05 Ιανουαρίου 2016

ΚΙΝΟΑ: Η σούπερ τροφή - η τροφή βότανο






H κινόα είναι ένας θάμνος που συνιστάται σε αθλητές και σε άτομα με δυσανεξία στη γλουτένη.  Θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι ένα πλήρες τρόφιμο, περιέχει και τα εννέα απαραίτητα αμινοξέα που χρειαζόμαστε. Δεν περιέχει καθόλου κορεσμένα λιπαρά και είναι εξαρετικά χαμηλή σε θερμίδες.
Το μαγείρεμα της κινόα είναι εξαιρετικά εύκολο. Μπορεί να μαγειρευτεί  όπως το ρύζι ή το κουσκούς. Ωστόσο χρειάζεται πολύ καλό πλύσιμο πριν την χρησιμοποιήσετε.  Μπορείτε να την απολαύσετε σκέτη ή να την αναμείξετε με λαχανικά, όσπρια ή ό,τι άλλο επιθυμείτε!
​Η κόκκινη και η άσπρη κινόα δεν έχουν διαφορά στην θρεπτική τους αξία. Απλά η κόκκινη είναι καλύτερη για τις σαλάτες και η άσπρη για μαγείρεμα γιατί μαλακώνει με το βράσιμο.
Η  NASA την έχει υποψήφια για καλλιέργεια σε διαστημόπλοια, για αποστολές μακράς διαρκείας.

Τι λέει η παράδοση:
Την καλλιεργούσαν οι Ίνκας στις Άνδεις ήδη από το 3.000 π.Χ. Της απέδιδαν ιερές ιδιότητες και την αποκαλούσαν «μητέρα όλων των καλλιεργειών». Μόνο που οι ισπανοί κατακτητές, θεωρώντας την κατώτερου τύπου «τροφή για Ινδιάνους», την εξόρισαν για χάρη των σιτηρών, φθάνοντας μέχρι και στο σημείο να την απαγορεύσουν, αφού συνδεόταν και με πολλές μη χριστιανικές τελετές.

Θεωρείται ότι:

  • Αναπτύσει τους ιστούς και τους αποκαθιστά 
  • Ανακουφίζει από ημικρανίες
  • Προλαμβάνει τον διαβήτη τύπου Β
  • Περιέχει αμινοξέα, πρωτείνη, υδατάνθρακες, Ω-3, φώσφορο, βιταμίνες Β1, Β2, Β3, Β6, Β9,  ασβέστιο, σίδηρο, μαγνήσιο, κάλιο, νάτριο, ψευδάργυρο, χαλκό, μαγγάνιο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου