27 Οκτωβρίου 2020

ΚΥΠΡΟΣ: Πήραν αποτελέσματα χωρίς να υποβληθούν σε τεστ -Συνέβει και στην Ελλάδα αγαπητή συνάδελφος ιστοσελίδα της Κύπρου fyllokaiftero1.blogspot.com





Στην Κύπρο τελικά όλα μπορούν να συμβούν. Έτσι λοιπόν κάποιοι έλαβαν sms, με αποτελέσματα για τεστ COVID-19, ενώ δεν είχαν υποβληθεί σε αυτά.

Συνέβει και στην Ελλάδα αγαπητή συνάδελφος  ιστοσελίδα της Κύπρου fyllokaiftero1.blogspot.com

Τέτοιες καταγγελίες και περιστατικά έφτασαν ενώπιον της Ελεγκτικής Υπηρεσίας.

Χαρακτηριστικά είναι όσα αναφέρονται στη σχετική έκθεση του Γενικού Ελεγκτή:

Όπως αναφέρει ο Γ. Ελεγκτής, «ένα σοβαρό θέμα, το οποίο θα πρέπει να τύχει σοβαρής και λεπτομερούς διερεύνησης και το οποίο προέκυψε μέσα από σχετικές καταγγελίες που έγιναν στην Υπηρεσία μας, αφορά στις περιπτώσεις ατόμων τα οποία, ενώ δήλωσαν ότι δεν έχουν υποβληθεί στην υπό αναφορά εξέταση, έχουν λάβει στα κινητά τους μηνύματα με τα σχετικά αποτελέσματα και τα ονόματά τους περιλαμβάνονται στις καταστάσεις οι οποίες έχουν υποβληθεί για πληρωμή και τις οποίες τηρεί η ΔΑΠ. Το πιο πάνω σοβαρό θέμα κλονίζει, κατά την άποψή μας, την αξιοπιστία τόσο των αποτελεσμάτων όσο και των καταστάσεων με τα άτομα τα οποία υποβλήθηκαν στην υπό αναφορά εξέταση και θα πρέπει να τύχουν περεταίρω σοβαρής και λεπτομερούς διερεύνησης και ελέγχου από την αναθέτουσα αρχή, κυρίως πριν την καταβολή οποιασδήποτε πληρωμής προς τους Αναδόχους».

Σημειώνει ότι «ενόψει των πιο πάνω, στείλαμε στην ΔΑΠ (Διεύθυνση Αγορών και Προμηθειών Υπουργείου Υγείας) τα στοιχεία/ταυτότητες των τριών από τα πιο πάνω άτομα, η οποία αφού τα έλεγξε, με βάση τα στοιχεία που διέθετε και τα οποία τις είχαν σταλεί από τα συμβεβλημένα εργαστήρια, μας επιβεβαίωσε ότι και τα τρία άτομα ήταν καταγεγραμμένα ότι είχαν κάνει την εξέταση σε ιδιωτικό εργαστήριο (συμφερόντων πρώην Υπουργού). Ωστόσο, ένας εκ των τριών πιο πάνω ατόμων απέστειλε στην Υπηρεσία μας γραπτή δήλωση ότι, παρόλο ότι είχε διευθετήσει ραντεβού με το πιο πάνω εργαστήριο, το οποίο τελικά ακύρωσε, πήρε στο κινητό του μήνυμα για τα αποτελέσματα της πιο πάνω εξέτασης», αναφέρει.

Το τέταρτο άτομο που επίσης υπέβαλε παρόμοια καταγγελία, δήλωσε γραπτώς πως δεν είχε κάνει την εν λόγω εξέταση, ωστόσο στάληκαν στο κινητό του σχετικά αποτελέσματα.

«Από διερεύνηση της πιο πάνω περίπτωσης από την Υπηρεσία μας, με βάση τα στοιχεία τα οποία μας υπέβαλε η ΔΑΠ, διαπιστώσαμε ότι και το άτομο αυτό περιλαμβάνεται στις καταστάσεις των ατόμων που έκαναν την εξέταση και αυτός στο ίδιο ιδιωτικό εργαστήριο», προσθέτει η ανακοίνωση. 

Όπως αναφέρει η Έκθεση, στις 24.9.2020, η Υπηρεσία ενημερώθηκε από τη Γενική Διευθύντρια του ΥΥ ότι, από τον έλεγχο που είχε διατάξει να διενεργηθεί στα αρχεία/έγγραφα που συνόδευαν 6.441 καταχωρήσεις εξετάσεων, για τις οποίες ζητούσε πληρωμή το συγκεκριμένο ιδιωτικό εργαστήριο, εκ των οποίων εξετάστηκαν μόνο οι πρώτες 6.039, εφόσον οι άλλες υπερέβαιναν τον αριθμό των εξετάσεων για τις οποίες είχε γίνει ανάθεση, διαπιστώθηκε πως τεκμηριώνεται η πληρωμή μόνο για τις 4.409 εξετάσεις, ενώ για τις υπόλοιπες 2.032 υπήρξαν ευρήματα που δεν δικαιολογούν πληρωμή.

Συγκεκριμένα, διαπιστώθηκε ότι:

• Για 763 καταχωρήσεις δεν προσκομίστηκαν τα απαραίτητα έγγραφα (έντυπα δειγματοληψίας και βεβαιώσεις εργοδότη).

• 22 καταχωρήσεις αφορούσαν σε άτομα που δεν ενέπιπταν στο πλαίσιο του Διατάγματος της 8ης Απριλίου 2020 (ΚΔΠ 152/2020) (π.χ. εργαζόμενοι σε ξενοδοχεία/αθλητικά κέντρα, οικοκυρές, συνταξιούχοι, κ.ά.).

• Για 325 καταχωρήσεις δεν προσκομίστηκε βεβαίωση εργοδότη.

• Για 451 καταχωρήσεις δεν προσκομίστηκε το έντυπο δειγματοληψίας.

• Για 69 καταχωρήσεις δεν τηρήθηκε η πρόνοια του 48ωρου χρονικού πλαισίου αποστολής του αποτελέσματος. με βάση την ημερομηνία δειγματοληψίας του εντύπου, σε σχέση με την ημερομηνία αποτελέσματος του ηλεκτρονικού αρχείου.

Όπως αναφέρει ο Γενικός Ελεγκτής το 70% των αναλύσεων ανατέθηκαν σε εργαστήριο συμφερόντων πρώην υπουργούαρχικά με οδηγίες τού νυν υπουργού (με απευθείας ανάθεση στα €110 ανά εξέταση) και στη συνέχεια, λόγω της υποβολής από αυτό της χαμηλότερης προσφοράς.

Για το κόστος των εξετάσεων (τεστ) κορωνοϊού ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης υποδεικνύει, πως με βάση την αρχική τιμή των €110 το κόστος θα ανερχόταν στα €15,4 εκατ. ενώ αν διενεργούνταν με τα €40 (που ήταν η τελευταία τιμή) το κόστος θα ήταν €5,6 εκατ. Το ποσό που στην πράξη πληρώθηκε βρίσκεται ανάμεσα στα δύο πιο πάνω ποσά. Με άλλα λόγια, αν δεν ασκούνταν πιέσεις, οι οποίες οδήγησαν στη μείωση της τιμής, θα πληρώναμε περίπου τριπλάσια σε σχέση με το τι θα πληρώναμε με βάση την τελευταία τιμή.

Πηγή: philenews



 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου