22 Σεπτεμβρίου 2021

Ραπιγκ Τεστ Κορωνοϊού: Μπατονέτα τρύπησε τον εγκέφαλο γυναίκας κι επέφερε διαρροή

2:19μμ   22-9[2021

Ένα τεστ ρινικού επιχρίσματος COVID-19 διάτρησε τον εγκέφαλο μιας γυναίκας των ΗΠΑ, προκαλώντας διαρροή υγρού από τη μύτη της θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή της λόγω λοίμωξης, ανέφεραν γιατροί σε ιατρικό περιοδικό την Πέμπτη

Η ασθενής, η οποία είναι στα 40 της, είχε μια σπάνια κατάσταση που δεν είχε διαγνωστεί και η δοκιμή που έλαβε μπορεί να έχει πραγματοποιηθεί ακατάλληλα, μια σειρά απίθανων συμβάντων που σημαίνει ότι ο κίνδυνος από ρινικές εξετάσεις παραμένει πολύ χαμηλός.

Ωστόσο, η περίπτωσή της έδειξε ότι οι επαγγελματίες της υγειονομικής περίθαλψης θα πρέπει να προσέχουν να παρακολουθούν στενά τα πρωτόκολλα δοκιμών, δήλωσε ο Jarrett Walsh, ανώτερος συγγραφέας της εφημερίδας που δημοσιεύτηκε στο JAMA Otolaryngology–Head & Neck Surgery. Τα άτομα που έχουν υποβληθεί σε εκτεταμένη χειρουργική επέμβαση στη βάση του κόλπου ή του κρανίου θα πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενο να ζητήσουν στοματικές εξετάσεις εάν είναι διαθέσιμες, πρόσθεσε.

«Υπογραμμίζει την αναγκαιότητα επαρκούς εκπαίδευσης όσων εκτελούν το τεστ και την ανάγκη επαγρύπνησης μετά τη διεξαγωγή του τεστ», πρόσθεσε ο ειδικός αυτιών, μύτης και λαιμού Dennis Kraus του Lenox Hill Hospital στη Νέα Υόρκη, που δεν συμμετείχε στο έγγραφο..

Ο Walsh, ο οποίος ασκείται στο Νοσοκομείο του Πανεπιστημίου της Αϊόβα, δήλωσε ότι η γυναίκα είχε κάνει ρινικό τεστ πριν από μια επέμβαση επιλογής κήλης και στη συνέχεια παρατήρησε καθαρό υγρό που βγαίνει από τη μία πλευρά της μύτης της.

Στη συνέχεια ανέπτυξε πονοκέφαλο, εμετό, δυσκαμψία στον αυχένα και αποστροφή στο φως,
και μεταφέρθηκε στη φροντίδα του Walsh.

Στην πραγματικότητα, η γυναίκα είχε υποβληθεί σε θεραπεία χρόνια νωρίτερα για ενδοκρανιακή υπέρταση – που σημαίνει ότι η πίεση από το εγκεφαλονωτιαίο υγρό που προστατεύει και θρέφει τον εγκέφαλο ήταν πολύ υψηλή.

Οι γιατροί τότε χρησιμοποίησαν μια διακλάδωση για να αποστραγγίσουν μέρος του υγρού και η κατάσταση επιλύθηκε.

Αλλά την ανάγκασε να αναπτύξει αυτό που ονομάζεται εγκεφαλοκήλη ή ένα ελάττωμα στη βάση του κρανίου που έκανε την επένδυση του εγκεφάλου να προεξέχει στη μύτη όπου ήταν ευαίσθητο σε ρήξη.

Αυτό έγινε απαρατήρητο έως ότου οι παλιές σαρώσεις επανεξετάστηκαν από τους νέους γιατρούς της, οι οποίοι πραγματοποίησαν χειρουργική επέμβαση για την αποκατάσταση του ελαττώματος τον Ιούλιο. Από τότε έχει αναρρώσει πλήρως.

Ο Walsh είπε ότι πιστεύει ότι τα συμπτώματα που ανέπτυξε ήταν αποτέλεσμα ερεθισμού στην εσωτερική επιφάνεια του εγκεφάλου.

Εάν το πρόβλημα δεν είχε αντιμετωπιστεί, θα μπορούσε να έχει αναπτύξει μια δυνητικά απειλητική για τη ζωή λοίμωξη του εγκεφάλου από βακτήρια που ταξίδεψαν στη μύτη. Ή, ο αέρας θα μπορούσε να είχε εισέλθει στο κρανίο και να ασκήσει υπερβολική πίεση στον εγκέφαλο.

Τα περισσότερα πρωτόκολλα δοκιμών ζητούν από τους κλινικούς ιατρούς να ακολουθήσουν την πορεία του δαπέδου της μύτης, που βρίσκεται πάνω από την οροφή του στόματος, αντί να στραφούν προς τα πάνω – ή αν το στοχεύουν προς τα πάνω, να το κάνουν με μεγάλη προσοχή.

Ο Walsh είπε ότι αν και αυτό ήταν πιθανώς ένα πολύ σπάνιο περιστατικό, ήταν μια υπενθύμιση της ανάγκης για εκπαίδευση υψηλής ποιότητας, δεδομένου ότι εκατοντάδες εκατομμύρια περισσότερες δοκιμές θα πραγματοποιηθούν πριν τελειώσει η πανδημία.

πηγή: sciencealert.com

 


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου