07 Απριλίου 2015

Υπουργείο Οικονομικών: Κανονικά η καταβολή των κοινωνικών επιδομάτων

Υπουργείο Οικονομικών: Κανονικά η καταβολή των κοινωνικών επιδομάτων
Κανονικά θα γίνει η καταβολή των επιδομάτων κοινωνικού χαρακτήρα, σύμφωνα με έγγραφο που διαβίβασε στην βουλή, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Δημήτρης Μάρδας.
Με αφορμή ερώτηση των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, Ιωάννη Δριβελέγκα και Βασίλη Κεγκέρογλου για το πώς και πότε το δημόσιο θα εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του στο εσωτερικό της χώρας, ώστε να μην οδηγηθεί η κυβέρνηση σε στάση πληρωμών, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Δημήτρης Μάρδας, απέστειλε έγγραφο στην Βουλή, που ανάμεσα σε άλλα, αναφέρεται πως η καταβολή των κοινωνικών επιδομάτων θα γίνει κανονικά, σύμφωνα με τον προγραμματισμό.
Συγκεκριμένα, ο κ. Μάρδας αναφέρει πως, «Ο κρατικός προϋπολογισμός σχεδιάζεται και εκτελείται με τρόπο που να διατηρείται η αναγκαία ισορροπία μεταξύ εισπράξεων και πληρωμών, λαμβανομένων πάντοτε υπόψη των υφιστάμενων συνθηκών ρευστότητας», ενώ στην συνέχεια προσθέτει πως, «στο πλαίσιο αυτό οι μεταβιβάσεις προς τους φορείς της Γενικής Κυβέρνησης προγραμματίζονται και πραγματοποιούνται με γνώμονα και το ύψος των ταμειακών τους διαθεσίμων, όπως εξάλλου περιγράφεται και στην εγκύκλιο εκτέλεσης του προϋπολογισμού έτους 2015».
Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, η καταβολή των κοινωνικού χαρακτήρα επιδομάτων, όπως τα οικογενειακά επιδόματα και το επίδομα θέρμανσης,  θα πραγματοποιείται βάσει του σχετικού προγραμματισμού και της επεξεργασίας, των στοιχείων των δικαιούχων από τους αρμόδιους εποπτεύοντες φορείς.
Οι Υπηρεσίες του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους (ΓΛΚ), πληρώνουν τις δαπάνες που αυτές εκκαθαρίζουν, μέσα στα περιθώρια των πιστώσεων του προϋπολογισμού των οικείων φορέων και εντός του εκάστοτε οριζόμενου ορίου πληρωμών κατά τις σχετικές διατάξεις.
Στο έγγραφο του κ. Μάρδα, αναφέρεται πως, η ελληνική νομοθεσία έχει προσαρμοστεί εδώ και δύο χρόνια, από το 2013,  σε οδηγία του Ευρωκοινοβουλίου για την καταπολέμηση των καθυστερημένων πληρωμών στις συναλλαγές του εμπορείου και προς αυτή τη κατεύθυνση, καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια, με ορατά και μετρήσιμα αποτελέσματα.
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος Δημοσιονομικής Πολιτικής, ο χρόνος των ως άνω πληρωμών για τον μήνα Φεβρουάριο τρέχοντος έτους, έχει περιοριστεί στις 33 ημέρες.
Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται στο σχετικό έγγραφο, είναι  «γεγονός ιδιαίτερα θετικό για την παροχή ρευστότητας στην πραγματική οικονομία και τον περιορισμό των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του Δημοσίου».




kontranews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου