27 Δεκεμβρίου 2020

Φλώρινα :Κάποιος πρέπει να πει στο Δασαρχείο Φλώρινας και στην ΕΡΤ- Αυτό δεν είναι ΕΘΙΜΟ αλλα καταστροφή των δασών


 Φωτορεπορτάζ

 Πρώτη ενημέρωση 27/12/2020  3:12 μ.μ

 Γράφει ο Μανώλης Μάνου *

 Το έθιμο της φωτιάς των Χριστουγέννων.

Τα προηγούμενα χρόνια-  όχι πολλά τα τελευταία μάλλον δέκα χρόνια βλέπαμε στην πόλη της Φλώρινας σε κάθε γειτονιά εικόνες σαν αυτή η οποία δεν έχουν καμιά σχέση με το έθιμο των παιδικών μας χρόνων εμάς των 30- 40 -60- 80- 100 χρόνων.  Το έθιμο της φωτιάς των Χριστουγέννων. 

 

Στις 23 Δεκεμβρίου από νωρίς το βράδυ  ανάβουν φωτιές σε όλες τις γειτονιές της πόλης, αλλά η μεγαλύτερη είναι αυτή που βρίσκεται στην πλατεία Ηρώων, ήταν η γειτονία της μητέρας μου,δίπλα από τον Σακουλέβα, το ποτάμι που διασχίζει την πόλη. Σε όλη την Φλώρινα άναβαν θυμάμαι παιδί όταν επισκεπτόμουν τους παππούδες μου  τριάντα και πλέον φωτιές και κάποιες  να ανάβουν κατά μήκος του ποταμού, ήταν όμως μικρές με κλωνάρια δέντρων μικρών θάμνων κάποιων κομμένων καδρονιών, συχνά άχρηστων υπολειμμάτων ξύλων.

Καμιά σχέση λοιπόν με το έθιμο,  αυτές τις  γιγάντιες Φωτιές που άναβαν στην Φλώρινα μάλλον τα "κα(λ)ομαθημένα" παιδιά των δημοσίων υπαλλήλων της πόλεως, τα τελευταία χρόνια, χρόνια των μνημονίων .
 
Φωτιές οι οποίες ήταν ψηλότερες από το ύψος μιας πολυκατοικίας 5 ορόφων. Υπήρξε απόλυτη ανοχή των αρμοδίων του δασαρχείου κυρίως, της Φλώρινας.Αλλά και όχι μόνο αυτών των αρμοδίων.

Προχθές εμβρόντητος άκουγα την δημοσιογράφο της Ε.Ρ.Τ του ραδιοφωνικού σταθμού της Φλώρινας να αναμεταδίδει προς την κεντρική Ε.Ρ.Τ, ...την δυστυχία των κατοίκων της Φλώρινας, που λόγο της 'πανδημίας" δεν θα πραγματοποιηθεί το έθιμο για το μεγαλύτερο ύψος της φωτιάς,  στην Φλώρινα...κάποιος πρέπει να της πει "το έθιμο" Φωτιές της Φλώρινας δεν έχει να κάνει με το πραγματικό έθιμο σε μια Φλώρινα της απόλυτης φτώχειας του 25% στην πόλη και του 75% των δημοσίων υπαλλήλων.

*Δημοσιογράφος  και Πρόεδρος Δασικού Συνεταιρισμού.

 

 

 

Γίνε ο ρεπόρτερ μας για την κρατική αυθαιρεσία: fyllokaiftero@gmail.com

 





 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου