02 Δεκεμβρίου 2019

Ο Ναούμης Μαρκόπουλος για τις ευχαριστίες του προς τον αντικατασταθέντα διοικητή του νοσοκομείου Καστοριάς Βασίλη Αντωνιάδη


Ο πρώην πρόεδρος του Επιμελητηρίου Καστοριάς με την ΝΔ και νυν Περιφερειακός Σύμβουλος Δυτ. Μακεδονίας στην Καστοριά  με την παράταξη του Θεόδωρου Καρυπίδη, η οποία παράταξη,  υποστηρίχτηκε  "ποικιλοτρόπως" από τον Α.Τσίπρα.
Ο κ. Ναούμης Μαρκόπουλος ευχαρίστησε και επαίνεσε  τον αντικατασταθέντα πρόεδρο του Κρατικού Νοσοκομείου Καστοριάς Βασίλη Αντωνιάδη, και αυτό έκανε αίσθηση στη κοινή γνώμη.

Ο Ναούμης Μαρκόπουλος έγραψε για τον Βασίλη Αντωνιάδη  στη προσωπική του σελίδα στο facebook:
<<Ευχαριστούμε πολύ για τις εξαιρετικές υπηρεσίες που προσέφερες στη γειτονική σου Κοινωνία.
Πάνω από όλα ο άνθρωπος λέμε όλοι, όμως εσύ το υπερκερασες και αξίζεις συγχαρητηρίων.>>
Ευχαριστούμε!


Δεν θα είχε δημοσιογραφικό ενδιαφέρον αν ο Ναούμης Μαρκόπουλος δεν ήταν στέλεχος της ΝΔ, στέλεχος το οποίος παραμένει, και επίσης αν ο πρώην πλέον  διοικητής του νοσοκομείου Καστοριάς  δεν ήταν αυτός ο οποίος είχε επιδείξει έντονη  πολιτική δράση υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ, που ποτέ δεν έκρυψε μάλιστα το παραδέχθηκε πρόσφατα σε συνέντευξη του σε τοπικό ραδιοφωνικό μέσο.

Θέσαμε το σχετικό παρακάτω  ερώτημα στον Ναούμη Μαρκόπουλο :
Έχετε  κάνει ένα επαινετικό σχόλιο για τον Β. Αντωνιάδη τον αντικατασταθέντα από την κυβέρνηση  διοικητή  του Γ/Ν/ Καστοριάς, σε πλήρη αντίθεση με δηλώσεις της κυβέρνησης της  Ν.Δ για το θέμα των προέδρων των νοσοκομείων του ΣΥΡΙΖΑ,- θα θέλαμε την  άποψη σας,  για το fyllokaiftero1.blogspot.com 

Η απάντηση του κ. Ναούμη Μαρκόπουλου : 
  Δεν έχει να κάνει, καμία σχέση με πολιτικές αντιθέσεις και άλλα σχόλια η άποψη μου. Δεν μπαίνουν όλοι σε ένα τσουβάλι. 

Εγώ, απλά εξέφρασα την προσωπική μου άποψη για τη θητεία του κ. Αντωνιάδη, την οποία εκτίμησα, άσχετα από ποιόν τοποθετήθηκε ή από πολιτικές. 

Εγώ αξιολογώ πάντα τα πρόσωπα, ειδικότερα σε θέσεις κλειδιά για την Κοινωνία, όπως είναι η θέση αυτή. Εκτίμησα τη δουλειά του. Πιστεύω ότι είναι από τους καλύτερους που έχουν διατελέσει μέχρι κι σήμερα, χωρίς να αδικώ το έργο προηγούμενων ή να προεξοφλώ το έργο των επόμενων. Θα κριθούν εξίσου ισότιμα, τουλάχιστον από εμένα προσωπικά.









  • Naoum Markopoulos Ευχαριστούμε πολύ για τις εξαιρετικές υπηρεσίες που προσέφερες στη γειτονική σου Κοινωνία.
    Πάνω από όλα ο άνθρωπος λέμε όλοι, όμως εσύ το υπερκερασες και αξίζεις συγχαρητηρίων.
    Ευχαριστούμε!
    2


    «Εμφύλιος» στη ΝΔ: Επίθεση Ντόρας σε Σαμαρά λόγω «Πρεσπών»! – «Δεν κατέθεσε συγκεκριμένη & ουσιαστική πρόταση»


    Βγαίνουν τα «μαχαίρια» στη ΝΔ, καθώς η Ντόρα Μπακογιάννη για άλλη μία φορά προκαλεί με τις τοποθετήσεις της. Θα έλεγε κανείς ότι το τελευταίο διάστημα η πρώην Υπουργός έχει τάσεις… προοδευτισμού και διεθνισμού.

                 Τηλέφωνο επικοινωνίας: 697.8276141
               Email: fyllokaiftero@gmail.com

    Μιλάμε βέβαια για την γυναίκα όπου είχε χάσει τις εσωκομματικές εκλογές για την προεδρία του κόμματος από τον Α. Σαμαρά και ακόμα όπως φαίνεται δεν μπορεί να το αντέξει.
    H Nτόρα Μπακογιάννη με τις παρεμβάσεις που κάνει, θα λέγαμε ότι ξενερώνει τους ψηφοφόρους της ΝΔ και ειδικά την πτέρυγα της λαϊκής Δεξιάς.
    Πρόσφατα δε, έδωσε συγχωροχάρτι στις κοπέλες που αμαύρωσαν με την παρουσία τους την παρέλαση στη Ν. Φιλαδέλφεια, ενώ μετά από      μέρες έφθασε στο σημείο ναι πει ότι οι μετανάστες πρέπει να πάνε στην επαρχία και κυρίως στα χωριά, για να βοηθήσουν στα κτήματα!

    Τι δήλωσε σήμερα:
    Αιχμές κατά του Αντώνη Σαμαρά αναφορικά με τα όσα είπε στο συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας, άφησε η βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος Ντόρα Μπακογιάννη, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «ΘΕΜΑ FM».
    Ειδικότερα, σχετικά με τη συμφωνία των Πρεσπών και τη δήλωση του κ. Σαμαρά περί αποδέσμευσης από αυτή, η πρώην υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι η ίδια δεν γνωρίζει να υπάρχει τρόπος αποδέσμευσης με βάση το διεθνές δίκαιο. Στην ερώτηση γιατί ο κ. Σαμαράς υποστηρίζει αυτή την άποψη απάντησε με νόημα «ρωτήστε τον ίδιο».

    Σχετικά με τα όσα είπε ο πρώην πρωθυπουργός για το μεταναστευτικό, η κ. Μπακογιάννη τόνισε πως από τη στιγμή που δεν κατέθεσε συγκεκριμένη και ουσιαστική πρόταση δεν βλέπει εκείνη κάποια διαφοροποίησή του από την κυβερνητική πολιτική. «Λεξιλόγιο χρησιμοποίησε διαφορετικό ο κ.Σαμαράς, λεξιλόγιο το οποίο στην πολιτική ξέρετε είναι πάντοτε εύπλαστο» είπε η κυρία Μπακογιάννη, σημειώνοντας, σε σχετική ερώτηση ότι η ίδια χρησιμοποιεί το δικό της εδώ και δω και τριάντα χρόνια.

    Τι δήλωσε χθες ο Σαμαράς:
    Μύδρους εξαπέλυσε από το Συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας ο Αντώνης Σαμαράς: για το μεταναστευτικό, τη συμφωνία των Πρεσπών, αλλά και για το ενδεχόμενο συναίνεσης με τον ΣΥΡΙΖΑ, φέρνοντας στη δημοσιότητα ένα ενδεικτικό των διαφωνιών που διχάζουν τις υψηλές τάξεις του κόμματος.

    Τη στιγμή που ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, αναγνωρίζει τα δεινά που φέρνει η Συμφωνία των Πρεσπών, ωστόσο επιμένει πως «πρέπει να τη σεβαστούμε», ο Αντώνης Σαμαράς ζητάει άμεση αποδέσμευση από την συνθήκη «αναγνώρισης του αλυτρωτισμού», επιβεβαιώνοντας παράλληλα πως στο εσωτερικό της ΝΔ τα πράγματα δεν είναι «ρόδινα».
    Η σύγκρουση μόλις ξεκίνησε στη ΝΔ!

    Σουφλί: Λαθρομετανάστες έβαλαν φωτιά πριν λίγο σε ποιμνιοστάσιο του χωριού Ρούσσα, προκαλώντας σημαντικές καταστροφές

    Σουφλί: Λαθρομετανάστες έβαλαν φωτιά πριν λίγο σε ποιμνιοστάσιο του χωριού Ρούσσα, προκαλώντας σημαντικές καταστροφές

    Παρανάλωμα του πυρός έγινε πριν από λίγο ποιμνιοστάσιο στο χωριό Ρούσσα του ορεινού όγκου Σουφλίου, από φωτιά που έβαλαν, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, λαθρομετανάστες προκειμένου να ζεσταθούν από το υπερβολικό κρύο που επικρατεί στην περιοχή.

    Η πυρκαγιά έγινε αντιληπτή από κατοίκους του χωριού, οι οποίοι έτρεξαν και με πυροσβεστήρες προσπάθησαν να την ελέγξουν και να την σβήσουν, ενώ παράλληλα ειδοποιήθηκε η Πυροσβεστική του Σουφλίου η οποία έφτασε λίγο αργότερα με οχήματα και πυροσβέστες αλλά ήδη είχαν καταφέρει οι κάτοικοι να τη σβήσουν. Προκάλεσε όμως σημαντικές καταστροφές στο ποιμνιοστάσιο και ευτυχώς στο συγκεκριμένο σημείο δεν υπήρχαν ζώα, αλλά βρισκόταν σε διπλανό χώρο, γιατί θα είχαν καεί.

    Είναι η δεύτερη φορά που στο συγκεκριμένο ποιμνιοστάσιο το οποίο βρίσκεται λίγο έξω από το χωριό Ρούσσα προκαλείται πυρκαγιά, αφού και πριν λίγες μέρες έγινε κάτι παρόμοιο, αλλά και τότε πρόλαβαν οι κάτοικοι του χωριού και ο ιδιοκτήτης πολύ γρηγορότερα να την σβήσουν, χωρίς να προκαλέσει τις σημαντικές καταστροφές που υπήρξαν απόψε. Το νέο αυτό κρούσμα, που ήρθε να προστεθεί στη φωτιά η οποία προκλήθηκε πριν λίγο καιρό πάλι από λαθρομετανάστες σε σπίτι το οποίο βρίσκεται λίγο έξω από το χωριό και ήταν ένα παραδοσιακά χτισμένο,  έχει θορυβήσει ακόμα περισσότερο τους κατοίκους της Ρούσσας και των άλλων ορεινών χωριών.

     Είναι έντονα αναστατωμένοι και ζητούν να ληφθούν μέτρα, γιατί καθημερινά περνούν εκατοντάδες λαθρομετανάστες από την περιοχή τους και η κατάσταση έχει γίνει ανεξέλεγκτη.

    Η ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ είναι ΑΡΧΕΙΟΥ

     

    ΤΟ ΔΟΛΩΜΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ ΠΟΥ ΘΑ ΔΕΧΘΟΥΝ ΠΑΡΑΝΟΜΟΥΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ

     50 εκ ευρώ για τους Δήμους που θα δεχτούν μετανάστες. Παράταση των μειωμένων κατά 30% συντελεστών ΦΠΑ για τα νησιά



    50 εκ ευρώ για τους Δήμους που θα δεχτούν Λαθρό


    Σειρά αντισταθμιστικών οφελών ανακοίνωσαν στο πλαίσιο του Στρατηγικού Σχεδιασμού Αντιμετώπισης του Προσφυγικού – Μεταναστευτικού ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, και ο υφυπουργός Άμυνας, Αλκιβιάδης Στεφανής.

    Κατ’ εντολή του πρωθυπουργού, δημιουργείται Ειδικό Ταμείο που προικίζεται με 50 εκατομμύρια ευρώ για το 2020 και θα χρηματοδοτήσει το «Πρόγραμμα Αλληλεγγύη» το οποίο θα υλοποιήσει το υπουργείο Εσωτερικών για την στήριξη των Δήμων που θα επιβαρυνθούν από τη φιλοξενία προσφύγων και μεταναστών.

    Επιπλέον δίνεται παράταση – έως 31.12.2020 – των μειωμένων κατά 30% συντελεστών ΦΠΑ για τα νησιά Λέρο, Μυτιλήνη, Κω, Σάμο, Χίο.
    Βελτιώνονται οι δομές Υγείας, Παιδείας, Κοινής Ωφέλειας και Τουρισμού στις περιοχές που υποδέχονται μετανάστες και πρόσφυγες. Επίσης, η κυβέρνηση δεσμεύεται να αξιοποιήσει στο μέγιστο προς όφελος των τοπικών κοινωνιών τις Δομές/ΚΥΤ όταν θα έχει ολοκληρωθεί η αντιμετώπιση του ζητήματος.

    Η κυβέρνηση επίσης δεσμεύεται να λάβει υπόψη την εντοπιότητα κατά τις αναγκαίες προσλήψεις στις Δομές/ΚΥΤ.
    Η αποσυμφόρηση των νησιών αποτελεί προτεραιότητα για την κυβέρνηση.
    Σε βραχυπρόθεσμο στάδιο προβλέπεται η αποσυμφόρηση των νησιών του ανατολικού Αιγαίου, με μεταφορά 5.000 μεταναστών σε ξενοδοχεία και μεταφορά 15.000 μεταναστών σε ήδη υπάρχουσες δομές και σε νέες που δημιουργούνται τώρα. Στόχος είναι η μεταφορά 20.000 μεταναστών από τα νησιά του Αιγαίου μέχρι τις αρχές του 2020.

    Σε μεσοπρόθεσμο στάδιο, όπως επισήμανε ο κ. Στεφανής, η κυβέρνηση έχει προγραμματίσει 5+1 δράσεις:
    Δράση 1η: Αφορά στα ασυνόδευτα παιδιά – Σήμερα, παγκόσμια ημέρα για τα δικαιώματα του παιδιού, ανακοινώνεται μια ειδική δράση. Καθορίζεται Εθνικός Συντονιστής μέσω της Προεδρίας της Κυβέρνησης, σε συνεργασία με το Υπουργείο Εργασίας και το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.
    Δράση 2η: Αφορά τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις (ΜΚΟ) – Καθορισμός πλαισίου υποχρεώσεών τους και συγκεκριμένων κριτηρίων που απαιτείται να έχουν. Παραμονή και λειτουργία στη χώρα, μόνο όσων πληρούν τις προϋποθέσεις.
    Δράση 3η: Αφορά το Άσυλο και τις Επιστροφές – Η ψήφιση του νέου νόμου, όπως υποστήριξε ο κ. Στεφανής, παρέχει το πλαίσιο που απαιτείται ώστε, να επιταχυνθούν οι διαδικασίες και είτε να εγκριθεί το άσυλο, είτε να επιστρέψουν όσοι δεν πληρούν τις προϋποθέσεις, στη χώρα προέλευσης ή εισόδου. Παράλληλα, είναι σε εξέλιξη η πρόσληψη 500 ατόμων, τα οποία θα ενισχύσουν τις Υπηρεσίες Ασύλου.
    Δράση 4η: Κατασκευή και επέκταση Κλειστών Δομών σε νησιά

    • Μυτιλήνη: Στη Μυτιλήνη, θα κλείσει σταδιακά η υπάρχουσα Δομή στη Μόρια, ενώ θα δημιουργηθεί νέα κλειστή δομή, η οποία θα χρησιμοποιηθεί ως Προαναχωρησιακό Κέντρο και Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ), χωρητικότητας: 5.000+

    • Χίος: Στη Χίο, θα κλείσει η υπάρχουσα Δομή στη ΒΙΑΛ (κοντά στο χ. Χαλκείο), ενώ θα δημιουργηθεί νέα κλειστή δομή, η οποία θα χρησιμοποιηθεί ως Προαναχωρησιακό Κέντρο και Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ), χωρητικότητας: 5.000+

    • Σάμος: Στη Σάμο, θα κλείσει η υπάρχουσα Δομή – ΚΥΤ, στο Βαθύ, ενώ η υπό κατασκευή δομή, θα επεκταθεί και θα χρησιμοποιηθεί ως Προαναχωρησιακό Κέντρο και Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ), χωρητικότητας: 5.000+

    • Κως: Στην Κω, θα μετατραπεί η υπάρχουσα Δομή σε Κλειστή, ως Προαναχωρησιακό Κέντρο και Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ), χωρητικότητας: 2.000+

    • Λέρος: Στη Λέρο, θα μετατραπεί η υπάρχουσα Δομή σε Κλειστή, ως Προαναχωρησιακό Κέντρο και Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ), χωρητικότητας: 1.000+
    Δράση 5η: Ανταποδοτικά μέτρα ενίσχυσης τοπικών κοινωνιών –

    Η Κυβέρνηση προχωρά στις εξής ενέργειες:
    Όπως ανακοίνωσε ο κ. Στεφανής, ο κυβερνητικός σχεδιασμός για το προσφυγικό κινείται σε τέσσερις βασικούς άξονες:

    • Φύλαξη των συνόρων με τη διαδικασία δημιουργίας ενός ενιαίου φορέα επιτήρησης συνόρων

    • Επιτάχυνση των διαδικασιών χορήγησης ασύλου

    • Δημιουργία κλειστών προαναχωρησιακών κέντρων σε νησιά και

    • Άμεσες επιστροφές

    1 Πηγές
    2 iliaoikonomia.gr
    3 attikanea.blogspot.com

    Λιβύη: Από την αρχαία ελληνική «Κυρηναϊκή Πεντάπολη» στην αγκαλιά της Τουρκίας




    ΙΤΑΛΟΤΟΥΡΚΙΚΟΣ_ΠΟΛΕΜΟΣ_1911-1912

    Οι ελληνικές αποικίες στην Κυρηναϊκή και η ιστορία τους - Η εμφάνιση των Αράβων και οι συγκρούσεις τους με το Βυζάντιο στη Β. Αφρική - Η οθωμανική κυριαρχία στην περιοχή - Σύντομη ιστορία της Λιβύης από την ίδρυσή της ως σήμερα

    Ένα από τα πλέον σημαντικά γεγονότα των τελευταίων ημερών αν όχι το σημαντικότερο είναι αναμφίβολα το μνημόνιο κατανόησης Memorandum of Understanding (MoU), που υπέγραψε η Τουρκία με την κυβέρνηση της Τρίπολης στη Λιβύη, με βάση το οποίο οι δύο χώρες συμφωνούν να συνεργαστούν για τον ‘’καθορισμό θαλάσσιων δικαιοδοσιών’’. Βέβαια όπως θα έχουν διαβάσει οι αναγνώστες του protothema.grαυτή η ‘’συμφωνία’’ υπογράφτηκε από τον Ταγίπ Ερντογάν και τον Φαγιέζ Μουσταφά αλ-Σαράτζ, ο οποίος είναι πρωθυπουργός της ‘’Κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας της Λιβύης’’ από τα τέλη του 2015. Ο Φαγιέζ αλ-Σαράτζ, γόνος πλούσιας οικογένειας τουρκικής καταγωγής, ο πατέρας του οποίου κατείχε διάφορα αξιώματα όταν την εξουσία στη Λιβύη είχε ο βασιλιάς Ιντρίς (από το 1951 ως το 1969), δεν ασκεί όμως εξουσία σε ολόκληρη τη Λιβύη, καθώς το ανατολικό τμήμα της χώρας ελέγχεται από τις δυνάμεις του στρατηγού Χαλίφα Χαφτάρ. Μάλιστα αξιωματούχος του Χαφτάρ έστειλε επιστολή στον εκπρόσωπο του ΟΗΕ στη Λιβύη με την οποία τονίζει ότι η όποια ‘’συμφωνία’’ μεταξύ Τουρκίας και Φαγιέζ αλ-Σαράτζ είναι άκυρη καθώς η κυβέρνησή του δεν αντιπροσωπεύει την ελεύθερη βούληση του λαού της Λιβύης καθώς το μεγαλύτερο μέρος της χώρας ελέγχεται από τις δυνάμεις του Χαφτάρ. Τον αντιισλαμιστή Χαφτάρ αναγνωρίζουν μέχρι σήμερα μόνο η Ρωσία, η Αίγυπτος, η Ιορδανία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Μήπως ήρθε η ώρα και η Ελλάδα να δείξει την εύνοιά της (τουλάχιστον) στον συγκεκριμένο Λίβυο ηγέτη;

    Αν δούμε την ιστορία της σύγχρονης Λιβύης από το 1951, οπότε έγινε ανεξάρτητο κράτος, χωριζόταν σε τρεις περιοχές: την Τριπολίτιδα, τη Φεζάν και την Κυρηναϊκή. Άλλωστε η χώρα ήταν Ομοσπονδιακό Βασίλειο όταν ανεξαρτητοποιήθηκε και αν δεν ανακαλύπτονταν τα μεγάλα κοιτάσματα πετρελαίου μεταξύ 1957-1959 το μέλλον της ήταν αβέβαιο καθώς ήταν μία από τις φτωχότερες χώρες της Αφρικής.

    Θα δούμε εκτενέστερα την ιστορία της Λιβύης από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα. Θα εστιάσουμε στην Κυρηναϊκή, το ανατολικό τμήμα της Λιβύης, που βρίσκεται Ν-ΝΔ της Κρήτης και στο οποίο υπήρχε εντονότατη ελληνική παρουσία από τον 7ο π.Χ. αιώνα ως περίπου τα μέσα του 7ου μ.Χ. αιώνα οπότε η περιοχή καταλήφθηκε από τους Άραβες.



    King_Idris_I_of_Libya_August_15__1965
    ann
    Scan_0014__1_

    Η Λιβύη στην αρχαιότητα- Ο αποικισμός της Κυρηναϊκής από Έλληνες
    Οι τρεις περιοχές που απαρτίζουν σήμερα τη Λιβύη δεν αποτελούσαν στην αρχαιότητα πολιτική ενότητα. Από την 8η π.Χ. χιλιετία αρχαιολογικά ευρήματα δείχνουν ότι η Λιβύη κατοικούνταν από νεολιθικές φυλές που ασχολούνταν με την καλλιέργεια της γης και την εκτροφή βοοειδών.

    Πρώτοι οι Φοίνικες ίδρυσαν αποικίες, εμπορικούς σταθμούς για την ακρίβεια, στην ακτή της Τριπολίτιδας. Η μεγαλύτερη από αυτές, η Καρχηδόνα σταδιακά επέκτεινε την κυριαρχία της σχεδόν σε ολόκληρη τη Βόρεια Αφρική, όπου ανέπτυξε ξεχωριστό πολιτισμό.
    Τον 7ο π.Χ. αιώνα η περιοχή ανατολικά του Κόλπου της Σύρτης αποικίστηκε από Έλληνες. Ο Ηρόδοτος της ονομάζει Κυρηναίων χώραν και ο Στράβωνας Κυρηναία. Σύμφωνα με την παράδοση άποικοι από τη Σαντορίνη (!) επικεφαλής των οποίων ήταν ο Αριστοτέλης που αργότερα έγινε γνωστός ως Βάττος, έλαβαν χρησμό από το Μαντείο των Δελφών να εγκατασταθούν στη Βόρεια Αφρική στον ‘’τόπο ανάμεσα στα νερά’’. Έτσι το 631 π.Χ. ιδρύθηκε η πρώτη ελληνική αποικία στη Β. Αφρική, η Κυρήνη. Χτίστηκε σε ένα ψηλό οροπέδιο που έβλεπε προς τη θάλασσα και καταλάμβανε μεγάλη έκταση. Προμηθευόταν νερό από την Πηγή του Απόλλωνος καθώς και από άλλες πηγές που ανάβλυζαν νερό μέσα από τα βράχια. Σύμφωνα με τον Καλλίμαχο η πόλη ονομάστηκε Κυρήνη από το όνομα της κρήνης του Απόλλωνα που βρισκόταν κοντά της. Υπάρχει όμως και η εκδοχή ότι η ονομασία της οφείλεται στη νύμφη Κυρήνη, την οποία ερωτεύτηκε ο Απόλλωνας, την απήγαγε και από τα δάση του Πηλίου την οδήγησε στη Β. Αφρική. Μέσα σε διάστημα διακοσίων περίπου χρόνων ιδρύθηκαν άλλες τέσσερις σημαντικές πόλεις από τους Έλληνες στην Κυρηναϊκή: η Ταύχειρα (μετέπειτα Αρσινόη, σήμερα Τόκρα) που ιδρύθηκε το 625 π.Χ., η Απολλωνία, το λιμάνι της Κυρήνης, οι Ευεσπερίδες (αργότερα Βερενίκη, η σημερινή Βεγγάζη και η Βάρκη (σήμερα Al Marj). Η περιοχή της Κυρηναϊκής όπου βρίσκονταν οι ελληνικές αποικίες ήταν γνωστή ως ‘’Πεντάπολις’’. Σημαντικότερη απ’ όλες τις πόλεις ήταν η Κυρήνη. Έφτασε σε μεγάλη ευημερία λόγω του κέντρου εμπορίου με τους Λίβυους ιθαγενείς και λόγω της εξαγωγής του σίλφιου, ενός φυτού με φαρμακευτικές ιδιότητες που φύτρωνε άφθονο σ’ εκείνη την περιοχή.

    Το σίλφιο που ήρθε πάλι στην επιφάνεια κυρίως μέσα από το διαδίκτυο ,είχε εκλείψει λόγω της μεγάλης χρήσης του από τα ρωμαϊκά χρόνια. Μεταξύ 630 π.Χ. και 440 π.Χ. οχτώ βασιλιάδες της Κυρήνης έφεραν εναλλάξ τα ονόματα του ιδρυτή της αποικίας Βάττου και του Αρκεσίλα. Η Κυρήνη ήταν γενέτειρα του φιλόσοφου Αρίστιππου (μαθητή του Σωκράτη), ο οποίος ίδρυσε την Κυρηναϊκή (Φιλοσοφική) Σχολή, του Καρνεάδη, ιδρυτή της τρίτης ή της λεγόμενης νέας Ακαδημίας της αρχαίας Αθήνας, του ποιητή Καλλίμαχου, του μεγάλου μαθηματικού, αστρονόμου και φιλόσοφου Ερατοσθένη και του ρήτορα και επισκόπου της Κυρηναϊκής Πεντάπολης Συνέσιου.
    Κατά την βασιλεία του Βάττου Δ’ του Καλού (περ. 515-470 π.Χ.) οι πόλεις της Κυρηναϊκής ενώθηκαν υπό την ηγεσία του βασιλιά της Κυρήνης με εξαίρεση τη Βάρκη που φαίνεται ότι διατήρησε αρχικά τουλάχιστον την αυτονομία της.

    Ο Αρκεσίλαος Δ’ (περ. 470-440 π.Χ.) προσκάλεσε νέους εποίκους από την Ελλάδα. Πραγματικά οι νέοι έποικοι ενίσχυσαν σημαντικά το ελληνικό στοιχείο στην απομονωμένη αυτή περιοχή της Μεσογείου. Μάλιστα το 454 π.Χ. έφτασαν στην Κυρήνη οι Αθηναίοι που είχαν διασωθεί από την ατυχή εκστρατεία στην Αίγυπτο. Σταδιακά οι σχέσεις μεταξύ Ελλήνων και ιθαγενών επιδεινώθηκαν. Το 413 π.Χ. οι Ευεσπερίδες πολιορκήθηκαν από Λίβυους και σώθηκαν όπως αναφέρει ο Θουκυδίδης, χάρη στην τυχαία παρουσία εκεί μοίρας του σπαρτιατικού στόλου που ενισχύθηκε από δύο κυρηναϊκά πλοία.
    Μετά τον θάνατο του Μεγάλου Αλεξάνδρου (323 π.Χ.) η Κυρηναϊκή περιήλθε στην επιρροή του ελληνιστικού βασιλείου της Αιγύπτου. Ο Πτολεμαίος ο Απίωνας που πέθανε χωρίς απογόνους το 96 π.Χ. κληροδότησε την Κυρηναϊκή στους Ρωμαίους, οι οποίοι ανακήρυξαν τις πόλεις τους και την πολιτική τους γη ελεύθερες.

    Ωστόσο, οι οξύτατες εσωτερικές κρίσεις που συγκλόνισαν τα επόμενα χρόνια τις πόλεις της Κυρηναϊκής, η δράση των πειρατών της Ανατολικής Μεσογείου, αλλά και οι μεγάλες οικονομικές ανάγκες της Ρώμης που είχε πλέον “ανοιχτεί” σε πολλά πολεμικά μέτωπα, οδήγησαν τη Σύγκλητο, το 75 π.Χ. να κηρύξει επίσημα την Κυρηναϊκή, ρωμαϊκή επαρχία.

    Το 27 π.Χ., με τον διακανονισμό του Οκταβιανού Αύγουστου η Κυρηναϊκή ενώθηκε διοικητικά με την Κρήτη, μαζί με την οποία αποτέλεσε ενιαία συγκλητική (δημόσια) επαρχία, με πρωτεύουσα τη Γόρτυνα της Κρήτης.

    Στις αρχές του 2ου μ.Χ. αιώνα, η Ιουδαϊκή Επανάσταση (115-117), προκάλεσε εκτός από τις μεγάλες καταστροφές δημογραφική και οικονομική κρίση στην Κυρηναϊκή και στάλθηκαν εκεί 3.000 παλαίμαχοι Ρωμαίοι στρατιώτες για να ενισχυθεί ο πληθυσμός της. Μεγάλο ενδιαφέρον για την Κυρηναϊκή έδειξε ο αυτοκράτορας Αδριανός (117-138), ο οποίος ίδρυσε και μία νέα πόλη, την Αδριανούπολη ή Αδριανή, μεταξύ Βερενίκης και Αρσινόης.

    Από τις άλλες πολίχνες και κωμοπόλεις που αναφέρουν οι αρχαίες πηγές, φαίνεται ότι μόνο η Δάρνη απέκτησε οργάνωση πόλης κατά τους αυτοκρατορικούς χρόνους. Επιγραφικές μαρτυρίες από τον 2ο μ.Χ. αιώνα, μαρτυρούν ότι η Κυρηναϊκή Πεντάπολις, έγινε “Εξάπολις” με την προσθήκη της Αδριανούπολης. Κέντρο και της Εξάπολης ήταν η Κυρήνη.

    Οι ελληνικές πόλεις της Κυρηναϊκής, βρίσκονταν στο μοναδικό κατοικήσιμο και καλλιεργήσιμο τμήμα της βορειοαφρικανικής ακτής, ανάμεσα στο Δέλτα του Νείλου και την Καρχηδόνα, το οποίο περιβάλλεται από τα ανατολικά, τα νότια και τα δυτικά, από μεγάλες ερήμους.

    Μάλιστα, η ελληνική παρουσία επεκτάθηκε ανατολικότερα, ως τον Καταβαθμό της Μαρμαρικής, καθώς πάπυρος του τέλους του 2ου μ.Χ. αιώνα που σώζει τα ονόματα ιδιοκτητών γης, πιστοποιεί ότι υπήρχε συντριπτική πληθυσμιακή υπεροχή Ελλήνων και ιθαγενών έναντι των Ρωμαίων.

    Κυριότερη διέξοδος, ήταν οι θαλάσσιες επικοινωνίες.

    Τα πλησιέστερα προς την Κυρηναϊκή λιμάνια, δεν βρίσκονταν στην Αφρική, αλλά στην Ελλάδα. Η Κρήτη, απέχει απ’ αυτή περίπου 300 χιλιόμετρα, η Πελοπόννησος (Γύθειο), 450 χιλιόμετρα και η Αττική (Πειραιάς), 600 χιλιόμετρα, η Αλεξάνδρεια 800 και η Ναύκρατις 900.

    Ιδιαίτερη σημασία είχε για τους κατοίκους της κυρηναϊκής, η αγροτική δραστηριότητα. Το έδαφος ήταν εύφορο, δάση υπήρχαν πολλά, εκείνη την εποχή καθώς και βοσκοτόπια για την ανάπτυξη της κτηνοτροφίας.

    Πάντως στα χρόνια του Διοκλητιανού (284-305), ταυτόχρονα με την Αίγυπτο αναδιοργανώθηκε και η διοίκηση της Κυρηναϊκής που αποσπάστηκε από την Κρήτη και αποτέλεσε επαρχία της “διοικήσεως της Ανατολής” με την ονομασία Άνω Λιβύη (Libya Superior) ή Πεντάπολις. Η έδρα του “ηγεμόνος” (praeses), μεταφέρθηκε στην Πτολεμαΐδα, η θέση της οποίας προσφερόταν καλύτερα για την εγκατάσταση των διοικητικών αρχών. Κάτω Λιβύη ή Ξηρά, ονομάστηκε η Μαρμαρική, που μαζί με τμήματα της Δυτικής Αιγύπτου αποτέλεσε χωριστή επαρχία, αλλά με κοινό με την Άνω Λιβύη στρατιωτικό διοικητή (dux Libyarum). Μετά τη διαίρεση της αυτοκρατορίας, η Κυρηναϊκή πέρασε στο Ανατολικό Ρωμαϊκό Κράτος.

    Από το 325 και μετά, αποτελούσε εκκλησιαστική επαρχία του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας.



    andreas-mitern-kanta-11
    General_Haftar__1_
    cache_728x3000_Analog_medium_828511_112727_28112019__1_


    Ο Συνέσιος - Η κατάκτηση της Κυρηναϊκής απ’ τους Άραβες

    Στην Κυρήνη, γεννήθηκε ο σπουδαίος φιλόσοφος και Επίσκοπος της Κυρηναϊκής Πεντάπολης, Συνέσιος (περ. 370-414). Ήταν μαθητής και θαυμαστής της Υπατίας. Καταγόταν από παλιά δωρική οικογένεια και σπούδασε στην Αθήνα και βέβαια στην Αλεξάνδρεια, κοντά στην Υπατία. Αν και προσχώρησε στον Χριστιανισμό, έμεινε βαθιά επηρεασμένος από το αρχαίο ελληνικό πνεύμα. Έχοντας ειλικρινή αγάπη για την αυτοκρατορία και την πατρίδα του αγωνίστηκε για να αποτρέψει τους κινδύνους και να βελτιώσει τη ζωή των συμπατριωτών του. Το 399, ως απεσταλμένος της Κυρήνης, πήγε στην Κωνσταντινούπολη όπου έμεινε για τρία χρόνια. Εκεί είδε από κοντά τη διείσδυση των Γερμανών στον στρατό και τη διοίκηση και τις σοβαρές της συνέπειες. Περίφημη είναι η ομιλία του “Περί Βασιλείας”, ένα αντιγερμανικό μανιφέστο. Παράλληλα, συμβούλευε τον αυτοκράτορα Αρκάδιο (395-408), να απαλλαγεί από τις βλαβερές επιρροές της Αυλής και από το “βάρβαρο γερμανικό στοιχείο”. Το 410, έγινε επίσκοπος Κυρήνης, αναλαμβάνοντας δράση εναντίον των Αφρικανών, οι οποίοι με τις συνεχείς επιδρομές τους αφάνιζαν τον ελληνισμό της Κυρήνας.

    Η δραστηριότητα του Μανιχαϊσμού και του Δονατισμού,προκάλεσαν σοβαρά προβλήματα στην Εκκλησία,ενώ οι επιδρομές των οπαδών του Αρειανισμού Βανδάλων,έπληξαν σοβαρά τη Λιβύη στα τέλη του 5ου και τις αρχές του 6ου αιώνα.

    Τον 7ο αιώνα η Κυρηναϊκή και η Αίγυπτος, έγιναν υποτελείς των Αράβων, μετά από δύο επιδρομές των Αράβων το 642 και το 643. Η τελευταία κτήση του Βυζαντίου στην Αφρική που έπεσε στα χέρια των Αράβων, ήταν το Σέπτον (Septem), η σημερινή Θέουτα, ισπανική πόλη στο Μαρόκο (709). Αυτό αναφέρει ο μεγάλος βυζαντινολόγος Δ.Α. Ζακυθηνός στο έργο του “ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΤΟΡΙΑ 324-1071", στο οποίο τονίζει επίσης ότι η κατάληψη της Αλεξάνδρειας της Αιγύπτου (642), από τους Άραβες, σήμανε το οριστικό τέλος του αρχαίου κόσμου.



    ΙΤΑΛΟΤΟΥΡΚΙΚΟΣ_ΠΟΛΕΜΟΣ_1911-1912

    Μεσαιωνικοί και νεότεροι χρόνοι

    Το όνομα της Λιβύης, προέρχεται από τον αιγυπτιακό όρο Λεμπού, που αναφέρεται στους Βερβερίνους που ζούσαν δυτικά του Νείλου. Στα ελληνικά, έγινε Λιβύη, αν και στην αρχαία Ελλάδα ο όρος “Λιβύη”, είχε ευρύτερη σημασία, υπονοώντας ολόκληρη της Βόρειο Αφρική δυτικά της Αιγύπτου, συχνά δε και ολόκληρη την Αφρική.

    Μετά την αραβική κατάκτηση, η Κυρηναϊκή εξισλαμίστηκε από νομαδικά φύλα που προέρχονταν από την Άνω Αίγυπτο (11ος αι.) ενώ η Τριπολίτιδα έγινε υποτελής της Τύνιδας. Το 1551, η Τρίπολη έπεσε στα χέρια των Οθωμανών και η κρατική πειρατεία αναπτύχθηκε με την ενθάρρυνση του Τούρκου ναυάρχου Ντραγκούτ.

    Σχεδόν για τρεις αιώνες εξασφάλιζε στη χώρα το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων της και υποβοήθησε την ανάδειξη της δυναστείας των Καραμανλήδων (Qaramanli, 1711-1835), οι οποίοι περιορίστηκαν στο να πληρώνουν ετήσιο φόρο υποτέλειας στον σουλτάνο. Το 1835, οι Οθωμανοί επέβαλαν την κυριαρχία τους στις λιβυκές επαρχίες, με εξαίρεση ένα τμήμα της Κυρηναϊκής όπου εγκαταστάθηκε η αδελφότητα Σενούσι. Η επιρροή των Σενούσι όμως σε ολόκληρη τη Λιβύη, ήταν μεγάλη. Το 1911 η Ιταλία κήρυξε τον πόλεμο στην οθωμανική αυτοκρατορία και κατέλαβε τη Λιβύη, συνάντησε όμως σθεναρή αντίσταση από τις αραβικές φυλές, κυρίως από τους Σενούσι, οι οποίοι ηττήθηκαν τελικά το 1931. Το 1934, η Ιταλία υιοθέτησε την ονομασία Λιβύη για την αποικία.

    Με την είσοδο της Ιταλίας στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, η περιοχή της Λιβύης έγινε θέατρο σφοδρών πολεμικών συγκρούσεων. Από το 1943 ως το 1951, το Φεζάν το ΝΔ τμήμα της Λιβύης πέρασε σε γαλλική διοίκηση, ενώ η Τριπολίτιδα και η Κυρηναϊκή, σε βρετανική.

    Στις 21 Νοεμβρίου 1949, η Γενική Συνέλευση του Ο.Η.Ε. αποφάσισε την πλήρη ανεξαρτησία της Λιβύης μέχρι το 1952.

    Η Λιβύη ανεξάρτητο κράτος

    Στις 24 Δεκεμβρίου 1951, η Λιβύη κηρύχθηκε ανεξάρτητο ομοσπονδιακό βασίλειο, αποτελούμενο από την Φεζάν, την Τριπολίτιδα και την Κυρηναϊκή και βασιλιά, όπως αναφέραμε, τον Μοχάμεντ Ιντρίς αλ-Σενούσι. Στη Μ. Βρετανία, παραχωρήθηκαν υπό εκμίσθωση πολλές βάσεις στρατηγικής σημασίας, αεροδρόμια και το δικαίωμα να διατηρεί στρατεύματα στη χώρα (1953). Οι Η.Π.Α. εγκατέστησαν κοντά στην Τρίπολη τη βάση Wheelus Field. Το 1963, με μια συνταγματική μεταρρύθμιση, η Λιβύη έγινε ενοποιημένο κράτος. Τα επόμενα χρόνια, υπογράφτηκαν συμφωνίες με Μ. Βρετανία και Η.Π.Α., για αποχώρηση των στρατευμάτων και εγκατάλειψη της βάσης Wheelus Field.

    Ο Βασιλιάς Ιντρίς, ανατράπηκε από αναίμακτη επανάσταση (την 1η Σεπτεμβρίου 1969), νεαρών εθνικιστικών αξιωματικών, με επικεφαλής τον, τότε, Υπολοχαγό Μουαμάρ Καντάφι οι οποίοι ανακήρυξαν τη Λιβυκή Αραβική Δημοκρατία. Σταδιακά, ο Συνταγματάρχης, πλέον, Καντάφι, έγινε απόλυτος κυρίαρχος της χώρας η οποία το 1977 ονομάστηκε Σοσιαλιστική Λαϊκή Λιβυκή Αραβική Τζαμαχιρία (=δημοκρατία των μαζών, του λαού). Με τον Καντάφι ως ηγέτη, η Λιβύη διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στις εξελίξεις στον αραβικό κόσμο. Προσπάθησε να ενώσει σε ομοσπονδία τη χώρα του με την Αίγυπτο και τη Συρία, κάτι που έγινε με τη βραχύβια Ομοσπονδία του 1972. Στη συνέχεια, επιχείρησε, ανεπιτυχώς, να ενώσει τη Λιβύη με την Αίγυπτο, τη Συρία, την Τυνησία και το Τσαντ. Με το τελευταίο, η Λιβύη ήρθε σε σύγκρουση για την αμφισβητούμενη περιοχή του Αούζου, από το 1973, την οποία κατέλαβε το 1975.

    Έπειτα από μια σειρά συγκρούσεων τη δεκαετία του ‘80 μεταξύ των δύο χωρών, το 1987 το Τσαντ συνέτριψε τις λιβυκές δυνάμεις που έχασαν 7.500 άνδρες (έναντι 18 του Τσαντ!) .Μετά τη λήξη του πολέμου, το Διεθνές Δικαστήριο απέδωσε το Αούζου στο Τσαντ, το οποίο στον πόλεμο με τη Λιβύη, είχε την υποστήριξη της Γαλλίας.

    Είναι γνωστή και η περίφημη συνάντησης της Ελούντας στις 15 Νοεμβρίου 1984 Μιτεράν - Καντάφι, με τη μεσολάβηση του Ανδρέα Παπανδρέου, που αιφνιδίασε τους πάντες...

    Στις 27 Φεβρουαρίου 2011, ξέσπασαν πολιτικές ταραχές στη Λιβύη εναντίον της κυβέρνησης Καντάφι. Τελικά, όπως είναι γνωστό, ο Καντάφι ανατράπηκε και στις 20 Οκτωβρίου 2011, σκοτώθηκε καθώς πήγαινε στη γενέτειρά του, στη Σύρτη.



    Italo-Turkish_War_peace_treaty_chromolithograph


    Η κατάσταση σήμερα

    Μετά την πτώση του καθεστώτος Καντάφι, υπήρξαν διάφορες στρατιωτικές ομάδες που προσπάθησαν να καταλάβουν την εξουσία στη χώρα. Όπως αναφέραμε και στην αρχή του άρθρου, υπάρχει η “κυβέρνηση” της Τρίπολης, υπό τον τουρκικής καταγωγής (δείτε σχετικά στη WIKIPEDIA) Φαγιέζ αλ Σάρατζ, που υπέγραψε το MoU με την Τουρκία και η “κυβέρνηση” της Βεγγάζης, υπό τον Στρατηγό Χαφτάρ. Για τη Λιβύη, την ΑΟΖ με την Ελλάδα και άλλα σχετικά θέματα, είχαμε γράψει εκτενές άρθρο στο protothema.gr στις 5/5/2019 με τίτλο “Η Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (Α.Ο.Ζ.) και το Καστελλόριζο”. Η οριοθέτηση ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας και Λιβύης, είναι ιδιαίτερα πολύπλοκη, όπως θα δείτε στο άρθρο αυτό. Αρκεί να σκεφτούμε, ότι στη χάραξή της παίζουν ρόλο ακόμα και οι Στροφάδες, δύο πανέμορφα νησιά, η Άρπυια και το Σταμφάνι 27 ν.μ. νότια της Ζακύνθου!

    Δεν έχουμε κάποιο αξίωμα και δεν είμαστε ειδικοί για να γράψουμε τι πρέπει και τι μπορεί να γίνει τώρα. Χρειάζονται πολύ προσεκτικές και μελετημένες κινήσεις. Η χώρα μας κατά την άποψή μας, πρέπει να προσεγγίσει τον Στρατηγό Χαφτάρ, που δείχνει ότι έχει φιλελληνικά αισθήματα και είναι, σίγουρα, πολέμιος της Τουρκίας. Ποιο θα είναι το μέλλον της Λιβύης όμως; Μήπως διασπαστεί σε Ανατολική και Δυτική Λιβύη; Ποια είναι τα σχέδια των μεγάλων δυνάμεων για την τρίτη πλουσιότερη χώρα της Αφρικής (μετά τις Σεϋχέλλες και τη Νότιο Αφρική), η οποία χωρίς το πετρέλαιο που ανακαλύφθηκε εκεί στα τέλη της δεκαετίας του ‘50, αν υπήρχε, θα ήταν ένα από τα φτωχότερα κράτη του κόσμου...

    Πηγές: Ενδεικτικά αναφέρουμε την “ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΕΘΝΟΥΣ” της ΕΚΔΟΤΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝ, τόμοι Β,Γ1,Ε και ΣΤ και το ΛΕΞΙΚΟ ΤΟΥ ΑΡΧΑΙΟΥ ΚΟΣΜΟΥ, του Γιάννη Λάμψα, τόμος Γ.

    Μιχάλης Στούκας 
     protothema.gr

    Κάτω από το μηδέν θερμοκρασίες στη Δ. Μακεδονία- Νέα πτώση την Τετάρτη



    Η θερμοκρασία έπεσε κάτω από το μηδέν  το πρωί στα βόρεια διαμερίσματα της χώρας, ενώ μετά την αυριανή βελτίωση, την Τετάρτη αναμένεται το πρώτο ουσιαστικά ψυχρό μέτωπο από τα Βαλκάνια που θα φέρει βροχές στα ανατολικά, στα νότια και στην Αττική, αλλά και χιόνια σε μεγαλύτερο υψόμετρο.


    Το δίκτυο των αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών-meteo.gr κατέγραψε απότομη μεταβολή της θερμοκρασίας  και πτώση ως και 7 βαθμών στη Δυτική Μακεδονία, με μείον 4.6 βαθμούς Κελσίου στο Μέσοβουνο Κοζάνης. Ακολούθησαν το Νευροκόπι Δράμας και η Βλάστη Κοζάνης με μείον 4,4 βαθμούς Κελσίου και η Φλώρινα με μείον 4,2 βαθμούς. Στο χιονοδρομικό κέντρο Σελίου η θερμοκρασία έπεσε στους μείον 4,6 βαθμούς.

    ΕΜΥ: Πρόγνωση 3-7 ημερών
    ΤΡΙΤΗ 03-12-2019
    Σποραδικές καταιγίδες θα εκδηλωθούν στο βόρειο Ιόνιο. Στα υπόλοιπα λίγες νεφώσεις.  Στη Μακεδονία και τη Θράκη παροδικές χιονοπτώσεις από τις βραδινές ώρες
    αρχικά στα ορεινά και τις νυχτερινές ώρες και σε ημιορεινές
    περιοχές. Η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο στα κεντρικά και νότια.
    ΤΕΤΑΡΤΗ 04-12-2019
    Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές που βαθμιαία θα
    περιοριστούν στα νότια και θα εξασθενήσουν. Πρόσκαιρες χιονοπτώσεις
    τις πρωινές ώρες στα κεντρικά και βόρεια ορεινά. Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση στα ανατολικά και τα βόρεια.
    ΠΕΜΠΤΗ 05-12-2019
    Στα δυτικά νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές στο Ιόνιο.
    Στην υπόλοιπη χώρα λίγες νεφώσεις έως τις μεσημβρινές ώρες τοπικά
    αυξημένες στα ανατολικά ηπειρωτικά και την Κρήτη.
    Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο.
    ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 06-12-2019
    Τοπικές βροχές τις βραδινές ώρες στο βόρειο Ιόνιο και την Ήπειρο. Στα υπόλοιπα γενικά
    αίθριος.
    Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή περαιτέρω άνοδο.
    ΣΑΒΒΑΤΟ 07-12-2019
    Στα δυτικά λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές. Στα
    υπόλοιπα γενικά αίθριος. Η θερμοκρασία χωρίς αξιόλογη μεταβολή.


    Ρεπορτάζ ΕΡΤ1- Άντζελα Ζούγρα

    Με εντολή ΓΕΣ οι οδηγοί των στρατιωτικών οχημάτων στην Θράκη ενώπιον παράνομων μεταναστών τα εγκαταλείπουν & φεύγουν;





    Σε μια αποκάλυψη η οποία χρήζει άμεσης απάντησης από το ΥΠΕΘΑ, προχώρησε ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Σπάρτακος - Παράταξη Πολιτών» Κώστας Καραΐσκος για τον Δήμο Κομοτηνής, με την οποία αναφέρει πως έχουν σταλεί οδηγίες προς παραμεθόριες μονάδες στις οποίες οι οδηγοί του Ελληνικού Στρατού και οι άλλοι συνάδελφοί τους καλούνται επί της ουσίας να μην αντιδρούν όταν εμφανίζονται ενώπιόν τους «Παρανόμως Εισελθόντα Πρόσωπα – ΠΕΠ» (δηλαδή παράνομοι μετανάστες) και μάλιστα να εγκαταλείπουν τα υπηερεσιακά τους οχήματα στο έλεός τους εάν τους «φράζουν» τον δρόμο!

    Η καταγγελία είναι βαρύνουσας σημασίας καθώς πλέον μιλάμε για έναν Στρατό υπό παράλυση εν καιρώ ειρήνης λόγω της αθρόας εισβολής αλλοδαπών.

    Σε περίπτωση πολεμικής κρίσης οι Τούρκοι ήδη έχουν εξασφαλίσει και διαπιστώσει ότι θα μπορέσουν να εμποδίσουν και «βραχυκυκλώσουν» ολοκληρωτικά οποιαδήποτε κίνηση του ΕΣ προς υπεράσπιση του εθνικού εδάφους για να μην αναφέρουμε ότι δεν θα μπορέσει να επιχειρήσει κανενός είδους επιθετικού ελιγμού προς δημιουργία προγεφυρώματος εντός του τουρκικού εδάφους.

    Εδώ όχι μόνο θα έχουμε «παράλυση» του Ελληνικού Στρατού αλλά και απώλεια των μέσων του καθώς όπως καταγγέλει ο επικεφαλής του «Σπάρτακος-Παράταξη Πολιτών», απλώς οι οδηγοί παίρνουν τα κλειδιά μαζί τους!

    Εάν ισχύει η καταγγελία αυτά πρόκειται για μείζον θέμα, εάν δεν ισχύει θα πρέπει να διαψευστεί.
    Θα πρέπει να πούμε πως η παράταξη του Σπάρτακου έχει ήδη 3 θητείες στο δημοτικό συμβούλιο της Κομοτηνής που σημαίνει πως έχει απήχηση στην τοπική κοινωνία και δεν θα προέβαινε σε τόσο σημαντικές καταγγελίες εάν όντως δεν υπήρχε σημαντικό ζήτημα.

    «ΠΡΟΣ Κομοτηνή, 1-12-2019
    Αντιστράτηγο Γ. Καμπά, Αρχηγό Γ.Ε.Σ.
    Στρατόπεδο ΠΑΠΑΓΟΥ, Μεσογείων 227-231, Χολαργός, 15561 ΑΘΗΝΑ

    Κοινοποίηση:
    Πρωθυπουργό κ. Κ. Μητσοτάκη
    Υπουργό Εθνικής Άμυνας κ. Ν. Παναγιωτόπουλο

    Κύριοι,
    Η γενική διάλυση της χώρας μας με την αφορμή της μαζικής παράνομης μετανάστευσης ελπίζαμε ανέκαθεν πως θα έβρισκε ένα ανάχωμα στις Ένοπλες Δυνάμεις μας, τουλάχιστον στα μέρη μας και δη στον Έβρο. Δυστυχώς, τόσο η επικρατούσα κατάσταση όσο και πρόσφατες φήμες που κυκλοφορούν, βεβαιώνουν ότι η στρατιωτική (και η πολιτική;) ηγεσία του ΥΠΕΘΑ τείνει να ευνουχίσει και το ένοπλο κομμάτι του λαού μας. 

    Εκ μέρους λοιπόν του συνειδητού τμήματος της ακριτικής κοινωνίας, σας ερωτώ: Έχουν σταλεί οδηγίες προς παραμεθόριες μονάδες στις οποίες οι οδηγοί του Ελληνικού Στρατού και οι άλλοι συνάδελφοί τους καλούνται επί της ουσίας να μην αντιδρούν όταν εμφανίζονται ενώπιόν τους «Παρανόμως Εισελθόντα Πρόσωπα – ΠΕΠ»;
    Έχετε υπογράψει ή είναι σε γνώση σας οδηγία για παραμονή του οδηγού εντός του οχήματος ή αλλαγή δρομολογίου προκειμένου να αποφευχθεί κάθε επαφή με ΠΕΠ; Για αγγλιστί προειδοποίηση του τύπου «παραβιάζετε στρατιωτική ἰδιοκτησία, παρακαλώ απομακρυνθείτε»; Τέλος, για την περίπτωση που τα ΠΕΠ επιμείνουν (!), είναι δυνατόν να συστήνεται εγκατάλειψη του οχήματος με μόνη προτεινόμενη μέριμνα για τον οδηγό να …κατεβάσει τον γενικό διακόπτη και να πάρει φεύγοντας τα κλειδιά;;;!!!
    Επειδή ειδικά το τελευταίο παραβιάζει ώς και τον στρατιωτικό όρκο, αλλά και όλα αυτά προσομοιάζουν μάλλον με εχθρική προπαγάνδα κατά του ηθικού των Ελλήνων, ευελπιστούμε να διαψεύσετε ότι τα ανωτέρω αναφερόμενα ισχύουν ως οδηγίες του ΓΕΣ. Ο Στρατός μας δεν βρίσκεται στη Θράκη ούτε ως θυρωρός παρανόμων μεταναστών ούτε ως σερβιτόρος σαμπάνιας σε γαλονάδες.
     

    Με τιμή,
    Κώστας Καραΐσκος, Κομοτηνή
    επικεφαλής της Παράταξης Πολιτών ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ,
    Περιφερειακή Επιτροπή Υπεράσπισης της Ελληνικής Κοινωνίας»




    ΛΑΘΡΟΒΟΜΒΑ ΣΤΟ Γ.Ε.Σ.!!!
    ΠΡΟΣ Κομοτηνή, 1-12-2019
    Αντιστράτηγο Γ. Καμπά, Αρχηγό Γ.Ε.Σ.
    Στρατόπεδο ΠΑΠΑΓΟΥ, Μεσογείων 227-231, Χολαργός, 15561 ΑΘΗΝΑ
    ... Δείτε περισσότερα

    Ανοίγει τις πύλες του το 11o Φεστιβάλ Μελιού: Σπάνιες ποικιλίες ελληνικού μελιού και νέα προϊόντα στο ΣΕΦ




    meli

    Ανοίγει τις πύλες του την Παρασκευή και θα διαρκέσει έως και την Κυριακή, στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας

    Εξαιρετικά σπάνιες ποικιλίες μελιού και προϊόντων μέλισσας θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν οι επισκέπτες στο 11ο Φεστιβάλ Ελληνικού Μελιού & Προϊόντων Μέλισσας, το οποίο θα πραγματοποιηθεί από 6 έως 8 Δεκεμβρίου 2019, στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας. Στόχος της μεγαλύτερης εκδήλωσης στη Νοτιοανατολική Ευρώπη στον τομέα της μελισσοκομίας είναι η προβολή και προώθηση του επώνυμου ελληνικού μελιού και των προϊόντων κυψέλης.

    Περισσότεροι από 300 μικροί Έλληνες παραγωγοί (πολλοί από τους οποίους νέοι και γυναίκες μελισσοκόμοι) θα εκθέσουν τα προϊόντα τους ενώ θα παρουσιαστούν στο ευρύ κοινό μοναδικές ποικιλίες, όπως: πευκοθυμαρόμελο Κρήτης, μέλι με Superfoods (συνδυασμός υπερτροφών υψηλής βιολογικής αξίας), μέλι Π.Ο.Π Ελάτης Βυτίνας, μέλι από την Κάλυμνο, μέλι Άναμα Ικαρίας, Σουσούρα Χαλκιδικής, μέλι χαρουπιάς, μέλι γλυκάνισου & μάραθου κ.ά.



    festival_meliou_2


    Επίσης, θα παρουσιαστούν σπάνια μέλια (μέλι με σπιρουλίνα, με μαύρη σοκολάτα, με γκότζι μπέρι, μύρτιλο και μαστίχα, βιολογικές ποικιλίες κ.ά.), μέλι κρέμα, αλείμματα μελιού (φουντουκόμελο, πραλίνα μελιού), ποτά με βάση το μέλι (Υδρόμελι, ελληνική Τεκίλα με μέλι, ρακόμελο κ.ά.), το ιδιαίτερο παστέλι από τη Μάνη με ιστορία 115 χρόνων, καθώς και χειροποίητα φυσικά καλλυντικά.

    Οι καταναλωτές θα έχουν την ευκαιρία να δοκιμάσουν αγνό – ποιοτικό αλλά και σπάνιο μέλι από: τα νησιά (Κάλυμνο, Ικαρία, Φούρνους, Θάσο, Κέα, Σχοινούσα, Αστυπάλαια, Τήνο, Σύρο, Άνδρο, Πάρο, Αμοργό, Ρόδο, Κάσο, Κίμωλο, Κάρπαθο, Κύθνο, Λήμνο, Σάμο, Κρήτη), την ηπειρωτική χώρα (Χαλκιδική, Μάνη, Καρπενήσι, Σούλι, Ροδόπη, Κιλκίς, Πιερία, Πρέβεζα, Δωδώνη) καθώς και την Πελοπόννησο (Μεσσηνία, Αχαΐα, Λακωνία, Κορινθία, Ηλεία, Αρκαδία).

    Τους επισκέπτες περιμένουν πολλά, γλυκά κεράσματα ενώ τα παιδιά θα έχουν τη δυνατότητα να ζήσουν ένα βιωματικό ταξίδι στον κόσμο της μέλισσας από τους εκπαιδευτικούς του Bee Camp.

    Στο πλαίσιο του φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί ο 1ος Διαγωνισμός Μελιού Εξαιρετικής Ποιότητας (High Quality Honey Contest), με στόχο την παρουσίαση του πλούτου και της ποιότητας των ελληνικών μελιών στο καταναλωτικό και εμπορικό κοινό. Παράλληλα θα πραγματοποιηθεί το 10ο Συνέδριο για το Ελληνικό Μέλι & τα Προϊόντα Μέλισσας, όπου καταξιωμένοι επιστήμονες, ερευνητές, εκπρόσωποι αναπτυξιακών φορέων, επιχειρηματίες και μελισσοκόμοι θα παρουσιάσουν τις τελευταίες εξελίξεις στους επαγγελματίες του κλάδου.

    Το Φεστιβάλ τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και τιμώμενη Περιφέρεια φέτος θα είναι η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου.


    ΩΡΑΡΙΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ
    Παρασκευή 6/12 16:00 – 21:00
    Σάββατο 7/12 10:00 – 21:00
    Κυριακή 8/12: 10:00 – 21:00
    Είσοδος 2€, Δωρεάν είσοδος για AMEA και παιδιά έως 12 ετών.

    ΟΡΓΑΝΩΣΗ - ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
    ΕΟΣΣ · ΙΠΠΟΚΡΑΤΟΥΣ 2, 10679 ΑΘΗΝΑ • Τηλ. 2103610265 Fax: 2103610276 • Email: gr gr • www.facebook.com/ ΦΕΣΤΙΒΑΛ-ΜΕΛΙΟΥ
    Με πληροφορία από το protothema.gr
    Παραδοσιακό μέλι "BIOFLORINA"
    Αγοράστε τώρα
    ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΑ με παραγγελίες άνω των 20€Αγοράστε Σήμερα
    🌹Τηλεφωνικές παραγγελίες :6978276141
    ΑΠΟΣΤΕΛΛΟΝΤΑΙ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
    και στο εξωτερικο
    ΠΩΛΗΣΗ: ΧΟΝΤΡΙΚΗ ΛΙΑΝΙΚΗ
    Παραδοσιακό μέλι "BIOFLORINA"

    Καστοριά:Έφυγε από τη ζωή ο δημοσιογράφος και εκδότης Δαμιανός Δέλλιος



    Την τελευταία του πνοή άφησε, σε ηλικία 58 ετών, ο δημοσιογράφος και εκδότης, Δαμιανός Δέλλιος, μετά από πολυετή μάχη με τον καρκίνο.

    Πάλεψε γενναία με τον καρκίνο τα τελευταία δέκα χρόνια, αντιμετωπίζοντας θαρραλέα και με αξιοπρέπεια το χτύπημα της μοίρας ως μαχητής που έδωσε αγώνες σε όλη του τη ζωή.

    Άφησε την τελευταία του πνοή πριν από λίγο στο νοσοκομείο της Καστοριάς που νοσηλευόταν έπειτα από επιπλοκές κατά την τελευταία εγχείρηση που υποβλήθηκε την περασμένη εβδομάδα.

    Είναι δυσαναπλήρωτο το κενό που αφήνει ο Δαμιανός σε όλους μας, στην εφημερίδα που ο ίδιος δημιούργησε αλλά κυρίως στην αγαπημένη του οικογένεια.

    Στο καλό Μανιέ. Με συντριβή σε αποχαιρετούμε.

    Το fyllokaiftero1.blogspot.gr εκφράζει τα θερμά συλλυπητήρια στους οικείους του και την εφημερίδα 'Σέντρα".