17 Μαρτίου 2022

Εμπαιγμός κυβέρνησης σε πολίτες: Έδωσε «κουπόνι» 13 ευρώ για την ακρίβεια – Δείτε LIVE τις ανακοινώσεις


Εμπαιγμός κυβέρνησης σε πολίτες: Έδωσε «κουπόνι» 13 ευρώ για την ακρίβεια – Δείτε LIVE τις ανακοινώσεις

Μοιράζουν ψίχουλα ενόψει εκλογών - Αναλυτικά τα μέτρα στήριξης για την ακρίβεια

Η κυβέρνηση μοιράζει επιδόματα προτού προσφύγει στις κάλπες (όπως όλα δείχνουν πλέον τον Μάιο), παρόλα αυτά τα χρήματα που θα δοθούν είναι πολύ λίγα για να αντιμετωπιστεί το «τσουνάμι» ακρίβειας. 

«Δεν θα μπορέσουν να καλύψουν πλήρως το αυξημένο κόστος» ομολόγησε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας κατά τη διάρκεια των ανακοινώσεων για τα μέτρα στήριξης.

Το «κουπόνι βενζίνης» το οποίο διαφημίστηκε εδώ και ημέρες από το σύνολο του φιλοκυβερνητικού Τύπου θα είναι μόλις 13,2 ευρώ τον μήνα και θα δοθεί για μόλις τρεις μήνες -άλλωστε στη συνέχεια θα γίνουν εκλογές.

Συγκεκριμένα ο Χρήστος Σταϊκούρας είπε ότι επιλέξιμα είναι φορολογικά πρόσωπα φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας με δηλωθέν εισόδημα έως 30.000 ευρώ επιδότηση αφορά 60 λίτρα μηνιαίως με 22 λεπτά το λίτρο.

Να σημειωθεί ότι για τους νησιώτες το επίδομα θα είναι 0,27 ευρώ το λίτρο. Επίσης επιδοτείται το ντίζελ ώστε το όφελος για τον καταναλωτή να είναι στα 15 λεπτά το λίτρο. Επίσης στα ταξί δίνεται ενίσχυση 200 ευρώ το μήνα για τον Απρίλιο.

Το ποσό που θα δοθεί δηλαδή επιβεβαιώνει τα όσα σας αναφέραμε νωρίτερα στο fyllokaiftero1.blogspot.com με πληροφορίες από το pronews.gr, ότι δηλαδή το «κουπόνι βενζίνης» θα είναι περίπου 12 ευρώ.

Όπως είπε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης η επιδότηση θα δοθεί με τη μορφή ηλεκτρονικής κάρτας (στα πρότυπα του freedom pass) η οποία μπορεί να χρησιμοποιείται στα πρατήρια βενζίνης, ενώ για τους συμπολίτες μας που δεν έχουν δυνατότητα χρήσης smartphone, το ποσό θα κατατεθεί σε τραπεζικό λογαριασμό της επιλογής τους.

Τα μέτρα στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων κατά της ακρίβειας παρουσιάζουν αυτή την ώρα οι υπουργοί Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιώργος Γεωργαντάς και ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης.

Την παρουσίαση συντονίζει ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου.

Δείτε LIVE

Τα μέτρα που ανακοίνωσε ο Χ.Σταϊκούρας

α. Το «κουπόνι βενζίνης»

επιλέξιμα είναι φορολογικά πρόσωπα φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας με δηλωθέν εισόδημα έως 30.000 ευρώ επιδότηση αφορά 60 λίτρα μηνιαίως με 22 λεπτά το λίτρο, δηλαδή οι πολίτες θα πάρουν 13,2 ευρώ.

Να σημειωθεί ότι για τους νησιώτες το επίδομα θα είναι 0,27 ευρώ το λίτρο. Επίσης επιδοτείται το ντίζελ ώστε το όφελος για τον καταναλωτή να είναι στα 15 λεπτά το λίτρο.

Επίσης στα ταξί δίνεται ενίσχυση 200 ευρώ το μήνα για τον Απρίλιο.

β. Επιδότηση για το ρεύμα

«Αυξάνουμε σημαντικά την επιδότηση ρεύματος σε νοικοκυριά επιχειρήσεις. Το κόστος αυτού του μέτρου φθάνει τα 640 εκατ. για τον Απρίλιο», είπε ο Χ.Σταϊκούρας.

γ. «Ενισχύουμε ευάλωτους συμπατριώτες μας με έκτακτη ενίσχυση που θα καταβληθεί πριν το Πάσχα»

-1,5 δόση παραπάνω δόση επιδόματος Παιδιού
-ενίσχυση 200 ευρώ σε 667.000 χαμηλοσυνταξιούχους
-ενίσχυση 200 ευρώ σε 35.000 ανασφάλιστους υπερήλικες
-ενίσχυση 200 ευρώ σε δικαιούχους επιδόματος ΑΜΕΑ

δ. Αυξάνεται η περίοδος αποπληρωμής των επιστρεπτέων επιστροφών από 60 σε 90 άτοκες δόσεις.

στ. Μειώνεται περαιτέρω ο ΕΝΦΙΑ.

Μέσα σε 2,5 χρόνια 35% η συνολική μείωση του σε σχέση με το 2018. Πλέον 8 στους 10 που θα πληρώσουν φόρο ακίνητης περιουσίας θα δουν μόνιμα ακόμα μεγαλύτερη μείωση του ΕΝΦΙΑ.

ζ. Ενίσχυση για αγρότες.

Μηδενικός συντελεστής ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο. Συντελεστής ΦΠΑ 6% για τα λιπάσματα. Επιδότηση κτηνοτρόφων για το κόστος των ζωοτροφών.

Τα μέτρα για το ηλεκτρικό ρεύμα

Η επιδότηση θα αφορά σε όλες τις παροχές κύριας κατοικίας όπως δηλώνονται στο Ε1, συνολικά 4,2 εκατομμύρια παροχές ανεξαρτήτως εισοδήματος και παρόχου.

Η μέση ενίσχυση αυξάνεται από 40 ευρώ στα 72 ευρώ τον Απρίλιο, κατά 80%.

Το συνολικό ποσό επιδότησης για νοικοκυριά ανέρχεται στα 218 εκατ. ευρώ

Για τους πολίτες που στην περσινή δήλωση δεν είχαν δηλώσει αριθμό κύριας παροχής κατοικίας αυτή θα δηλωθεί στην νέα δήλωση και θα τους δοθεί αναδρομικά η επιδότηση από τον Ιανουάριο.

Σε μη οικιακά τιμολόγια, για τους επαγγελματικούς καταναλωτές η επιδότηση αυξάνεται στα 130 ευρώ τη μεγαβατώρα.

Για όλα τα αρτοποιεία ενισχύουμε με πρόσθετη επιδότηση 100 ευρώ τη μεγαβατώρα.

Σε ό,τι αφορά το φυσικό αέριο η επιδότηση συνεχίζεται στα 20 ευρώ ανά θερμική μεγαβατώρα για το σύνολο της κατανάλωσης και αφορά 550.000 καταναλωτές

Συνεχίζεται η επιδότηση σε όλους τους εμπορικούς καταναλωτές στα 20 ευρώ τη μεγαβατώρα για το σύνολο της κατανάλωσης.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου