίσχυση των έντυπων ΜΜΕ, που προέβλεπε ότι οι δικαιούχοι θα έπρεπε να μην έχουν απλήρωτους τους εργαζόμενους και τα ασφαλιστικά ταμεία. Και αυτή τη λογική προϋπόθεση την καταργείτε".

Αναφέρθηκε στο "σκάνδαλο με τα Κινέζικα POS για την απόδοση χρυσής Visa, που προκάλεσε τη παρέμβαση εισαγγελέα για πιθανό ξέπλυμα χρήματος, με τι αντίτιμο το διευθετείτε σήμερα ; Νομοθετώντας με αναδρομική ισχύ δύο χρόνων, ακριβώς για να το περιλαμβάνει; Δε ντρέπεστε λίγο να φέρνετε τέτοια διάταξη στη Βουλή;

Αντεργατικό νομοσχέδιο μέσα στο αναπτυξιακό νομοσχέδιο

Ο κ. Τσίπρας υποστήριξε ότι μέσα στο νομοσχέδιο υπάρχει κρυμένο ένα άλλο νομοσχέδιο "σκληρό, αντεργατικό, ταξικό και κυνικό θα έλεγα νομοσχέδιο για τα εργασιακά. Ένα νομοσχέδιο - νοσταλγός του ΔΝΤ....Εδώ έχουμε την πλήρη άλωση των εργασιακών δικαιωμάτων για τα οποία αγωνίστηκε -σε δύσκολες συνθήκες- και νομοθέτησε με σθένος η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Με αυτό το νομοσχέδιο, στέλνετε και τους εργαζόμενους και τη μεσαία τάξη στον… εργασιακό παράδεισο του δεύτερου Μνημονίου. Και να λεγε κανείς ότι όλα αυτά γίνονται στο όνομα της ανάπτυξης…Ανοησίες. Όμως η διαστροφή ότι μπορείτε, μειώνοντας τους μισθούς, να φέρετε ανάπτυξη, είναι βαθιά ριζωμένη μέσα σας.

Κατηγόρησε την κυβέρνηση για τρία αρνητικά ρεκόρ: ρεκόρ απολύσεων τον Ιούλιο, Ρεκόρ μερικής απασχόλησης τον Αύγουστο, ρεκόρ μείωσης νέων θέσεων εργασίας τον Σεπτέμβριο. Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι οικειοποιείται επιτυχίες του ΣΥΡΙΖΑ όπως η μείωση του ΕΝΦΙΑ και οι συντάξεις χηρείας. Επικαλέστηκε την Τράπεζα της Ελλάδας για τις μειώσεις μισθών που φέρνει το νομοσχέδιο: «'Αμεση επίδραση του νομοσχεδίου είναι η μείωση των μισθών στον ιδιωτικό τομέα και η μείωση της κάλυψης των εργαζομένων από τις συλλογικές συμβάσεις". Δικός σας φίλος δεν είναι κύριοι της ΝΔ ο κ. Στουρνάρας; Αυτός τα λέει στην έκθεσή του. Να τον χαίρεστε".

Έκλεισε την ομιλία του με προειδοποίηση για την αντιπολιτευτική του τακτική: "Οι 100 μέρες τελείωσαν. Η περίοδος χάριτος τελείωσε. Από εμάς τελείωσαν και οι ευγένειες και οι καθωσπρεπισμοί. Από τους πολίτες τελείωσε και η ασυλία. Και δεσμεύομαι : Απέναντι στη νέα εργασιακή λαίλαπα, απέναντι στο νέο αστυνομικό κράτος, κανένας πολίτης δεν θα είναι μόνος".

Επίθεση στον Αδωνι Γεωργιάδη

Επίθεση στον Άδωνι Γεωργιάδη εξαπέλυσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του για το αναπτυξιακό νομοσχέδιο στην Ολομέλεια, σχετικά με τις δηλώσεις του υπουργού Ανάπτυξης & Επενδύεων για το σκάνδαλο Novartis.

Απευθυνόμενος προς τον Άδωνι Γεωργιάδη είπε: «Δεν ντρέπεστε να γίνεστε εδώ και χρόνια ο Τζόκερ της ελληνικής πολιτικής σκηνής. Δεν ντραπήκατε να πείτε σε ελβετικό τηλεοπτικό σταθμό ότι η εταιρεία δωροδοκούσε πολιτικούς αλλά έσωζε και ζωές; Δεν ντραπήκατε να βγείτε μετά και να πείτε ότι τελικά εμένα εννοούσατε και τον Πολάκη; Και μετά σε λιγότερο από μία ώρα τα μαζέψατε άρον- άρον... Δεν ντραπήκατε να κάνετε όλα αυτά θα ντραπείτε τώρα να κάνετε εξυπηρετήσεις συμφερόντων;».

Η υπόθεση Novartis

Επίθεση στον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας εξαπέλυσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας για την υπόθεση του προστατευόμενου μάρτυρα της Novartis ενώ απευθυνόμενος προς την κυβέρνηση είπε για την σύσταση της Προανακριτικής: "Πήγατε για μαλλί και θα βγείτε κουρεμένοι και αντί στο τέλος να αποδειχθεί η σκευωρία θα αποδειχθεί η συνωμοσία σας για να κουκουλώσετε το σκάνδαλο". Για τον κ. Στουρνάρα είπε: "σήμερα μαθαίνουμε ότι οι Εισαγγελείς Διαφθοράς που διερευνούν το σκάνδαλο της Novartis, αποκαλύπτουν σε αναφορά τους ότι ο κ. Μανιαδάκης, τότε προστατευόμενος μάρτυρας που εσείς λοιδορούσατε και μετέπειτα κατηγορούμενος που τώρα τον αγκαλιάσατε, απειλήθηκε από τον κ. Στουρνάρα. Σας το διαβάζω επί λέξει: «όταν αλλάξει η κυβέρνηση ο ίδιος ο κ. Στουρνάρας από κοινού με άλλα δύο πολιτικά πρόσωπα είχαν αποφασίσει να τσακίσουν τους εισαγγελείς και τους μάρτυρες».

Μένοντας στην υπόθεση της Novartis είπε: "Αποκαλύπτουν και άλλα οι εισαγγελείς: Ότι ο κ. Μανιαδάκης δεχόταν απειλητικά μηνύματα στο τηλέφωνό του. Και σας ρωτώ κύριοι της ΝΔ και του ΚΙΝΑΛ που έχετε το θράσος και συνεχίζετε να μιλάτε για σκευωρία. Τρία απλά ερωτήματα: Πρώτον, είναι αλήθεια ότι εκβίαζαν και απειλούσαν τον τότε προστατευόμενο μάρτυρα για να αλλάξει την κατάθεσή του; Διότι όπως είδαμε, τελικά την κατάθεσή του την άλλαξε ως δήθεν πιεζόμενος από τους εισαγγελείς. Ποιος τελικά πίεσε τον κ. Μανιαδάκη; Δεύτερον, αντιλαμβάνεστε ότι με τον τρόπο αυτό ασκείται βία και απειλές στους δικαστικούς λειτουργούς που χειρίζονται το σκάνδαλο Novartis; Για πόσο ακόμα θα ανέχεστε τέτοιες μαφιόζικες μεθόδους κατά εισαγγελικών λειτουργών; Και τρίτο και σημαντικότερο ερώτημα: Ποιοι είναι οι άλλοι δύο πολιτικοί που μαζί με τον κ. Στουρνάρα σχεδίαζαν να «τσακίσουν μάρτυρες και εισαγγελείς διαφθοράς» που ερευνούν τη Novartis; Και αυτή η υπόθεση διερευνάται ήδη από τη Δικαιοσύνη.

Σκληρή κριτική από τον Κουτσούμπα

«Η προσπάθεια να δημιουργήσετε ευνοϊκές συνθήκες για το κεφάλαιο εις βάρος των εργαζομένων δεν κρύβεται. Όποια σελίδα και να κοιτάξει κανείς του αναπτυξιακού νομοσχεδίου θα το διαπιστώσει. Αποκαλύπτεται το μέγεθος της υποκρισίας που διακρίνει κάθε στυλοβάτη του καπιταλιστικού συστήματος» ανέφερε ο κ. Δημήτρης Κουτσούμπας λαμβάνοντας τον λόγο στην Βουλή για το αναπτυξιακό νομοσχέδιο.

Ο γγ του ΚΚΕ άσκησε κριτική στην κυβέρνηση για τις προωθούμενες διατάξεις επισημαίνοντας μεταξύ άλλων πως πρόκειται για «Διατάξεις - περιβαλλοντικές βόμβες» και πρόσθεσε «Συνεχίζοντας την τακτική της προηγούμενης κυβέρνησης θρυμματίζετε κάθε μηχανισμό περιβαλλοντικού ελέγχου. Κάνετε δώρα στο μεγάλο κεφάλαιο. Διατάξεις που ευνοούν τις επενδύσεις και ενισχυθούν κρατική χρηματοδότηση προς μεγάλους ομίλους.

Λέτε ότι φύγαμε από τα μέτρα λιτότητας. Μήπως ανεβάζετε τις συντάξεις και δεν το καταλάβαμε; Όχι. Η δική σας λογική εξόδου είναι ότι οι επενδύσεις καθορίζονται από την ελληνική κυβέρνηση και όχι από την επιτροπεία»

Η παρέμβαση της Φώφης Γεννηματά

«Οι ασύδοτοι επιχειρηματίες θα είναι οι μόνοι κερδισμένοι από τις διατάξεις της ΝΔ. Το ΚΙΝΑΛ είναι απολύτως αντίθετο. Η Ελλάδα δεν μπορεί να μετατραπεί σε χώρα φθηνής εργασίας. Επιδίωξη πρέπει να είναι η φροντίδα των εργαζομένων και κυρίως των άνεργων» επεσήμανε η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ στην παρέμβασή της για το αναπτυξιακό νομοσχέδιο.

Η Φώφη Γεννηματά σημείωσε μεταξύ άλλων: «Η κυβέρνηση συνεχίζει τις ωμές παρεμβάσεις στην αυτοδιοίκηση με αφαίρεση αρμοδιοτήτων και πόρων. Επιτρέπει η κυβέρνηση αναιτιολόγητα ακόμα και σε μειοψηφίες των δημοτικών συμβουλίων να εκχωρούν εξουσίες σε ιδιώτες. Δεν λαμβάνονται πρόνοιες για την προστασία του περιβάλλοντος.

Επιχειρήσατε στην κυβέρνηση να στήσετε το δικό σας «Λευκό Οίκο» και αποτύχατε. Σκέψου να μην ήσασταν έτοιμοι. Φέρατε 36 διορθώσεις στο περίφημο επιτελικό κράτος. Επίσης 50 άρθρα ήρθαν την τελευταία στιγμή για την εξυπηρέτηση συμφερόντων και σκοπιμοτήτων και την αύξηση της γραφειοκρατίας.

Λέμε όχι επί της αρχής σε αυτό το νομοσχέδιο γιατί αποπνέει μια βαθιά συντηρητική λογική και δεν δημιουργεί δυναμική για ανάπτυξη. Αντίθετα υιοθετεί λογικές υπέρ των λίγων και των ισχυρών και εις βάρος των εργαζόμενων και της πλειοψηφίας του λαού.

Ειδικότερα οι διατάξεις για την κατάργηση των κλαδικών συμβάσεων και των εργαζόμενων καταθέσαμε αίτημα για ονομαστική ψηφοφορία. Το νομοσχέδιο είναι κατώτερο των περιστάσεων.
Όμως είναι πολύ μεγάλη η ανάγκη του τόπου για ανάπτυξη και είμαστε υποχρεωμένοι να στηρίξουμε κάθε άρθρο που είναι σε θετική κατεύθυνση».

Να σημειωθεί ότι τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και το ΚΙΝΑΛ και το ΚΚΕ έχουν καταθέσει αίτημα για ονομαστική ψηφοφορία επι της αρχής αλλά και επι συγκεκριμένων άρθρων.

Απάντηση Χατζηδάκη σε Τσίπρα

Ως «θρασύ και αλαζόνα με εισαγγελικό ύφος» χαρακτήρισε ο κ. Κωστής Χατζηδάκης τον Αλέξη Τσίπρα.

Ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος σχολιάζοντας την ομιλία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε μεταξύ άλλων πως «Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι περήφανος για το πρωτογενές πλεόνασμα και τα περίφημα μαξιλαράκια. Νομίζω ότι πιο πολύ από το πρωτογενές πλεόνασμα της οικονομίας, σας χαρακτηρίζει το πρωτογενές πλεόνασμα θράσους και αλαζονείας . Αυτό κατάλαβα από την ομιλία του κ. Τσίπρα. Δεν είχε ίχνος αυτοκριτικής. Είχε εισαγγελικό ύφος που προσβάλλει την νοημοσύνη των πολιτών. Ο κ. Τσίπρας θεωρεί ότι όλα τα έκανε καλά και του χρωστά ο λαός. Δεν σας χρωστά ο λαός. Εσείς χρωστάτε ένα συγγνώμη για τα ψέματα που είπατε και την πανθομολογούμενη αποτυχία σας. Αν πείτε την συγγνώμη ίσως σας συγχωρέσει ο λαός αλλιώς θα μείνετε για πολλά χρόνια στην αντιπολίτευση».

Παράλληλα, ο κ. Χατζηδάκης επέστρεψε το γάντι στον Αλέξη Τσίπρα αναφορικά με τους υπαινιγμούς περι σχέσεων της ΝΔ με συγκεκριμένους επιχειρηματίες λέγοντας «Εσείς που λέτε ότι δεν κάνατε χάρες σε επιχειρηματίες δεν είστε που δώσατε κανάλι στον κ. Μαρινάκη. Δώσατε κανάλι και το ανακοινώσατε περιχαρείς στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και μετά ο κ. Μαρινάκης μπαινόβγαινε στο Μαξίμου κάθε τρεις και λίγο. Τώρα τα θυμηθήκατε για τον κ. Μαρινάκη;»

«Ο κ. Τσίπρας θεώρησε μείζον αμάρτημα ότι η ΝΔ είναι φιλική προς την επιχειρηματικότητα. Μην κουράζεστε. Είμαστε φιλικοί προς την επιχειρηματικότητα γιατί αυτή φέρνει ανάπτυξη. Εσείς θεωρούσατε ότι μπορεί να υπάρξουν επενδύσεις χωρίς επενδυτές και εργαζόμενοι χωρίς επιχειρήσεις. Εμείς με την ψήφο του λαού κάναμε στροφή από αυτή τη λογική» είπε.

Παράλληλα, ο υπουργός κάλεσε την αξιωματική αντιπολίτευση να εγκαταλείψει την ρητορική της ευαισθησίας προς την μεσαία τάξη υπενθυμίζοντας τους 29 νέους φόρους που επέβαλλε στους φορολογούμενους.

«Ο κ. Τσιπρας ήρθε να μας κουνήσει το δάχτυλο και να μας πει ότι όλα ήταν καλά επι των δικών του ημερών. Ξέχασε κάτι. Ότι ενώ πήγαν όλα καλά χάσατε τις εκλογές. Αυτό θυμίζει αυτό που λένε: η εγχείρηση πέτυχε αλλά ο ασθενής πέθανε. Λίγη κριτική δεν βλάπτει. Κοιτάξτε τα λάθη σας και πρέπει να έχετε στοιχειώδη πολιτική υπευθυνότητα» τόνισε.

Αναφορικά με τις καταγγελίες του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ για τις σχέσεις ΝΔ με ΜΜΕ είπε: «ο κ. Τσίπρας εμφανίστηκε ως αδικημένος ότι δεν τον έπαιζε κανείς. Πως δικαιολογείται όμως να ανοίγουν νέες εφημερίδες που υποστήριζαν στα περίπτερα τον ΣΥΡΙΖΑ. Το ίδιο και με τις ιστοσελίδες. Νομίζετε ότι θα καθόμαστε να σιωπούμε; Δεν θέλουμε να αδικήσουμε κανένα αλλά οι αριθμοί είναι συγκεκριμένοι». Τέλος για τα εργασιακά υπογράμμισε «Στα εργασιακά ο κ. Τσίπρας παρουσίασε έναν Αρμαγγεδδώνα, είπε ότι θα μειωθούν οι αποδοχές στα ξενοδοχεία. Δεν θα μειωθούν και οι καλύτεροι μάρτυρες θα είναι οι εργαζόμενοι στα ξενοδοχεία που θα κρίνουν και εσάς και εμένα. Κάποια στιγμή πρέπει να μπει τέλος στην διαστρέβλωση. Μιλάτε συνέχεια για τους εργαζόμενους. Ποιον ψήφισαν όμως οι εργαζόμενοι; Εσάς ή εμάς; Ολες οι μετρήσεις έδειξαν ότι περισσότεροι εργαζόμενοι ψήφισαν την δική μας παράταξη γιατί κατάλαβαν ότι η πουτίγκα του ΣΥΡΙΖΑ ήταν πολύ πικρή. Γιατί κατάλαβαν ότι για να πάει μπροστά η χώρα πρέπει να γίνουν επενδύσεις. Αυτό γίνεται σε όλη την Ευρώπη»

Απάντηση Γεωργιάδη σε Τσίπρα: «Πέρασε η εποχή που κουνούσε το δάχτυλο με μαγκιά στην ελληνική κοινωνία»


Είναι πολύ λογικό, μετά από αυτή την παράσταση, να φεύγει ο κ. Τσίπρας. Γιατί είναι προφανές ότι έχει μάθει, όπως κάνει στα συνέδρια του ΣΥΡΙΖΑ, απλώς να δηλώνει τι θέλει να πουν οι από κάτω και αν κάνουν κανένα λάθος και ψηφίσουν ανάποδα, να τους βάζει να αλλάζουν την ψήφο τους, σχολίασε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης αμέσως μετά το πέρας της ομιλίας του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ.

«Ο κ. Τσίπρας είπε ότι τρεις εισαγγελείς έχουν κατηγορήσει τον κ. Στουρνάρα. Το είπε ως τεκμήριο σοβαρής κατηγορίας. Ακούστε λοιπόν κύριοι τα ονόματα των τριών εισαγγελέων, είναι ο Γιάννης Αγγελής, Ελένη Ράϊκου και η κ. Τσατάνη. Τρεις εισαγγελείς έχουν κατηγορήσει τον κ. Παπαγγελόπουλο για εξωθεσμική παρέμβαση στο έργο του. Δεν κατάλαβα γιατί οι τρεις εισαγγελείς στη μια περίπτωση είναι μεγάλο τεκμήριο, ενώ οι τρεις εισαγγελείς στην άλλη περίπτωση δεν ελήφθησαν καθόλου υπόψη από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ; Η απάντηση είναι απλή. Γιατί είναι οι εισαγγελείς που μας βολεύουν. Γιατί όλα τα κρίνετε όπως σας βολεύουν», είπε ο Άδωνις Γεωργιάδης.

«Ο κ. Τσίπρας ανέφερε διάφορα άρθρα του αναπτυξιακού νόμου και διάφορες δράσεις που εντάσσονται σε αυτόν και τις ταίριαξε με ένα συγκεκριμένο πρόσωπο. Εν προκειμένω με τον κ. Μαρινάκη. Και μας είπε ότι δουλεύουμε για το μεγάλο αφεντικό. Διαβάζω επιλέξιμες δραστηριότητες του Ν. 4399/2016, το νόμο του ΣΥΡΙΖΑ. Αν εμείς κάναμε τα χατίρια του μεγάλου αφεντικού Μαρινάκη, δεν μου λέτε, με την επιλέξιμη δαπάνη 'παραγωγή on line περιεχομένου για ενήλικες', ποιος είναι το αφεντικό σας; Αυτός που κάνει τις on line ταινίες για ενήλικες; Αυτός είναι το αφεντικό σας; Όταν εντάξατε τους ντεκορατέρ και τις μοντελίστ, μπορείτε να πείτε ποια είναι η αναπτυξιακή διάσταση και τους εντάξατε στις δαπάνες του αναπτυξιακού νόμου και τώρα σας έπιασε ο πόνος για τις εξορύξεις!», είπε επίσης ο υπουργός Ανάπτυξης και προειδοποίησε ότι ξεκινήσει τέτοια συζήτηση θα βγει πολύ χαμένος ο ΣΥΡΙΖΑ και γι΄αυτό πρότεινε «να σταματήσει αυτό το τροπάρι.».

Αναφερόμενος στη χθεσινή του δήλωση που πυροδότησε την αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ, ο Άδωνις Γεωργιάδης ανέφερε: «Νομίζει ο κ. Τσίπρας ότι θα μπορεί να κατηγορεί εμάς με εικασίες και υποθέσεις, αλλά δεν θα μπορούμε να τον κατηγορούμε εμείς με εικασίες και υποθέσεις. Που το είδατε αυτό γραμμένο; Λοιπόν, για να ξέρει ο ελληνικός λαός. Νόμος περισσότερο ύποπτος για διαφθορά στα φάρμακα από τον τελευταίο νόμο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει ψηφιστεί. Είναι ο πρώτος νόμος στην ιστορία του ελληνικού κράτους, που επέτρεψε αυξήσεις τιμών στα φάρμακα και που φυσικά βοήθησε τη NOVARTIS να διασώσει τις τιμές της, όπως και τις άλλες πολυεθνικές, δια των αυξήσεων στον υπόλοιπο πλανήτη. Άρα μαθήματα σε εμάς που ρίξαμε τη δαπάνη, δεν δεχόμαστε. Εμείς παραδώσαμε μηνιαία φαρμακευτική δαπάνη 189 εκατομμύρια και επί ΣΥΡΙΖΑ η μηναία φαρμακευτική δαπάνη έτρεχε επί 4,5 χρόνια με 260 και 270 εκατομμύρια. Κάντε τον υπολογισμό. Και έχουν και τα μούτρα να μιλάνε! Πέρασε η εποχή που κουνούσε το δάχτυλο με μαγκιά στην ελληνική κοινωνία».

Αναφορικά με την τροπολογία για την Golden Visa, o Άδωνις Γεωργιάδης είπε ότι ο νόμος για την Golden Visa είναι νόμος της κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου που ψηφίστηκε στο τέλος του 2014, και δεν εφαρμόστηκε από εκείνη την κυβέρνηση γιατί δεν πρόλαβε, αλλά εφαρμόστηκε από την κυβέρνηση Τσίπρα. Η διάταξη έρχεται προς ψήφιση για να αποτρέψει δικαστικές διαμάχες με ανθρώπους που έχουν την Golden Visa σε περίπτωση ανάκλησης, γιατί αυτό θα έφερνε καταστροφή της οικονομίας και ζημία στο brand της χώρας. Ο υπουργός επικαλέστηκε γνωμοδότηση του νομικού συμβουλίου της Τραπέζης της Ελλάδος επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με την οποία δεν στοιχειοθετείται παράβαση της ελληνικής νομοθεσίας. «Διορθώνουμε άλλη μια παταγώδη αποτυχία σας και τα ακούμε από πάνω», είπε ο κ. Γεωργιάδης και πρόσθεσε: «Για να τελειώνουμε: Το νομοσχέδιο δεν κάνει καμία εξυπηρέτηση σε κανέναν χορηγό».

Την απουσία του πρωθυπουργού σχολίασε αμέσως μετά ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Τζανακόπουλος.

«Το είχε προεξοφλήσει ο κ. Τσίπρας ότι δεν είχαμε τίποτα σοβαρό να ακούσουμε από τον κ. Γεωργιάδη. Από ό,τι φαίνεται όμως, δεν το είχε προεξοφλήσει μόνο ο κ. Τσίπρας. Το είχε προεξοφλήσει και ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος επί δύο μέρες τον αγνόησε επιδεικτικά και σήμερα αρνήθηκε να έρθει και να παρουσιαστεί στη Βουλή, επειδή ντρέπεται, όχι μόνο για τα ρουσφέτια. Η μεγαλύτερη πιθανότητα είναι ότι ο κ. Μητσοτάκης ντρέπεται για το χθεσινό σώου του κ. Γεωργιάδη. Δεν πήγε σε ένα, δεν πήγε σε δύο, δεν πήγε σε τρία κανάλια. Πήγε σε πέντε κανάλια και σήμερα συνέχισε αυτόν τον μαραθώνιο εμφανίσεων του και προφανώς έχει προκαλέσει ενοχλήσεις» σχολίασε ο κ. Τζανακόπουλος.

Κριτική ΣΥΡΙΖΑ για την απουσία Μητσοτάκη

Στην απουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη από την συζήτηση στην Βουλή για το αναπτυξιακό νομοσχέδιο αναφέρονται πηγές του ΣΥΡΙΖΑ, υποστηρίζοντας ότι «ο κ. Μητσοτάκης επιβεβαίωσε ότι δεν είχε το θάρρος να έρθει στη Βουλή και να υπερασπιστεί το κατ' ευφημισμό αναπτυξιακό νομοσχέδιο. Ποιος; Ο πρωθυπουργός που έταζε 4 χρόνια ανάπτυξη με τη σέσουλα. Επιβεβαίωσε δηλαδή, ότι άφησε τον κ. Γεωργιάδη, που νοιώθει οικεία, να κάνει τη βρώμικη δουλειά, αφού τελικά το μόνο που είχε το νομοσχέδιο ήταν μία συρραφή από ρουσφέτια σε χορηγούς της ΝΔ και την κατάργηση όλων των δικαιωμάτων των εργαζομένων κατ' εντολή του ΣΕΒ. Αλλά επιβεβαίωσε και ότι δεν τόλμησε να έρθει στη Βουλή για να μην τοποθετηθεί για τις αθλιότητες του υπουργού του».


Χρήστος Μπόκας
protothema.gr

Καταγγελία Χρυσοχοΐδη: Γιατροί έβγαζαν ευάλωτους χιλιάδες πρόσφυγες




mixalis_xriso

Όπως είπε ο υπουργός «έδιναν έγγραφα τα οποία αποδέχονταν οι υπηρεσίες ασύλου, ότι όλοι ήταν ευάλωτοι»

Ιδιώτες γιατρούς κατήγγειλε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, μιλώντας την Τετάρτη για το καθεστώς χορήγησης ασύλου στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής.

Συγκεκριμένα ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης υποστήριξε ότι  «ιδιώτες γιατροί έδιναν έγγραφα τα οποία αποδέχονταν οι υπηρεσίες ασύλου, ότι όλοι ήταν ευάλωτοι, ότι είχαν το λεγόμενο μετατραυματικό στρες, με αποτέλεσμα χιλιάδες άνθρωποι να κηρύσσονται ευάλωτοι και να μεταφέρονται στην ενδοχώρα, με αποτέλεσμα κανένας να μην επιστρέφεται».

Ακόμη, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη κατηγόρησε την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ότι στην ουσία ακολουθούσε τη λογική «στοιβάζουμε ανθρώπους και τίποτα παραπέρα, και αυτό το στοίβαγμα ανθρώπων οδήγησε στη μείωση των δικαιωμάτων των ανθρώπων που είχαν ανάγκη», καθώς και ότι δεν έφτιαξε επαρκείς υποδομές για να προλάβει την αύξηση των ροών. 








protothema.gr

Έτσι θα ακυρώσουμε τις Πρέσπες



■ Οι Σκοπιανοί θυμήθηκαν τώρα τους εκβιασμούς και το παράτυπο δημοψήφισμαΟι πρώην υπουργοί του VMRO (που έχει σαφές προβάδισμα) δρομολογούν επιστροφή στο όνομα «Μακεδονία»■ Καταστροφή για την Ελλάδα οι υπογραφές Τσίπρα - Κοτζιά
■ Δήλωση-σοκ Κυριάκου: Δεν θα προσβάλω το εθνόσημο (!) καταργώντας τη συμφωνία



Aλλάζει πάλι στάση η κυβέρνηση όσον αφορά τη Συμφωνία των Πρεσπών, με τον εκπρόσωπό της Στέλιο Πέτσα να μιλάει «για εθνικά επιζήμια συμφωνία». Εκτιμάται πως το Μέγαρο Μαξίμου θέλει να αναδιαμορφώσει το αφήγημά του για το ζήτημα, με φόντο τις ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις στα Σκόπια και το ενδεχόμενο μετά τις εκλογές του Απριλίου, εφόσον ηττηθεί ο Ζόραν Ζάεφ, η συμφωνία να τιναχτεί στον αέρα.

Κατά τη χθεσινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών και στην ερώτηση εάν το «όχι» των Γάλλων στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής δυσκολεύει το erga omnes που προβλέπει η συμφωνία και κατά πόσο αυτή η εξέλιξη επηρεάζει τα ελληνικά συμφέροντα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε συγκεκριμένα:
«Το ζήτημα που μου θέτετε -αν κατάλαβα καλά- είναι ότι εμείς βάλαμε την υπογραφή μας σε μία συμφωνία μαζί με ένα άλλο κράτος, η τήρηση της οποίας -και μάλιστα σ’ ένα τόσο κομβικό θέμα, όπως η τήρηση της αρχής erga omnes- εξαρτάται από τη βούληση άλλων. Αντιλαμβάνεστε, λοιπόν, ότι έχουμε ακόμη μία πτυχή που αποδεικνύει αυτό που εμείς λέγαμε, ότι αυτή η συμφωνία είναι μια επιζήμια συμφωνία» τόνισε ο κ. Πέτσας και συνέχισε: «Επομένως, είναι ένα ακόμη ζήτημα το οποίο θα πρέπει να δει όποιος βλέπει με κριτική διάθεση τη Συμφωνία των Πρεσπών και να καταλάβει την πολιτική τη δική μας, όταν λέμε ότι θέλουμε να βελτιώσουμε πτυχές αυτής της συμφωνίας. Θα κάνουμε τα πάντα γι’ αυτό, στηρίζοντας, βέβαια, την ευρωπαϊκή προοπτική όλων των χωρών των δυτικών Βαλκανίων» σημείωσε.

Στον κυβερνητικό εκπρόσωπο απάντησε η Κίνηση «Πράττω» του Νίκου Κοτζιά, κατηγορώντας τον πως «ανησυχεί υποκριτικά για την εφαρμογή του erga omnes στο εσωτερικό της Βόρειας Μακεδονίας. Ξεχνά ότι αυτό κερδήθηκε με τη Συμφωνία των Πρεσπών».
Η κυβέρνηση, σύμφωνα με την ανακοίνωση, υπονομεύει με τη στάση της τη Συμφωνία των Πρεσπών μόνο και μόνο για να επικαλείται ως δικαιολογία τα αποτελέσματα της δικής της πρακτικής. Θα έχει ως εκ τούτου μέγιστες ευθύνες για δυσάρεστες εξελίξεις στην περιοχή».

Στο μεταξύ, χθες, με συντριπτική πλειοψηφία εγκρίθηκε από την Ολομέλεια της αμερικανικής Γερουσίας το πρωτόκολλο ένταξης των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ, φέρνοντας τη γειτονική χώρα ένα βήμα πιο κοντά στη Συμμαχία.





dimokratia.gr

Γ. Κιοσές: Η σήραγγα Κλεισούρας δεν είναι εμπόδιο για τα έργα στην Π.Ε. Φλώρινας


«Η σήραγγα της Κλεισούρας δεν αποτελεί εμπόδιο για τα έργα που έχουν προγραμματιστεί στην Π.Ε. Φλώρινας, ούτε στερεί κονδύλια από την περιοχή » δήλωσε ο αντιπεριφερειάρχης Φλώρινας

Γιάννης Κιοσές, σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ Φλώρινας. «Η συγκεκριμένη σήραγγα αποτελούσε θέμα συζήτησης εδώ και τέσσερις δεκαετίες και έγιναν ενέργειες για να ενταχθεί στο επιχειρησιακό πρόγραμμα 2007-2014. Κανένα έργο από την Π.Ε. Φλώρινας δεν ήταν ώριμο να ενταχθεί στο συγκεκριμένο πρόγραμμα και αυτό σημαίνει ότι τα κονδύλια δε θα μπορούσαν να απορροφηθούν ούτε και να μεταφερθούν σε επόμενο χρονικό διάστημα» συμπλήρωσε ο κ. Κιοσές.

Σχετικά με την καθυστέρηση του έργου του κάθετου άξονα Ξινό Νερό-Φλώρινα, ο αντιπεριφερειάρχης είπε πως, «λόγω της απόφασης του πρώην υπουργού Ενέργειας και Περιβάλλοντος Γιώργου Σταθάκη στις 3/6/19 για την διεύρυνση των ορίων του ορυχείου Βεύης, ενόψει της πώλησης των λιγνιτικών μονάδων, χρειάζεται να γίνει επανασχεδιασμός του δρόμου και νέα μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων».

Σε κάθε περίπτωση, υπεύθυνη για το έργο είναι η εταιρία «Εγνατία Οδός Α.Ε.» με εκπροσώπους της οποίας την επόμενη εβδομάδα θα υπάρξει σύσκεψη για το θέμα στη Φλώρινα.



 ΕΡΤ Φλώρινας
Ρεπορταζ: Χρύσα Σαπαλίδου

Τραπεζίτες σε Μητσοτάκη: Θα επανεξετάσουμε τις χρεώσεις


Mitsortakis-trapezites-arthro

Ο πρωθυπουργός έκανε σαφές ότι η Κυβέρνηση δεν μπορεί να δεχθεί μεγάλες χρεώσεις σε συναλλαγές - Τι είπαν για την προστασία α' κατοικίας και το σχέδιο Ηρακλής

Xαμηλότερες προμήθειες, τιτλοποιήσεις και σχέδιο Ηρακλής και προστασία πρώτης κατοικίας ήταν τα βασικά θέματα που συζητήθηκαν κατά τη διάρκεια της σύσκεψης που έγινε στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε σαφές ότι η Κυβέρνηση δεν μπορεί να δεχθεί μεγάλες χρεώσεις σε ψηφιακές και μη τραπεζικές συναλλαγές όταν με την πολιτική της προωθεί προς τους πολίτες τη χρήση πλαστικού χρήματος και ηλεκτρονικών συναλλαγών.

Οι τραπεζίτες από την πλευρά τους ανέλαβαν τη δέσμευση να επανεξετάσουν την τιμολογιακή πολιτική και να προχωρήσουν όπου κριθεί αναγκαίο σε αναπροσαρμογές.

Ιδιαίτερη μνεία έγινε στο ζήτημα προστασίας της πρώτης κατοικίας ευάλωτων δανειοληπτών και το ισχύον καθεστώς καθώς από τις δεκάδες χιλιάδες αιτήσεις έχουν εγκριθεί ελάχιστες.

Το θέμα συμφωνήθηκε να εξεταστεί διεξοδικά και σε συνδυασμό με τον Νόμο Κατσέλη αλλά και τις βελτιώσεις του εξωδικαστικού συμβιβασμού προκειμένου να γίνουν πιο αποτελεσματικές οι διαδικασίες.

Οι τράπεζες έθεσαν και το θέμα κατάπτωσης εγγυήσεων του Δημοσίου το οποίο αφορά κυρίως δανειοδοτήσεις του παρελθόντος από την Αγροτική, την ΕΤΒΑ κλπ. ζητώντας το Δημόσιο με κάποιον τρόπο να αποκαταστήσει τις συγκεκριμένες εγγυήσεις προς τις τράπεζες.

Οι τράπεζες επιβεβαίωσαν και τη συμμετοχή τους στο σχέδιο Ηρακλής για την τιτλοποίηση 30 δις κόκκινων δανείων, ενώ έθεσαν και φορολογικά θέματα που συνδέονται με τις τιτλοποιήσεις.

Στη συνάντηση συμμετείχαν ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου Γιώργος Χατζηνικολάου, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς Χρήστος Μεγάλου, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας Παύλος Μυλωνάς, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Alpha Bank Bασίλης Ψάλτης, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Εurobank Φωκίων Καραβίας, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Attica Bank Θεόδωρος Πανταλάκης και η Γενική Γραμματέας της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών Χαρούλα Απαλαγάκη.

Από την πλευρά της κυβέρνησης στη συνάντηση μετείχαν ο Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ο Υπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης, ο Υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, αρμόδιος για τον Συντονισμό του Κυβερνητικού Έργου, Άκης Σκέρτσος, ο Υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Ζαβός, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας και ο επικεφαλής του Οικονομικού Γραφείου του Πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης.

Πηγή: Newmoney

Ειδικός συντονιστής για την εγκατάσταση παράνομων "προσφύγων" ο Αλκιβιάδης Στεφανής

ΥΦΕΘΑ ΑΛΚΙΒΙΑΔΗΣ ΣΤΕΦΑΝΗΣ
Αλκιβιάδης Στεφανής



















Καθήκοντα ειδικού συντονιστή για τη μετακίνηση αιτούντων άσυλο από τα νησιά, αναλαμβάνει ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, Αλκιβιάδης Στεφανής, όπως ανακοίνωσε το Μαξίμου.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Γραφείου του Πρωθυπουργού: “Για τον καλύτερο συντονισμό των διάφορων υπηρεσιών των Υπουργείων που εμπλέκονται στην μετακίνηση και μετεγκατάσταση προσφύγων στο εσωτερικό της χώρας, προκειμένου να υπάρξει αποσυμφόρηση των νησιών, ειδικός συντονιστής ορίζεται ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, Αλκιβιάδης Στεφανής”.

ΣΧΟΛΙΟ: Δεν θα υπάρξει αποσυμφόρηση ποτέ στα νησιά, αν αδειάσουν για λίγο μόνο τους δύο χειμερινούς μήνες,  θα... ξαναγεμίσουν τους πρώτους μήνες της Ανοιξης. 

Μάλλον συντονιστής θα είναι ο κ.Α. Στεφανής  στο γέμισμα της ηπειρωτικής Ελλάδος με παράνομους  μετανάστες  οι οποίοι απλά έχουν κάνει αίτηση ασύλου πρόσφυγα, για να μείνουν ως μόνιμη κάτοικοι, αφου δεν θα μπορούν να επιστραφούν μετά από την απομάκρυνση από τα νησιά της χώρας. 

¨Ετσι που όλη η Ελλάδα θα γίνει ένα απέραντο hot spot σε οικονομικό, κοινωνικό, ψυχολογικό βάρος, των Ελλήνων.

Αντι ο κ. Α.Στεφανής να συντονίζει τη μη παράνομη είσοδο τους τις νύχτες από τα νησιά, τον ¨Εβρο, αλλά και από άλλες περιοχές της Ελλάδος όπου τώρα είναι "ξέφραγο αμπέλι" θα συντονίζει την εγκατάσταση τους παρά την αντίδραση του λαού, συχνά  με ψηφίσματα των τοπικών κοινωνιών.

 fyllokaiftero1


Πηγή: rialnews.gr

Ακίνητα: Τα κέρδη από την εξαγγελία Μητσοτάκη για αναστολή ΦΠΑ στα οικήματα με άδεια από το 2006

akinita_ar

Το μέτρο θα ισχύσει μέχρι το 2022 - Αναθερμαίνεται η κτηματαγορά και οι οικοδομικές εργασίες - Αναμένεται άνοδος του ΑΕΠ και της αξίας των ακινήτων - «Όπλο» και για την εξυγίανση των τραπεζών μέσω της υψηλότερης αποτίμησης των ακινήτων που έχουν στα χαρτοφυλάκιά τους

Στον «πάγο» μπαίνει ξανά ο ΦΠΑ στις αγοραπωλησίες ακινήτων. Από τις αρχές του 2020 και για τρία χρόνια δεν θα επιβάλλεται ΦΠΑ στις μεταβιβάσεις νεόδμητων ακινήτων. Το νέο μέτρο θα ενισχύσει την κτηματαγορά αλλά και την αντιπαροχή για την ανέγερση οικημάτων, καθώς θα απαλλάσσονται από τον ΦΠΑ και οι οικοπεδούχοι για τα διαμερίσματα που λαμβάνουν.

Εκτός από την αναθέρμανση της κτηματαγοράς και των οικοδομικών εργασιών  (πχ ολοκλήρωση χιλιάδων ημιτελών κτισμάτων κλπ) το μέτρο θα συμβάλει επίσης στην άνοδο του ΑΕΠ, και στην άνοδο των αξιών των ακινήτων,  στην ανάκτηση της αξιας των περιουσιών των ιδιοκτητών, αλλά και την εξυγίανση των τραπεζών -μέσω της υψηλότερης αποτίμησης των ακινήτων που έχουν στα χαρτοφυλάκιά τους.

Κοκτέιλ μέτρων 

Και αυτό είναι ένα μόνον, από το πλέγμα μέτρων που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός προκειμένου να πυροδοτήσει την Ανάπτυξη, με παράλληλη ενίσχυση των φορολογικών εσόδων. Μιλώντας στο συνέδριο του Economist έδωσε έμφαση στις μεταρρυθμίσεις, στις συμφωνίες εργαζομένων – εργοδοτών με σκοπή τη διάσωση επιχειρήσεων και θέσεων εργασίας, στην δικαιότερη κατανομή του ΕΝΦΙΑ με επέκταση του Τιμών Ζώνης σε περιοχές με βίλες που φορολογούνται ελάχιστα, την υποχρεωτική πληρωμή μέσω τραπέζης του 30% του εισοδήματος, η εφαρμογή της ηλεκτρονικής τιμολόγησης από το 2020 πιλοτικά, αλλά και το σχέδιο "ΗΡΑΚΛΗΣ" για τις τράπεζες. Ενόψει μάλιστα της σημερινής συνάντησης με τους Τραπεζίτες, έστειλε  το μήνυμα πως πρέπει να εξαλειφθούν οι άδικες χρεώσεις.

Θετικό «σοκ» στην αγορά ακινήτων

Όπως αποκάλυψε χθες ο πρωθυπουργός, η αναστολή του ΦΠΑ στα ακίνητα θα ισχύσει ως 2022 για όλα τα ακίνητα που έχουν οικοδομική άδεια μετά το 2006 (έτος κατά το οποίο θεσπίστηκε ο ΦΠΑ στα ακίνητα). Θα καλύψει έτσι όχι μόνον όσα χτίζονται ή θα χτιστούν από τώρα και στο εξής, αλλά και τα περίπου 200.000 ακίνητα που έχουν ήδη χτιστεί αλλά παραμένουν απούλητα.

Ωστόσο το δίλημμα που είχαν στην κυβέρνηση όλες τις προηγούμενες 100 ημέρες ήταν αν θα έπρεπε το μέτρο να καλύψει ισότιμα όλα τα ακίνητα, παλαιά και νέα, κτισμένα και άκτιστα. Και αυτό γιατί αρχικός στόχος της ιδέας για αναστολή του ΦΠΑ ήταν να δοθεί ώθηση στην οικονομία, με κίνητρα για να κτιστούν νέες κατασκευές –με άδεια κατασκευής 2019 και εξής-  τα οποία θα πωλούνταν χωρίς επιβάρυνση ΦΠΑ.

Από την άλλη όμως, μια τέτοια εξέλιξη θα «χαντάκωνε» τους ιδιοκτήτες και τους κατασκευαστές απούλητων ακινήτων, αφού θα τους έμεναν οριστικά στα χέρια. Εφόσον δεν θα απαλλάσσονταν από την επιβάρυνση, δεν θα μπορούσαν να ανταγωνιστούν τα νεόκτιστα ακίνητα που θα πωλούνται χωρίς ΦΠΑ και είναι πιο σύγχρονα.

Με την απόφαση να εξαιρέσει όλα τα νεόδμητα, ασχέτως πότε εκδόθηκε η οικοδομική άδεια, η κυβέρνηση απεγκλωβίζει χιλιάδες ιδιοκτήτες και μικρούς ή μεγάλους κατασκευαστές, ενώ δίνει και ώθηση στην κτηματαγορά για να αναθερμανθεί καθώς θα πωλουνται ευκολότερα ακίνητα από το «στοκ» των 100.000 απούλητων.

Από την άλλη όμως, αποδυναμώνεται ενδεχομένως το κίνητρο για να κτιστούν νεότερα και να αναθερμανθεί η Οικοδομή, αφού το αγοραστικό ενδιαφέρον θα μοιραστεί και στα ήδη κτισμένα.

Νεόδμητα και… "νεόδμητα"

Ο άλλος «γόρδιος δεσμός» που καλείτο να λύσει η κυβέρνηση, είναι και το εξής οξύμωρο: με τον όρο «νεόδμητα ακίνητα» που θα απαλλάσσονται από τον ΦΠΑ, εννοούνται και ακίνητα που έχουν κτιστεί ήδη πριν από 5 ή 6 χρόνια, αλλά δεν έχουν πουληθεί και κατοικηθεί ακόμα.

Για την ακρίβεια από το 2007 και εφεξής, όσα ακίνητα έμειναν απούλητα μετά την οικοδομική έκρηξη που σημειώθηκε στην διετία 2004-2005 (λόγω χαμηλών επιτοκίων δανεισμού αλλά και ενόψει επιβολής ΦΠΑ στα ακίνητα τότε) θεωρούνταν «νεόδμητα» μόνον και μόνον επειδή έμεναν απούλητα, ασχέτως πόσα χρόνια πριν είχαν δομηθεί.

 Μετά τη «φούσκα» της Οικοδομής της περιόδου εκείνης, ακολούθησε η διεθνής οικονομικής κρίση και, αμέσως μετά, η ελληνική και τα Μνημόνια. Αποτέλεσμα ήταν στα χρόνια αυτά η συσσώρευση ακινήτων στα αζήτητα επί χρόνια.

Και έτσι, για παράδειγμα, ένα ακίνητο με άδεια που εκδόθηκε το 2006 και παραμένει απούλητο, θα μπορεί να πουληθεί το 2020 χωρίς ΦΠΑ σαν νεόδμητο… 14ετίας!


Τι και ποιοι κερδίζουν

Σε αυτήν την περίπτωση, θα οφείλεται μόνον ο φόρος μεταβίβασης 3% της αξίας του ακινήτου, αντί 24% ΦΠΑ.

Πρακτικά πάντως, η αγορά κύριας κατοικίας (για άγαμο ή νέο ζευγάρι κλπ) απαλλάσσεται κατ’αρχήν από τον ΦΠΑ. Συνεπώς από την αναστολή επωφελούνται κυρίως όσοι αγοράζουν β΄κατοικία ή επαγγελματική στέγη, ή ακίνητα αξίας πάνω από 250.000 ευρώ.

Χαμένοι βγαίνουν ενδεχομένως οι πωλητές πιο παλαιών ακινήτων (προ του 2006) καθώς  χάνουν το συγκριτικό πλεονέκτημα που είχαν έναντι των νεοτέρων τα οποία επιβαρύνονταν με ΦΠΑ.

Με βάση τα παραπάνω, από 1.1.2020 θα ισχύσουν τα εξής:

-          ακίνητα κάθε είδους (είτε νεόδμητα είτε «από δεύτερο χέρι») με άδεια οικοδομής πριν από το 2006 θα επιβαρύνονται με φόρο μεταβίβασης 3%.

-          νεόδμητα ακίνητα με άδεια κατασκευής από την 1η Ιανουαρίου 2006 και μετά θα πωλούνται για τρία χρόνια (2020 έως 2022) με φόρο μεταβίβασης 3% και όχι ΦΠΑ 24%.

Αλλιώς πάντως, αν δεν λυνόταν αναδρομικά για όλους το θέμα του ΦΠΑ, θα προκαλείτο αλαλούμ στην αγορά καθώς, για παράδειγμα:

1         για οικοδομικές άδειες που θα εκδίδονταν από τις αρχές του 2020 και μετά η μεταβίβαση των ακινήτων θα γινόταν για τρία χρόνια με φόρο 3% και όχι με συντελεστή ΦΠΑ 24%.

 2         νεόδμητα με οικοδομική άδεια του 2019 και τα οποία έχουν αρχίσει να κατασκευάζονται, θα επιβαρύνονταν με ΦΠΑ 24%

 3     Ακίνητα για τα οποία η οικοδομική άδεια του 2019, που μέχρι την ημερομηνία ενεργοποίησης των νέων διατάξεων δεν θα είχουν ξεκινήσει οι εργασίες ανέγερσης, θα φορολογούνταν κατά τη μεταβίβασή τους με φόρο 3%.

Με βάση τις προεκλογικές εξαγγελίες, οι διατάξεις για την αναστολή επιβολής ΦΠΑ για μία τριετία θα συνοδεύονται και από παράλληλο τριετές «πάγωμα» του φόρου υπεραξίας στις μεταβιβάσεις και αναμένεται να περιληφθούν στο φορολογικό νομοσχέδιο το οποίο θα κατατεθεί στη Βουλή εντός του Νοεμβρίου. 
 
 
 
 
protothema.gr

Ξέφραγο αμπέλι και με τον νόμο η Ελλάδα - ΣτΕ: Ελεύθερα θα κυκλοφορούν όσοι πρόσφυγες έλθουν στο εξής



Οι πρόσφυγες που θα έλθουν στο εξής στην Ελλάδα θα κυκλοφορούν ελεύθερα, δεν θα υπόκεινται δηλαδή σε περιοριστικό καθεστώς κυκλοφορίας· αντιθέτως, υπό περιοριστικό καθεστώς θα εξακολουθήσουν να είναι οι πρόσφυγες που βρίσκονται στα νησιά της Λέσβου, Σάμου, Χίου, Λέρου, Ρόδου και Κω από την 20ή Μαρτίου 2016, σε Hot Spots.
 
Το Συμβούλιο της Επικρατείας και συγκεκριμένα το Δ΄ Τμήμα του ΣτΕ, με πρόεδρο τον αντιπρόεδρο Χρήστο Ράμμο και εισηγητή τον σύμβουλο Επικρατείας Διομήδη Κυριλλόπουλο, δημοσίευσε τη συγκεκριμένη απόφαση, η οποία ελήφθη ύστερα από προσφυγή του Ελληνικού Συμβουλίου για τους

Πρόσφυγες. Το Συμβούλιο ζητούσε να ακυρωθεί απόφαση της διευθύντριας της υπηρεσίας ασύλου με βάση την οποία είχε τεθεί περιορισμός στην κυκλοφορία των αιτούντων διεθνή προστασία προσφύγων στα επίμαχα έξι νησιά.

Οι σύμβουλοι Επικρατείας ακύρωσαν την απόφαση, κρίνοντας – κατά πλειοψηφία – ότι ο επίμαχος περιορισμός της κυκλοφορίας δεν απαγορεύεται από το Σύνταγμα ή από άλλη διάταξη υπερνομοθετικής ισχύος· εκτίμησαν ωστόσο ότι για να επιβληθεί ο περιορισμός, θα πρέπει να προκύπτουν οι λόγοι για τους οποίους επιβλήθηκε.
Ο περιορισμός στην κυκλοφορία που επιβλήθηκε στους αιτούντες διεθνή προστασία έχει ως συνέπεια τον μη επιμερισμό των προσώπων αυτών σε ολόκληρη την ελληνική επικράτεια, αλλά αντιθέτως την άνιση συγκέντρωση τους σε ορισμένες μόνο περιφέρειες, κάτι που επιφέρει σημαντική επιβάρυνση και υποβάθμιση τους σε σχέση τις άλλες περιοχές της χώρας.
Πράγματι, σημειώνουν οι δικαστές, τα έξι αυτά νησιά καλούνται να διαχειριστούν και να αντιμετωπίσουν με τις υπάρχουσες υποδομές και μάλιστα εν μέσω της σοβαρής δημοσιονομικής κρίσης που διέρχεται η χώρα, την είσοδο και παραμονή σε αυτές σημαντικού αριθμού προσώπων που αιτούνται διεθνή προστασία, με συνέπεια να υφίσταται σοβαρός κίνδυνος προκλήσεων κοινωνικών εντάσεων με επιπτώσεις στη δημόσια τάξη και την οικονομική ζωή των επίμαχων περιφερειών, οι οποίες αποτελούν και τουριστικούς περιορισμούς.
Οι ίδιοι υπογραμμίζουν ότι από πουθενά δεν προκύπτουν οι νόμιμοι λόγοι που υπαγορεύουν την επιβολή του περιοριστικού μέτρου της κυκλοφορίας, προκειμένου να μπορεί να κριθεί εάν βρίσκεται εντός των ορίων των διατάξεων του άρθρου 41 του νόμου 4375/2016 (σε εξουσιοδότηση του οποίου εκδόθηκε η προσβαλλόμενη απόφαση της διευθύντριας της υπηρεσίας ασύλου) οι οποίες (διατάξεις) «ερμηνευμένες υπό το φως της Σύμβασης της Γενεύης, που αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο του διεθνούς νομικού συστήματος για την προστασία των προσφύγων», επιτρέπει την επιβολή στους αιτούντες διεθνή προστασία τα περιοριστικά αυτά μέτρα.
Εφόσον δεν προκύπτουν – σημειώνουν οι σύμβουλοι – οι σοβαροί και επιτακτικοί λόγοι δημοσίου συμφέροντος και μεταναστευτικής πολιτικής, οι οποίοι θα μπορούσαν να δικαιολογήσουν την επιβολή του περιορισμού κυκλοφορίας των αιτούντων διεθνή προστασία που εισέρχονται στην Ελληνική Επικράτεια μετά την 20η Μαρτίου 2016, πρέπει να ακυρωθεί η προσβαλλόμενη απόφαση.
Η μειοψηφία (Χρήστος Ράμμος, Όλγα Παπαδοπούλου και Χριστίνα Μπολόφη) υποστήριξαν ότι η προσβαλλόμενη απόφαση είναι νόμιμη, καθώς: 1) απαιτείται χρόνος για την εξέταση των αιτήσεων και 2) λόγω της κοινής δήλωσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία για σχέδιο δράσης ενίσχυσης της συνεργασίας στον τομέα στήριξης των Σύριων υπηκόων.
 
Στην απόφαση του ΣτΕ διευκρινίζεται επίσης ότι τα αποτελέσματα της ακύρωσης της προσβαλλόμενης απόφασης που δημοσιεύθηκε σήμερα ανατρέχουν στο χθες.
 

Αξιωματούχος ΕΕ: Ανησυχητική η απόφαση
«Ανησυχητική» χαρακτήρισε την απόφαση αξιωματούχος της ΕΕ σύμφωνα με το Reuters.
Η ΕΕ και τα κράτη μέλη της κατάφεραν να σταματήσουν σε μεγάλο βαθμό τη λεγόμενη διαδρομή των Δυτικών Βαλκανίων χάρη στη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας και κρατώντας τους αιτούντες άσυλο στα ελληνικά νησιά, σημειώνεται στο δημοσίευμα.
Εάν οι νέοι αιτούντες άσυλο είναι ελεύθεροι να μετακινηθούν, πιθανόν να οδηγήσει σε ένα νέο κύμα προσφύγων και μεταναστών προς τις πιο ευημερούσες χώρες της ΕΕ.
ΠΗΓΗ: Liberal.gr