29 Δεκεμβρίου 2019

Ανδρέας Παπανδρέου: Βυθίσατε το Χόρα >> Έτσι σταμάτησε ο Ανδρέας Παπανδρέου τους Τούρκους στην κρίση του 1987 (ΒΙΝΤΕΟ)



 Συντάκτης: Μανώλης Μάνου

 «Βυθίσατε το Χόρα». Η ιστορική φράση του Ανδρέα Παπανδρέου, που σημάδεψε την τότε ελληνοτουρκική κρίση.

 “Η στρατιωτική ετοιμότητα της χώρας μας είναι ικανή αυτή τη στιγμή να δώσει πολύ σκληρό μάθημα εάν επρόκειτο πράγματι να προχωρήσουν σε επιθετικές ενέργειες οι γείτονες”. Τα λόγια αυτά ανήκουν στον Ανδρέα Παπανδρέου, τον Μάρτιο του 1987, δίνοντας το προσωπικό του στίγμα, αλλά και μέχρι πού μπορεί να φτάσει η Ελλάδα αν απειληθεί από την Τουρκία.
Τελικά αυτό  θα συμβεί  μετά την αγέρωχη δήλωση εντολή ενός πραγματικού ηγέτη του Ανδρέα Παπανδρέου, είναι η υποχώρηση της Τουρκίας.
Ο Τουργκούτ Οζάλ φεύγει από την Ουάσινγκτον με προορισμό το Λονδίνο. Λίγο μετά τα μεσάνυχτα ο πρέσβης των ΗΠΑ τηλεφωνεί στον υφ. Εξωτερικών, Καντεμίρ (που είναι υπεύθυνος για τις ενέργειες του Σισμίκ) και μερικές ώρες αργότερα του μεταφέρει την επιθυμία των Αμερικανών να επιστρέψει το πλοίο στη βάση του χωρίς να μπει σε ελληνική υφαλοκρηπίδα,

Τριάντα χρόνια μετά και όλα μοιάζουν σαν χθες. Η αδιαλλαξία και ο παραλογισμός των γειτόνων αλλά ενίοτε και των συμμάχων της χώρας μας, μας φέρνει με το δάκτυλο στη σκανδάλη νιώθοντας την ειρήνη να κρέμεται σε μια κλωστή.

.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου