Η καγκελάριος φρόντισε να διαμηνύσει οτι δεν θα εμπλακεί στις διαπραγματεύσεις, αποκαρδιώνοντας το Μαξίμου που ήλπιζε σε πολιτική λύση - Βαρύ το κλίμα στις σχέσεις με τον γερμανικό παράγοντα μετά τις παροχές του πρωθυπουργού.
Αλλιώς ήλπιζε η κυβέρνηση ότι θα ήταν το κλίμα, μέσα στο οποίο θα γινει η σημερινή συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με την Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ στο Βερολίνο.Τα όσα έχουν γίνει τελευταία στς διαπραγματεύσεις με τους Θεσμούς βαραίνουν επικίνδυνα την ατμόσφαιρα με αποτέλεσμα το Μαξίμου να έχει χαμηλώσει δραστικά τις προσδοκίες από την συνάντηση αυτή και κυβερνητικές πηγές να μιλούν απλώς για διερευνητική επαφή. Η ίδια η κυρία Μέρκελ δήλωσε χθες βράδυ από τις Βρυξέλλες ότι δεν πρόκειται να εμπλακεί στις διαπραγματεύσεις, παραπέμποντας τον πρωθυπουργό στις συζητήσεις με του Θεσμούς. Δεν αποκλείεται μάλιστα να θιγεί από την πλευρά της καγκελαρίου εμμέσως και πάντως όχι με θετικό τρόπο το θέμα των παροχών Τσίπρα, παρότι οι δανειστές τηρούν μέχρι τώρα αυστηρή μεν στάση, αλλά όχι απολύτως καταδικαστική.
Η κυβέρνηση έχει χαμηλώσει τόσο πολύ τον πήχη των προσδοκιών, ώστε να μην υπάρξει εμφανής απογοήτευση και τρανταχτό «βατερλό», που σπεύσει από χθες να διαψεύσει και να «μαζέψει» τις πληροφορίες ότι ο κ. Τσίπρας θα ζητήσει από την κυρία Μέρκελ να φύγει το ΔΝΤ από το ελληνικό πρόγραμμα. Και φυσικά δεν γινεται καν λόγος για «απειλή εκλογών», όπως κυκλοφορούσε τις τελευταίς ημέρες, καθώς το Βερολίνο φρόντισε να «ανταπαντήσει» σε αυτές τις φήμες με διαρροές ότι δε μπορεί να παίζει ο πρωθυπουργός με αυτό το θέμα.
Είναι ωστόσο σίγουρο οτι ο κ. Τσίπρας θα θέσει εμμέσως ή και ευθέως το θέμα της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή και στη σημασία να μην υπ΄ρξει πολιτική αναταραχή στη χώρα, καθώς στην ατζέντα της συνάντησης θα ειναι οι ευρωτουρκικές σχέσεις, μαζί και οι εληνοτουρκικές, το Κυπριακό φυσικά, αλλά και το προφυγικό.
Το μόνο που φαίνεται ότι μπορεί να «κερδίσει» ο κ. Τσίπρας από τη σημερινή συνάντηση είναι να διαπιστώσει όσο μπορει περισσότερο και καλύτερα, τις πραγματικές διαθέσεις του Βερολίνου απέναντι στην Αθήνα. Εάν δηλαδή η γερμανική πλευρά έχει την όποια επιδίωξη για υπονόμευση της αξιολόγησης, με απώτερο σκοπό να τον υπονομεύσει πολιτικά, όπως φαίνεται ότι εκτιμούν κυβερνητικοί παράγοντες μετά την κίνηση Σόιμπλε να αμφισβητήσει τις παροχές στους συνταξιούχους. Ή απλώς πρόκειται για διαραγματευτική πίεση προς την Αθήνα, ώστε να γινουν αποδεκτά τα νέα μέτρα. Και, εφόσον η συζήτηση δείξει κάτι ως προς τις τελικές επιδιώξεις του Βερολίνου, να κινηθεί και ο ίδιος ανάλογα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου