Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση JAMA η συχνότητα διάγνωσης διαβήτη τύπου 1 σε παιδιά μέχρι 9 ετών αυξήθηκε στις ΗΠΑ κατά 21% την περίοδο 2001-2009 και οι περιπτώσεις διαβήτη τύπου 2 σε παιδιά ηλικίας 10-19 ετών αυξήθηκε κατά 30,5% την ίδια περίοδο.
Ο διαβήτης τύπου 1 στα παιδιά εμφανίζεται όταν το πάγκρεας δεν μπορεί να παράγει αρκετή ινσουλίνη. Τα παιδιά με αυτή την πάθηση χρειάζονται ενέσεις ινσουλίνης και στενή παρακολούθηση του σακχάρου στο αίμα τους δια βίου, ενώ απαραίτητη είναι και η κατάλληλα προσαρμοσμένη στο πρόβλημα διατροφή.
Ο διαβήτης τύπου 2, αν και λιγότερο συχνός σε πολύ μικρά παιδιά, μπορεί να συμβεί όταν δεν είναι παράγεται αρκετή ινσουλίνη ή η ινσουλίνη που υπάρχει στον οργανισμό δεν λειτουργεί σωστά. Ως αποτέλεσμα, η γλυκόζη συσσωρεύεται στην κυκλοφορία του αίματος.
Τι πρέπει να προσέχουν οι γονείς
Τα πιο κοινά συμπτώματα του διαβήτη τόσο τύπου 1 όσο και τύπου 2 στα παιδιά και στους εφήβους περιλαμβάνουν αυξημένη δίψα και ούρηση, κόπωση και απώλεια βάρους. Μερικά παιδιά μπορεί επίσης να παρουσιάσουν αυξημένη πείνα και θολή όραση.
Τα συμπτώματα του διαβήτη τύπου 1 σε παιδιά τείνουν να εξελίσσονται ταχέως σε χρονικό διάστημα λίγων εβδομάδων, ενώ τα συμπτώματα του διαβήτη τύπου 2 αναπτύσσονται πιο αργά.
Οι γονείς θα πρέπει να πάνε το παιδί τους στο γιατρό, εάν παρατηρήσουν κάποιο από τα παραπάνω συμπτώματα.
Μόνο το 14% των γονέων μπορεί να εντοπίσει τα τέσσερα κύρια συμπτώματα του διαβήτη
Σύμφωνα με έρευνα του 2012 από την κορυφαία βρετανική φιλανθρωπική οργάνωση Diabetes, στη Μ. Βρετανία, μόνο το 9% των γονέων είναι σε θέση να προσδιορίσει τα τέσσερα προαναφερθέντα κύρια συμπτώματα του διαβήτη τύπου 1. Μια πιο πρόσφατη έρευνα από την ίδια φιλανθρωπική οργάνωση διαπίστωσε ότι το ποσοστό αυτό είχε αυξηθεί πλέον στο 14%.
Τα παιδιά με καθυστερημένη διάγνωση του διαβήτη τύπου 1 -και, πιο σπάνια, με καθυστερημένη διάγνωση του διαβήτη τύπου 2- μπορεί να εμφανίσουν διαβητική κετοξέωση (DKA). Είναι η κύρια αιτία θνησιμότητας σε παιδιά με διαβήτη τύπου 1.
Αν το σώμα έχει σοβαρή έλλειψη ινσουλίνης, δεν είναι σε θέση να χρησιμοποιήσει τη γλυκόζη για ενέργεια. Ως αποτέλεσμα, το σώμα αρχίζει να διασπά άλλους ιστούς για να πάρει ενέργεια, κάτι που οδηγεί στην παραγωγή δηλητηριωδών χημικών ουσιών που ονομάζονται κετόνες. Η συσσώρευση αυτών των χημικών ουσιών προκαλεί DKA.
Αν ο διαβήτης έχει διαγνωστεί νωρίς και αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά, η διαβητική κετοξέωση είναι εξαιρετικά πιθανό να προληφθεί πλήρως.
Ακόμα και οι γιατροί αποτυγχάνουν πολλές φορές στην έγκαιρη διάγνωση διαβήτη στα παιδιά
Δεν είναι μόνο οι γονείς, οι οποίοι μπορεί δεν εντοπίζουν εγκαίρως τα συμπτώματα του διαβήτη στα παιδιά. Σε έρευνα που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Archives of Disease in Childhood, επιστήμονες εξέτασαν τις περιπτώσεις 261 παιδιών ηλικίας από 8 μηνών έως και 16 ετών, που είχαν διαγνωστεί με διαβήτη τύπου 1.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι μέχρι να διαγνωστούν με διαβήτη τύπου 1, τα παιδιά κάτω των 2 ετών, στο 80% των περιπτώσεων, είχαν ήδη αναπτύξει DKA.
Μια άλλη μελέτη του 2008, που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Pediatric Endocrinology, Diabetes and Metabolism, έδειξε ότι μεταξύ 335 παιδιών κάτω από την ηλικία των 17 ετών, τα οποία είχαν διαβήτη τύπου 1, η αρχική διάγνωση ήταν λανθασμένη σε περισσότερο από 16% των περιπτώσεων.
Η μελέτη αποκάλυψε ότι ανάμεσα σε αυτές τις περιπτώσεις, οι γιατροί διέγνωσαν αρχικά 46,3% των παιδιών με λοίμωξη του αναπνευστικού συστήματος, ενώ άλλα παιδιά διαγνώστηκαν με καντιντίαση του περινέου (16.6%), γαστρεντερίτιδα (16,6%), λοίμωξη του ουροποιητικού συστήματος (11,1%), στοματίτιδα (11,1%) και σκωληκοειδίτιδα (3,7%).
Αυτό εξηγείται εν μέρει, σύμφωνα με τους ερευνητές, από το γεγονός ότι τα 4 βασικά συμπτώματα για τον παιδικό διαβήτη σπανίως εκδηλώνονται ταυτόχρονα, αλλά συνήθως εμφανίζονται ανά ζευγάρια και σταδιακά.
Τι πρέπει να θυμούνται πάντα οι γονείς
Η φιλανθρωπική βρετανική οργάνωση "Diabetes" συνιστά στους γονείς να προσέχουν τα ακόλουθα όσον αφορά την υγεία των μικρών τους παιδιών:
Τουαλέτα: Συχνή χρήση της τουαλέτας, πιο "βαριές" πάνες στα μωρά ή/και το "βρέξιμο του κρεβατιού" σε αυξημένο βαθμό/συθχνότητα σε σύγκριση με το πρόσφατο παρελθόν
Δίψα: Όταν το παιδί πίνει περισσότερα υγρά από το συνηθισμένο, αλλά δεν είναι σε θέση να ξεδιψάσει
Κόπωση: Όταν τα παιδιά αισθάνονται πιο κουρασμένα από το συνηθισμένο
Απώλεια βάρους: Όταν τα παιδιά χάνουν σωματικό βάρος χωρίς προφανή αιτία.
Η οργάνωση Diabetes επισημαίνει ότι αν ένα παιδί παρουσιάζει κάποια από αυτά τα συμπτώματα, οι γονείς θα πρέπει να το πάνε στο γιατρό και να επιμείνουν στο να γίνει εξέταση για διαβήτη τύπου 1 στο αίμα των παιδιών.
onmed.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου