21 Φεβρουαρίου 2018

Πετ-κοκ: το απαγόρευσαν στην Ινδία, το φέρνει η ΤΕΡΝΑ στο τριτοκοσμικό Μαντούδι



Το πετ κοκ (pet coke) ή πετρελαϊκός οπτάνθρακας ένα ημι-απαγορευμένο καύσιμο

Η ΤΕΡΝΑ λευκόλιθοι για λόγους οικονομίας και χωρίς κανένα σεβασμό για τις επιπτώσεις στην υγεία των κατοίκων και το περιβάλλον αποφάσισε να χρησιμοποιήσει ένα  βρώμικο καύσιμο, το πετ-κοκ, για την παραγωγή δίπυρης μαγνησίας. Η χρήση του επιβλαβούς  πετ-κοκ έχει απαγορευτεί με απόφαση του ανωτάτου δικαστηρίου σε  3 κρατίδια στην Ινδία και δεν περιλαμβάνεται στα επιτρεπόμενα καύσιμα για αυτή την βιομηχανία σύμφωνα με κοινή υπουργική απόφαση του 1993. Το  2010 απαγορεύτηκε  η χρήση του στην κεραμοποιεία.

Το γεγονός έφερε στην δημοσιότητα ο σύλλογος kireas.org με ανακοίνωση στην ιστοσελίδα του την οποία αναδημοσιεύουμε.

Ο τρόπος που η ΤΕΡΝΑ πήρε την άδεια χρήσης πετ-κοκ παρακάμπτοντας την διαδικασία διαβούλευσης ακολουθεί τα τραγελαφικά πλέον πρότυπα της Νοβαρτικής "Δημοκρατίας" της Ελλάδας αποδεικνύοντας για άλλη μια φορά ότι η μοναδική αξία των περιβαλλοντικών κανονισμών είναι στο σκούπισμα των οπισθίων εταιρειών σαν την ΤΕΡΝΑ.


Πως δόθηκε η άδεια;

-Παραποίηση της πραγματικότητας: Η άδεια δόθηκε επειδή η μονάδα παραγωγής λειτουργεί μέσα σε ΒΙΠΕ, άσχετα να δεν υπάρχει διαπιστευτική πράξη για ολοκλήρωση της ΒΙΠΕ και η ΒΙΠΕ είνα ακόμη στα χαρτιά. Για την ΤΕΡΝΑ αρκεί μόνο η πρόθεση.

-"Υψηλό" επίπεδο σχεδιασμού και ευλυγισίας: Στις 23/6/2017 η ΤΕΡΝΑ ζήταγε πετ-κοκ και αύξηση της  παραγωγικής δυναμικότητας δίπυρης μαγνησίας. Όταν της ζήτησαν να υποβάλλει νέα ΜΠΕ, η ΤΕΡΝΑ μείωσε μέσα σε 3 βδομάδες την παραγωγική δυναμικότητα για να περάσει την αίτηση της σαν τροποποίηση και να αποφύγει την διαβούλευση. Προφανώς θα επαναφέρει αργότερα την αύξηση της παραγωγικής  δυναμικότης και χρήσης του καυσίμου με άλλη τροποποίηση.

- Όλα στο πόδι. Δεν υπάρχει εκτίμηση για την ποσότητα (kg ή g/h) και συγκέντρωση (mg/Nm³) των εκπεμπόμενων αερίων ή στερεών αποβλήτων. Ούτε για τεχνικά χαρακτηριστικά των συστηµάτων αντιρρύπανσης,  τις αποδόσεις των συστηµάτων αντιρρύπανσης, χαρακτηριστικά των εκπεµπόµενων αερίων και στερεών αποβλήτων µετά τα συστήµατα αντιρρύπανσης (ποσότητα, συγκέντρωση). Και οι δυο εκτιμήσεις είναι βασικά προαπαιτούμενα.






Η ανακοίνωση του kireas.org


Ρυπογόνο πετ-κοκ πήρε άδεια να χρησιμοποιεί σαν καύσιμο η ΤΕΡΝΑ με το πρόσχημα ΒΙΠΕ

Χρήση βρώμικου πετ κοκ σαν καύσιμο αποφάσισε η ΤΕΡΝΑ για την μονάδα παραγωγής δίπυρης μαγνησίας με το ψευτικό πρόσχημα ότι έχει ολοκληρωθεί η ΒΙΠΕ.

Η χρήση του πετ-κοκ έχει απαγορευτεί σε τρία κρατίδια στην Ινδία, έχει προκαλέσει αντιδράσεις στις Ηνωμένες πολιτείες, και στην χώρα μας (Βόλο, Λάρισα και Ελευσίνα). Λόγω της ρυπαρότητας του η χρήση του πετ κοκ έχει απαγορευθεί και στις βιομηχανίες παραγωγής κεραμικών ειδών σε όλη τη χώρα, με την ΚΥΑ 166251(ΦΕΚ 276Β/2010)

Με μηδενική διαβούλευση δημοσιεύτηκε στο Διαύγεια χθες στις 16/02/2018 η τροποποίηση της έγκρισης περιβαλλοντικών όρων (ΑΕΠΟ) μονάδας παραγωγής καυστικής και δίπυρης μαγνησίας της εταιρείας από την ΤΕΡΝΑ Λευκόλιθοι στην περιοχή Φούρνοι Μαντουδίου. Την από 23-6-2017 η ΤΕΡΝΑ ζήτησε αλλαγή του τύπου καυσίμου από μαζούτ χαμηλής περιεκτικότητας σε θείο σε pet-coke παράλληλα με αύξηση της δυναμικότητας παραγωγής δίπυρης μαγνησίας (DBM),και αλλαγή τύπου φούρνου για παραγωγή DBM σε ένα στάδιο (Κάμινος περιστροφικού τύπου αντί Shaft). Όταν της ζητήθηκε να υποβάλλει νέα ΜΠΕ, η ΤΕΡΝΑ αντί να υποβάλει νέα ΜΠΕ, παρέκαμψε το θέμα και στις 11/7/2017 υπέβαλλε με νέα μελέτη τροποποίησης περιβαλλοντικών όρων στην οποία προβλέπεται μείωση της συνολικής δυναμικότητας παραγωγής DBM από (100.000 tn/έτος σε 52.000 tn/έτος) αντί αύξησης παραγωγής πού της είχε ζητηθεί.

Ο λόγος ήταν ότι με την εμφανιζόμενη μείωση της δυναμικότητας να εμφανίζεται ότι δεν επέρχεται μεταβολή των περιβαλλοντικών επιπτώσεων για το σύνολο της δραστηριότητας. Με αυτό το τρόπο αποφεύχθηκε και η προβλεπόμενη διαδικασία διαβούλευσης.

Η τροποποίηση προβλέπει αλλαγή καυσίμου από μαζούτ χαμηλού σε θείο σε συνδυασμό καυσίμων pet-coke (90%) και lpg (10%) για την παραγωγή DBM σε περιστροφική κάμινο. Με το πλασματικό αιτιολογικό ότι η μονάδα είναι εγκαταστημένη εντός επιχειρηματικού Πάρκου τύπου Α γνωστού σαν ΒΙΠΕ (το οποίο δεν υπάρχει αφού δεν έχει ολοκληρωθεί) στο οποίο προβλέπεται η εγκατάσταση σταθμών μέτρησης της ποιότητας του αέρα και τη συμμόρφωσή του με τα όρια ασφαλείας που τίθενται στις κείμενες διατάξεις.

Αύξηση εκπομπών του διοξειδίου του θείου και βαρέων μετάλλων


Η τροποποιημένη ΑΕΠΟ προβλέπει σημαντική αύξηση του εκλυόμενου διοξειδίου του θείου (SΟ2) κατά 42,3% και σε τόνους ανά έτος. Επίσης προβλέπει την αύξηση στην εκπομπή άλλων ρυπαντών όπως σωματιδίων βαρέων μετάλλων χωρίς να τις ποσοτικοποιήσει . η μονάδα θα λειτουργεί 24 ώρες ημερησίως για 11 μήνες/έτος (8.000,00 ώρες/έτος) και θα χρησιμοποιεί 12.500 τόνους pet coke το έτος και θα παράγει 600 τόνους (ή 400 κ.μ.) ετησίως σε σωματίδια. Η Κ.Υ.Α 14122/549/E103/11(ΦΕΚ 488/Β/30-03-2011) και η Κ.Υ.Α 22306/1075/Ε103/07 (ΦΕΚ 920 Δ / 8.6.07) καθορίζουσας τις μέγιστες επιτρεπόμενες συγκεντρώσεις ρύπων.


Το πετ-κοκ

Το πετ-κοκ ή πετρελαϊκός οπτάνθρακας είναι παραπροϊόν της διύλισης πετρελαίου. Παράγεται κατά την πυρόλυση των υπολειμμάτων της τροφοδοσίας και από την απόσταξη των πιο βαριών πετρελαίων. Πρόκειται για ένα μαύρο κοκκώδες υλικό που αποτελείται κυρίως από άνθρακα. Το κυριότερο πλεονέκτημά του ως καυσίμου είναι η πολύ καλή αναλογία θερμογόνου δύναμης και τιμής.

Σύμφωνα με την ecocrete "από περιβαλλοντική άποψη, η υψηλή περιεκτικότητα σε θείο, καθώς επίσης και οι ποσότητες βαρέων μετάλλων που υπάρχουν στην τέφρα αποτελούν πολύ σημαντικούς κινδύνους για τις περιοχές οι οποίες γειτνιάζουν με τις εστίες καύσης που χρησιμοποιούν pet-coke. Το παραγόμενο διοξείδιο του θείου έχει τοξικές δράσεις (βρογχίτιδα, βρογχόσπασμος), ενώ θεωρείται και πιθανό καρκινογόνο. Το βανάδιο επίσης προκαλεί τοξικές δράσεις, κυρίως στα μάτια και την ανώτερη αναπνευστική οδό. Η συστηματική έκθεση σε τοξικά μέταλλα, μεταξύ των οποίων και το βανάδιο, μπορεί να προκαλέσει οξείες και χρόνιες νόσους του αναπνευστικού (εμφύσημα, καρκίνος πνεύμονα, ίνωση, άσθμα).Το νικέλιο, ο σίδηρος και ο χαλκός μπορούν, σε τοξικές δόσεις, να προκαλέσουν διάφορες τοξικές δράσεις, μεταξύ των οποίων και καρκινογένεση.
Τέλος ο στοιχειακός άνθρακας (αιθάλη) και ειδικά σε λεπτό διαμερισμό, όπως γίνεται το υλικό προ της καύσης, είναι υπαίτιος πρόκλησης χρόνιας βρογχίτιδας, άσθματος ακόμη και πνευμονοκονίωσης (σωματίδια PM 10)".


Το πετ κοκ έχει ίση θερμογόνο δύναμη με το μαζούτ χαμηλού θείου, άλλα΄είναι ιδιαίτερα επιβαρημένο σε ρυπογόνους παράγοντες. Ενδεικτικά αναφέρουμε:
Περιεκτικότητα σε θείο (S): 4,5 – 8 %, όταν το ανώτατο όριο για το μαζούτ χαμηλού θείου είναι από 1/1/2005 μόλις 1 %.
Τέφρα (αιωρούμενα): Σε ποσοστά που κυμαίνονται από 0,9 – 1,53 % w/w, όταν το ανώτατο όριο για το μαζούτ είναι 0,1 %.
Βανάδιο : 500 – 2000 ppm, όταν το ανώτατο όριο για το μαζούτ είναι 120 ppm.
Βαρέα μέταλλα : σε υψηλά ποσοστά, όπως Νικέλιο (τοξικό), 510 ppm, μαγγάνιο 40 ppm κ.ά.
Υψηλά ποσοστά πτητικών συστατικών (14,1 % w/w – Κρατικό Χημείο Χαλκίδας, 4-7-2002) αποτελούμενων κατά κύριο λόγο από πολυαρωματικούς υδρογονάνθρακες (PAH’s) οι οποίοι εμφανίζουν καρκινογόνο δράση και ιδιαίτερα όταν δρουν συνεργιστικά με βαρέα μέταλλα και αιωρούμενα σωματίδια. Αυτή η ιδιότητα, καθιστά το υλικό (pet-coke) τουλάχιστο προβληματικό, καθώς βρίσκεται αποθηκευμένο σε υπαίθριο χώρο, κατά τη μεταφορά και το χειρισμό του από τους εργαζόμενους αλλά και κατά την καύση του.

Η ΚΥΑ 11535/93 πού προσδιορίζει με σαφήνεια τα επιτρεπόμενα είδη καυσίμων στις βιοτεχνικές και βιομηχανικές μονάδες δεν προβλέπει πετ-κοκ. Στην ίδια ΚΥΑ περιέχεται η πρόβλεψη ότι εάν μια επιχείρηση θέλει να χρησιμοποιήσει κάποιο άλλο είδος καυσίμου οφείλει να υποβάλει σχετική αίτηση, συνοδευόμενη από Τεχνική Έκθεση του παραρτήματος της ΚΥΑ. Αυτή την κατ'εξαίρεση διαδικασία φαίνεται ότι ακολούθησε η ΤΕΡΝΑ αν και πολλά από τα προαπαιτούμενα στοιχεία της Τεχνικής Έκθεσης όπως η ακριβής ποσότητα (kg ή g/h) και συγκέντρωση (mg/Nm³) των αερίων ή στερεών αποβλήτων ή τεχνικά χαρακτηριστικά των συστηµάτων αντιρρύπανσης΄ αποδόσεις των συστηµάτων αντιρρύπανσης, χαρακτηριστικά των εκπεµπόµενων αερίων και στερεών αποβλήτων µετά τα συστήµατα αντιρρύπανσης (ποσότητα, συγκέντρωση) δεν αναφέρονται στην ΑΕΠΟ.
Mέγιστες επιτρεπόμενες συγκεντρώσεις ρύπων σύμφωνα με την  Κ.Υ.Α 14122/549/E103/11(ΦΕΚ 488/Β/30-03-2011) 

Σύγκριση εκπομπών πετ-κοκ (petroleum coke) με λιθάνθρακα (coal)  από epa


Σύγκριση εκπομπών πετ-κοκ με λιθάνθρακα

el-vima.glogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου