Ο ΦΠΑ στον καφέ έρχεται με δύο ταχύτητες σε λίγες ημέρες και πιο συγκεκριμένα από 1η Ιουλίου. Ειδικότερα, μονιμοποιείται ο μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ 13% στον καφέ στο χέρι ενώ επιστρέφει στον υψηλό συντελεστή 24% ο σερβιριζόμενος καφές. Έτσι εάν ο πελάτης παραγγείλει έναν καφέ και καθίσει στο τραπέζι θα χρεώνεται ακριβότερα με ΦΠΑ 24% ενώ αν τον πάρει στο χέρι θα επιβαρυνθεί με ΦΠΑ 13%.
Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης λόγω δημοσιονομικών περιορισμών έπρεπε να επιλέξει σε ποιον συντελεστή θα έκανε παρέμβαση με γνώμονα που καταγράφονται τα μεγαλύτερα οφέλη για τους καταναλωτές.
Αυτό που βάρυνε στη λήψη της τελικής απόφασης ήταν το γεγονός ότι πάνω από το 60% της κατανάλωσης καφέ πραγματοποιείται μέσω delivery και takeaway. Oπότε προκειμένου οι όποιες ανατιμήσεις σημειωθούν, επηρεάσουν όσο το δυνατόν λιγότερους καταναλωτές, επελέγη η επιστροφή του ΦΠΑ στο 24% για καφέ στην εστίαση που επιπλέον φέρνει έσοδα στα δημόσια ταμεία ύψους 43 εκατ. ευρώ.
Ωστόσο, οι επιχειρήσεις της εστίασης προειδοποιούν με αυξήσεις καθώς η μετάταξη του φόρου στον υψηλό συντελεστή θα μετακυλιστεί εξ ολοκλήρου στους πολίτες και ζητούν την οριζόντια διατήρηση ΦΠΑ στο 13% στον καφέ καθώς και στα μη αλκοολούχα ποτά.
«Μας είναι εξαιρετικά δύσκολο να αντιληφθούμε με ποια λογική προχωράτε σε αυτή την αύξηση, όταν ήδη ο καφές επιβαρύνεται και με ειδικό φόρο κατανάλωσης (από το 2017). Ο αυξημένος ΦΠΑ, από τις επιχειρήσεις εστίασης που θα κληθούν να τον εφαρμόσουν, θα μετακυλιστεί εξ ολοκλήρου στον καταναλωτή, δεδομένου ότι η διεθνής τιμή του καφέ το τελευταίο εξάμηνο έχει αυξηθεί στην μεν ποικιλία Arabica κατά 17% στη δε ποικιλία Robusta κατά 50%!», αναφέρει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων.
Όπως τονίζεται στην επιστολή που απέστειλε η ΠΟΕΣΕ στον υπουργό Εθνικής Οικονομίας Κωστή Χατζηδάκη, θα ενισχυθεί περαιτέρω ο πληθωρισμός και η ακρίβεια που διακηρυκτικά αποτελεί για την κυβέρνηση το σημαντικότερο πρόβλημα που θέλει με αποτελεσματικότητα να αντιμετωπίσει.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου