21 Μαΐου 2015

Α.Τσίπρας εναντίον όλων- Ολοκλρώθηκε η συνοδος κορυφής - Τώρα με Α. Μέρκελ και Φ.Ολαντ

ΝΥΧΤΑ-ΘΡΙΛΕΡ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΤΗ ΡΙΓΑ – ΟΛΑ ΘΑ ΚΡΙΘΟΥΝ ΣΤΗΝ ΤΡΙΜΕΡΗ




Ολοκληρώθηκε η Σύνοδος Κορυφής. Πριν τη συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα, η Γερμανίδα Καγκελάριος και ο Γάλλος πρόεδρος είχαν ένα δεκάλεπτο τετ-α-τετ. Επιμένει η κυβέρνηση ότι υπάρχουν περιθώρια συμφωνίας έως τα τέλη Μαΐου και δίνει μάχη οχυρωμένη στις "κόκκινες γραμμές" της χώρας για εργασιακά και ασφαλιστικό.
Η συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και τον Γάλλο Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ ξεκίνησε λίγα λεπτά μετά τις 22:30 το βράδυ.

Στη συνάντηση συμμετέχουν εκ μέρους της ελληνικής πλευράς ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς και ο αναπληρωτής υπουργός Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων Ευκλείδης Τσακαλώτος.
Ο κύριος στόχος του Έλληνα πρωθυπουργού να πετύχει πολιτική λύση στο θέμα χρέους και μακροπρόθεσμη λύση για το χρηματοδοτικό κενό της ελληνικής οικονομίας, με τον Φ.Ολάντ να είναι πιο δεκτικός από την Α.Μέρκελ στα αιτήματα της Ελλάδας.
Η κ. Μέρκελ και ο κ. Ολάντ έφτασαν διαδοχικά, με μερικά λεπτά διαφορά, στο ξενοδοχείο όπου λαμβάνει χώρα η συνάντηση. Πρόκειται για το ξενοδοχείο στο οποίο διαμένουν οι ηγέτες που προσήλθαν στη Ρίγα της Λετονίας προκειμένου να συμμετάσχουν στη Σύνοδο Κορυφής.



Η συνάντηση των τριών πραγματοποιηθηκε στο ξενοδοχείο στο οποίο διαμένουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες.
Επιπλέον, κυβερνητικές πηγές, σχολιάζοντας το ενδεχόμενο παράτασης του ισχύοντος προγράμματος έως το φθινόπωρο, ανέφεραν ότι ούτε η κυβέρνηση έχει θέσει τέτοιο θέμα, ούτε της έχει τεθεί.
Τέλος, αναφορικά με σημερινά δημοσιεύματα περί εσωτερικού εγγράφου κατά το οποίο υπάρχει πρόθεση να κληθούν σε ακρόαση την ερχόμενη Πέμπτη από τη διάσκεψη των προέδρων οι Γ. Ντάισελμπλουμ, Ζ. Κ. Γιούνκερ, Μ. Ντράγκι και Αλ. Τσίπρας, οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι δεν έχει σταλεί κάποιο αίτημα για κάτι τέτοιο. Συμπλήρωναν ότι η κυβέρνηση ανταποκρίνεται σε προσκλήσεις όταν τις δέχεται.
Θα φέρουν το θέμα στους G7;
Το σενάριο που προκρίνεται στις Βρυξέλλες, όπως μεταδίδει το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων dpa, είναι να τεθούν οι βάσεις για τη διάσωση της Ελλάδας στη Σύνοδο των υπουργών Οικονομικών του G7 την ερχόμενη Τετάρτη στη Δρέσδη της Γερμανίας. Κατόπιν θα μπορούσε να συγκληθεί έκτακτο Eurogroup ή και έκτακτη Σύνοδος Κορυφής στις αρχές Ιουνίου.
Επισήμως βέβαια δεν επιβεβαιώνονται αυτά τα σενάρια, όπως σημειώνει το dpa. Σε περίπτωση που δεν βοηθήσουν όλα αυτά, τότε το ελληνικό ζήτημα θα μπει αναγκαστικά στην ατζέντα της Συνόδου Κορυφής του G7 στις 7 και 8 Ιουνίου, κάτι όμως που θέλει διακαώς να αποφύγει το Βερολίνο...
Με ενδιαφέρον, πάντως, αναμένεται η τοποθέτηση της Γερμανίδας καγκελαρίου δεδομένου ότι τα μηνύματα από το Βερολίνο παραμένουν διφορούμενα.
Από την πλευρά της Α. Μέρκελ διαρρέεται η βούληση για συμφωνία, αλλά και η αισιοδοξία για σύγκλιση, ωστόσο, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δεν δείχνει να συμμερίζεται το κλίμα ευφορίας.
Χαρακτηριστικό είναι ότι και σήμερα οι δηλώσεις του και οι υπόνοιές του περί χρεωκοπίας μπήκαν στο επίκεντρο της επικαιρότητας.
Σε κάθε περίπτωση η νυχτα αναμένεται να είναι μακρά και παρά το γεγονός ακόμη και αν δεν συμφωνηθεί κάτι το οριστικό εντούτοις είναι σίγουρο πως οι βάσεις τη λύση του  «γόρδιου δεσμού» του ελληνικού ζητήματος θα τεθούν στην πρωτεύουσα της Λετονίας.
 defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου