Η Ελλάδα εισέπραξε ένα «ηχηρό χαστούκι» από την ΕΕ στο κείμενο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής, με τις Βρυξέλλες να απορρίπτουν το ελληνικό αίτημα για επιβολή εμπάργκο όπλων στην Τουρκία από τις χώρες κράτη-μέλη.
Η χθεσινή έκκληση του Έλληνα πρωθυπουργού όπως εκφράστηκε με την μορφή επίσημου αιτήματος προς τους εταίρους στην ΕΕ απορρίφθηκε και έτσι απουσιάζει «βροντωδώς» από το επίσημο κείμενο συμπερασμάτων καθώς όπως λέχθηκε μέσα στο Συμβούλιο Κορυφής προς την ελληνική αντιπροσωπεία: « Δεν γίνονται αυτά τα πράγματα».
Ουσιαστικά η ΕΕ έδωσε το ‘πράσινο φως’ στην Άγκυρα για να χρησιμοποιήσει το πολεμικό υλικό που έχει στην κατοχή της από Γερμανία, Ιταλία , Ισπανία κτλ προκειμένου η Τουρκία να υλοποιήσει τις πολεμικές της επιχειρήσεις από την Λιβύη μέχρι τον Καύκασο και από το Αιγαίο και την Συρία μέχρι το Ιράκ.
Είναι χαρακτηριστικό ότι η Τουρκία μετέφερε 68 άρματα μάχης γερμανικής κατασκευής τύπου Leopard-2A4 στην Κύπρο προκειμένου να ενισχύσει τα τεθωρακισμένα των κατοχικών δυνάμεων, σε επίπεδο πυροβόλων των 120 χλστ, καθώς η απουσία τέτοιου επιπέδου ισχύος άφηνε σε δεύτερη μοίρα τις κατοχικές μονάδες απέναντι στο αντίπαλο δέος των ρωσικών Τ-80 Που φέρουν πυροβόλα των 125 χλστ και ικανότητα βολής α/τ πυραύλων.
Η ΕΕ που ακόμα δεν ξέρουμε τι εννοεί το 'Ένωση", δείχνει τις συμπάθειες της στην Τουρκία που πλέον δείχνει να επιβάλλεται. Και στο τέλος για ποιο λόγο η ελληνική κυβέρνηση να θέτει το ζήτημα κάθε φορά και στο τέλος να οδηγείται η χώρα σε διασυρμό; Για ποιο λόγο η Ελλάδα να γίνεται η χλεύη των Τούρκων που ξέρουν ότι στο τέλος οι ευρωπαικές χώρες δεν στηρίζουν τα κράτη - μέλη τους αλλά την τουρκική πολιτική;
«To Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επαναβεβαιώνει τα συμπεράσματα της 2ας Οκτωβρίου 2020 και εκφράζει έντονη αποδοκιμασία για τις νέες μονομερείς και προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, συμπεριλαμβανομένων των πρόσφατων ερευνητικών δραστηριοτήτων.
Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί την Τουρκία να σεβαστεί τα ψηφίσματα 550 και 789 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και τονίζει τη σημασία του καθεστώτος των Βαρωσίων, και επαναλαμβάνει την πλήρη αλληλεγγύη του προς την Ελλάδα και την Κύπρο», αναφέρεται μεταξύ άλλων στο κείμενο συμπερασμάτων των ηγετών της ΕΕ και συνεχίζεται:
«Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί την Τουρκία να αντιστρέψει αυτές τις ενέργειες και να εργαστεί για τη μείωση των εντάσεων κατά τρόπο συνεπή και συστηματικό. Θα εξακολουθήσει να παρακολουθεί στενά το ζήτημα, προκειμένου να υπάρξει συνέχεια στα συμπεράσματα του της 2ας Οκτωβρίου 2020».
Για το εμπάργκο όπλων
Παρότι στην πρώτη του έκδοση το κείμενο συμπερασμάτων έκανε αναφορά για εμπάργκο όπλων, στη συνέχεια η αναφορά αφαιρέθηκε από το νέο κείμενο που υιοθετήθηκε.
Συγκεκριμένα, στην προηγούμενη αναφορά τονιζόταν ότι «το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επαναλαμβάνει τη δέσμευση όλων των κρατών μελών της ΕΕ για ισχυρές εθνικές θέσεις όσον αφορά την πολιτική εξαγωγής όπλων στην Τουρκία».
Σύμφωνα με δύο διπλωμάτες, έχει επίσης «αμβλυνθεί» η γλώσσα σε σύγκριση με ένα αρχικό σχέδιο στο οποίο δόθηκε στην Τουρκία τελεσίγραφο μιας εβδομάδας για την απόσυρση του ερευνητικού σκάφους Oruç Reis από τα ελληνικά ύδατα.
Η τουρκική προκλητικότητα σε Αιγαίο και ανατολική Μεσόγειο βρέθηκε στο επίκεντρο των συζητήσεων της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, κατά τη δεύτερη ημέρα εργασιών της.
Οι ηγέτες των 27 κρατών-μελών συζήτησαν το ζήτημα της τουρκικής παραβατικότητας μετά τις τελευταίες εξελίξεις, παρά το γεγονός ότι δεν ήταν στο πρόγραμμα του τρέχοντος Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Μητσοτάκης: Θέσαμε ζήτημα για εμπάργκο όπλων
«Ζητήσαμε την ρητή αναφορά στο κείμενο συμπερασμάτων και εγώ και ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και συμφώνησαν οι αρχηγοί κρατών και υπάρχει ρητή αναφορά να σεβαστεί η Τουρκία ψηφίσματα του ΟΗΕ και κάλεσε την Τουρκία να αντιστρέψει αυτές τις ενέργειες», είπε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, αναφερόμενος στην Τουρκία κατά την διάρκεια της συνέντευξης Τύπου μετά τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ.
«Έπρεπε να διανύσουμε αρκετό δρόμο για να εξηγήσουμε στους ομολόγους μας», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός. Τα συμπεράσματα που επαναβεβαιώθηκαν σήμερα λένε ξεκάθαρα ότι θα υπάρχει χρονική περίοδος που θα αξιολογηθεί η συμπεριφορά της Τουρκίας και τον Δεκέμβριο στην Σύνοδο Κορυφής θα ληφθούν αποφάσεις, ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης.
Στη Σύνοδο ο πρωθυπουργός, όπως είπε έθεσε ακόμα ένα ζήτημα. Υπενθύμισε ότι «σε προηγούμενες αποφάσεις Συνόδων για την τουρκική επιθετικότητα στην Τουρκία υπήρχε αναφορά για εμπάργκο πώλησης όπλων στην Άγκυρα. Θα ήταν ένδειξη αλληλεγγύης είτε ως ΕΕ είτε μεμονωμένα από κάθε κράτος να ακολουθήσουν έναν τέτοιο δρόμο».
Με τα γνωστά «ευχολόγια» έκλεισε η Σύνοδος Κορυφής - Γίναμε η χλεύη των Τούρκων
pronews.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου