Το φιάσκο του αγωγού IGB προς Σκόπια: Αγωγούς έχουμε αλλά επαρκείς ποσότητες φυσικού αερίου δεν υπάρχουν!
Υποτίθεται ότι οι δύο αγωγοί θα παίρνουν αέριο από τον TAP και θα τον μεταφέρουν σε Βουλγαρία και Σκόπια, στο πλαίσιο της προσπάθειας των ΗΠΑ να ανεξαρτητοποιηθούν τα Βαλκάνια από το ρωσικό φυσικό αέριο.
Το πρόβλημα είναι ότι οι ποσότητες φυσικού αερίου του TAP δεν φτάνουν καν να ικανοποιήσουν τις απαιτήσεις του έργου και το κοίτασμα από το oποίο θα πηγάζει το φυσικό αέριο, το Σαχ Ντενίζ ΙΙ, θα χρησιμοποιεί μέρος της δυναμικότητας σε φυσικό αέριο του αγωγού (οποίος δεν πληρώνει ούτε ένα ευρώ τέλη διέλευσης από την χώρα μας, σε μία παγκόσμια μοναδικότητα)
Στα Σκόπια φτάνει τώρα φυσικό αέριο μόνο μέσω Βουλγαρίας και μοναδικός προμηθευτής της χώρας είναι η ρωσική Gazprom, ενώ και η Βουλγαρία εξαρτάται σχεδόν εξ ολοκλήρου από το ρωσικό αέριο.
Αρχικά ο TAP θα μεταφέρει 10 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου από την Κασπία στη συνέχεια μπορεί υπό προϋποθέσεις αυτή η ποσότητα να διπλασιαστεί (όταν οι ενεργειακές ανάγκες της Ευρώπης φτάνουν τα 460 δισ. κυβικά μέτρα το χρόνο καταλαβαίνουμε πως αυτός ο αγωγός μπορεί να έχει μόνο τοπικό χαρακτήρα και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να ανταγωνιστεί έργα όπως ο NordStream).
Ο αγωγός IGB ο οποίος θα έχει μήκος 182 χιλιόμετρα και κατασκευάζεται ήδη θα μεταφέρει 3 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως από την Ελλάδα στη Βουλγαρία.
O αγωγός Ελλάδας-Σκοπίων βρίσκεται ακόμα σε πολύ αρχικό στάδιο αλλά σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες θα μεταφέρει κι αυτός 3δις κυβικά μέτρα αλλά βασικά όλοι διαπιστώνουν τώρα ότι απλά δεν υπάρχει επαρκής ποσότητα φυσικού αερίου για να μεταφέρει. (Υπήρχε και πρόταση ρωσικών συμφερόντων για τη δημιουργία μικρότερου αγωγού αλλά αυτή απορρίφτηκε από τον ΔΕΣΦΑ).
Μάλιστα οι Ρώσοι κάνουν κατά καιρούς προτάσεις να βάλουν δικό τους(!) αέριο στον αγωγό.
Σκεφτείτε μόνο πως ο αγωγός TAP υποτίθεται θα πρέπει να φτάσει και στην Ιταλία.
Η Ελλάδα καταναλώνει 4,7 δισ. κυβικά μέτρα ετησίως -από τον TAP θα αγοράζει ένα δις κυβικό μέτρο- και η Βουλγαρία 3,2 δισ. κυβικά μέτρα ετησίως, δεν μιλάμε καν για Ιταλία η οποία καταναλώνει 70(!) δις κυβικά μέτρα το χρόνο,με το 40% των αναγκών της να το καλύπτει η Ρωσία. Και φυσικά υπάρχει και η Αλβανία, το Κόσοβο, το Μαυροβούνιο κτλπ.
Να δούμε ποιος θα πρωτοπάρει.
Την ίδια ώρα ο ρωσικός αγωγός TurkStream θα μεταφέρει 30 δισ. κυβικά μέτρα από τα οποία τα 15 θα τα καταναλώνει η Τουρκία και τα υπόλοιπα θα διαχέονται στα Βαλκάνια, με τη Βουλγαρία να παίζει ρόλο κόμβου "ακυρώνοντας" ουσιαστικά τον IGB και αποτελώντας αντίβαρο τις υπόλοιπες προεκτάσεις του TAP.
Αντιλαμβανόμαστε ότι με τη Βουλγαρία να εξαρτάται με 97% από το Ρωσικό αέριο, τα Σκόπια εξ ολοκλήρου, η Ελλάδα 67% (αν και δεν θα συμμετέχει στο έργο), ενώ και στη Σερβία η Gazprom έχει το μεγαλύτερο μερίδιο της αγοράς, ότι η Ρωσία θα έχει και πάλι τον πρώτο λόγο στη Βαλκανική αγορά.
Για αυτό άλλωστε οι ΗΠΑ βιάζονται για τον East Med ο οποίος όμως είναι σε πολύ αρχικό στάδιο, αφού όχι μόνο τα κοιτάσματα είναι υποθαλάσσια αλλά υπάρχουν και τα γνωστά μπερδέματα με τις ΑΟΖ.
Σύμφωνα με πληροφορίες στο Ενεργειακό Forum της ΝΑ Ευρώπης που θα διεξαχθεί στη Θεσσαλονίκη πριν τη ΔΕΘ, ο υπουργός Ενέργειας Κωστής Χατζιδάκης θα έχει συναντήσεις με τους ομόλογούς του από Σερβία, Βουλγαρία, Ρουμανία, Κύπρο,Ισραήλ και Σκόπια, ενώ παρών θα είναι και ο Αμερικανός πρεσβευτής στην Ελλάδα Τζ.Πάιατ, σε μια προσπάθεια να λυθεί το πρόβλημα.
Μάλιστα οι υπουργοί Ενέργειας Βουλγαρίας και Ελλάδας πιθανόν να έχουν συνάντηση στα πλαίσια του Forum, αφού έχουν προκύψει προβλήματα με τη χρηματοδότηση του IGB.
πηγή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου