09 Απριλίου 2015

Η καλύτερη συνταγή για τσουρέκι και τα μυστικά για να γίνει αφράτο,μαστιχωτό και μαλακό !


Μοσχοβολιστά τσουρέκια που μυρίζουν Πάσχα..!!!


Αφράτα, μαλακά, νόστιμα που μυρίζουν παράδοση.


Υλικά :

35γρ. βούτυρο πρόβειο
35γρ. βούτυρο αγελάδος
100γρ. γάλα
3 αυγά
160γρ. ζάχαρη
1 κουτ. γλυκού μαχλέπι
1 κουτ. γλυκού μαστίχα τριμμένη
50γρ. μαγιά
650γρ. αλεύρι σκληρό
100γρ. χλιαρό νερό
1 αυγό για επάλυψη
αμύγδαλο φιλέ




Εκτέλεση :

Σε ένα μπολ βάζουμε τα βούτυρα, το γάλα, τη ζάχαρη, το μαχλέπι και τη μαστίχα.Στη συνέχεια ρίχνουμε τα αυγά. Ανακατεύουμε καλά και σ' ένα άλλο σκεύος διαλύουμε τη μαγιά στο χλιαρό νερό και τη ρίχνουμε στο μείγμα με τα βούτυρα. Στο τέλος προσθέτουμε το αλεύρι και ζυμώνουμε πολύ καλά (10-15 λεπτά περίπου) έτσι ώστε το ζυμάρι να ξεκολλάει από τα χέρια μας. Αυτό μπορούμε να το πετύχουμε καλύτερα σε mixer όχι με το σύρμα αλλά με το εξάρτημα για ζύμωμα(γάτζος). Αν χρειαστεί προσθέτουμε ελάχιστο αλεύρι(προσοχή πολύ ελάχιστο αν βάλουμε πολύ τα τσουρέκια θα γίνουν σκληρά).

Φτιάχνουμε μια μπάλα , χαράζουμε σε σταυρό, τη σκεπάζουμε με μια πετσέτα και την αφήνουμε σε ζεστό περιβάλλον τουλάχιστον 3 ώρες ώστε να διπλασιαστεί η μάζα του και να χαθεί ο σταυρός. Ξαναζυμώνουμε ελαφρώς με το χέρι και το χωρίζουμε σε 3 ίσα μέρη.Τα αφήνουμε να ξεκουραστούν για άλλη μία ώρα.

Στη συνέχεια με τη βοήθεια ελάχιστου αλευριού φτιάχνουμε μπαστούνια και τα πλέκουμε σε πλεξούδα. Αν θέλουμε δίνουμε το σχήμα κουλούρας.Το τοποθετούμε σε μια λαδόκολλα και στη λαμαρίνα του φούρνου. Αφήνουμε ξανά σε ζεστό περιβάλλον για μια ώρα τουλάχιστον μέχρι να διπλασιαστεί το σχήμα. Ανακατεύουμε το αυγό μ' ελάχιστο νερό και μ' ένα πινέλο με πολύ προσοχή αλείφουμε την επιφάνεια του τσουρεκιού.

Πασπαλίζουμε με το αμύγδαλο φιλέ και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180οC για 1 ώρα περίπου μέχρι το τσουρέκι να ροδίσει και να ξεκολλάει από τη λαδόκολλα.


Τα μυστικά για να γίνει το τσουρέκι μας αφράτο,μαστιχωτό και μαλακό

Είναι πολύ σημαντικό το καλό χτύπημα των υλικών(10-15-λεπτά).Για να το πετύχουμε αυτό χρησιμοποιούμε τον γάτζο στο μιξερ (όπως σε όλες τις ζύμες) και όχι το σύρμα.Στην αρχή αρχή το μείγμα θα είναι ελαφρώς υγρό και όσο περισσότερο το χτυπάμε τόσο θα παίρνει τη μορφή που θέλουμε (ζυμαριού).

Το συχνότερο λάθος που κάνουμε εδώ είναι να νομίζουμε ότι το μείγμα είναι πολύ υγρό και προσθέτουμε αλεύρι το οποίο έχει σαν αποτέλεσμα το μείγμα μας να γίνεται σκλήρό και το αποτέλεσμα μη επιθυμητό.Σε αυτήν την περίπτωση χρειάζεται υπομονή και ΔΕΝ προσθέτουμε αλεύρι.Το μείγμα καθώς χτυπιέται στο μιξερ θα ξεκολάει από τα τοιχώματα του μπολ και θα μαζεύεται προς το κέντρο του μίξερ στον γάτζο.Τότε θα καταλάβουμε ότι το τσουρέκι μας είναι έτοιμο.Θα αποκτήσει την υφή που θέλουμε (κλοστές) θα είναι απίστευτα μαλακό και αφράτο και θα μοσχοβολάει μαστίχα.Το τσουρέκι χρειάζεται υπομονή γι'αυτό και το αφήνουμε να ''ξεκουραστεί'' για πολύ ώρα και είναι σημαντικό να το αφήσουμε να ξεκουραστεί και μετά αφού έχουμε δώσει στα τσουρέκια το τελικό τους σχήμα πάνω στο ταψί στην λαδόκολα.(45 λεπτά -1 ώρα).

Άν θέλουμε να βάλουμε το παραδοσιακό βαμμένο κόκκινο αυγό στο τσουρέκι μας το τοποθετούμε ΠΡΙΝ το τελικό του φούσκωμα(δηλαδή πριν φουσκώσει στο ταψί).Πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί στο αυγούλωμα του τσουρεκιού και στο πασπάλισμα του αμυγδάλου ώστε να μήν τρυπήσουμε το τσουρέκι και χάσουμε το φούσκωμα.

Καλή Επιτυχία !!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου