14 Σεπτεμβρίου 2015

Κάποιοι πρέπει να αναλάβουν την ευθύνη – Αρρωσταίνει ο κόσμος και μάλλον φταίει η Cyta

Κάποιοι πρέπει να αναλάβουν την ευθύνη – Αρρωσταίνει ο κόσμος και μάλλον φταίει η Cyta

Κάποιοι πρέπει να αναλάβουν την ευθύνη – Αρρωσταίνει ο κόσμος και μάλλον φταίει η Cyta

Δήμος Κουγιούντας 
Επιστολή σε κάθε αρμόδιο πολιτειακό αξιωματούχο και μάλιστα μέσω δικηγορικού γραφείου, απέστειλαν ένοικοι πολυκατοικίας στο δήμο Λεμεσού.

Σύμφωνα με την επιστολή, πριν αρκετά χρόνια, η διαχειριστική επιτροπή της πολυκατοικίας, μετά από συμφωνία με την CYTA, επέτρεψε την εγκατάσταση κεραίας στην οροφή του κτηρίου, με σκοπό να ενισχυθεί το σήμα στην περιοχή. Μάλιστα, ο ημικρατικός οργανισμός, πλήρωνε το ποσό €4000 κάθε χρόνο για την παραμονή της κεραίας εκεί.

Έπειτα από την αρχική συμφωνία και συγκεκριμένα όταν η εγκατάσταση ήταν στα αρχικά της στάδια, οι διαμένοντες στην πολυκατοικία, έφεραν ενστάσεις, προτάσσοντας ενδοιασμούς, καθώς έθεσαν ως προτεραιότητα την υγεία τους. Βέβαια ουδείς ασχολήθηκε και η κεραία τοποθετήθηκε κανονικά.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην επιστολή του δικηγόρου, «οι ίδιοι διαμένοντες ενημέρωσαν, με επιστολή τους, το τμήμα Δημοσιών Έργων για αποστολή εκπαιδευμένου προσωπικού και εξοπλισμού για έλεγχο της ραδιενέργειας που αποστέλλει ή και λαμβάνει η εν λόγω κεραία, αλλά μέχρι και σήμερα δεν έλαβαν οποιαδήποτε απάντηση».

Επιπλέον, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς, οι τεχνικοί του ημικρατικού οργανισμού, επισκέπτονται κατά καιρούς την πολυκατοικία, ενισχύοντας το σήμα της.
Προκλήθηκαν προβλήματα υγείας στους διαμένοντες

Στην επιστολή, απαριθμούνται έξι περιστατικά, τα οποία κατ’ ισχυρισμών, προκάλεσαν βλάβη στην υγεία των διαμενόντων στην πολυκατοικία, η οποία προήλθε από την κεραία.

Συγκεκριμένα:

1) διαμένων στην συγκεκριμένη πολυκατοικία (γυναίκα) έτυχε επείγουσας μεταφοράς στο εξωτερικό και εγχείρησης εντός κεφαλιού για ξαφνική εμφάνιση όγκου. Η μεταφορά και εγχείρηση έγινε στο Ισραήλ.
2) άνδρας διαμένων δίπλα από την πολυκατοικία, εμφάνισε λευχαιμία και πέθανε στις 01-09-2015 με τον θεράπων ιατρό να κάνει αναφορά ότι στο σώμα του θανούντα από έλεγχο που έγινε, ανευρέθηκε περί του 50% ραδιενέργειας.
3) κοριτσάκι διαμένων δίπλα από την πολυκατοικία, εμφάνισε ξαφνικά διαβήτη με ξαφνική επιπλοκή διαβητικού κώματος με αποτέλεσμα να μεταφερθεί εσπευσμένα στο Ισραήλ και να λάβει σχετική θεραπεία, όμως έχει σοβαρή απώλεια όρασης και πρόβλημα κινητικότητας.
4) άνδρας , διαμένοντας δίπλα από την πολυκατοικία , εμφάνισε επίσης λευχαιμία , ήταν κλινήρης στο ίδιο θάλαμο, με τον θανούντα στις 01-09-2015 και επίσης από έλεγχο που του έγινε από τον θεράπων ιατρό , εντοπίστηκε μεγάλη ποσότητα ραδιενέργειας στο σώμα του.
5) διαμένων στην συγκεκριμένη πολυκατοικία, εμφάνισε ξαφνικά διαβήτη τύπου 2 , ασταθές και εδώ και αρκετό χρονικό διάστημα και είναι κλινήρης στο νοσοκομείο.
6) διαμένων δίπλα στην πολυκατοικία ( γυναίκα ) έγκυος, μετέβηκε στον γυναικολόγο της για εξετάσεις αφού εμφάνισε αδιαθεσία και από έλεγχο που της έγινε , διαπιστώθηκε ποσότητα ραδιενέργειας στο σώμα της, με πιθανόν σοβαρές επιπλοκές στην υγεία της και στην υγεία του εμβρύου.

Σε ποιους απευθύνεται η επιστολή;

Έντιμο Πρόεδρο Κυπριακής Δημοκρατίας, Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, Πρόεδρο Επιτροπής Υγείας της Βουλής, Πρόεδρο Επιτροπής Συγκοινωνιών της Βουλής, Πρόεδρο Επιτροπής Εσωτερικών της Βουλής, Υπουργό Συγκοινωνιών και Έργων, Υπουργό Υγείας, Υπουργό Εσωτερικών, Επίτροπο Ρυθμίσεων Τηλεπικοινωνιών Κύπρου, Γενικό διευθυντή Α.Τ.Η.Κ., Γενικό Διευθυντή Δημοσιών Έργων, Δήμαρχο Λεμεσού, Πρόεδρο Πολεοδομικής Επιτροπής Δήμου Λεμεσού, Γενικό Γραμματέα Οικολόγων, Τμήμα Περιβάλλοντος Υπουργείου Γεωργίας Διαχειριστική επιτροπή …… Court

Τι ζητούν οι διαμένοντες από τους αρμόδιους;

Το δικηγορικό γραφείο, απευθυνόμενο στους πιο πάνω, θέτει ενώπιον τους ζητήματα όπως:
«Από τον καιρό που τοποθετήθηκε η εν λόγο κεραία για την οποίαν δεν γνωρίζουμε εάν υπάρχει άδεια για εγκατάσταση της εν λόγο κεραίας από την αρμόδια αρχή ως επίσης και από τον επίτροπο ρυθμίσεως τηλεπικοινωνιών και κατά πόσον η διαχειριστική επιτροπή της πολυκατοικίας η οποία το επέτρεψε είναι εγγεγραμμένη στην αρμόδια αρχή σύμφωνα με την νομοθεσία δύναται χωρίς την προηγούμενη έγκριση των γειτόνων να υπογράψει οποιαδήποτε συμφωνία εγκατάστασης της εν λόγο κεραίας εν αγνοία τους»

Επίσης καμία ενημέρωση δεν έτυχαν όσο αφορά τα τεχνικά χαρακτηριστικά της εν λόγο κεραίας, για ποιο λόγο γίνεται η συνεχής αναβάθμιση της και για ποιο λόγο εγκαταστάθηκε αγνοώντας τα δικαιώματα των υπολοίπων ατόμων και για ποιο λόγο επέτρεψε αυτή την εγκατάσταση η διαχειριστική επιτροπή
Η επιστολή κλίνει με την προτροπή, όπως μελετηθεί η υπόθεσή τους με τη δέουσα προσοχή, καθώς η κεραία φαίνεται να επηρεάζει όλους όσοι βρίσκονται σε ακτίνα 70 μέτρων από αυτή. Σε αντίθετη περίπτωση, οι ένοικοι, σύμφωνα πάντα με την επιστολή, θα κινηθούν άμεσα με νομικά μέτρα, κατά παντός υπευθύνου






i eidisi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου