01 Ιουνίου 2015

Οικογένειες έχουν μετατρέψει σε σπίτια τα Ι.Χ στην Πάτρα (Φωτογραφίες)


Οικογένειες έχουν μετατρέψει σε σπίτια τα Ι.Χ στην Πάτρα (Φωτογραφίες)
Όσα χρόνια και αν έχουν περάσει από την απαρχή της οικονομικής κρίσης στη χώρα μας, οι εικόνες των εξαθλιωμένων συμπολιτών μας που έχουν βυθιστεί στη δίνη της ανέχειας πάντα θα αποτελούν γροθιά στο στομάχι.
Τέτοια θλιβερά φωτογραφικά στιγμιότυπα αποτυπώνονται στην Πάτρα της φτώχειας και της πείνας, όπου όλο και περισσότεροι κάτοικοι της πόλης χάνουν όλα τους τα υπάρχοντα και βρίσκονται στο δρόμο από τη μια στιγμή στην άλλη.
Το τελευταίο χρονικά κρούσμα αφορά σε μια τριμελή οικογένεια με ένα 9χρονο κοριτσάκι στην περιοχή των Προσφυγικών, την οποία ο σπιτονοικοκύρης πέταξε έξω από το σπίτι εξαιτίας οφειλών ύψους 700 ευρώ από απλήρωτα ενοίκια.
Παρά τη γενικευμένη αντίδραση και την κινητοποίηση των γειτόνων τους που έσπευσαν να τους προστατέψουν, ο ιδιοκτήτης του παλαιού σπιτιού εξέδωσε δικαστική απόφαση για την απομάκρυνσή τους από το χώρο, έστω κι αν ο άνεργος 52χρονος πατέρας της οικογένειας -υδραυλικός στο επάγγελμα- ανέλαβε να κάνει ανακαίνιση σε εσωτερικούς χώρους αντί των ενοικίων που αδυνατούσε να καταβάλει.
Την προηγούμενη εβδομάδα, αστυνομικά όργανα είχαν φθάσει στο σπίτι για να γίνει η έξωση αλλά κάτοικοι της περιοχής είχαν αποκλείσει το δρόμο αποτρέποντας αυτή την απαράδεκτη ενέργεια.
Δυστυχώς, όμως, τις επόμενες ημέρες η δικαστική απόφαση εκτελέστηκε κανονικά. Μάλιστα οι περίοικοι, προς τιμήν τους, συγκέντρωσαν ορισμένα χρήματα τα οποία έδωσαν στον 52χρονο και τη Ρουμάνα σύζυγό του.
Έκτοτε, ωστόσο, τα ίχνη τους αγνοούνται και εύλογα εκφράζονται φόβοι για την τύχη του άτυχου ανδρόγυνου με το ανήλικο παιδί.
Έτσι μία ακόμα οικογένεια της Πάτρας, έρχεται για να προστεθεί σε αυτές που έχουν μείνει στον δρόμο λόγω της κρίσης που μαστίζει την τοπική κοινωνία της Πάτρας, όπως και ολόκληρης της επικράτειας.
Αξίζει να τονισθεί ότι μόνο στην περιοχή των Δεμενίκων εντοπίστηκαν πρόσφατα άλλες τέσσερις οικογένειες με 10 ανήλικα παιδιά συνολικά που είναι άστεγες, χωρίς σπίτι, ενώ πηγαίνοντας στην νότια πλευρά της Πάτρας και συγκεκριμένα στον Φάρο και στο διπλανό πάρκο που υπάρχει εκεί, θα δει κανείς ανάμεσα στους ανθρώπους που αθλούνται, που τρέχουν ή κάνουν την βόλτα τους με το ποδήλατο, να υπάρχουν οικογένειες που κοιμούνται μέσα σε αυτοκίνητα…
Στην παραλιακή ζώνη της Πάτρας οι εικόνες που απαθανάτισε ο φωτογραφικός φακός του Δημήτρη Χριστοδουλόπουλου είναι τριτοκοσμικές. Ολόκληρα νοικοκυριά έχουν στηθεί μέσα σε Ι.Χ. και «παραθερίζουν» δίπλα στη θάλασσα.
Ανάμεσα τους βρίσκονται και πολλά μικρά παιδιά, που μεγαλώνουν κάτω από εξαιρετικά άθλιες συνθήκες χωρίς τα βασικά αγαθά και τις στοιχειώδεις υποδομές.
Οι άνθρωποι αυτοί δε διαθέτουν ούτε τουαλέτες, ούτε μπάνιο με αποτέλεσμα τα πάντα γίνονται αυτοσχέδια στους γύρω χώρους και πλατείες. Εκεί τρώνε, εκεί κοιμούνται, εκεί προσπαθούν να επιβιώσουν μέσα σε αυτή την τοξική βόμβα.
300 νέοι άποροι μέσα σε 120 ημέρες
Ο αριθμός των απόρων στην αχαϊκή πρωτεύουσα αυξάνεται με ρυθμό γεωμετρικής προόδου, όπως προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία καταγραφής των ατόμων που αδυνατούν να σιτιστούν και να εξασφαλίσουν στέγη.
Μόνο τους τέσσερις πρώτους μήνες του 2015 τα άτομα που ζητούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα διανομής τροφίμων είναι υπερδιπλάσια σε σχέση με το αμέσως προηγούμενο διάστημα.
Έως και τα τέλη του 2014 κάθε μήνα υποβάλλονταν περίπου 30 αιτήσεις για ένταξη στο πρόγραμμα ενώ από τον Γενάρη έως και τον Απρίλη του τρέχοντος έτους σε μηνιαία βάση ο αριθμός των αιτήσεων έχει εκτοξευθεί.
Συνολικά το τετράμηνο Ιανουάριος – Απρίλιος υποβλήθηκαν 300 αιτήσεις με το συνολικό αριθμό των ατόμων που αδυνατούν να εξασφαλίσουν τροφή να έχει εκτιναχτεί στις 5.000 από 1.700 που ήταν μέχρι πριν από λίγους  μήνες.
Την ίδια ώρα σοκάρουν τα στοιχεία τα οποία αφορούν σε παιδιά, τα οποία οι γονείς τους αδυνατούν να θρέψουν με αποτέλεσμα περισσότερα από 500 ανήλικα τέκνα από τον Φλεβάρη και μετά να παίρνουν δεκατιανό με πρωτοβουλία του Δήμου ενώ η εκτίμηση που υπάρχει είναι πως από τη νέα σχολική χρονιά οι Πατρινές οικογένειες που δεν θα είναι σε θέση να σιτίσουν επαρκώς τα παιδιά τους θα αντιστοιχούν σε 1500 μαθητές.
Οι πραγματικοί αριθμοί ωστόσο εκτιμάται πώς είναι τριπλάσιοι καθώς στα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του ο κοινωνικός τομέας δεν συμπεριλαμβάνονται οικογένειες και παιδιά των οποίων τη σίτιση και ενίσχυση έχουν αναλάβει άλλοι φορείς και σύλλογοι της περιοχής ή για λόγους αποφυγής στιγματισμού δεν δηλώνουν ποτέ το πρόβλημα βιοπορισμού που τους αφανίζει…
Πάτρα: Οικογένειες ζουν στους δρόμους και κοιμούνται μέσα στα αμάξια
Πάτρα: Ολόκληρες οικογένειες… "παραθερίζουν" δίπλα στη θάλασσα μέσα σε αυτοκίνητα – Τριτοκοσμικές εικόνες Υπό άθλιες συνθήκες
 



kontranews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου