11 Φεβρουαρίου 2024

Η νόμιμη διαδικασία για διενέργεια ψυχιατρικών εξετάσεων για χορήγηση γνωματεύσεων, η οποία σπάνια εφαρμόζεται


Άρθρο 06 – Διαδικασία για διενέργεια ψυχιατρικών εξετάσεων για χορήγηση γνωματεύσεων

1. Αν τη διαδικασία της ακούσιας ψυχιατρικής περίθαλψης κινεί αυτεπάγγελτα ο εισαγγελέας ή αν, στην αίτηση των προσώπων του άρθρου 5, βεβαιώνεται ότι ήταν ανέφικτη η εξέταση, λόγω άρνησης του φερόμενου, ως ασθενή, να εξεταστεί, ο εισαγγελέας πρωτοδικών, εκδίδει, σύμφωνα με τα άρθρα 6, 7 και 8 του ν. 2716/1999 (Α΄ 96), αυθημερόν, παραγγελία προς την Κοινοτική Μονάδα Ψυχικής Υγείας του Τομέα της κατοικίας του φερομένου ως ασθενή, η οποία διατηρεί την ισχύ της για πέντε ημερολογιακές ημέρες από την έκδοσή της, με την οποία, διερευνώντας εναλλακτικά τις δυνατότητες, ζητεί:
α) την κατ’ οίκον εξέτασή του στην κοινότητα από έναν ψυχίατρο της Κοινοτικής Μονάδας Ψυχικής Υγείας της παρ. 3 του άρθρου 5, και, ελλείψει αυτών, της Υπηρεσίας Ολοκληρωμένης Κοινοτικής Θεραπείας του άρθρου 18 , που ανήκει στον τομέα ψυχικής υγείας της κατοικίας του φερομένου ως ασθενή.
Αν ο ψυχίατρος, ο οποίος διενεργεί την κατ’ οίκον εξέταση, κρίνει ότι ο φερόμενος ως ασθενής δεν χρήζει ακούσιας ψυχιατρικής περίθαλψης, ο εισαγγελέας ανακαλεί την παραγγελία μετά τη λήψη της σχετικής γνωμάτευσης. Αν ο ψυχίατρος, ο οποίος διενεργεί την κατ’ οίκον εξέταση, κρίνει ότι ο ασθενής χρήζει ακούσιας ψυχιατρικής περίθαλψης, ο ασθενής εξετάζεται αμέσως από δεύτερο ψυχίατρο της δημόσιας νοσηλευτικής Μονάδας Ψυχικής Υγείας στην οποία παραπέμπεται με παραγγελία του Εισαγγελέα.
β) την μεταφορά του φερόμενου ως ασθενή για εξέταση σε δημόσια νοσηλευτική Μονάδα Ψυχικής Υγείας που ανήκει στον τομέα ψυχικής υγείας της κατοικίας του, μόνο σε περίπτωση αδυναμίας πραγματοποίησης της κατ’ οίκον εξέτασης, η οποία αδυναμία βεβαιώνεται από τους ψυχιάτρους της Κοινοτικής Μονάδας Ψυχικής Υγείας του άρθρου 5, που ανήκει στον τομέα ψυχικής υγείας της κατοικίας του φερόμενου ως ασθενή.
Αν ο φερόμενος ως ασθενής δεν έχει εξεταστεί ή ήταν ανέφικτη η εξέτασή του από ψυχιάτρους της Κοινοτικής Μονάδας, μεταφέρεται στην Μονάδα Ψυχικής Υγείας και εξετάζεται από δύο ψυχιάτρους, αυτής και, ελλείψει ενός από αυτούς, από ιδιώτη ψυχίατρο που καλείται προς τούτο από τη Μονάδα Ψυχικής Υγείας, προκειμένου αυτοί να εκδώσουν ψυχιατρικές γνωματεύσεις που θα αναφέρονται πλήρως και επαρκώς αιτιολογημένα στις προϋποθέσεις των άρθρων 1 και κατά περίπτωση 2 και 3 , και οι οποίες υποβάλλονται αμέσως στον εισαγγελέα πρωτοδικών. Ο μέγιστος χρόνος κατά τον οποίο μπορεί ο φερόμενος ως ασθενής, να παραμείνει σε Μονάδα Ψυχικής Υγείας για την αναγκαία αξιολόγησή του, ορίζεται σε 48 ώρες. Στην ψυχιατρική εξέταση μπορεί να παραστεί ψυχίατρος ως τεχνικός σύμβουλος του προσώπου που φέρεται ότι χρήζει ακούσιας ψυχιατρικής περίθαλψης. Κατά το διάστημα αυτό αποκλείεται η χορήγηση οποιασδήποτε φαρμακευτικής αγωγής και η εκτέλεση οποιασδήποτε θεραπευτικής ιατρικής πράξης, εκτός και αν επείγοντες λόγοι υγείας επιτάσσουν διαφορετικά. Αν παρέλθει το ως άνω διάστημα χωρίς να συνταχθούν οι γνωματεύσεις, ή αν οι συνταχθείσες γνωματεύσεις διαφέρουν μεταξύ τους, χορηγείται εξιτήριο με παραγγελία του εισαγγελέα πρωτοδικών. Αν οι γνωματεύσεις διαφέρουν σχετικά με τον τρόπο της ακούσιας ψυχιατρικής περίθαλψης, προκρίνεται η θεραπεία στην κοινότητα κατόπιν εισαγγελικής παραγγελίας.
3. Ο εισαγγελέας αφού λάβει τις γνωματεύσεις, και εφόσον αυτές συμφωνούν, ακολουθεί την διαδικασία του άρθρου 12.

 Διαβάστε σχετικό άρθρο:

Ακούσια Νοσηλεία: Το χάσμα μεταξύ νόμου και πράξης 



Διαδώστε την ιστοσελίδα της αλήθειας!!


ΧΟΡΗΓΟI


ΧΟΡΗΓΟΙ


                    Επιγραφές ΡΕΚλΑΜΑ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου