21 Μαρτίου 2018

Αυθεντικά γαλλικά macarons!


ΜΙΚΡΟ, ΝΤΕΛΙΚΑΤΟ ΚΑΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΟ
…είναι οι τρείς λέξεις που μου έρχονται στο μυαλό όταν σκέφτομαι ενα μακαρόν. Είναι ένα φινέτσατο γλύκισμα που όταν το τρως νιώθεις το τραγανό περίβλημα και την ελαφρώς μαστιχωτή υφή του να σε παρασέρνουν! Άλλωστε δεν είναι τυχαίο που η συσκευασία τους είναι πάντα ιδιαίτερη, εκλεπτυσμένη και σε μικρές ποσότητες! Ακριβώς όπως τα ακριβά και καλά αρώματα που μπαίνουν πάντα σε μικρά μπουκαλάκια!
ΔΥΣΚΟΛΗ ΣΥΝΤΑΓΗ Ή ΜΥΘΟΣ;
Πολλοί είναι αυτοί που προτιμούν τα έτοιμα γιατί κακά τα ψέμματα είναι δύσκολο γλυκό. Για να πετύχεις το τέλειο μακαρόν και να αποφύγεις να σου  καταλήξει αμυγδαλωτό (ξέρετε εκείνο το φαρδύ πλατύ μπισκοτάκι, που ωραίο δε λέω , αλλά για μακαρόν ξεκίνησες) πρέπει να το μελετήσεις αρκετά!! Χώρια οι δοκιμές!!!έτσι κ έκανα!!!Διάβασα…έψαξα….έφτιαξα….πέταξααα....όλα τα έκανα μέχρι που κατέληξα! Εσείς βέβαια δεν χρειάζεται να κάνετε όλα τα παραπάνω.Απλά θα διαβάσετε το ποστ κ θα με εμπιστευτείτε! Και το αποτέλεσμα θα σας δικαιώσει!
ΤΟ ΜΥΣΤΙΚΟ
Τα tips άπειρα…κάποιοι ελεγαν για 30 φορές ανακάτεμα, άλλοι μιλούσαν για μπαγιάτικα αυγά!!!! Ελάχιστοι όμως έως σχεδόν ανύπαρκτοι ηταν αυτοί που αναφέρονταν στην υφή!το μυστικό λοιπόν είναι στην υφή!Nαι ναι το τελικό στάδιο οπου ανακατεύουμε την πούδρα αμυγδάλου με την μαρέγκα.Ανακατεύουμε μέχρι να πετύχουμε υφή και όψη…. μελιού!Το τονίζω…μελιού!!!! Αν γίνει πιο νερουλό θα απλώσει …αν γίνει πιο πηχτό θα φουσκώσει πολύ και θα απλώσει στην πορεία! Την έχω πατήσει!! Αν καταφέρετε και κέρδισετε αυτό το κομμάτι όλα τα αλλά είναι παιχνιδάκι…λίγη εξάσκηση θέλει!
Πέρα απο αυτό το μέρος, παρακάτω στη συνταγή θα δείτε δύο τρία βηματάκια για να εντυπωσιάσετε τους πάντες με τα Μακαρόνς σας!Ακολουθείστε κατα γράμμα τη συνταγή και απολαύστε τα σε ότι χρώμα και γεύση θέλετε!!
Ααα κ κάτι σημαντικό! Όσο τρελό κ να ακούγεται μη τα φάτε κατευθείαν! Αφού γεμισετε τα μακαρονς  τοποθετειστε τα σε ένα τάπερ κ μετα ψυγείο. Αφήστε τα για 24 ώρες! Έπειτα βγαλτε τα για 5-10 λεπτάκια και μετα φάτε τα! Γίνονται  όπως ακριβως θέλουμε! Πιστέψτε με! Ο άντρας μου νόμιζε οτι έκανα αλλη συνταγή!!!χαχαχα
ΥΛΙΚΑ: περίπου για 30-35 μονά κομμάτια
  • 75 γρ. ασπράδι αυγού σε θερμοκρασία δωματίου
  • 100 γρ. αλεύρι αμυγδάλου
  • 100 γρ.άχνη
  • 70 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 1 βανίλια
Εκτέλεση:
Σε περίπτωση που δεν βρίσκουμε αλεύρι αμυγδάλου μπορούμε να κάνουμε τη συνταγή με τον εξής τρόπο.Παίρνουμε αμύγδαλο φιλέ και το βάζουμε στον πολυκόφτη μαζί με την άχνη!Αυτό το κάνουμε για να μην βγάλει τα έλαια του το αμύγδαλο και γίνει βούτυρο.
Κατόπιν, περνάμε το μείγμα από σίτα.Τα κομμάτια που μείνανε τα ξαναβάζουμε στον πολυκόφτη μαζί με  μία κουταλιά της σούπας κοσκινισμένο μείγμα άχνης -αμυγδάλου.Αλέθουμε και έπειτα κοσκινίζουμε ξανά.Έτοιμο!!Ζυγίζουμε την ποσότητα που θέλουμε(μην ξεχνάμε ότι έχει και την άχνη μέσα!)macaron (2)
Αν έχουμε πάρει έτοιμο αλεύρι αμυγδάλου κάνουμε την ίδια διαδικασία απλά μία φορά!
Στον κάδο του μίξερ αφού πρώτα φροντίσουμε να μην έχει ίχνη λίπους ή νερού, ρίχνουμε τα ασπράδια και χτυπάμε μέχρι να αφρίσουν. Να μοιάζει δηλαδή, με σαπουνάδα.
Σε αυτό το σημείο ρίχνουμε την κρυσταλλική ζάχαρη σταδιακά, τη βανίλια και δυναμώνουμε την ταχύτητα μέχρι να γίνει μαρέγκα.Εδώ αν θέλουμε ρίχνουμε το χρώμα της αρεσκείας μας, όχι σε υγρή μορφή!
Όταν είναι έτοιμη σταματάμε το μίξερ και με μια μαρίζ ρίχνουμε το μείγμα αμυγδάλου-άχνης σε 2-3 δόσεις ανακατεύοντας αρχικά κυκλικά, χωρίς πολλές και βίαιες κινήσεις. Κατόπιν,ελέγχουμε τη ροή της μαρέγκας σηκώνοντας τη μαρίζ ψηλά.Αν είναι σφιχτή συνεχίζουμε το ανακάτεμα πιέζοντας κάποιες φορές ελαφρά.Ελέγχουμε πάλι τη ροή!Όταν θα πέφτει σαν μέλι συνεχόμενα και όχι κομμάτι κομμάτι τότε είναι έτοιμη!Δείτε το βίντεο για να είστε σίγουροι! macaron (3)
Βάζουμε το μείγμα σε ενα κορνέ  με στρογγυλή μύτη. Δημιουργούμε δίσκους ίδιου μεγέθους πάνω σε ενα ταψί με λαδόκολλα.
Για διευκόλυνση μπορούμε να σχηματίσουμε σε ενα χαρτί κυκλάκια και να το βάλουμε κάτω απο τη λαδόκολλα ώστε να μην ξεφύγουμε στο μέγεθος.
Μην ξεχάσετε να βγάλετε το χαρτί όταν θα τα ψήσετε!!!!Αν έχουμε πετύχει τη σύσταση αυτά σιγά σιγά θα απλώσουν λίγο.Μαντέψτε???Σας έχω βίντεο και για αυτό!macaron (4)
Χτυπάμε το ταψί στον πάγκο για να φύγει ο αέρας και να βγει τέλειο το περίβλημα.Αν χρειαστεί σκαμε με οδοντογλυφίδα τις φουσκίτσες ώστε να φύγει ο εγκλωβισμένος αέρας!
Σε αυτό το στάδιο κάποιοι λένε να τα αφήσουμε για μισή ωρα ώστε να σκληρύνουν απο πάνω!το δοκίμασα κ έτσι κ αλλιώς!Ομολογουμένως δεν είδα καμια διάφορα!
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 150( αν έχετε δυνατό φούρνο 140) για 12-15 λεπτά.Αν τα κουνήσετε ελαφρά με το δάχτυλο και το πάνω μέρος μένει στη θέση του τότε είναι έτοιμα.Επίσης,τα μακαρονς τα οποία έχουν ψηθεί όταν τα βγάλετε από το φούρνο σηκώνοντας τη λαδόκολλα ξεκολλάνε εύκολα!
macaron
 Όταν κρυώσουν φτιάχνουμε τη γέμιση που προτιμάμε και τα ζευγαρώνουμε!Η γέμιση μπορεί να είναι βουτυρόκρεμα, γκανάς ή ακόμα και μαρμελάδα!Επιλογές υπάρχουν πολλές ….φαντασία να έχετε!Εγω σας δίνω συνταγή για γκανάς μιας και έρχεται σε επόμενο ποστ γκανάς πραλίνα!!!μιαμμμμ….
Μία απλή γκανάς έχει αναλογία 1:1 δηλαδή 200γρ κουβερτούρα 200γρ. κρέμα γάλακτος!Η εκτέλεση πολύ απλή!Ζεσταίνουμε την κρέμα γάλακτος και την ρίχνουμε στην κουβερτούρα.Ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν.Την αφήνουμε στην άκρη μέχρι να σφίξει.Αν σφίξει πολύ την χτυπάμε στο μίξερ!
Επίσης, μπορείτε να γαρνίρετε το κέλυφος με σουσάμι,κακάο,πιπέρι,ξηρούς καρπούς ή οτιδήποτε άλλο έχετε φανταστεί ,πριν τα ψήσετε!Απλά θα τα αφήσετε για 15 λεπτά να σκληρύνουν και έπειτα  γαρνίρετε!Τέλος, για τους καλλιτέχνες της παρέας μπορείτε να τα ζωγραφίσετε!Εννοείται αφού ψηθούν!
Καλές μακαροναπολαύσεις!!!!
evisita.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου