14 Φεβρουαρίου 2018

Αστυνομικοί σε ρόλο φύλακα - Φύλαξη κτιρίων και αφύλακτοι πολίτες


Αστυνομικοί σε ρόλο φύλακα  - Φύλαξη κτιρίων και αφύλακτοι πολίτες

ΡΕΠΟΡΤΑΖ 14.2.2018 

ΜΑΡΙΑ ΣΑΜΟΛΑΔΑ || maria_samolada@yahoo.gr



Μετά από αμέτρητα ρεπορτάζ για την παραβατικότητα και την εγκληματικότητα στην πόλη της Θεσσαλονίκης εξαιτίας της ελλιπούς αστυνόμευσης, το ενδιαφέρον στρέφεται στους υπάρχοντες αστυνομικούς και πού υπηρετούν.
Την ίδια στιγμή που καταγράφονται σοβαρές ελλείψεις, τόσο σε ανθρώπινο δυναμικό όσο και σε υλικοτεχνική υποδομή, το 10% από τους περίπου 5000 αστυνομικούς της Θεσσαλονίκης φυλάνε «ντουβάρια».

Φύλαξη στόχων
Μπορεί από τη Γενική Διεύθυνση Επισήμων να αποδεσμεύτηκαν πέρυσι τέτοια περίοδο περίπου 1000 αστυνομικοί παίρνοντας φύλλο πορείας από τη φύλαξη προσώπων προς κάποιο αστυνομικό τμήμα ή τμήμα ασφαλείας, ωστόσο το πρόβλημα παραμένει στη φύλαξη στόχων, δηλαδή κυρίως κτιρίων.
Στη Θεσσαλονίκη φυλάσσονται 92 στόχοι, δηλαδή 92 σημεία – ακίνητα – κτίρια, όπως και αν τα χαρακτηρίσεις είναι εγκαταστάσεις και όχι πρόσωπα, τα οποία αφενός δεν αποτελούν πλέον όλα στόχους, αφετέρου «ακινητοποιούν» αστυνομικούς οι οποίοι θα μπορούσαν να προστατεύουν τους πολίτες και γενικότερα την πόλη.
Επιπλέον, την υπηρεσία που παρέχουν οι περίπου 500 αστυνομικοί σε αυτά τα σημεία θα μπορούσε να την αντικαταστήσει πολύ καλύτερα και πιο σύγχρονα ένα σύστημα ασφαλείας σε συνδυασμό με μια ιδιωτική εταιρεία φύλαξης, όπως κάνουν σοβαρές εταιρείες ακόμη και στην Ελλάδα.

Προστασία άδειων κτηρίων
Ακόμη προκύπτει το ερώτημα πώς μπορεί ένας αστυνομικός μόνος του είτε σε ένα περιπολικό, είτε σε ένα φυλάκιο, είτε ακόμη και στο ίδιο το ιδιωτικό του αυτοκίνητο, να προστατεύσει ένα κτίριο από επίθεση ή βανδαλισμό αλλά και πώς μπορεί ο ίδιος να προστατευτεί.
Όπως προβλέπεται, στην αρμοδιότητα κάθε Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης είναι η φύλαξη των εν λόγω στόχων διαθέτοντας αστυνομικούς από τις επί μέρους διευθύνσεις, πλήττοντας κυρίως εκείνη της Διεύθυνσης Ασφαλείας, της Διεύθυνσης Αστυνομίας, της Διεύθυνσης Αλλοδαπών και της Άμεσης Δράσης, ενώ ταυτόχρονα αποδυναμώνει όλα τα αστυνομικά τμήματα αλλά και τα τμήματα ασφαλείας των κατά τόπους περιοχών.
Οι αστυνομικοί που «φυλάνε» τους στόχους κανονικά υπηρετούν στα τμήματα της περιοχής που ανήκουν χωροταξικά τα κτίρια – στόχοι.
Το μεγαλύτερο, ωστόσο, πρόβλημα καταγράφεται στην απουσία επανεξέτασης των «στόχων» και αν εξακολουθούν να αποτελούν «στόχο» επίθεσης, όπως είναι άδειες δομές φιλοξενίας προσφύγων οι οποίες έχουν μόνο υλικά και όχι ανθρώπους…

Διαφωνούν οι αστυνομικοί
Την ίδια στιγμή 9 αστυνομικοί έχουν τεθεί στην προστασία τριών φυσικών προσώπων στη Θεσσαλονίκη, με γνωστό επιχειρηματία – επενδυτή της πόλης να είναι μεταξύ αυτών.
«Το τελευταίο ειδικά χρονικό διάστημα εκατοντάδες αστυνομικοί απασχολούνται στη φύλαξη σταθερών στόχων (οικίες, προξενεία, ΜΜΕ κλπ).Αστυνομικοί από όλες τις υπηρεσίες απασχολούνται καθημερινά στη φύλαξη στόχων, με αποτέλεσμα να υπάρχει αποπροσανατολισμός όλων των συναδέλφων από τους κύριους σκοπούς των υπηρεσιών που υπηρετούν.Επακόλουθο είναι να μειώνονται οι περιπολίες και οι αστυνομικοί που απασχολούνται στην αστυνόμευση της πόλης και την καταπολέμηση της εγκληματικότητας.Υπάρχουν πολλές περιπτώσεις που ακόμα και πληρώματα περιπολικών μένουν ακίνητα στη φύλαξη σταθερών στόχων. Ακόμα και η ΟΠΚΕ, που η συμβολή της στην καταπολέμηση της βαριάς εγκληματικότητας είναι τεράστια, απασχολείται στη φύλαξη στόχων. Εμείς ως Ένωση διαφωνούμε κάθετα με τη νοοτροπία ακίνητων αστυνομικών σε στόχους, κάτι το οποίο δεν το βλέπεις σε καμία προηγμένη ευρωπαϊκή αστυνομία. Και επιχειρηματολογούμε πάνω σε αυτό λέγοντας ότι ένας ακίνητος αστυνομικός χάνει το πλεονέκτημα του αιφνιδιασμού, το οποίο έχει όταν εκτελεί περιπολία με όχημα που αποκτούν οι επίδοξοι δράστες. Άλλωστε ένας αστυνομικός δεν έχει υπερφυσικές δυνάμεις ώστε να αντιμετωπίσει επιθέσεις 10-20 ατόμων. Αντιθέτως εκτίθεται σε κίνδυνο και μάλιστα υπάρχουν και περιστατικά στο παρελθόν όπου συνάδελφοί μας έχασαν τη ζωή τους από τρομοκρατικές επιθέσεις, όταν απασχολούνταν στη φύλαξη στόχων», υπογραμμίζει στην ThessΝews ο Πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης, κ. Θ. Τσαϊρίδης.
 
  Bioflorina" Βότανα-Παραδοσιακά προιόντα-σπιτικές μαρμελάδες γλυκα κουταλιού -βότανα -λικέρ- ρακόμελο       για παραγγελίες  ΕΔΩ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου