10 Ιουλίου 2017

Απείχε ο ΣΥΡΙΖΑ από ψηφοφορία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου εναντίον της Τουρκίας!

Με τη στάση τους οι Ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ουσιαστικά καταψήφισαν τις ελληνικές θέσεις
Τη σημαντικά αρνητική πορεία της Τουρκίας προς την ένταξη της στην Ευρωπαϊκή Ένωση καταγράφει η ετήσια Έκθεση για την Τουρκία που ψηφίστηκε αυτή την εβδομάδα από την Ευρωβουλή.
Στην Έκθεση περιλαμβάνονται για πρώτη φορά μια σειρά τροπολογιών (αιτημάτων του ΕΚ προς την Τουρκία) υπέρ των ελληνικών θέσεων, τις οποίες εισηγήθηκε ο Μανώλης Κεφαλογιάννης με την ιδιότητά του ως πρόεδρος της Μικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής ΕΕ-Τουρκίας.

Οι Ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ απείχαν από την ψηφοφορία
Παρότι συμπεριλήφθηκαν πάγιες ελληνικές θέσεις στην Έκθεση, οι Ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ την καταψήφισαν με τη δικαιολογία ότι δεν ήταν αρκετά αυστηρή (!)
Το ψήφισμα τελικά εγκρίθηκε με 477 ψήφους υπέρ (μεταξύ αυτών και όλων των Ευρωβουλευτών της ΝΔ), 64 κατά (μεταξύ αυτών των Χρυσαυγιτών) και 97 αποχές, με τους Συριζαίους Παπαδημούλη, Χρυσόγονο, Κούνεβα, Χουντή και Σακοράφα, μεταξύ αυτών.



Τι προβλέπουν οι τροπολογίες τις οποίες εισηγήθηκε ο Μανώλης Κεφαλογιάννης
Με τις τροπολογίες αυτές, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζητά από την Τουρκία να τερματίσει τις παραβιάσεις του Ελληνικού εναέριου χώρου και των χωρικών υδάτων καθώς και να σεβαστεί την εδαφική ακεραιότητα των γειτονικών της χωρών. Ζητείται επίσης η κύρωση της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας και βεβαίως η άμεση άρση του casus belli προς τη χώρα μας. Ακόμη γίνεται συγκεκριμένη αναφορά στην προστασία της Ελληνικής μειονότητας.
Συγκεκριμένα με τις τροπολογίες αυτές ο Μανώλης Κεφαλογιάννης καλεί την Τουρκία:
·Να άρει το casus belli και να θέσει τέλος στις επαναλαμβανόμενες παραβιάσεις του εναέριου χώρου και των χωρικών υδάτων της χώρας μας.
·Να σεβαστεί πλήρως την εδαφική ακεραιότητα και την κυριαρχία όλων των γειτόνων της
·Να δεσμευθεί ρητά υπέρ της ανάπτυξης σχέσεων καλής γειτονίας.
·Να υπογράψει και να κυρώσει τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS).
·Να θέσει σε πλήρη εφαρμογή τη συμφωνία επανεισδοχής ΕΕ – Τουρκίας και τις διμερείς συμφωνίες επανεισδοχής που έχει υπογραφεί με την Ελλάδα.
·Να άρει όλα τα εμπόδια στη διαχείριση των μειονοτικών ευαγών ιδρυμάτων (βακούφια), στην εκπαίδευση, τον ορισμό και στη διαδοχή του κλήρου
·Να σεβαστεί τον ιδιαίτερο χαρακτήρα, να αναγνωρίσει τη νομική προσωπικότητα του Οικουμενικού Πατριαρχείου και να σταματήσει τις διακρίσεις σε βάρος των Χριστιανών.
·Να προβεί στη επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης.

Χρυσόγονος: Γιατί απείχαμε από την ψηφοφορία
Την απάντηση του για τους λόγους που η Ευρωπαϊκή Αριστερά απείχε από την ψηφοφορία έδωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Κώστας Χρυσόγονος.
Η Ευρωπαϊκή Αριστερά, στην οποία συμμετέχει η ευρωομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, ήθελε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να στείλει «αυστηρότερο μήνυμα» προς την Τουρκία, μέσω της έκθεσης προόδου που ψηφίστηκε την περασμένη Πέμπτη στην ολομέλεια του Στρασβούργου, είπε ο

Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, γι’ αυτό και τήρησε τη στάση της αποχής.
Ωστόσο, το μήνυμα για την πορεία της γείτονος, ήταν αυστηρό, προειδοποιώντας ότι αν γίνουν πράξη οι συνταγματικές μεταρρυθμίσεις που αναβαθμίζουν τον ρόλο του προέδρου Ερντογάν και νομοθετηθεί η θανατική καταδίκη, θα παγώσουν οι ενταξιακές συνομιλίες.

Επιπλέον ο ευρωβουλευτής υποστηρίζει ότι το μήνυμα για την Τουρκία «είναι αυστηρό, αλλά θα θέλαμε να είναι αυστηρότερο. Η Τουρκία απογοητεύει όλες τις προσδοκίες και διολισθαίνει στον αυταρχισμό στο εσωτερικό, κατά των Κούρδων και προς μια ολοένα πιο περιφρονητική στάση του διεθνούς δικαίου έναντι των γειτόνων της. Εξάλλου, εμείς ζητούσαμε μια σειρά τροπολογιών που δεν πέρασαν, όπως για παράδειγμα, μια πιο ισχυρή διατύπωση για την κουρδική μειονότητα».

Ομάδα Αληθειας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου