12 Φεβρουαρίου 2025

Σαν σήμερα: Ψηφίστηκε από τη βουλή το δεύτερο εγκληματικό μνημόνιο - Στις 12 Φεβρουαρίου του 2012


Ερημώνει η Βουλή: Θα λειτουργεί με 18 βουλευτές




Η  φτιαχτή με πολιτικά δόλιο και αισχρό  τρόπο επί πρωθυπουργού Γιωργάκη Παπανδρέου ΓΑΠ οικονομική κρίση στην Ελλάδα βρισκόταν στο ζενίθ της. Μετά το πρώτο μνημόνιο που ψήφισε η κυβέρνηση Παπανδρέου αλλά και την κοινωνική αναταραχή, ήρθε η παραίτησή του πρωθυπουργού στις 11 Νοεμβρίου 2011. Είχε προηγηθεί η ανακοίνωση για διενέργεια δημοψηφίσματος στις 31 Οκτωβρίου και η ματαίωση του 4 ημέρες μετά, ύστερα από την στάση των Ευρωπαίων Εταίρων, που αποφάσισαν από κοινού, ότι αν γίνει δημοψήφισμα, η ερώτηση θα πρέπει να είναι αν η Ελλάδα θα παραμείνει εντός ή εκτός ευρωζώνης. Κάτι που συνέβη και το 2015.

Η κυβέρνηση Παπαδήμου, μια συγκυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, του ΠΑΣΟΚ και του ΛΑΟΣ, ορκίστηκε στις 11 Νοεμβρίου και οδήγησε τη νέα κυβέρνηση στην διαπραγμάτευση της νέας δανειακής σύμβασης.

Τα νέα μέτρα, μέτρα λιτότητας όπως χαρακτηρίστηκαν ευρέως, εγκρίθηκαν από την κυβέρνηση στις 10 Φεβρουαρίου και δυο μέρες αργότερα, στις 12 Φεβρουαρίου 2012, τα μέτρα τέθηκαν προς ψήφιση στην βουλή. Εκτός βουλής, οι διαδηλώσεις ήταν μαζικές και επεισοδιακές και οδήγησαν σε εκατέρωθεν τραυματισμούς, μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομίας, και στην πυρπόληση δέκα κτιρίων. Εντός βουλής, ύστερα από πολύωρη διαβούλευση, στη ψηφοφορία για το δέυτερο μνημόνιο, ψήφισαν υπέρ 199 βουλευτές, κατά ψήφισαν 74 και υπήρξαν και 5 παρών.

Η ψήφιση του δεύτερου μνημονίου, επιτάχυνε τις εξελίξεις στο πολιτικό σκηνικό, με τον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο να ανακοινώνει ημερομηνία εκλογών τον Απρίλιο. Οι εκλογές διενεργήθηκαν τον Μάιο, με τα δυο μεγάλα κόμματα να χάνουν ένα τεράστιο ποσοστό και να ενισχύονται τα «αντιμνημονιακά» κόμματα, με το πολιτικό τοπίο να κατακερματίζεται. 

Στις επαναληπτικές εκλογές του Ιουνίου, η πολιτική αστάθεια που προκάλεσε η ψήφιση του δεύτερου μνημονίου θα τελειώσει (προσωρινά τουλάχιστον) με τον σχηματισμό της κυβέρνησης Σαμαρά, από τη Νέα Δημοκρατία, το ΠΑΣΟΚ και τη Δημοκρατική Αριστερά (ΔΗΜΑΡ).


,

 

 Με πληροφορίες από το ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ και e-radio

Νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας με 160 ψήφους ο Κωνσταντίνος Τασούλας


Ο υποψήφιος του ΠΑΣΟΚ Τάσος Γιαννίτσης ήρθε δεύτερος με 34 ψήφους ξεπερνώντας την Λούκα Κατσέλη

Νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας με 160 ψήφους ο Κωνσταντίνος Τασούλας
facebook sharing button
twitter sharing button
messenger sharing button
email sharing button
telegram sharing button


Νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκλέγεται με 160 ψήφους ο Κωνσταντίνος Τασούλας.

Συγκεκριμένα υπερψηφίστηκε από τους 156 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και τους ανεξάρτητους βουλευτές Μάριο Σαλμά, Παύλο Σαράκη και Χάρη Κατσιβαρδά.

Η απόφαση της Νέας Αριστεράς να απόσχει από την διαδικασία έριξε τα «υπερ» της κυρίας Λούκας Κατσέλη στα 29 (26 ΣΥΡΙΖΑ και οι 3 ανεξάρτητοι Αθηνά Λινού, Αρετή Παπαϊωάννου, Γιάννης Σαρακιώτης) έναντι 34 ψήφων που συγκέντρωσε ο προτεινόμενος από την Χαριλάου Τρικούπη, Τάσος Γιαννίτσης (31 από ΠΑΣΟΚ και οι 3 ανεξάρτητοι Πέτρος Παππάς, Ράνια Θρασκιά, Μπαράν Μπαράν).

Ο νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας ως δήµαρχος της Κηφισιάς είχε κατηγορηθεί για εκβιασµό επιχειρηµατία στον οποίο αρχικώς δόθηκε πολεοδοµική άδεια και στη συνέχεια αφαιρέθηκε. Ο επιχειρηµατίας τον µήνυσε, αλλά στο µεσοδιάστηµα εκλέχθηκε βουλευτής και δεν έγινε ποτέ άρση της ασυλίας του για να δικαστεί όπως κάθε άλλος πολίτης. Η Ελλάδα καταδικάστηκε γι’ αυτό από το Ευρωπαϊκό ∆ικαστήριο και ο Τασούλας συνέχισε την πολιτική του πορεία για να καταλάβει τελικώς το τρίτο πολιτειακό αξίωµα και τώρα πλέον το πρώτο.