15 Οκτωβρίου 2020

ΔΥΤΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ- Ο Πρώτος γηγενής Μακεδονομάχος Οπλαρχηγός Ο Καπετάν Κώττας

Δημοσιογράφος και συντοπίτης του ήρωα.


 

Ο Πρώτος γηγενής Μακεδονομάχος Οπλαρχηγός Ο Καπετάν Κώττας Απηγχονίσθη το 1905 στο Μοναστήρι των Σκοπίων. Το πραγματικό του όνομα ήταν Κώστας Χρήστου 1860 -1905. Το προσωνύμιο του *ΑΕΤΟΣ ΤΩΝ ΚΟΡΕΣΤΕΊΩΝ * Ήταν ό φόβος και ο τρόμος των Βουλγάρων και των Τούρκων. 
 
ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΠΡΟΔΟΣΙΑΣ ΤΟΥ ΚΑΙ ΣΥΛΛΗΨΗΣ: Στις 9.6.1904 Οθωμανικό απόσπασμα, έχοντας σχετική πληροφόρηση, εντόπισε το κρησφύγετο του στη Ρούλια, όπου είχε απομείνει με τρεις στενούς συνεργάτες του και τον συνέλαβε νύχτα και αιφνιδιαστικά. Για την προδοσία κατηγορήθηκε ο αγωνιστής Παύλος Κύρου, και κυρίως  ο Γερμανός Καραβαγγέλης Μητροπολίτης Καστοριάς.                                                                         Έχουν κάθε λόγο εκκλησιαστικοί κύκλοι χρόνια τώρα,να αποκρύπτουν την ηρωική δράση του πραγματικού ήρωα  Καπετάν Κώ(σ)τα Χρήστου.
 
 Μετά τη σύλληψή του ο Κώττας μεταφέρθηκε στις φυλακές Μοναστηρίου. Όπου μετά από δυο ημέρες απηγχονίστη.. 
 
Την πρώτη ημέρα κατάφερε να δραπετεύσει από τις φυλακές ενώ φρουρείτο από την φρουρά μια κουστωδία εκατό  και πλέον ενόπλων, προδόθηκε όμως για δεύτερη φορά από την σύζυγο ενός Έλληνα των Σκοπίων, ο οποίος τον έκρυβε στο κελάρι του σπιτιού του.
 
 Ο μεγάλος πραγματικός ήρωας ήταν επικηρυγμένος με τεράστιο ποσό.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου