10 Σεπτεμβρίου 2015

Πώς χειρίζονται οι συναισθηματικά ευφυείς τους δύσκολους ανθρώπους;


Συντάκτης: Ρία Βασιλείου,

Πώς χειρίζονται οι συναισθηματικά ευφυείς τους δύσκολους ανθρώπους;H συναισθηματική νοημοσύνη σας προσφέρει τα εφόδια για να έχετε μια αποτελεσματική επικοινωνία ακόμα και με ανθρώπους που σας φαίνεται ακατόρθωτο να συνεννοηθείτε, τους λεγόμενους δύστροπους τύπους.
Οι συναισθηματικά ευφυείς διατηρούν την ισορροπία στην επικοινωνία. Ο τρόπος που το κάνουν να φαίνεται τόσο απλό, ενώ στην πραγματικότητα θέλει εξάσκηση, είναι γιατί εξέλιξαν τα επίπεδα της συναισθηματικής τους νοημοσύνης και δούλεψαν στο να αφομοιώσουν ορθά τις τεχνικές της αποτελεσματικής επικοινωνίας μεταξύ διαφορετικών προσωπικοτήτων. Κάποιες από τις μεθόδους που ακολουθούν οι συναισθηματικά ευφυείς τύποι θα αναλυθούν παρακάτω και μπορείτε να κάνετε πάντα τη δική σας προσπάθεια.
  • Έχουν θεσπίσει τα όριά τους. Συνεπώς, τα όρια τους είναι ευδιάκριτα από τους άλλους και με αυτό τον τρόπο δεν εμπλέκονται σε καυγάδες ή ανώφελες συζητήσεις με δύσκολους ανθρώπους αλλά επιλέγουν να διατηρούν μια απόσταση ασφάλειας.
  • Οι ευφυείς επίσης επικεντρώνονται στις λύσεις. Για παράδειγμα αντί να εστιάζουν στα προβλήματα που δημιουργούν οι δύσκολες προσωπικότητες, δίνουν την προσοχή τους στις δράσεις που θα καλυτερεύσουν τις συνθήκες ή θα επιλύσουν το πρόβλημα.
  • Γνωρίζουν τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα που έχουν ως άτομο και ακόμα σε συναντήσεις τους με δύσκολα άτομα ξέρουν να βρουν την τομή για να επικοινωνήσουν και να ανακαλύψουν ένα κοινό κανάλι επικοινωνίας που θα φέρει το αποτέλεσμα.
  • Δεν ξεχνάνε. Οπότε τα μαθήματα που έχουν πάρει από κάθε δύσκολη εμπειρία τους είναι το μυστικό εγχειρίδιό τους σε έκτακτες καταστάσεις ή στις επαφές τους με νευρωτικές και δύσκαμπτες προσωπικότητες.
  • Λύνουν αρνητικές ομιλίες. Εξ ορισμού οι δύσκολοι άνθρωποι είναι επικριτικοί και αρνητικοί. Γι’ αυτό οι ευφυείς συναισθηματικά δεν συμμετέχουν σε συζητήσεις με ένταση και κακεντρέχεια.
  • Δεν έρχονται σε αντιπαράθεση με δύσκολα άτομα. Οπότε δεν απαντούν σε κάθε αρνητικό σχόλιό τους και διαλέγουν να μην αναλώσουν την ενέργειά τους σε μίζερες καταστάσεις. Συνεπώς, διατηρούν μία απόσταση από αυτούς.
  • Επικεντρώνονται στην ευτυχία και στην αυτοεκτίμησή τους. Δεν τους ενδιαφέρει να πάρουν τη χαρά από τη γνώμη των άλλων, αλλά να αντλούν χαρά και ικανοποίηση από μέσα τους.
  • Πώς χειρίζονται οι συναισθηματικά ευφυείς τους δύσκολους ανθρώπους;Επιλέγουν τους φίλους και τους συνεργάτες τους με βάση τον θαυμασμό και καλλιεργούν υποστηρικτικές σχέσεις στη ζωή τους ή σχετίζονται με διαφορετικούς τύπους ατόμων. Αποφεύγουν τους αρνητικούς ανθρώπους που ξέρουν ότι κάνουν παρέα μόνο με ομοϊδεάτες τους.
  • Μπορούν να μείνουν σε δύσκολες καταστάσεις. Γιατί επικεντρώνονται σε αυτά που μπορούν να ελέγξουν και να λύσουν και δεν εξαντλούν την ενέργειά τους σε παράπονα ή σε αυτά που δεν μπορούν να κάνουν.
  • Επίσης ξέρουν να συγχωρούν. Οπότε μακροπρόθεσμα προχωράνε παρακάτω χωρίς να προσκολλώνται στα λάθη τους, αλλά να αφομοιώνουν τα διδάγματα που πήραν.
  • Κατέχουν την ικανότητα να αποσυνδέονται από στρεσογόνες καταστάσεις που τους δημιουργούν οι δύσκολοι τύποι ατόμων και βρίσκουν πάντα τον χρόνο να αποφορτίζονται και να χαλαρώνουν μετά τη δουλειά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου