15 Μαΐου 2015

Ο Τόμσεν θέλει οι " Θεσμοί " να ξανα μπαινοβγαίνουν στα υπουργεία και να "βλέπουν" τους υπουργούς







Πρόοδο μόνο στα διαδικαστικά βλέπει στη διαπραγμάτευση Αθήνας - θεσμών ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Τμήματος του ΔΝΤ, Πολ Τόμσεν. Ενημερώνοντας χθες τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του ταμείου φέρεται να χαρακτήρισε καλή εξέλιξη την ανάληψη του ελέγχου της διαπραγμάτευσης από τον Αλέξη Τσίπρα ενώ διατύπωσε παράπονα για τους Έλληνες υπουργούς.


Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ - ΜΠΕ ο Πολ Τόμσεν υποστήριξε ότι οι εμπειρογνώμονες του Brussels Group δεν έχουν καμία πρόσβαση στους Έλληνες υπουργούς, ούτε καν στον υπουργό Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη. «Δεν μπορούν να δουν τους αρμόδιους υπουργούς. Οι εκπρόσωποι των Θεσμών δεν μπορούν να γνωρίζουν αν αυτά που τους λένε οι αξιωματούχοι από την Αθήνα αντικατοπτρίζουν τις αποφάσεις που παίρνουν οι υπουργοί ή είναι θέσεις των δημοσίων υπαλλήλων που ίσως να μην έχουν πολιτικό αντίκρισμα» φέρεται να τόνισε.

Για τη διαπραγμάτευση σημείωσε ότι πρόοδος υπάρχει μόνο στα διαδικαστικά κι όχι στα σημαντικά θέματα από τα οποία εξαρτάται η οικονομική βοήθεια προς την Ελλάδα. «Η κατάσταση είναι πολύ μακριά από το να είναι ιδεώδης» φέρεται να είπε. Κατά τις ίδιες πληροφορίες τόνισε ότι «δεν έχει ιδέα» για την πραγματική κατάσταση της ρευστότητας κι αυτό δεν του επιτρέπει να τοποθετηθεί στο θέμα της βιωσιμότητας του χρέους.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Τμήματος του ΔΝΤ, Πολ Τόμσεν στις διαπραγματεύσεις έχει υπάρξει συμφωνία στην αναθεώρηση του ΦΠΑ και στα κόκκινα δάνεια ενώ παραμένουν οι διαφωνίες σε εργασιακό, ασφαλιστικό, δημοσιονομική πολιτική και διοικητική μεταρρύθμιση.

Σημείωσε ακόμη ότι το ΔΝΤ είναι ευέλικτο και προτίθεται να κατεβάσει το στόχο του πλεονάσματος κάτω από το 3%, χωρίς πάντως να αναφερθεί σε ποσοστό. Επιπλέον απέρριψε τα δημοσιεύματα που ανέφεραν ότι ζήτησε κούρεμα του χρέους από τους Ευρωπαίους. Πιο συγκεκριμένα τόνισε ότι δεν πίεσε για αναδιάρθρωση του χρέους.

Χαρακτήρισε κατόπιν καλή εξέλιξη την πληρωμή από την Ελλάδα της δόσης, την περασμένη Τρίτη, και υποστήριξε ότι τα πράγματα θα είναι πιο δύσκολα τον Ιούνιο, τον Ιούλιο και τον Αύγουστο εκφράζοντας την ελπίδα ότι η Ελλάδα θα πληρώσει. Τέλος υποστήριξε ότι οι Ευρωπαίοι θα μπορούσαν να προσφέρουν χρήματα στην Ελλάδα με ανταλλαγή τη λήψη ορισμένων μέτρων ενώ το ΔΝΤ δεν μπορεί να δανείσει χωρίς αξιολόγηση και χωρίς την ύπαρξη συνολικού πακέτου.



http://tvxs.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου