24 Σεπτεμβρίου 2017

Αποδοκιμασία της Μέρκελ, πανωλεθρία Σούλτς, θρίαμβος των ευρωσκεπτικιστών,


 Αποδοκιμασία της Μέρκελ, πανωλεθρία Σούλτς θρίαμβος των ευρωσκεπτικιστών,δείχνουν τα exit polls από τις εκλογές στη Γερμανία.Το Χριστιανοδημοκρατικό κόμμα της Άνγκελα Μέρκελ συγκέντρωσε ποσοστό 32,5%, έχοντας σοβαρές απώλειες κατά 8,5% σύμφωνα με τλευταίες εκτιμήσεις

Καταστροφικό  είναι το αποτέλεσμα  για τον ηγέτη των Σοσιαλδημοκρατών Μάρτιν Σουλτς που έλαβε 20% και αναμένεται να αποχωρήσει από την ηγεσία του κόμματος το οποίο θα μείνει στην αντιπολίτευση. Η επίδοση του SPD είναι η χειρότερη στη μεταπολεμική τους ιστορία.

Οι ευρωσκεπτικιστές και όχι ακροδεξιοί όπως επίμονα και σκόπιμα τους αποκαλεί το κατεστημένο των ΜΜΕ της Εναλλακτικής για τη Γερμανία ( AfD) θριάμβευσαν και αναδεικνύονται τρίτη δύναμη στον πολιτικό χάρτη της Γερμανίας, με  ποσοστό 13,5%.

Το AfD δημιουργήθηκε για πρώτη φορά μόλις το 2013 με βασική αντζέντα του την απόλυτη εναντίωση στο ευρώ όπως και στη μαζική εισροή λαθρομεταναστών. Δημιουργήθηκε από πρώην στελεχη ολόκληρου του πολιτικού φάσματος, από τους Χριστιανοδημοκράτες, τους Σοσιαλδημοκράτες, τους Φιλελεύθερους και διάφορους ανένταχτους.Το κόμμα έχει αποκλείσει τους νοσταλγούς ακροδεξιών απόψεων,οι οποίοι έχουν δικό τους κόμμα που δεν συγκεντρώνει 55 για να εισέλθει στην Μπούντεσταγκ, γεγονός που αποκρύπτεται από τα ΜΜΕ.

Σε δηλώσεις της μετά αμέσως μετά τα αποτελέσματα των exit polls, η χαρισματική συμπρόεδρος του AfD Πιέτρ, δήλωσε πως το κόμμα της θα ασκήσει σληρή αντιπολίτευση στην κυβέρνηση της Μέρκελ για την οποία και θα φτάσει μέχρι του σημειου να αναζητησει πολιτικές αλλά και ποινικές ευθύνες.Το AfD τοποθετείται σταθερά υπερ του Grexit γιατί όπως υποστηρίζει, η πολιτική των Μέρκελ- Σόίμπλε είναι καταστροφική πάνω απο όλα για την Ελλάδα αλλά και για την Ευρώπη και τη Γερμανία. (Σε διπλανή στήλη της Ο.Δ. παρατίθενται τελευταίες  δηλώσεις κορυφαίου στελέχους του AfD για τη χώρα μας).

Σύμφωνα με το exit poll του πρώτου καναλιού της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD, στην Μπούντεσταγκ επανέρχονται οι Φιλελεύθεροι (FDP) με 10,5%, ενώ ακολουθούν οι Πράσινοι με 9,5% και τελευταίο το κόμμα της Αριστεράς με 9%.

Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής ενδείξεις από μεγάλα αστικά κέντρα η συμμετοχή των ψηφοφόρων προμηνύεται μεγαλύτερη σε σχέση με τις εκλογές του 2013, που είχε φτάσει το 71,5%.

Σε αναζήτηση νέας κυβέρνησης συνεργασίας και αλλαγή ηγεσίας στο SPD

Αν επιβεβαιωθεί το αποτέλεσμα του exit poll, τότε το Χριστιανοδημοκρατικό κόμμα της κ. Μέρκελ δεν θα μπορέσει να σχηματίσει κυβέρνηση μόνο με το FDP ή μόνο με τους Πράσινους και θα πρέπει να επιτύχει μια ευρύτερη συνεργασία.Εκτός κυβερνητικού σχηματισμού θα μείνουν σίγουρα οι Σοσιαλδημοκράτες, βάζοντας τέλος στον μεγάλο συνασπισμό της Γερμανίας, όπως δήλωσε η αντιπρόεδρος του κόμματος Μανουέλα Σβέζιχ.

«Λάβαμε μία σαφή εντολή από τους ψηφοφόρους να περάσουμε στην αντιπολίτευση», δήλωσε η αντιπρόεδρος του κόμματος Μανουέλα Σβέζιχ στο τηλεοπτικό δίκτυο ZDF. «Για μας, ο μεγάλος συνασπισμός τελειώνει σήμερα», πρόσθεσε.Παράλληλα, η εκλογική ήττα των Σοσιαλδημοκρατών θα φέρει αλλαγές σε όλους τους τομείς του κόμματος, ακόμα και στην ηγεσία, με την κ. Σβέζιχ να ανακοινώνει πως ο Μάρτιν Σουλτς δεν θα συνεχίσει να κρατά τα ηνία του κόμματος.

Μαζί με τη σύζυγό του Ίνε, βρέθηκε στο εκλογικό τμήμα ο υποψήφιος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος για την Καγκελαρία Μάρτιν Σουλτς.

Χαμογελαστή και ντυμένη στα κόκκινα ψήφισε η Άγκελα Μέρκελ, η οποία σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις διεκδικεί ποσοστό μεταξύ 34 και 36%.

«Όχι» στην αποχή από Σαϊνμάγερ

Σε άρθρο του στην εφημερίδα Bild am Sonntag ο πρόεδρος Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ προειδοποίησε τους Γερμανούς να μην αφήσουν άλλους να αποφασίσουν για το μέλλον της χώρας τους επιλέγοντας την αποχή.

«Ίσως ποτέ να μην ήταν τόσο σαφές ότι οι εκλογές αφορούν το μέλλον της δημοκρατίας και της Ευρώπης», έγραψε ο πρόεδρος της χώρας την ώρα που οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ίσως και το ένα τρίτο των Γερμανών είναι αναποφάσιστοι. «Αν δεν ψηφίσετε, αποφασίζουν άλλοι».

Στο «εξατομικευμένο αναλογικό εκλογικό σύστημα», όπως χαρακτηρίζεται στην Γερμανία, το χαμηλό ποσοστό συμμετοχής μπορεί να ενισχύσει τα μικρότερα κόμματα, όπως το ακροδεξιό «Εναλλακτική για τη Γερμανία» (AfD) δίνοντάς τους περισσότερες έδρες από τον ίδιο αριθμό ψήφων.

Στις περιφερειακές εκλογές τον περασμένο χρόνο οι συντηρητικοί της Μέρκελ δέχτηκαν πλήγμα από το AfD, το οποίο ευνοήθηκε από την λαϊκή δυσαρέσκεια λόγω της απόφασής της το 2015 να ανοίξει τα γερμανικά σύνορα σε περισσότερους από ένα εκατομμύριο μετανάστες και πρόσφυγες.

H εκλογική διαδικασία

Οι Γερμανοί ψηφοφόροι πρέπει να ρίψουν στην κάλπη δύο ψήφους. Με την πρώτη (Erstistimme) μπορεί να εκλέξει άμεσα έναν υποψήφιο της εκλογικής του περιφέρειας, βάζοντας σταυρό στο αριστερό μέρος του ψηφοδελτίου.Την έδρα κερδίζει όποιος πάρει τους περισσότερους σταυρούς, ισχύει δηλαδή το σύστημα της σχετικής πλειοψηφίας. Ετσι εκλέγονται οι μισοί από τους 598 βουλευτές της Bundestag, ένας δηλαδή σε κάθε μία από τις 299 (μονοεδρικές) περιφέρειες στις οποίες διαιρείται η επικράτεια, ανεξάρτητα από το εάν το κόμμα τους συγκεντρώσει 5% σε ομοσπονδιακό επίπεδο.

Με την «δεύτερη ψήφο» του (Zweitstimme), ο ψηφοφόρος επιλέγει ένα κόμμα, βάζοντας σταυρό στη δεξιά πλευρά του ψηφοδελτίου, το οποίο μπορεί να είναι και διαφορετικό από το πρώτο ή ακόμα και κανένα.Ετσι, οι υπόλοιποι 299 βουλευτές της Bundestag, εκλέγονται -αναλόγως σειράς αναγραφής τους- από τις 16 λίστες, όσες δηλαδή και τα κρατίδια (πολυεδρικές περιφέρειες), τις οποίες έχουν καταρτίσει τα ίδια τα κόμματα. Οι έδρες κατανέμονται αναλόγως του ποσοστού το οποίο έλαβε κάθε κόμμα σε εθνικό επίπεδο από τη «δεύτερη ψήφο», και υπολογίζονται επί του συνόλου των 598 εδρών της Bundestag.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου