05 Οκτωβρίου 2017

Αγριογούρουνα απειλούν χωριά... Έντρομοι οι κάτοικοι φωνάζουν: είναι πιο πολλά και από τις κότες...




Δύσκολες και πολλές περιπτώσεις επικίνδυνες στιγμές ζουν κάτοικοι στη Θεσπρωτία. Τα ακριτικά χωριά των Φιλιατών, το τελευταίο χρονικό διάστημα, απειλούνται από εκατοντάδες άγρια γουρούνια. Όπως περιγράφουν οι κάτοικοι, «τα αγριογούρουνα έγιναν περισσότερα από τις κότες…».
Αμέτρητα αγριογούρουνα επισκέπτονται τα χωριά καθημερινά, ειδικά τις απογευματινές ώρες, αναζητώντας τροφή. Τα συναντούν και όσοι κινούνται στο επαρχιακό οδικό δίκτυο της περιοχής, με αποτέλεσμα πολλές φορές να γίνονται ατυχήματα με υλικές ζημιές για τα αυτοκίνητα.
Η κατάσταση έχει δημιουργήσει «πονοκέφαλο» σε γεωργούς και κτηνοτρόφους, καθώς τα άγρια ζώα μπαίνουν στις καλλιέργειες και προξενούν ζημιές, ενώ μέσα σε λίγες ώρες «καθαρίζουν» βοσκοτόπια.

Οι αγριόχοιροι φτάνουν στους οικισμούς, ακόμη και στις αυλές των σπιτιών, καθώς είναι πεινασμένοι. Η ξηρασία δεν βοηθά το άγριο ζώο να σκάψει τη γη και να βρει, ως παμφάγο, ρίζες για να καλύψει τις ανάγκες του, όπως εξηγούν οι κυνηγοί και μάλιστα λένε πως όσα θηρεύονται είναι πολύ αδύνατα.
Οι κάτοικοι εκφράζουν την ανησυχία του μήπως η αύξηση του πληθυσμού αγριογούρουνων δημιουργήσει κάποια μεταδοτική ασθένεια, η οποία μπορεί να εξαφανίσει το είδος, κατάσταση που είχε συμβεί πριν το 1940 στην περιοχή. «Είναι ευχή μας, μην τυχόν προκύψει κάποια μεταδοτική ασθένεια» λένε χαρακτηριστικά.
.
Πηγή:Εν Οίδα
Enoida Enoida

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου